Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Φορολογικός Κάτοικος Εξωτερικού με εισόδημα στην Ελλάδα


GiorgosCivil

Recommended Posts

Καλησπέρα στην παρέα,

 

Είμαι φορολογικός κάτοικος της Αγγλίας, ζω στην Αγγλία και εργάζομαι σαν μηχανικός σε μια εταιρία, όχι σαν ελεύθερος επαγγελματίας αλλα σαν υπάλληλος. Δεν έχω κάποια επαγγελματική δραστηριότητα στην Ελλάδα, παρόλα αυτά  ξεκίνησα φέτος να έχω εισόδημα από ενοίκιο. Μετά από πολύ διάβασμα στα forum κατάλαβα ότι για την εργασία μου στην Αγγλία φορολογούμαι στην Αγγλία και στην Ελλάδα φορολογούμαι για το εισόδημα που έχω από το ενοίκιο (ανήκω στη ΔΥΟ εξωτερικού). 

 

Όλα καλά ως εδώ.

 

Παρόλα αυτά εδώ στην Αγγλία μου ζήτησαν να δηλώσω οποιοδήποτε “foreign income” άσχετα με το αν θα φορολογηθώ στην Ελλάδα για αυτό, οπότε και δήλωσα το ενοίκιο που λαμβάνω. Το αποτέλεσμα ήταν να μου έρθει χαρτί από την Αγγλία που ζητά να συμπληρώσω ένα “self assessment” που απ’ ότι καταλαβαίνω είναι φορολογική δήλωση (χωριστά από αυτή που κάνει για μένα η εταιρία μου) για το έξτρα foreign income λόγω των ενοικίων.

 

Έχει κάποιος φίλος εδώ αντίστοιχη εμπειρία; Μπορώ να κάνω το self assessment μέσω ιντερνέτ και να τελειώνω ή θα μπλέξω; Φοβάμαι πως θα φορολογηθώ διπλά με αυτόν τον τρόπο, και από Ελλάδα, και από Αγγλία., Ισχύει κάτι τέτοιο;

 

Φιλικά,

Γιώργος

 

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα Γιώργο,

 

Την πέρασα την διαδικασία και ήθελε μεγάλη υπομονή για να καταφέρω το αυτονόητο. Να γίνω κάτοικος εξωτερικού. Η Ελλάδα μου είχε βγάλει τη παναγία τότε...

 

Το εισόδημα από το ΗΒ έχει φορολογηθεί στο ΗΒ. Δεν δηλώνεις τίποτα στην Ελλάδα.

Από τη στιγμή που έχεις εισόδημα από ακίνητα στην Ελλάδα, δεν δηλώνεις τίποτα στο ΗΒ γιατί φορολογήσε στην Ελλάδα.

 

(Αν είχες λέμε τώρα, εισόδημα από ακίνητα και δραστηριότητα στην Ελλάδα, τότε εκεί που θα ήσουν φορολογικός κάτοικος θα πλήρωνες φόρο για το συνολικό εισόδημα από τη δραστηριότητα. Το ακίνητο φορολογείται στον τόπο του..). 

 

Το Self Assessment δεν μπορείς να το κάνεις. Το κάνουν οι ελεύθεροι επαγγελματίες, όχι οι μισθωτοί. 

Στη δική μου περίπτωση, στην online φόρμα που λες (για να πάρω cert. of residence τότε), εκεί που λέει foreign income έβαλα 0. Αυτό είναι για εισόδημα από δραστηριότητα. 

 

Πάρε τηλέφωνο το HMRC. Θα σε βοηθήσουν να το ξεμπλέξεις. 

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Earl σε ευχαριστώ πολύ για την απάντηση. Μίλησα με το HMRC και τα ξεκαθάρισα όλα.

 

Εφόσον είμαι δηλωμένος κάτοικος εξωτερικού, στην φορολογική μου έδρα (δηλαδή την Αγγλία) θα πρέπει να δηλώνω πάνα το εισόδημα μου στο σύνολο του σαν παγκόσμιο εισόδημα. Εφόσον έχω φορολογηθεί για κάποιο από αυτό σε μια χώρα εκτός Αγγλίας με διμερή συμφωνία με την Αγγλία, όπως η Ελλάδα, το HMRC θα κάνει τους κατάλληλους υπολογισμούς έτσι ώστε να με απαλλάξει από διπλή φορολόγηση του ήδη φορολογημένου εισοδήματος.

 

Οπότε, όντως θα πρέπει να δηλώσω το ελληνικό εισόδημα στο certificate of Residence και όντως πρέπει να κάνω self assessment, το οποίο μπορώ να κάνω online, και στην περίπτωση μου δεν θα είναι εξαιρετικά πολύπλοκο πιστεύω.

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Earl kai GiorgoCivil,

έχω κι εγώ το ίδιο πρόβλημα. Ενοίκιο στην Ελλάδα και μισθωτή στην Αγγλία. Η παραφιλολογία είναι μεγάλη και ο καθένας μου λέει κάτι διαφορετικό. Μπορώ, παρακαλώ, να μιλήσω με κάποιον από τους δυο σας ή και με τους δυο σας;

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα, 

Αφού έγινα κάτοικος εξωτερικού στην Ελλάδα, έπαψα να ασχολούμαι. Εδώ αυτόματα πληρώνουμε κάθε μήνα τις εισφορές με τη μορφή παρακράτησης από τον καθαρό μισθό και τέλος (εκτός από τους Ελ.Επ που υποβάλουν μία φορολογική δήλωση). Στην Ελλάδα υποβάλω κανονικά φορολογική δήλωση (ο λογιστής μου) για το εισόδημα από εκεί μόνο. Στο HMRC υπάρχει μία φόρμα για εισόδημα από ενοίκια σε άλλες χώρες. Προσωπικά δεν υπάρχει περίπτωση να ασχοληθώ και να δηλώσω δηλωμένο και πληρωμένο ενοίκιο από Ελλάδα στη Βρετανία για τους εξής (προσωπικούς πάντα) λόγους:

  • Πληρώνω και στις δύο χώρες
  • Μπορώ να αποδείξω πόθεν έσχες ανά πάσα στιγμή
  • Δεν θα κερδίσω κάποια μείωση του εισοδήματος (πόσο μάλλον επιστροφή!!), αντίθετα:
  • Αν δήλωνα ΚΑΙ εδώ, πόσα λεφτά θα έπρεπε να πετάξω για να μεταφράσω τα πάντα στα αγγλικά;; (από πχ αποδείξεις (δικηγόρος) , μέχρι φορολογικές δηλώσεις (δικηγόρος + apostile)) ; Πάει το εισόδημα. :)
  • Ποιος θα τρέχει στην Ελλάδα για να μεταφράζει;
  • Θα έπρεπε να είχα λογιστή ΚΑΙ στην Αγγλία
  • Αν ζητήσει η Βρετανία δικαιολογητικά από Ελλάδα; Πού - Πότε - Ποιός θα τρέχει να τα μαζεύει / μεταφράζει / στέλνει; 
  • Αν ξεκινούσα τη διαδικασία θα έπρεπε να την κάνω μέχρι να σταματήσω να έχω εισόδημα απ' την Ελλάδα.
  • Είμαι πολύ busy.

Κανονικά το παγκόσμιο εισόδημα θα πρέπει να δηλώνεται στη χώρα μόνιμης φορολογικής κατοικίας (ενοίκια, επιτηδεύματα, κτλ). Απλά εγώ και τα υπόλοιπα "Golden Boys" που ξέρω, ΔΕΝ

Φορολογείσαι Ελλάδα πληρώνεις. Φορολογείσαι Βρετανία πληρώνεις.

Στο HMRC υπάρχει μία φόρμα για εισόδημα από ενοίκια όπου εκεί βάζεις τα έσοδα και μπορείς να δικαιολογήσεις διάφορα έξοδα (πχ ανακαίνιση). Μαζεύεις τα της Ελλάδας, τα μεταφράζεις, τα δηλώνει ο λογιστής σου στη Βρετανία όπως πρέπει. Αν έχεις πληρώσει παραπάνω φόρο απ' ό,τι θα πλήρωνες στη Βρετανία (για το συνολικό παγκόσμιο εισόδημα) τότε γίνεται κάποιος συμβιβασμός πιθανολογώ και ίσως πληρώσεις λιγότερο φόρο στη Βρετανία.

Αν έχεις πληρώσει λιγότερο φόρο στην Ελλάδα απ' όσο θα πλήρωνες στη Βρετανία (για το συνολικό παγκόσμιο εισόδημα) πληρώνεις τη διαφορά στη Βρετανία. Δεν γνωρίζω κάτι παραπάνω. Ρώτησε το HMRC να σου πουν τι γίνεται και αν πρόκειται για μικρό εισόδημα ανέφερε τους τα παραπάνω να δούμε τι θα σου πουν. 

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ, Earl!

Είναι πολύ βοηθητικά αυτά που μου λες. Για τη μεταφορά σου, όμως, στη ΔΟΥ κατοίκων εξωτερικού, έδωσες Certificate of Residence, Letter of confirmation ή το δίγλωσσο έγγραφο που σου επισυνάπτω παρακάτω. Αν έδωσες το δίγλωσσο, συμπλήρωσες την παράγραφο ΙΙ με τα στοιχεία του εργοδότη σου στην Αγγλία ή με τα στοιχεία του ενοικίου σου Ελλάδα; Κι αν πήρες το certificate of residence, ανέφερες στην online φόρμα το ενοίκιό σου; Σε ρωτάω γιατί παλεύω με όλα αυτά χωρίς να ξέρω ποιο ταιριάζει στην περίπτωσή μου. Και στην Ελλάδα κάθε λογιστής μου λέει και κάτι διαφορετικό...

8.aithsh_efarmoghs_UNITEDKINGDOM_APPLI.pdf

Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα. Πρώτη φορά το βλέπω αυτό που επισύναψες. Έδωσα:

  • Το Certificate of Residence (το ζητάς στo site του HMRC) μεταφρασμένο και με apostile 
  • μετάφραση σελίδας συμβολαίου σπιτιού με διάρκεια + μία απόδειξη νερού
  • P60, salary statement κάθε μήνα (στα αγγλικά αυτά)
  • μία υπεύθυνη δήλωση ότι ζω εδώ, δουλεύω εδώ, μένω εδώ (δική μου πρωτοβουλία) 

Αυτό που ανέβασες πρέπει να είναι το αντίστοιχο που κάνουν όσοι έρχονται Ελλάδα από άλλες χώρες. 

Edited by Earl
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Σε ευχαριστώ πολύ, Earl, και για τις απαντήσεις αλλά και για τη γρήγορη ανταπόκριση. Με βοήθησες πολύ να ξεκαθαρίσω το τοπίο από την παραφιλολογία που υπάρχει γύρω από το θέμα. Εύχομαι καλή συνέχεια και να είσαι καλά!

  • Thanks 1
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Καλησπέρα, εάν μπορεί κάποιος να απαντήσει σχετικά με την παρακάτω κατάσταση...

Έχω μία πρόταση για εργασία στη Γερμανία, την οποία εφόσον αποδεχτώ θα ξεκινήσω χωρίς οικογένεια για εκεί για κάποιο χρονικό διάστημα.

Ταυτόχρονα είμαι και μέτοχος σε Ο.Ε. στην Ελλάδα, ενώ δε θα "κλείσω" σε πρώτη φάση βιβλία κλπ εδώ.

Γνωρίζει κάποιος/κάποια να μου απαντήσει σχετικά με τα παρακάτω 2 θέματα?

1.Για τη Γερμανία σε ποια Steuerklasse θεωρείται ότι εμπίπτω?

2.Φορολογούμαι και στις 2 χώρες και αν ναι για ποιο ποσό?Προφανώς στη Γερμανία θα φορολογηθώ σαν μισθωτός, αλλά φορολογούμαι και στην Ελλάδα?

 

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.