Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επίδομα ανεργίας σε επαγγελματίες και του ΕΤΑΑ ετοιμάζει το υπουργείο Εργασίας


Engineer

Recommended Posts

Την καταβολή από τον ΟΑΕΔ επιδόματος ανεργίας 360 ευρώ το μήνα προς τους ελεύθερους επαγγελματίες και αυτοαπασχολούμενους, με νέους όρους και προϋποθέσεις, θα προβλέπει το νέο εργασιακό νομοσχέδιο που ετοιμάζεται να καταθέσει το υπουργείο Εργασίας, με εκκρεμείς εργασιακές, αλλά και ασφαλιστικές διατάξεις, εν όψει της τρίτης αξιολόγησης.

 

Μέχρι σήμερα παρότι οι ασφαλισμένοι στα πρώην ταμεία ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ κατέβαλαν από το 2011 εισφορά υπέρ ανεργίας, ύψους 10 ευρώ το μήνα (120 ευρώ ετησίως), οι όροι και οι προϋποθέσεις που προβλέπονται για την χορήγησή του σε όσους διέκοψαν την επαγγελματική τους δραστηριότητα, καθιστούσαν στην πράξη ανενεργή την διάταξη.

 

Μάλιστα ο Πρόεδρος των Δικηγορικών Συλλόγων Βασίλης Αλεξανδρής που συναντήθηκε πρόσφατα με την πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας, είχε διαμαρτυρηθεί γι αυτό για να αποσπάσει τη δέσμευση του αρμόδιου υφυπουργού Τάσου Πετρόπουλου πως θα προωθηθεί διάταξη βάσει της οποία οι επαγγελματίες θα μπορούν να λαμβάνουν επίδομα ανεργίας από τον ΟΑΕΔ όταν μένουν άνεργοι, με ευνοικότερες προυποθέσεις από αυτές που ισχύουν σήμερα.

 

Σύμφωνα με τα τωρινά δεδομένα, οι δικαιούχοι που έκλεισαν τις επιχειρήσεις τους και έμειναν άνεργοι θα έπρεπε να έχουν εισόδημα για τα δύο έτη που προηγούνται της υποβολής της αίτησης έως 20.000 ευρώ (ατομικό) και 30.000 οικογενειακό. Ταυτόχρονα να έχουν εξοφλήσει ή ρυθμίσει τις οφειλόμενες ασφαλιστικές εισφορές, ή τυχόν οφειλές από οποιαδήποτε αιτία και να είναι συνεπείς ως προς τη ρύθμιση.

 

Παράλληλα θα πρέπει να έχουν τουλάχιστον τριετή συνεχή ή διακεκομμένη ασφάλισης στον ΟΑΕΕ πριν την διακοπή του επαγγέλματος, με αντίστοιχη καταβολή της ειδικής εισφοράς. Οδικαιούχος απαγορεύεται να μεταβιβάσει την επιχείρησή του, ή το μερίδιο του, ή τις μετοχές του στην επιχείρηση, στην οποία ανήκε, σε σύζυγο ή πρόσωπο α΄ και β΄ βαθμού συγγένειας.

 

Στο μεταξύ, στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας προβλέπονται και διατάξεις που έχουν να κάνουν με:

 

- την αύξηση της απαρτίας στα πρωτοβάθμια σωματεία στο 51%, προκειμένου να διεξαχθεί ψηφοφορία για πραγματοποίηση απεργίας

 

- την υποχρέωση των εργοδοτών να δηλώνουν ηλεκτρονικά και εκ των προτέρων, τις υπερωρίες στο σύστημα Εργάνη

 

- τον αποκλεισμό των επιχειρηματιών που παρανομούν, για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα, από κοινοτικά κονδύλια (ευρωπαϊκά προγράμματα, ΕΣΠΑ) και δημόσιους πόρους

 

- την αποδέσμευση της ιδιότητας του δικηγόρου και του μηχανικού από την ασφάλιση ώστε να μην υποχρεώνονται στην καταβολή εισφορών χωρίς να έχουν εισόδημα

 

- την θέσπιση αυτόματης διαδικασίας κλεισίματος μιας επιχείρησης, σε περίπτωση αδήλωτης εργασίας. Μέσω ενός νέου poit system θα επιβάλλονται πρόστιμα και ποινές ανάλογα με την παράβαση, αλλά και την μη συμμόρφωση του παραβάτη. Σε περίπτωση μάλιστα που μετά από ελέγχους του Σώματος Επιθεωρητών Εργασίας θα διαπιστώνονται εκτροπές από την εργατική νομοθεσία, θα επιβάλλεται «λουκέτο» στην επιχείρηση που παρανομεί, το οποίο θα διαρκεί έως και για τρεις ημέρες.

 

Πηγή: https://www.reader.g...yrgeio-ergasias

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Σε συνδυασμό με το γεγονός πως το Υπουργείο Εργασίας ετοιμάζει διάταξη, σύμφωνα με την οποία θα απαλλάσσονται από ασφαλιστικές εισφορές δικηγόροι και μηχανικοί εάν έχουν μηδενικό εισόδημα, είναι καταρχήν καλά νέα. Βέβαια αξιοπρεπή δουλειά με αξιοπρεπή μισθό και προοπτικές θελουμε και όχι τέτοια αντίμετρα, αλλά...

Το θέμα είναι αν θα λαμβάνεται υπόψιν το περσινό μηδενικό εισόδημα ώστε να μην πληρώνεις ή το τρέχον μηδενικό εισόδημα (με κάποιο μαγικό τρόπο και σύστημα, αλλά μάλλον πολλά ζητάω στην Ελλάδα του 2017, προσεχώς 2018, μιας που πάει και ο Αύγουστος).

Link to comment
Share on other sites

"τρεις κι εξήντα" (για όσους θυμούνται το υπόλοιπο)

 

που θα μπορούσε να παραφραστεί

 

"......." δίνετε

τον κοσμάκη γδύνετε

Link to comment
Share on other sites

Για να μη πληρώνεις, θα πρέπει να κλείνεις βιβλία (χωρίς να διαγράφεσαι από ΤΕΕ).

 

Αυτό περιμένουμε από το νέο νόμο....(άσχετα με περσινά εισοδήματα)

 

Υ.Γ. Είμαστε offtopic βέβαια...

Edited by antloukidis
Link to comment
Share on other sites

Αφού κλείσαμε και αλλάξαμε χώρα, τώρα θυμήθηκαν το κλείσιμο βιβλίων χωρίς συνεχή ασφαλιστική επιβάρυνση, χωρίς διαγραφή από ΤΕΕ και επίδομα ανεργίας. Τόσα χρόνια που βγάζαμε 5 και δίναμε 10 ήταν καλά.

Ρε ούτε για διακοπές ξανά. Ούτε για διακοπές.

Link to comment
Share on other sites

Για πόσο καιρό θα χορηγείται το επίδομα;

 

Πολύ χρήσιμη δυνατότητα ιδίως για γυναίκες που εργάζονται με μπλοκάκι και δε μπορούν να έχουν ένα εισόδημα τον καιρό που είναι έγκυες ή κάποιος πρέπει να φυλάξει τα μωρά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Είναι λίγο τρελό που τα θεωρούμε καλά νέα ή έστω ανακουφιστικά, μιας και το ζητούμενο θα ήταν να μην είναι οι μισοί συνάδελφοι άνεργοι ή ετεροαπασχολούμενοι ή μετανάστες. όπως και να εχει η κατάργηση της υποχρεωτικής πληρωμής βάσει ιδιότητας και μόνο είναι σωστή. Τώρα για το επίδομα, ας δούμε και τι θα ζητουν.

 

Με βάση την εμπειρία διασύνδεσης εφκα -τσμεδε ως τώρα, και το ρυθμό χορήγησης άλλων "παροχων" (όπως το επίδομα γέννας 800Ε που ακόμα χορηγούν του ...2015!!!) εγώ κρατώ μικρό καλάθι για το πότε και πώς θα γινουν εφαρμόσιμα όλα αυτά. 

Ίσως -λεω εγω υποθετικα - μέχρι τα μέσα του 2018 εν όψει πιθανόν εκλογών να τα καταφέρουν. 

Link to comment
Share on other sites

Μεταξύ των ζητουμένων είναι και η βελτίωση των συνθηκών εργασίας του ελεύθερου επαγγελματία, που ακόμα μπορεί να μη πήρε ούτε μια μέρα καλοκαιρινή άδεια, όταν όμως παραστεί κάποια ανάγκη να απουσιάσει θα πρέπει να εγκαταλείψει το έργο μένοντας άμισθος..

 

Το σίγουρο είναι ότι κάθε τρία χρόνια οι περισσότεροι επαγγελματίες θα κλείνουν βιβλία και θα ξεκουράζονται, όπως περίπου κάνουν και οι κανονικοί εργαζόμενοι που δουλεύουν όσο χρειάζεται για να κατοχυρώσουν επίδομα ανεργίας και επανέρχονται όταν αυτό λήξει.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.