Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Επιστήμονες κατασκεύασαν οροφή από τσιμέντο που παράγει Ηλιακή Ενέργεια


basgoud

Recommended Posts

Οι ερευνητές του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας στη Ζυρίχη έχουν αναπτύξει μια νέα μορφή εξαιρετικά λεπτών, καμπυλωτών οροφών που είναι ικανές να παράγουν ηλιακή ενέργεια.

 

Ο σχεδιασμός θα επιτρέψει στο NEST, ένα συγκρότημα κατοικιών που αποτελεί μέρος των εργαστηριακών εγκαταστάσεων της σχολής, να παράγει περισσότερη ενέργεια από αυτή που καταναλώνει.

 

Η οροφή αποτελείται από πολλαπλά στρώματα υλικών: ένα εσωτερικό φύλλο από τσιμέντο, το οποίο λειτουργεί ως βάση για τους αγωγούς θέρμανσης και ψύξης και για τη μόνωση, το οποίο με τη σειρά του καλύπτεται από επιπλέον σκυρόδεμα. Οι φωτοβολταϊκές κυψέλες λεπτής μεμβράνης που χρησιμοποιούνται για τη συλλογή ηλιακής ενέργειας τοποθετούνται στη συνέχεια στο εξωτερικό του κτιρίου.

 

Το πρωτότυπο μοντέλο για την οροφή ήταν περίπου 7,5 μέτρα ύψος, και είχε συνολική καμπύλη επιφάνεια 160 τετραγωνικών μέτρων. Τώρα έχει αποσυναρμολογηθεί, ενώ το επόμενο έτος το ίδιο σχέδιο θα εφαρμοστεί στο κτίριο διαμερισμάτων HiLo που αποτελεί μέρος του έργου NEST.

 

Το μοναδικό σχήμα της οροφής θα κατασκευαζόταν τυπικά με υλικά μη επαναχρησιμοποιούμενα όπως η ειδικά κατεργασμένη ξυλεία. Αντ’ αυτού, στο έργο χρησιμοποιήθηκε ένα δίχτυ κατασκευασμένο από χαλύβδινα καλώδια τα οποία ήταν καλυμμένα με ένα πολυμερές ύφασμα, σχηματίζοντας μια επιφάνεια πάνω στην οποία ήταν εφικτή η προσκόλληση του σκυροδέματος. Αυτό διευκόλυνε τον ασυνήθιστο σχεδιασμό, αλλά επίσης έκανε το έργο σημαντικά φθηνότερο από πλευράς κόστους των υλικών.

 

Η ομάδα ερευνητών Block και το Ελβετικό Εθνικό Κέντρο Αριστείας ( Swiss National Centre of Competence) συνεισέφεραν στο έργο έναν αλγόριθμο για να εξασφαλιστεί ότι η οροφή θα πάρει την επιθυμητή μορφή της όταν το βάρος του υγρού σκυροδέματος εφαρμοστεί στο δίχτυ. Το σκυρόδεμα ψεκάστηκε πάνω στο δίχτυ χρησιμοποιώντας μια τεχνική που αναπτύχθηκε ειδικά για αυτή την εφαρμογή.

 

Πηγή energia.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.