Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΤΕΕ: Το 81,5% των μηχανικών εκτός επαγγέλματος, λόγω ασφαλιστικών οφειλών


Engineer

Recommended Posts

Κάθε είδους επαγγελματίας που μπορώ να φανταστώ, από τον φούρναρη τον καφετζή τον περιπτερά και τον κομμωτή, ξέρω ότι προσπαθεί να προστατέψει την ποιότητα της δουλειάς του προσπαθώντας να αυξήσει την πελατεία του. Καμία ελάχιστη αμοιβή δεν υπάρχει για να τον προστατέψει. Μόνος του έβαλε το (λιγότερο "σπουδαγμένο") κεφάλι του να δουλέψει και έβγαλε το συμπέρασμα ότι οι χαμηλές πλέον αμοιβές της πιάτσας δεν πρέπει να τον κάνουν να ρίξουν την ποιότητα διότι θα βγει εις βάρος του κλάδου του αλλά και του ίδιου.

 

Ο μηχανικός που το 2008 -2010 παρέδιδε τοπογραφικά εξαρτημένα από το google δεν είχε καμία δικαιολογία.

 

Στεναχωριέμαι να ακούω ότι η απουσία ελάχιστων αμοιβών φταίει για την κατάντια μας και την έκπτωση ποιότητας στη δουλειά.

 

Ο καφές έχει πλέον 1,30 ευρώ στο χέρι, από 2,50 που είχε παλιά. Σας έχει σερβίρει ποτέ κανείς όμως αντί για καφέ νερό της βροχής ή σκ**ά? σόρρυ κιόλας αλλά το προηγούμενο παράδειγμα με το "εξαρτημένο" τοπογραφικό είναι αυτό ακριβώς!!

 

Οι γιατροί και οι μηχανικοί είναι (σε μεγάλο ποσοστό) δύο λυπηρές κοινωνικές ομάδες που θεωρούν ότι επειδή σπούδασαν 5 και 6 χρόνια η κοινωνία τους χρωστάει χάρη και μία αιώνια αγκαλιά :confused:

Edited by ntanos
Link to comment
Share on other sites

Δεν μπορεί να υπάρξει ούτε η υπερβολική αμοιβή,  ούτε ΠΕΑ, ΥΔΕ  κτλ '' για ενα πενηνταρικάκι '' όπως το κάνουν μερικοί και ξεφτυλίζουν το επάγγελμα και τον εαυτό τους.

 

Οπως είπε πολύ σωστα ο cvlengnr

 

Συμπερασμα : Η πιτα δεν μπορει να ταισει πια τόσους μηχανικους ουτε με τα ποσα που τους ταιζε παλιοτερα

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτησω το εξής : Ο "γατος" που κάνει εξαρτημενα τοπογραφικά μεσω google για ποιον ακριβως λόγο θα τα έκανε κανονικά εαν υπηρχε ελάχιστη αμοιβη ?

 

Δηλαδη τωρα κοροιδευόμαστε και μεταξυ μας? Επειδη υπάρχουν απατεωνες (γιατι περι τετοιων προκειται) αυτό σημαινει οτι η λυση ειναι οι ελάχιστες αμοιβες και η κρατικη προστασια ???

 

Απατεωνες υπηρχαν και με τις ελαχιστες και μια χαρα κανανε τη δουλιτσα τους. Αυτοι να δειτε πως νοσταλγουν εκεινες τις εποχες....

 

Βεβαιως να υπαρχουν ελεγχοι, βεβαιως αν σε πιασω να υποβαλεις ΠΕΑ προκατ και εξαρτημενο απο google να σου κοβω τον κωλο, βεβαιως αν σε πιασω να τα παιρνεις μαυρα και να δηλωνεις αμοιβη τακτοποιησης 4178 100+ΦΠΑ να εχεις κυρωσεις. Αλλο ομως το να υπαρχουν ελεγχοι και άλλο να λεμε επειδη καταργηθηκαν οι ελαχιστες συμβαινει οτι συμβαινει σημερα.

Link to comment
Share on other sites

 τι  γινεται  στην  γερμανια  γαλλια  , αγγλια  ευρωπη  ξερει  κανεις  .

υπαρχει  πληρη  ελευθερια  στις  αμοιβες   φυσικα  το  επιχειρημα  του  συναδελφου 

να  συγκρινει  αλλα  επαγγελματα   με  γνωσεις  μηχανικου   με  ισοβεια  διαβιου  μαθηση  με  συνεχη  σεμινάρια 

σε  κανονιστικα  πλαισια    που  αλλαζουν  συνεχως  , επιθετικη  ελληνικη  νομοθεσια  μεταπτυχιακα  και  υψηλη  εξειδικευση   είναι  ατυχης

δεν  εχω  αντιρρηση  με  την  καταργηση των   ελάχιστων   αμοιβων   ας  δουμε  όμως  τι  κανουν  και  εκει  εξω  στον  πολιτισμενο  κοσμο  υπαρχει  κοσμος  και  περα  από  την θλιβερη  υπαρξη  μας  που  ακομα  σκέφτονται  . μην  τα  ισοπεδώνουμε  όλα   υπαρχουν  και  οι  αμερικανοι  μηχανικοι  ας  πουμε  με  κατι  αμοιβες  μελετων  τεράστιες  γιατι  να μην  πλησιάσουμε  εκει  και  πρεπει  να  εχω  προτυπο  την  ινδια  και  το  πακισταν .

Edited by loser
Link to comment
Share on other sites

Είναι όλο το σύστημα για πέταμα . Φόροι υψηλοί , μην ξεχνάτε ότι μόνο το τέλος επιτηδεύματος μέχρι το 12 ήταν ο φόρος για μισθό 1800 μικτά και τώρα είναι πάλι πάνω από 1200 . 

Αθέμιτος ανταγωνισμός κυρίως από συναδέλφους που ήταν από την  μέσα μεριά του πάγκου και χαμηλές τιμές και γρήγορη διεκπεραίωση .

 

Ολα αυτά από χρόνια . Εχει δίκιο η Μαρίκα...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η Ελλάδα είναι μία χώρα που έχει 110.000 μηχανικούς ΠΕ και 40.000 μηχανικούς ΤΕ, ενώ στην πραγματικότητα δεν χρειάζεται πάνω από 30.000. Αυτό τα λέει όλα...

Link to comment
Share on other sites

δεν  εχουν  νοημα  όλα  αυτά  όταν   ο  κρατικος  μηχανισμος  σαμποταρει  τις  επενδύσεις

και   τις  κατασκευες  από  ιδιωτες  ξενοδοχεια  παρκα  κλπ 

ενώ  προκρινει  τα  επιδοματικα  συσσιτια   στα   κλπ

ο  κοσμος  δεν  θελει  συσσιτια  στα  σχολεια  δουλεια  θελει  να  εχει  να  καταναλωνει .

Link to comment
Share on other sites

Λεβέντες ας ξεχάσουμε τις νόμιμες αμοιβές....

Ήταν ένα "πλεονέκτημα", δεν το διαχειριστήκαμε σωστά, πάει τώρα, πέταξε, τελείωσε, δεν ξαναγυρίζει....

Ας προσαρμοστούμε στο παρόν!

Το παρόν προστάζει αλλαγές, επαναπροσδιορισμό στόχων, νέο ξεκίνημα, ρεαλισμό, επανεκπαίδευση, αλλαγή φιλοσοφίας, χάραξη νέας στρατηγικής, διαφορετικό μοντέλο δραστηριοποίησης.....

 

Δυστυχώς, ένα μεγάλο ποσοστό ημών θα σταματήσει το ελεύθερο επάγγελμα του μηχανικού (όπως το γνωρίζουμε μέχρι σήμερα), ένα επίσης άλλο μεγάλο ποσοστό ημών θα στραφεί σε άλλου είδους ασχολίες, παραπλήσιες ή όχι, ένα τρίτο ποσοστό θα φύγει ...γι' άλλες πολιτείες και τέλος θα παραμείνει ένα περίπου 30% να δραστηριοποιείται στη χώρα μας....

Ο καθένας από εμάς κι ανάλογα με τα προσωπικά του δεδομένα "γνωρίζει" που θ' αυτοκαταταχθεί, κι όσο πιο γρήγορα το εμπεδώσει τόσο καλύτερα γι' αυτόν....

 

Το ίδιο θα συμβεί και με το ΤΕΕ και τους συνδικαλιστές του....

Το ίδιο εξάλλου δε συμβαίνει για τα πάντα γύρω μας;;;;;

Απλώς είναι θέμα χρόνου να το εμπεδώσουμε....

 

 

Ως υστερόγραφο βάζω κι ένα σχετικό κι επίκαιρο "κείμενο" που έχω βάλει εδώ   http://www.michanikos.gr/topic/47606-νέο-νομοσχέδιο-για-τα-αυθαίρετα/?p=923595

Edited by ΙΑΣΟΝΑΣ
Link to comment
Share on other sites

Όντως μας τελείωσαν οι ελάχιστες αμοιβές, αλλά υποτίθεται υπάρχει ασφαλιστική δικλείδα που ουδέποτε εφαρμόστηκε,

 

Ο 3919 μιλάει για "ασυνήθιστα χαμηλές αμοιβές". Ας ορίσει επιτέλους το ΤΕΕ πότε μια αμοιβή κρίνεται ως ασυνήθιστα χαμηλή και να θέσει ενα ανώτατο πλαφόν έκπτωσης επί της νόμιμης.

 

Έχουν πέσει στα χέρια μου Άδειες δόμησης με αμοιβή 100,00 Ευρώ, ρυθμίσεις 4178 με 20,00 Ευρώ που προφανώς και δεν ισχύουν.

 

Σε όλο τον δυτικό κόσμο, μια εργασία αμοίβεται ανάλογα με το βαθμό δυσκολίας της, το βαθμό εξειδίκευσης και κυρίως τις απαιτούμενες εργατοώρες για τη φέρεις σε πέρας.

 

Σε όλες τις εργασίες που κάνουμε αυτή τη στιγμή, η εργατοώρα είναι οχι απλά ευτελής, αλλά ΝΤΡΟΠΙΑΣΤΙΚΗ.

 

Ακόμα και στον 4178 που κάποιοι μιλάτε απαξιωτικά, πρόκειται για άκρως σοβαρή εργασία ΑΝ γίνεται με επαγγελματισμό.

 

Ορισμένοι δεν κατανοείται οτι τα σχέδια του 4178 θα αντικαταστήσουν τα εγκεκριμένα σχέδια κατά την ταυτότητα όπου θα γίνει ενημέρωση των φακέλων των Ο.Α.

 

Εκεί σχέδια "στο περίπου" και ελα μωρέ τι έγινε για κατάληψη κοινοχρήστου 3,00 τ.μ. δε χωράνε. Οι απαιτούμενες εργατοώρες για μια ρύθμιση 4178 σίγουρα είναι δεκάδες ανα περίπτωση και οχι 2 και 3.

 

Αυτό ΑΝ θέλεις να κάνεις σωστή δουλειά.

 

Επίσης παρατηρείται το παράδοξο πολλοί συνάδελφοι αν και καταρτίζουν νέα σχέδια, να μην ζητάνε αμοιβή αποτύπωσης παρά μονο όσα ορίζει ο νόμος για την υπαγωγή.

 

Και βλέπουμε περιπτώσεις απο 1569,00 + ΦΠΑ να χρεώνει ο άλλος 300-400,00 Ευρώ ΜΕ σχέδια...ήμαρτον.....

 

Ο μόνος τρόπος να αρχίσουν πάλι οι κατασκευές, είναι να γίνει άρση των CC, να αρχίσουν οι τράπεζες να παρέχουν χρηματοδότηση σε υγιή επενδυτικά σχέδια και ιδιώτες ικανούς να ανταποκριθούν στις δόσεις των δανείων και να μειωθούν οι παράλογα πολλοί και υψηλοί φόροι στα ακίνητα....κοινώς θα αργήσει πάρα πολύ να γυρίσει το χαρτί....

Link to comment
Share on other sites

Είμαι στο επάγγελμα 27 χρόνια και αν εξαιρέσουμε το πρώτο χρόνο ,ποτέ δεν ήμουν υπάλληλος σε εταιρία ή γραφείο Πάντα ήμουν Ελεύθερος επαγγελματίας Τα πρώτα χρόνια ήμουν με μπλοκάκι σε εταιρία αλλά και μόνος μου παράλληλα σε ατομικές εργασίες 

 

Είτε με ελάχιστες αμοιβές είτε τώρα χωρίς αυτές , πάντα οι αμοιβές μου ήταν τέτοιες ώστε να μπορώ να διαβιώνω στο μέσο όρο της κοινωνίας γύρω μου Το πόσο θα ήταν  λοιπόν καθόριζε και η ελάχιστη αμοιβή του ΤΕΕ αλλά και η δυνατότητα του κόσμου να μπορεί να ανταποκριθεί σε αυτές ,αλλά και ακόμα να μπορούσε , ποτέ δεν ξεπέρναγα τα όρια που θεωρούσα εγώ λογικά για την κάθε περίοδο . Πολλές φορές υπήρχαν πελάτες που το εκτιμούσαν και εφόσον μπορούσαν μου έδιναν  από μόνοι τους παραπάνω από αυτό το όριο Με αυτήν την λογική υπάρχω με σχετική επιτυχία μέχρι σήμερα αλλά χωρίς να έχω κάνει τα τρελά χρήματα αλλά να είμαι αυτοδημιούργητος από το μηδέν και με μια ζωή αξιοπρεπή .

 

Φυσικά με την κρίση έριξα σταδιακά τις αμοιβές μου  με το ίδιο τρόπο που μειώθηκαν γύρω μου τα χρήματα από όλους και εδώ και ένα χρόνο έχω αρχίσει σταδιακά να τις αυξάνω αφού βλέπω μια σχετική βελτίωση στην τοπική κοινωνία . Αναπλήρωνα το κενό από την μείωση των τιμών στις αμοιβές το διάστημα που χρειάστηκε ,  με περισσότερη εργασία και κούραση γιατί ποτέ δεν μου μειώθηκε ο όγκος εργασίας 

 

Όλο αυτό το διάστημα ποτέ δεν σταμάτησα να εξοπλίζω όσο μπορώ καλύτερα το γραφείο μου ακόμα και σήμερα έστω και αν δεν ήταν στο βαθμό που το έκανα στο παρελθόν Και αυτό το έκανα όχι για να οικονομώ παραπάνω χρήματα , αλλά για να μπορώ να κάνω με καλύτερες τιμές για τον πελάτη και γρηγορότερα  την κάθε εργασία και να είναι και καλύτερη ποιοτικά .

 

Πάντα επίσης φρόντιζα να επιλέγω εργασίες που ήταν παραγωγικές και θα έφερναν ανάπτυξη και χρήματα σε συντοπίτες μου , ακόμα και αν την στιγμή εκείνη μου έφερναν εμένα λιγότερα χρήματα από άλλες μη παραγωγικές πχ πραγματογνωμοσύνες.  

 

Και έχω πάντα τον ίδιο όγκο εργασίας με μικρές αυξομειώσεις και μάλιστα τώρα το τελευταίο καιρό αυξανόμενες πάλι .

 

Αλλά θέλω να αναφέρω και το παράδειγμα ενός φίλου χωματουργά εδώ στην πόλη μου , που έχει και αυτός παρόμοια λογική Χτες είδα στο ΦΒ , ότι παρά την κρίση αύξησε τον αριθμό του μηχανοκίνητου στόλου του Αλλά ήταν πάντα με λογικές τιμές , συνεπής και με εργασία από το πρωί ως το βράδυ Όχι τώρα αλλά και την εποχή των παχιών αγελάδων  .

Edited by GEORGE MICHEAL
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.