Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ σχεδιάζουν επενδύσεις 1,13 δισ. ευρώ


Engineer

Recommended Posts

Για το 2018 έχει μετατεθεί η πώληση ποσοστών των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ ενώ, σύμφωνα με το επιχειρησιακό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ, το 11% της πρώτης και το 23% της δεύτερης θα πωληθούν ή θα αναζητηθεί η καλύτερη δυνατή εναλλακτική για την αξιοποίηση των συγκεκριμένων συμμετοχών. Σήμερα, στην ΕΥΔΑΠ, το Ελληνικό Δημόσιο κατέχει το 34,03% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το ΤΑΙΠΕΔ το 27,30%, το 9,99% ανήκει στον επενδυτή John Paulson και το υπόλοιπο ποσοστό βρίσκεται σε ελεύθερη διασπορά στο Χρηματιστήριο Αθηνών, ενώ στην ΕΥΑΘ το ΤΑΙΠΕΔ κατέχει το 74% του μετοχικού κεφαλαίου της εταιρείας, το 5,46% ανήκει στη Suez Environment Company και το υπόλοιπο ποσοστό είναι ελεύθερης διαπραγμάτευσης στο Χρηματιστήριο.

 

Η Suez, σύμφωνα με το tovima.gr, φέρεται μάλιστα να επιθυμεί την απόκτηση ποσοστού 20%-23%, αλλά ενδεχομένως μακροπρόθεσμα και το μάνατζμεντ στις ελληνικές εταιρείες ύδρευσης.

 

Οπως ανέφερε προσφάτως στην Αθήνα ο Jean Louis Chaussade, διευθύνων σύμβουλος της Suez, «αυτό που μας ενδιαφέρει είναι να αγοράσουμε το μάνατζμεντ αυτών των εταιρειών. Συνήθως μπορούμε να αγοράσουμε ένα μικρό ποσοστό των μετοχών, περί το 23% - 20%, αλλά αυτό που θέλουμε είναι να βελτιώσουμε τη διαχείριση. Αν η κυβέρνηση επιθυμεί να κάνουμε αυτό, θα είμαστε πολύ ευτυχείς να το προσφέρουμε». Από την άλλη πλευρά, ο Κώστας Παπαδόπουλος, πρόεδρος της ΕΥΔΑΠ, δήλωσε ότι «οι μεγάλες εταιρείες της Γαλλίας έχουν αποδείξει ότι έχουν την τεχνογνωσία και μπορούν σε συνεργασία με ελληνικές να ανοίξουν νέους επιχειρηματικούς δρόμους».

 

Η Suez Environnement, που ελέγχει το 5,46% της ΕΥΑΘ, φέρεται να ενδιαφέρεται να συμπράξει επίσης και με την ΕΥΔΑΠ με αντικείμενο τη διαχείριση υδάτινων πόρων στη Μέση Ανατολή, όπως επίσης και τη διεκδίκηση έργων για τον εκσυγχρονισμό του δικτύου που ενδέχεται να δημοπρατήσει η ΕΥΑΘ, αλλά και σε διαγωνισμούς στους τομείς του περιβάλλοντος, του βιολογικού καθαρισμού και της διαχείρισης απορριμμάτων.

 

Επεκτάσεις

 

Το επενδυτικό πρόγραμμα της περιόδου 2017-2023 της ΕΥΑΘ, που ανέρχεται στα 166 εκατ. ευρώ, προβλέπει την άμεση επέκταση της Εγκατάστασης Επεξεργασίας Νερού Θεσσαλονίκης (διυλιστήριο) με παράλληλη επέκταση της εταιρείας σε νέες περιοχές υδροδότησης. Η ολοκλήρωση της δεύτερης φάσης επέκτασης της ΕΕΝΘ, προϋπολογισμού 30 εκατ. ευρώ περίπου, προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί το 2021.

 

Σε ό,τι αφορά τις επεκτάσεις σε νέες περιοχές, αυτές αφορούν ανατολικά τους Δήμους Θέρμης, Θερμαϊκού και Πυλαίας - Χορτιάτη (εκτός Πανοράματος και Πυλαίας) και στα δυτικά τους περισσότερους οικισμούς της Χαλάστρας και του Αγίου Αθανασίου, τον Εχέδωρο και τη ΔΕ Ωραιοκάστρου.

 

Μετά την κατασκευή των έργων υδροδότησης των νέων οικισμών περιφερειακά της Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 24 εκατ. ευρώ περίπου), ο πληθυσμός εξυπηρέτησης της ΕΥΑΘ αναμένεται να έχει αυξηθεί κατά 126.000 κατοίκους περίπου, ενώ η ζήτηση κατά 9 εκατ. και πλέον κ.μ. νερού ετησίως αυξάνοντας σημαντικά τα έσοδα της εταιρείας.

 

Το πενταετές business plan που έχει εκπονήσει η ΕΥΔΑΠ, σύμφωνα με τους αναλυτές, έχει προϋπολογιστεί στα 967 εκατ. ευρώ, ποσό όμως το οποίο αναμένεται να περιοριστεί γύρω στα 620 εκατ. μετά τις εκπτώσεις που θα προσφερθούν κατά τη διαδικασία των προσφορών - πλειστηριασμών.

 

Περιβάλλον και σπατάλη

 

Οι επενδύσεις θα αφορούν κατά κύριο λόγο έργα κανονιστικής και περιβαλλοντικής συμμόρφωσης (ιδιαίτερα στην ευρύτερη περιοχή της Ανατολικής Αττικής) και εκτίμηση του management της εισηγμένης είναι ότι ένα σημαντικό ποσοστό αυτών θα μπορέσει να χρηματοδοτηθεί από κοινοτικά χρηματοδοτικά προγράμματα.

 

Επίσης, ένα άλλο τμήμα των επενδύσεων θα κατευθυνθεί στο μέτωπο της αντιμετώπισης της σπατάλης του νερού.

Στο τέλος του επενδυτικού προγράμματος το 2021, το business plan προβλέπει με συντηρητικά κριτήρια (και χωρίς αλλαγή τιμολογίων) κύκλο εργασιών στα 345 εκατ. (+6% από τον περυσινό, βασισμένο στην προσθήκη δικτύων που διαχειρίζονται σήμερα από δήμους) και μεικτά κέρδη στα 153 εκατ. ευρώ (+7% σε σχέση με το 2016).

 

Πηγή: http://greenagenda.g...-επενδύσεις-11/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.