Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αναλύοντας την αγορά προμήθειας ενέργειας στην Ελλάδα


Engineer

Recommended Posts

Ο τραπεζικός και ο ενεργειακός τομέας ίσως είναι από τους πιο ρυθμισμένους στις σύγχρονες δυτικές οικονομίες. Η σημαντικότητά τους σε συνδυασμό με την μεγάλη ένταση κεφαλαίου που χρειάζονται για την λειτουργία τους, τους βάζουν στο «μικροσκόπιο» των τοπικών και Ευρωπαϊκών αρχών.

 

Στην Ευρώπη των 27+1 (Βρετανία) σε 12 από τις 28 χώρες το κράτος παρεμβαίνει γενικώς ή ειδικώς στις τιμές που προκύπτουν στον τελικό καταναλωτή. Στην Ελλάδα από την 30/06/2013 οι τιμές προμήθειας ρυθμίζονται από το Υπουργείο Ενέργειας και από την ανεξάρτητη Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας (ΡΑΕ) και διαμορφώνονται ελεύθερα.

 

Στην Ελλάδα έχουμε 19 εταιρείες προμήθειας ηλεκτρικής ενέργειας (με συγχώνευση της Μυτιληναίος και της Protergia). Αυτό που κάνει να ξεχωρίζει την Ελληνική αγορά από τις περισσότερες υπόλοιπες Ευρωπαϊκές, δεν είναι τόσο ο μεγάλος αριθμός προμηθευτών όσο η ηχηρή παρουσία ενός προμηθευτή, αυτού της ΔΕΗ. Με εξαίρεση κάποιες μικρές χώρες όπως η Μάλτα και η Κύπρος όπου υπάρχει ένας προμηθευτής (μονοπώλιο) και την Γαλλία όπου η EDF έχει κυρίαρχη θέση, στις υπόλοιπες χώρες οι κύριοι προμηθευτές είναι από 2-8 παρέχοντας αφενός επιλογές στον καταναλωτή όσο και ανταγωνισμό στο ευαίσθητο πεδίο των τιμών. Εδώ άρχίζει το μεγάλο θέμα της απελευθέρωσης της ηλεκτρικής ενέργειας στην χώρας μας όπου η ΔΕΗ έχει για τον Ιούλιο του 2017 έχει μερίδιο αγοράς 85.72% ελαφρά αυξημένο κατά 0.22% σε σχέση με τον Ιούνιο του ίδιου έτους. Το ζητούμενο για την Ελληνική αγορά με βάση την γνωστή μνημονιακή υποχρέωση είναι το ποσοστό αυτό να πέσει στο 50% ως το 2020 με τα προφανή οφέλη που θα δημιουργηθούν στους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές.

 

Η Ελληνική αγορά χωρίζεται πρακτικά σε 4 clusters εταιρειών προμήθειας ενέργειας. Οι κατηγοριοποίηση έχει να κάνει τόσο με το μέγεθος όσο και και με τα χαρακτηριστικά των εταιρειών. Η κατηγοριοποίηση είναι η εξής:

 

1. Ο κυρίαρχος παίκτης η ΔΕΗ

 

2. Καθετοποιημένες εταιρείες παραγωγής και προμήθειας ενέργειας με μερίδια αγοράς γύρω στο 3% (Protergia, Elpedison και Ήρωνας)

 

3. Μικροί προμηθευτές με μερίδια αγοράς μέχρι ή κοντά του 1% (Watt + Volt, Green κ.α)

 

4. Μεγάλες εταιρείες που δραστηριοποιούνται σε άλλους κλάδους της οικονομίας όπως ο ΟΤΕ και ο Τιτάνας όπου οι θυγατρικές εταιρείες ενέργειας έχουν κύριο σκοπό την παροχή υπηρεσιών ενέργειας στις μητρικές και για αυτό ακόμη έχουν μικρά μερίδια αγοράς.

 

Στον παρακάτω πίνακα παρουσιάζεται η επισκόπηση της αγοράς ενέργειας για τον μήνα Ιούλιο 2017.

 

Posted Image

 

 

Πηγή: Μηνιαίο Report ΛΑΓΗΕ (Ιούλιος 2017)

 

Με τα σημερινά δεδομένα η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% με βάση την μνημονιακή συμφωνία θα γίνει με την πώληση μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ. Βλέποντας το μέλλον υπάρχουν δυο βασικά πιθανά σενάρια και κάποιοι συνδυασμοί αυτών. Το πρώτο σενάριο είναι οι υπάρχοντες βασικοί παίκτες να πάρουν ένα μεγάλο μέρος του πελατολογίου και να μετασχηματισθεί η Ελληνική αγορά σε μία αγορά 3-4 μεγάλων παικτών οι οποίοι θα αγοράσουν και ένα μεγάλο μέρος των μικρών παρόχων. Στο άλλο σενάριο η είσοδος καινούργιων παικτών θα αλλάξει την «γεωμετρία της αγοράς» καθώς ένα μέρος του 35% της αγοράς θα πάει σε καινούργια «χέρια» ενώ σαν 3ο σενάριο υπάρχει ένας συνδυασμός των δύο βασικών σεναρίων, γεγονός που και πάλι θα αλλάξει την εικόνα της αγοράς οδηγώντας την σε ένα πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον. Το 2020 δεν είναι τόσο μακριά, οπότε σύντομα θα υπάρχουν εξελίξεις.

 

Πηγή: http://www.liberal.g...tin-ellada.html

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

"[...]

Following the recent developments in the electricity market, in OG B’ 97/31.01.2012 the Ministerial

Decision 31.1.2012 was published according to which the provisions of the Customer Supply Code were

amended in order to introduce the necessary regulatory arrangements due to the activation of the Last

Resort Supplier (LRS). RAE also decided to promote a temporary arrangement to facilitate the

consumers of LRS (Decision 279/12.04.2012). Under the new arrangement, these consumers, for a

maximum period of two (2) additional months after 24/4/2012, will normally continue to purchase

electricity from PPC S.A, but under the regime of Universal Service Supplier (USS). After the expiration

of those two additional months, and provided that no supplier selection has been done by those

consumers, the provisions of the measurements management and periodic settlement network suppliers

Manual will be applied, according to which the Network Operator will be required, without further information, to start the process of their facility cut-off.

[...]"

 

Universal Service Supplier (USS) = Προμηθευτής Καθολικής Υπηρεσίας (ΠΚΥ)

 

Σταλθηκε μεσω tapatalk

Edited by georgegaleos
Link to comment
Share on other sites

 ... μνημονιακή υποχρέωση είναι το ποσοστό αυτό να πέσει στο 50% ως το 2020 με τα προφανή οφέλη που θα δημιουργηθούν στους οικιακούς και επαγγελματικούς καταναλωτές. ...

Πως θα προκύψουν αυτά τα προφανή οφέλη?

.

...Με τα σημερινά δεδομένα η μείωση του μεριδίου της ΔΕΗ στο 50% με βάση την μνημονιακή συμφωνία θα γίνει με την πώληση μέρος του πελατολογίου της ΔΕΗ. ...

πως θα υποχρεώσουν τον X πελάτη της ΔΕΗ να αλλάξει πάροχο? με (πχ) φοροαπαλλαγές?

Edited by AMHxaNos
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.