Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τροπολογία για πώληση ηλεκτρικής ενέργειας από υβριδικούς σταθμούς σε νησιά


Engineer

Recommended Posts

Επανακαθορίζεται με τροπολογία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας το νομοθετικό πλαίσιο για τη σύναψη των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους κατόχους αδειών παραγωγής της, από υβριδικούς σταθμούς σε μη διασυνδεδεμένα νησιά (ΜΔΝ).

 

Ακόμη, ρυθμίζονται θέματα για τα ειδικά πιλοτικά έργα σε ΜΔΝ, ενώ διευθετούνται και εκκρεμότητες και για ερευνητικό έργο στο νησί Άγιος Ευστράτιος.

 

Όπως σημειώνεται στη αιτιολογική έκθεση, «με την υλοποίηση πιλοτικών και καινοτόμων έργων στα ΜΔΝ, επιδιώκονται τουλάχιστον τα ακόλουθα:

 

* Περιβαλλοντικά οφέλη (μείωση κατανάλωσης καυσίμου, μείωση εκπομπών αερίων ρύπων, μείωση στάθμης θορύβου, μείωση αποβλήτων κ.λπ.).

 

* Μείωση της εξάρτησης από πρωτογενείς ορυκτούς πόρους.

 

* Ελαχιστοποίηση του λειτουργικού κόστους της θερμικής παραγωγής.

 

* Διείσδυση παραγωγής από ΑΠΕ σε επίπεδα πολύ υψηλότερα των σημερινών, διασφαλίζοντας ταυτόχρονα την επάρκεια κάλυψης της ζήτησης και την ασφάλεια λειτουργίας του συστήματος κατά τον πλέον οικονομικό τρόπο.

 

* Διερεύνηση και προώθηση καινοτομιών στη λειτουργία και διαχείριση απομονωμένων μικροδικτύων.

 

* Διερεύνηση και προώθηση νέων τεχνολογιών, ιδίως αφορούσες στα αποθηκευτικά συστήματα και στα έξυπνα συστήματα ενεργειακής διαχείρισης.

 

* Ανάπτυξη τεχνογνωσίας και απόκτηση εμπειρίας, από την πιλοτική-διερευνητική υλοποίηση του «Έξυπνου Νησιού», με τα συμπεράσματα να οδηγούν σε γενίκευσή τους και σε άλλα ηλεκτρικά συστήματα των ΜΔΝ και όχι μόνον.

 

Στόχος της νομοθετικής ρύθμισης αποτελεί η διαμόρφωση του κατάλληλου και εξειδικευμένου πλαισίου και των αναγκαίων και ικανών θεσμικών, ρυθμιστικών, τεχνικών και οικονομικών απαιτήσεων, προκειμένου να καταστεί δυνατή η πιλοτική ανάπτυξη των κατάλληλων υποδομών λειτουργίας και διαχείρισης δύο ηλεκτρικών συστημάτων των ΜΔΝ.

 

Ειδικότερα προβλέπονται τα εξής:

 

- Επανακαθορίζεται το νομοθετικό πλαίσιο, για τη σύναψη των συμβάσεων πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας από τους κατόχους αδειών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Υβριδικούς Σταθμούς σε ΜΔΝ και ορίζεται ότι, οι εν λόγω κάτοχοι αδειών που έχουν συνδεθεί με το διαχειριστή του δικτύου πριν τις 31-12-2015 και έχουν εκδοθεί οι απαραίτητες άδειες εγκατάστασης, μπορούν να συνάπτουν τις προαναφερόμενες συμβάσεις πώλησης ηλεκτρικής ενέργειας, σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 12 του ν.3468/2006 που ισχύουν για τους σταθμούς από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (Α.Π.Ε.) αντί των ισχυουσών, από 1-1-2016, διατάξεων του άρθρου 21 του ν.4414/2016 ειδικά για τους Υβριδικούς Σταθμούς σε ΜΔΝ. Το ίδιο ισχύει και για τους κατόχους αδειών που έχουν ενταχθεί σε ευρωπαϊκά χρηματοδοτικά προγράμματα πριν την ανωτέρω ημερομηνία.

 

- Παρέχεται η δυνατότητα υλοποίησης, με υπουργική απόφαση, δύο ειδικών πιλοτικών έργων (ένα σε κάθε ηλεκτρικό σύστημα ΜΔΝ) σε δύο ηλεκτρικά συστήματα ΜΔΝ. Δίνεται επίσης και η δυνατότητα ένταξής τους σε καθεστώς λειτουργικής ενίσχυσης, με σκοπό την επίτευξη υψηλότερης διείσδυσης ενέργειας από σταθμούς παραγωγής ενέργειας από Α.Π.Ε. και συγχρόνως την διασφάλιση της κάλυψης της ζήτησης και της ασφαλούς λειτουργίας τους με τον πλέον οικονομικό τρόπο.

 

- Καθορίζονται, μεταξύ άλλων, το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας κάθε ειδικού πιλοτικού έργου, η διάρκεια ισχύος, η μορφή της λειτουργικής ενίσχυσης, οι αρχές τιμολόγησης, οι διαδικασίες αδειοδότησης, οι ειδικοί όροι και τα κριτήρια αξιολόγησης της ανταγωνιστικής διαδικασίας προσφορών, η διαδικασία κατάρτισης της σχετικής σύμβασης λειτουργικής ενίσχυσης της παραγόμενης ηλεκτρικής ενέργειας από κάθε έργο κλπ.

 

- Καθορίζεται ο τρόπος διενέργειας της ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών για την επιλογή αναδόχου, προς υλοποίηση κάθε ειδικού πιλοτικού έργου.

 

- Ορίζεται ότι, οι παραγωγοί ηλεκτρικής ενέργειας από τα ειδικά πιλοτικά έργα, επιβαρύνονται από την έναρξη της λειτουργίας τους με το προβλεπόμενο για όλους τους παραγωγούς ηλεκτρικής ενέργειας από ΑΠΕ, ειδικό τέλος (άρθρο 25 παρ.Α.1, ν.3468/2006), στη βάση της προ ΦΓΙΑ συνολικής αποζημίωσης που λαμβάνουν από τη λειτουργία τους.

 

- Παρέχεται η εξουσιοδότηση για τον καθορισμό, με υπουργική απόφαση, ειδικών διαδικασιών αδειοδότησης, κατά παρέκκλιση των ισχυουσών διατάξεων, για την παραγωγή, εγκατάσταση και λειτουργία του υβριδικού σταθμού ηλεκτροπαραγωγής Αγίου Ευστρατίου και για την παραγωγή, διανομή και προμήθεια θερμικής ενέργειας του συστήματος τηλεθέρμανσης στον ομώνυμο οικισμό (έργο που έχει ενταχθεί στο Εταιρικό Σύμφωνο Πλαισίου Ανάπτυξης (ΕΣΠΑ) 2014-2020), της μορφής της λειτουργικής ενίσχυσης, των αρχών τιμολόγησης, της διάρκειας ισχύος και της διαδικασίας κατάρτισης της σχετικής σύμβασης της παραγόμενης ενέργειας κλπ.

 

- Με απόφαση της ΡΑΕ καθορίζεται το ειδικό πλαίσιο λειτουργίας και οι αρχές διαχείρισης του σταθμού και του ηλεκτρικού συστήματος στον Άγιο Ευστράτιο, κατά παρέκκλιση των διατάξεων του Κώδικα Διαχείρισης ΜΔΝ.

 

Πηγή: http://greenagenda.g...ηλεκτρικής-ενέ/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.