Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Didonis

Recommended Posts

Έργο: Bare House
Αρχιτεκτονικό γραφείο: Jacobs-Yaniv Architects
Αρχιτέκτονες: Oshri Yaniv, Tamar Jacobs
Εμβαδόν οικοπέδου: 600 τ.μ.
Εμβαδόν κατοικίας: 270 τ.μ.
Περιοχή: Herzliya, Ισραήλ
Φωτογράφος: Amit Geron

 

Το Bare House βρίσκεται στην όμορη πόλη του Τελ Αβίβ, Herzliya και είναι το σπίτι των αρχιτεκτόνων Oshri Yaniv και Tamar Jacobs και των δύο παιδιών τους.

Ο σχεδιασμός του σπιτιού ήταν μια συνεχής διαδικασία περίπου 6 ετών. Εκείνη την εποχή οι αρχιτέκτονες έκαναν ασκήσεις επί χάρτου σε διαφορετικές μορφές, μεγέθη, υλικά και λεπτομέρειες που λόγω έλλειψης χρόνου δεν μπορούσαν να υλοποιηθούν.

 

Η μεγάλη εμπειρία που απέκτησαν οι δημιουργοί του αρχιτεκτονικού γραφείου Jacobs-Yaniv Architects από τα έργα που είχαν αναλάβει όλα αυτά τα χρόνια, σε συνδυασμό με τα ερεθίσματα που είχαν πάρει μέσα από τις συνομιλίες και τα διλήμματα των πελατών τους που αναζητούσαν λύσεις, οδήγησαν στο να οριοθετήσουν με απόλυτη ακρίβεια τις ανάγκες και τις αξίες τους, αφήνοντας στην άκρη τα επουσιώδη και επιλέγοντας τον σπαρτιατικό σχεδιασμό που καλύπτει τα ουσιώδη.

Αφού έζησαν για πολλά χρόνια σε ένα μικρό σπίτι και βιώσαν τη ζωή με 2 μεγάλα πεκάν και πολλά άλλα οπωροφόρα δέντρα που είχε το οικόπεδο, γνώριζαν ότι το νέο κτίσμα θα γίνει μέρος του υπάρχοντος κήπου που υπήρχε εδώ και πολύ καιρό μπροστά από την μικρή τους κατοικία. Το πράσινο περιβάλλον, το ιδανικό φως της ημέρας και η δυτική αύρα από την κοντινή ακτή της Μεσογείου ήταν η αφετηρία του έργου.

 

Η επιλογή των υλικών είχε αποφασιστεί από την αρχή, αφού η αγάπη των αρχιτεκτόνων είναι τα γυμνά, φυσικά και απλά υλικά. Τα ίδια δομικά υλικά χρησιμοποιήθηκαν και στους εξωτερικούς και στους εσωτερικούς χώρους, σε μία προσπάθεια να γίνουν δυσδιάκριτα τα όρια τους. Το σκυρόδεμα και τα τούβλα από κυψελωτό σκυρόδεμα είναι τα πιο κοινά οικοδομικά υλικά στο Ισραήλ.

Το ύψος του σπιτιού προέρχεται από τις διαστάσεις των τετραγώνων και από μια λεπτή αναζήτηση της ισχυρής αρμονίας σε κλίμακα μεταξύ ανθρώπων και χώρου, μεταξύ του δρόμου και του σπιτιού, ανάμεσα στη γη και τα δέντρα.

Μια λεπτή στέγη σκυροδέματος κρέμεται πάνω από τον κεντρικό χώρο, επιτρέποντας μια συνεχή θέαση στον ουρανό και τις κορυφές δέντρων, ενώ παράλληλα κάνει το «βαρύ υλικό» να αιωρείται.

 

Στον κοινόχρηστο χώρο μια σιδερένια βιβλιοθήκη διπλής όψης που βρίσκεται ανάμεσα στην κουζίνα και το σαλόνι χωρίζει διακριτικά τους δύο χώρους. Ο σχεδιασμός της βιβλιοθήκης δημιουργεί σκόπιμα δύο «πύλες» μεταξύ των δύο πλευρών.

 

Οι αρχιτέκτονες χώρισαν την περιοχή των παιδιών από την ιδιωτική τους περιοχή, τοποθετώντας τα υπνοδωμάτια στα άκρα της κατοικίας, ενώ το σημείο συνάντησης για όλους είναι στο κέντρο, όπου βρίσκεται το σαλόνι, η κουζίνα και η τραπεζαρία.

Τα μεγάλα ανοίγματα προσφέρουν στο καθιστικό άμεση επαφή με τον κήπο, ενώ δίνουν την αίσθηση μίας κλειστής σκεπασμένης αυλής. Μιας επέκτασης του κήπου μέσα στο σπίτι.

 

ΚείμενοΜίκα Παπαδοπούλου

ΚατηγορίαΑρχιτεκτονήματα
Πηγή: jacobs-yaniv.com

 

bare_house_jacobs-yaniv-p02.gif bare_house_jacobs-yaniv-p03.jpg bare_house_jacobs-yaniv-p04.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p06.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p07.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p09.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p13.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p14.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p15.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p16.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p17.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p18.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p19.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p21.jpgbare_house_jacobs-yaniv-p22.jpg

 

bare_house_jacobs-yaniv-p24.jpg

bare_house_jacobs-yaniv-p25.jpg

 

 

 

πηγή designhome.gr

bare_house_jacobs-yaniv-p11.jpg

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

αν προσέξεις τον προσανατολισμό του κτηρίου είναι πολύ σωστά τοποθετημένο. Εκμεταλλέυετε απόλυτα τον ηλιασμό και το φυσικό δροσισμό.

 

ενθουσιάστηκα, γιατί είναι πολύ κοντά στη λογική του σπιτιου που σχεδιάζω για μένα. Σε υπαρκτό οικόπεδο αλλά θεωρητικά πάντα, γιατί σιγά μην μπορέσω ποτέ να το φτιάξω με την παρούσα οικονομική κατάσταση!!! χαχα

 

είναι φέρουσα τοιχοποιία? μπορεί να καταλάβει κανείς?

στην Ελλάδα, με τον ΚΕΝΑΚ, μια τέτοια εξωτερική τοιχοποιία θα ήταν απαγορευτική σωστά?

Edited by dada
Link to comment
Share on other sites

Δεν είναι μόνο ο προσανατολισμός, αλλά η, με κάθε τρόπο, εκμετάλλευση των ΑΠΕ.

(Π.Η.Σ., δροσισμός, ενεργητικά συστήματα, κλπ)

οι καιροί επιβάλλουν απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα

και η αρχιτεκτονική (νομίζω πως) δεν θα πρέπει να είναι εκτός "κλίματος"

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.