Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Προοπτικές Αγρονόμου-Τοπογράφου Μηχανικού στο εξωτερικό


Γιάννης Λέκκας

Recommended Posts

Με την ίδια λογική, όποιος έκανε νοσοκόμος στον στρατό μπορεί να κάνει εγχείρηση, ή όποιος έπαιζε Lego, μπορεί να κάνει 2όροφο...

Αν κάποιος έλεγε ΠΜ Εμπειροτέχνης πώς θα αντιδρούσες; Σίγουρα όχι μιλώντας για "κρίσης εκ του αποτελέσματος"

 

ΑΤΜ δεν γίνεσαι με 2 Γεωδαισίες, ούτε ΠΜ με ένα μπετόν...

 

Για τον πληθωρισμό στην Γεωπληροφορική, αν αναφέρεσαι σε GIS, ισχύει γιατί βαφτίζουν όλοι το ArcGis σαν γνώση Γεωπληροφορικής.

 

Και για να απανήσω στο ερώτημα του νεοφώτιστου συναδέλφου, Γεωδαισία, Τοπογραφία, Φωτογραμμετρία, Τηλεπισκόπηση, Κτηματολόγιο γίνονται με επιστημονικά ορθό τρόπο μόνο από Τοπογραφόυς Μηχανικούς.

 

Ούτε και τα 3-4 μπετόν/γεωδαισίες παραπάνω που κάνει η εκάστοτε ειδικότητα είναι αρκετά για να θεωρηθεί ότι είσαι ο μοναδικός που ξέρει τη δουλειά του με επιστημονικά ορθό τρόπο. Εξαρτάται με τι θα ασχοληθείς στη συνέχεια.

 

Όμως δε μίλησα για την εμπειρική γνώση κάποιων προγραμμάτων που θεωρείται πλέον δεδομένη σε όλους τους αποφοίτους θετικών επιστημών, αλλά έφερα στο μυαλό μου μια σειρά ανθρώπων, που έχουν μεταπτυχιακό ή διδακτορικό στη γεωπληροφορική (κάποιοι το πήραν και από τμήματα ΑΤΜ) και ασχολούνται με προχωρημένες εφαρμογές γεωματικής ως μετεωρολόγοι, βοτανολόγοι κλπ. Αυτοί έχουν ξεπεράσει το επίπεδο της γεωμετρικής αποτύπωσης της γης και μελετούν πράγματα που ο τοπογράφος για να τα καταλάβει θα πρέπει με τη σειρά του να σπουδάσει και τις επιστήμες των άλλων.

Edited by georgios_m
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 31
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αγαπητέ dimamp σε ευχαριστώ πολύ και εσένα για τις συμβουλές σου. Βλέπω από τις απαντήσεις σου ότι αντιμετωπίζεις την κατάσταση ρεαλιστικά. Παρέλειψα να σου πω πως σκοπεύω, λίγους μήνες μετά από την εγγραφή μου στην σχολή, να ξεκινήσω να μαθαίνω πρακτικά το επάγγελμα μέσω ενός γνωστού μου που εκτελεί τοπογραφικές μελέτες και είναι πρόθυμος να μου μάθει την δουλειά. Αν όλα πάνε καλά, θα σε ενημερώσω κάποια στιγμή για τις εντυπώσεις μου, τόσο για την σχολή, όσο και για την δουλειά του βοηθού στο γραφείο ή/και στο πεδίο.

Link to comment
Share on other sites

@ georgios_m

 

 

 

Από ερευνητικής σκοπιάς, η χρήση εμπειρικώ τρόπω των προγραμμάτων, μπορεί μεν να σου δώσει μεταπτυχιακό-διδακτορικό, αλλά ως εκεί. Το GIS θέλει ένα απίστευτο σετάρισμα με συγκεκριμένες διαδικασίες, κόπο και πολύ προγραμματισμό σε γλώσσες όπως η C++. Τώρα, αν μου λες για εφαρμογές τύπου πόσοι άνεμοι πάνω από 4 μποφόρ πέρασαν από την περιφέρεια Αττικής τον μήνα νοέμβριο, ναι οκ μία εμπειρική χρήση των τζι αι ες, θα σου κάνει την δουλειά. Αλλά η μοναδικότητα θα σου δοθεί αν έχεις ένα καλό προπτυχιακό επίπεδο και ένα στύψιμο μετά. Κι επειδή δεν είμαι ειδικός στα GIS, θα σου πω για την Γεωδαισία: Καμία άλλη ειδικότητα είτε στο Πολυετεχνείο, είτε στη ΣΘΕ θα σου δώσει τα εφόδια για να ασχοληθείς σε πολύ υψηλά επίπεδα και στο διεθνές στερέωμα εκτός των ΑΤΜ. Το ίδιο ισχύει και για την Φωτογραμμετρία (που είναι πρακτικά Τοπογραφία+Συνορθώσεις αλλά με φωτογραφίες).

 

 

 

 

@ Γιάννης Λέκκας

 

 

 

Αν θέλεις μία "πατρική" συμβουλή είναι να ξεκινήσεις δειλά-δειλά με τον προγραμματισμό και τα UNIX. Στο πρώτο έτος, δεν ξέρεις που σου πάνε τα τέσσερα (όπως όλους μας!!!), ο΄ποτε η επαφή με γραφείο είναι πιθανό να σε τρομάξει. Προσωπικά, θα σου πρότεινα τέλος 2ου/αρχές 3ου έτους. Μάθε την σχολή σου, βρες τα πατήματα, πάνε στις συναυλίες σου, στο 5Χ5, στα ξενύχτια και προσπάθησε να εκτονωθείς από την συνθλιπτική εμπειρία των πανελληνίων. Απλά, κάνε τις παρακολουθήσεις σου τακτικά (δεν θα χάσεις, πίστεψε με) και θα μπορέσεις να γευτείς και την φοιτητική ζωή και ν απάρεις τις γνώσεις που θέλεις.

 

 

 

ΥΓ.

 

Θεώρησε τα σαν συμβουλές, σε καμία περίπτωση ως υποδείξεις. Έχεις τόσο μα τόσο χρόνο μπροστά σου να χτίσεις όμορφα και δημιουργικά την ζωή σου.

Edited by dimamp
Link to comment
Share on other sites

Το πόσοι άνεμοι πέρασαν από την αθήνα το νοέμβριο είναι το πολύ θέμα διπλωματικής στη μετεωρολογία. Δέχομαι ότι οι περισσότεροι μέχρι εκεί φτάνουν αλλά αυτό δεν εμποδίζει κάμποσους άλλους να προχωράνε περισσότερο, πχ να βρουν ένα νέο τρόπο με τον οποίο θα "διαβάσουν" από μια δορυφορική εικόνα την ταχύτητα του ανέμου, μέχρι να εργάζονται στην ομάδα ανάπτυξης του geomatica.

 

Εάν περιόριζες την άποψή σου στη γεωδαισία δε θα έφερνα αντίρρηση, αλλά επειδή έβαλες μέσα τηλεπισκόπηση, γεωματική κλπ, αυτά νομίζω είναι πλέον διαδεδομένα εργαλεία στον ευρύτερο επιστημονικό χώρο και τα έχουν οικειοποιηθεί άλλοι πριν τους τοπογράφους, κυρίως λόγω της απορρόφησης των τελευταίων με τις σίγουρες δουλειές που θέλουν υπογραφή αφήνοντας τα υπόλοιπα σε όσους δεν έχουν κάποιο στάνταρ επαγγελματικό δικαίωμα να εξασκήσουν και αναγκαστικά είναι και πιο πρόθυμοι να κάνουν μεταπτυχιακό στην πληροφορική ή και στους τοπογράφους για να μάθουν όλα αυτά που σωστά αναφέρεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

Γιάννη συγχαρητήρια!

Τωρα για τα περι ΠΜ , ΕΜΠ και λοιπα που λένε οι συνάδερφοι άστα στην άκρη.. Καλη τύχη με πολλές γνώσεις και εμπειρίες! Κοιτα να πάρεις οτι μπορείς

Link to comment
Share on other sites

Οι τοπογράφοι είναι ίσως ο μόνος κλάδος που έχει ΠΑΝΤΑ δουλειά αρκεί 

 

1) Να έχει μυαλό.

 

2) Να είναι εργατικός. ΠΟΛΥ εργατικός. 

Link to comment
Share on other sites

Γιάννη συγχαρητήρια ! Καλώς ήλθες στην οικογένεια των τοπογράφων.

 

Με την ευκαιρία θέλω να διαφωνήσω με τον dimamp (συνήθως όμως έχει πάντα δίκαιο). Στο εξωτερικό, ας πούμε Αυστρία,  ο τοπογράφος σπουδάζει κανονικά σε πολυτεχνική σχολή  (technische Hochschule) σε χωριστό τμήμα (Fakultaet) όπως και εδώ, Vermessungswesen kαι μάλιστα κάνει και μερικά μαθήματα παραπάνω.

Πάντως τώρα που είσαι στην οικογένεια τον dimamp αν τον ακολουθείς θα έχεις ..μόνο να κερδίσεις !!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.