Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΔΕΠΑ: Οι Επαγγελματίες Οδηγοί Αποκτούν το Δικό τους Όχημα Φυσικού Αερίου


Engineer

Recommended Posts

Το δικό τους όχημα φυσικού αερίου θα έχουν τη δυνατότητα να αποκτήσουν οι επαγγελματίες οδηγοί εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα επιδότησης το οποίο είναι σε εξέλιξη με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ. Οι αντιπροσωπείες Volkswagen, Skoda και Mercedes σε συνεργασία με τη ΔΕΠΑ προσφέρουν επιδότηση για οχήματα φυσικού αερίου, η οποία ξεκινά από τα 1.500 ευρώ και φθάνει ως τα 10.000 για αγορά ενός καινούριου εργοστασιακά κατασκευασμένου οχήματος ενώ επιδοτήσεις υπάρχουν και για τη μετατροπή βενζινοκίνητων και πετρελαιοκίνητων σε διπλού καυσίμου καλύπτοντας ποσόν 800 ευρώ για βενζινοκίνητα και έως 12.000 ήτοι όλο το κόστος μετατροπής για τα πετρελαιοκίνητα.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Το φυσικό αέριο κίνησης προσφέρει οικονομία τουλάχιστον 60% σε σχέση με τη βενζίνη και είναι πιο αποδοτικό από τα συμβατικά και εναλλακτικά καύσιμα καθώς 1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο.

 

Posted Image

Για την επίτευξη του στόχου 20/20/20 για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής και την μετάβαση σε μια νέα εποχή απεξάρτησης από τις συμβατικές μορφές ενέργειας υιοθετούνται κίνητρα για τη χρήση του φυσικού αερίου στις μεταφορές σε εθνικό και παγκόσμιο επίπεδο. Οι κυβερνήσεις θεσμοθετούν φοροαπαλλαγές, ζώνες ελεύθερης διέλευσης και προχωρούν στη βελτίωση των υποδομών σε συνεργασία με φορείς τις αγοράς. Οι αυτοκινητοβιομηχανίες λανσάρουν όλο και περισσότερα μοντέλα φυσικού αερίου ενώ οι οδηγοί που κινούνται με φυσικό αέριο μπορούν να κινηθούν με αυτονομία εφοδιαζόμενοι από ένα δίκτυο πρατηρίων στην Ελλάδα και την Ευρώπη, το οποίο διευρύνεται συνεχώς.

 

Ήδη στην Ευρώπη υπάρχουν 3.307 πρατήρια ενώ στην Ελλάδα με πρωτοβουλία της ΔΕΠΑ, η οποία συνεργάζεται με τις BP & ΕΚΟ, επεκτείνει το δίκτυο πρατηρίων φυσικού αερίου με την επωνυμία Fisikon. Τα πρατήρια Fisikon εξυπηρετούν ΙΧ, επαγγελματικά οχήματα και ταξί, λεωφορεία και απορριμματοφόρα που καίνε φυσικό αέριο. Πόλεις όπως είναι η Αθήνα (Κηφισιά, Ηλιούπολη, Ανθούσα, Κορωπί, Ασπρόπυργος, Νέα Φιλαδέλφεια, Άγιος Ιωάννης Ρέντης, Άνω Λιόσια, , η Θεσσαλονίκη (Πυλαία, Νέα Μαγνησία), η Λαμία, η Λάρισα, ο Βόλος, τα Ιωάννινα (Αστικό ΚΤΕΛ Ιωαννίνων) αποκτούν πρατήρια φυσικού αερίου ενθαρρύνοντας την οικονομική οδήγηση.

 

Posted Image

 

Εκτός από την αγορά ενός εργοστασιακά κατασκευασμένου οχήματος φυσικού αερίου υπάρχει και η λύση της μετατροπής συμβατικού οχήματος σε διπλού καυσίμου.

 

Προς αυτή την κατεύθυνση, η ΔΕΠΑ εφαρμόζει πρόγραμμα χρηματοδότησης μετατροπής επαγγελματικών οχημάτων, το οποίο για τα βενζινοκίνητα ανέρχεται στα 800 ευρώ ανά όχημα και για τα πετρελαιοκίνητα καλύπτεται το σύνολο του κόστους μετατροπής, δηλαδή ποσόν έως 12.000 ευρώ.

 

Η χρήση του φυσικού αερίου στα οχήματα με βενζινοκινητήρα είναι πλέον αρκετά διαδομένη στο εξωτερικό και η τεχνολογία της καύσης εναλλακτικά φυσικού αερίου και βενζίνης είναι γνωστή ως bi- fuel.

 

Στην Ελλάδα η νομοθεσία επιτρέπει τη μετατροπή και των βενζινοκίνητων οχημάτων αλλά και των πετρελαιοκινητήρων σε dual fuel με φυσικό αέριο και ήδη έχουν κυκλοφορήσει οχήματα που έχουν μετατραπεί, τα οποία παρουσιάζουν πολύ καλές επιδόσεις στην οικονομία καυσίμου, την απόδοση και τη μείωση των ρύπων.

 

Ακόμη, με εξέλιξη της τεχνολογίας τα τελευταία χρόνια έγινε δυνατή η χρήση του φυσικού αερίου σε συνδυασμό με το diesel στους πετρελαιοκινητήρες των βαρέων οχημάτων. Στην περίπτωση αυτή τα δύο καύσιμα καίγονται συγχρόνως, σε αναλογίες που να ανταποκρίνονται στην απαίτηση του κινητήρα κάθε στιγμή, ανάλογα με την πίεση του πεντάλ του γκαζιού. Η τεχνολογία αυτή, η οποία λέγεται dual fuel, συνδυάζει τον καλύτερο κινητήρα με το βέλτιστο και ευγενέστερο καύσιμο.

 

Πλεονεκτήματα χρήσης φυσικού αερίου στα ΙΧ

  • Οικονομία έως και 60% σε σχέση με άλλα καύσιμα
  • 30% λιγότερα αέρια του θερμοκηπίου
  • Τo φυσικό αέριο δεν μπορεί να νοθευτεί καθώς παρέχεται απευθείας από τους αγωγούς κατευθείαν στα πρατήρια
  • Έχει περισσότερη ενέργεια από τα άλλα καύσιμα (1 κιλό φυσικό αέριο κίνησης είναι ενεργειακά ισοδύναμο με 1,5 λίτρα βενζίνη, 1,3 λίτρα πετρέλαιο και 2 λίτρα υγραέριο)
  • Η καύση του φυσικού αερίου είναι πιο αθόρυβη σε σχέση με τους κινητήρες βενζίνης και κατά πολύ πιο αθόρυβη από τους κινητήρες πετρελαίου
  • Το φυσικό αέριο ακόμη κι αν διαφύγει, είναι αρκετά ελαφρύτερο από τον ατμοσφαιρικό αέρα, κάτι που το καθιστά απόλυτα ασφαλές καύσιμο
Το CNG προσφέρει υψηλή αξιοπιστία καθώς είναι ποιοτικά ανώτερο καύσιμο χωρίς προσμίξεις και βαθμό οκτανίων 130

 

Πηγή: http://www.energia.g...p?art_id=119674

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.