Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Περιβαλλοντικός συναγερμός λόγω ατμοσφαιρικής ρύπανσης σε Κοζάνη-Πτολεμαΐδα


Engineer

Recommended Posts

Την παύση λειτουργίας κάθε είδους μηχανήματος και εξοπλισμού εντός των ορυχείων της ΔΕΗ, πλην του συστήματος αποκομιδής τέφρας και ενός εκσκαφέα, από τις 4:00 έως τις 7:30 κάθε μέρα, τουλάχιστον έως την Πέμπτη 10 Αυγούστου, αποφάσισαν σε έκτακτη σύσκεψη στην Κοζάνη ο αντιπεριφερειάρχης, Παναγιώτης Πλακεντάς και ο αναπληρωτής διευθυντής του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας (ΛΚΔΜ), Κώστας Μαχτής.

 

Τα άμεσα μέτρα αποφασίστηκαν προκειμένου να περιοριστούν η σκόνη και η εκπομπή αιωρούμενων σωματιδίων στην περιοχή του Λιγνιτικού Κέντρου Δυτικής Μακεδονίας, όπου τις τελευταίες ημέρες, λόγω των υψηλών θερμοκρασιών και της πλήρους άπνοιας, παρατηρήθηκαν αυξημένες συγκεντρώσεις που ξεπερνούν τα επιτρεπτά όρια.

 

Επίσης, μετά τις 15:00, αποφασίστηκε να σταματήσουν η διακίνηση κάθε είδους εργολαβικών φορτηγών εντός του Λιγνιτικού Κέντρου και κάθε είδους εργασία εντός των ορυχείων της ΔΕΗ. Συμφωνήθηκε να γίνονται διαβροχές σε όλο το οδικό δίκτυο του Λιγνιτικού Κέντρου καθόλη τη διάρκεια του 24ωρου και ειδικότερα τις νυκτερινές ώρες που το φαινόμενο της συγκέντρωσης σκόνης παρουσιάζει μεγάλη έξαρση.

 

Ο κ. Πλακεντάς εξήγησε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ότι «τα έκτακτα μέτρα θα ισχύσουν από την Τρίτη 8 Αυγούστου έως τα ξημερώματα της Πέμπτης 10 Αυγούστου, όπου θα εκτιμηθεί εκ νέου ο περιβαλλοντικός συναγερμός.

 

Τις τελευταίες ημέρες, καταγράφονται, από ορισμένους σταθμούς μέτρησης ατμοσφαιρικής ρύπανσης του δικτύου της ΔΕΗ και του Κέντρου Περιβάλλοντος (ΚΕΠΕ) της περιφέρειας, πολύ υψηλές συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων, με έμφαση τις νυχτερινές και τις πρώτες πρωινές ώρες, όπου επικρατεί πλήρης άπνοια.

 

Στη σύσκεψη για την αντιμετώπιση των αυξημένων συγκεντρώσεων αιωρούμενων σωματιδίων στο λεκανοπέδιο Κοζάνης-Πτολεμαΐδας, που πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του αντιπεριφερειάρχη Κοζάνης, συμμετείχαν ο αναπληρωτής διευθυντής του ΛΚΔΜ, Κωνσταντίνος Μαχτής, ο Ιωάννης Τσαρούχης, βοηθός διευθυντή της Διεύθυνσης Εκμετάλλευσης Θερμοηλεκτρικών Σταθμών, ο Δημήτρης Αλβανός, διευθυντής Περιβάλλοντος Περιφέρειας Δυτικής Μακεδονίας και η Φωτεινή Τσιολάκη, προϊσταμένη Περιβάλλοντος-Υδροοικονομίας της ΠΕ Κοζάνης.

 

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

1 στους 3 έχει καρκίνο.

http://sugklonistiko.gr/diafora/i-periochi-tis-elladas-pou-schedon-1-stous-3-katikous-echi-karkino/

 

7 στους 10 θανάτους είναι απο καρκίνο.

http://kozan.gr/archives/51525

Link to comment
Share on other sites

"Παράπλευρες απώλειες" που λένε, γιατί τα φωτοβολταϊκά είναι κακά, ρυπαίνουν πολύ το περιβάλλον λόγω της εξόρυξης μεταλλευμάτων και της ενέργειας που καταναλώνεται για την παραγωγής τους, άσε που τα παράγουν οι Κινέζοι, αυτό πάλι που το βάζεις, οι ανεμογεννήτριες κόβουν το γάλα από τις αγελάδες, προκαλούν κι αυτές καρκίνο, κάνουν φασαρία, διώχνουν τις μέλισσες, χαλάνε την θέα και διώχνουν τους τουρίστες, τις αγοράζουμε από τους ξένους, για να πάρουμε ενέργεια από τα σκουπίδια πάλι θα πληρώσουμε λεφτά στους ξένους, δεν λύθηκε ακόμα το θέμα της αποθήκευσης ενέργειας...

Link to comment
Share on other sites

Πόσο είναι λοιπόν το εξωτερικό οικονομικό κόστος του λιγνίτη (το ανθρώπινο το είδαμε πιο πριν);
H greenpeace, σύμφωνα με μεθοδολογία του Γερμανικού υπουργείου περιβάλλοντος, λέει 2 δις.
Ο D. Georgakellos.(2007) λέει 1.89 δις, ο Ευρωπαϊκός οργανισμός περιβάλλοντος λέει 2.2-3.6 δις και oι Diakoulaki D., Mirasgentis S., Tziantzi M. (2001) λένε 1 δις για τους 7 μεγαλύτερους λιγνιτικούς σταθμού και τους σταθμούς πετρελαίου.

Με λίγα λόγια αν υποθέσουμε ότι το εξωτερικό κόστος είναι κοντά στα 2 δις, τότε "πληρώνουμε" γύρω στα 200 ευρώ το άτομο κάθε χρόνο έξτρα απο αυτά που πληρώνουμ στο λογαριασμό μας. Ξέρω είναι λίγο απλοϊκό αλλά δείχνει μια πραγματικότητα.

Link to comment
Share on other sites

Λίγο λιγότερο απλοϊκά, με οικονομικά ενεργό πληθυσμό της Ελλάδας, σύμφωνα με την απογραφή του 2011, 4.586.636, βγαίνει 436€ κατά κεφαλήν.

Link to comment
Share on other sites

Τα φωτοβολταϊκά διεθνώς έχουν ισοφαρήσει την ενέργεια που χρειάστηκαν για να παραχθούν το 2015 και τώρα είναι στο +. Νομίζω το άρθρο είχε φιλοξενηθεί και εδώ.
Επίσης οι ανεμογεννήτριες παράγουν σκιά για τις κατσίκες, οι οποίες χρειάζονται περίπου 2 ημέρες από την τοποθέτηση για να τις συνηθίσουν, σύμφωνα με γνωστό μου κτηνοτρόφο.

Link to comment
Share on other sites

Και στην Ισπανία έβλεπα πριν κάτι χρόνια κοπάδια πρόβατα να βοσκάνε κάτω από υπερυψωμένα φωτοβολταϊκά, ενός τεράστιου πάρκου. Απλά, συνόψισα τις "οικολογικά" ενδεδυμένες αντιρρήσεις (στενομυαλιά την λέω εγώ).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.