Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Εγκρίθηκε η αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ΑΠΕ - Τι σημαίνει για τη βιομάζα


Engineer

Recommended Posts

Υπέρ της πρότασης για τη σταδιακή κατάργηση των βιοκαυσίμων ψήφισε η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στις 23 Οκτωβρίου, αποτυγχάνοντας, ωστόσο, να εξασφαλίσει τη φιλική προς το περιβάλλον χρήση της βιομάζας στη θέρμανση και την ηλεκτρική ενέργεια, αναφέρουν περιβαλλοντικές οργανώσεις.

 

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το EurActiv, η Επιτροπή Περιβάλλοντος του Κοινοβουλίου ψήφισε το απόγευμα της Δευτέρας την αναθεώρηση της Οδηγίας για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, η οποία θέτει στόχους για την ΕΕ μέχρι το 2030.

 

Η πρόταση του Ολλανδού Ευρωβουλευτή, Bas Eickhout, εγκρίθηκε με πλειοψηφία 32 ψήφων υπέρ, 29 κατά και 4 αποχές.

 

«Το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας επιτρέπει την αυξημένη εκμετάλλευση των δασών και την καταγραφή ευαίσθητων οικοτόπων, που θα χρησιμεύσουν μόνο για την καύση ξύλου για την παραγωγή ενέργειας», δήλωσε η υπεύθυνη πολιτικής της ΕΕ για τη βιοενέργεια στη BirdLife Europe, Sini Eräjää.

 

Πρόσθεσε, ακόμη, ότι «το αποτέλεσμα αυτό αποτυγχάνει τόσο της διατήρησης των δασών, όσο και του μετριασμού του κλίματος, καθώς επίσης δεν παρέχει μακροπρόθεσμη σταθερότητα για πραγματικά αειφόρους παραγωγούς βιοενέργειας, όπως οι επεξεργαστές αποβλήτων».

 

Σύμφωνα με πηγές της βιομηχανίας, το ξύλο αποτελεί την μεγαλύτερη πηγή ενέργειας από ΑΠΕ στην ΕΕ (αντιπροσωπεύει το 45% όλων των ΑΠΕ)- σε μεγαλύτερο βαθμό από ό, τι η αιολική, η γεωθερμική, η υδροηλεκτρική και η ηλιακή ενέργεια.

 

«Με την ψηφοφορία απόψε, η Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει καταφέρει το ακατόρθωτο, δηλαδή να αποδυναμώσει την πρόταση της Επιτροπής για αειφόρο χρήση της δασικής βιομάζας», δήλωσε η FERN. «Η προσέγγιση αυτή θα επιτρέψει στα κράτη μέλη να καίνε ολόκληρα δέντρα σε παλιούς σταθμούς ηλεκτροπαραγωγής με καύση άνθρακα».

 

Καύση ξύλου

 

Ιδιαίτερη ανησυχία προκαλεί η κλιματική στρατηγική της ΕΕ για την καύση του ξύλου, η οποία σήμερα είναι η μοναδική μορφή ανανεώσιμης ενέργειας στην ΕΕ.

 

Στο στόχαστρο των ΜΚΟ βρίσκεται ο Drax, ο μεγαλύτερος σταθμός ηλεκτροπαραγωγής στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο οποίος έχει μετατραπεί εν μέρει από άνθρακα σε βιομάζα. Ο Drax χρησιμοποιεί ξύλινα σφαιρίδια που εισάγονται από τις ΗΠΑ, ωστόσο, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του συμβάλλουν στη βιώσιμη ανάπτυξη.

 

Στις ΗΠΑ, παρόλο που η συγκομιδή αυξήθηκε κατά 57% τα τελευταία 60 χρόνια, οι επενδύσεις στην αειφόρο διαχείριση των δασών οδήγησαν σε αύξηση κατά 112% της δασικής ανάπτυξης κατά την ίδια περίοδο, υποστήριξε ο Drax.

 

«Λόγω των υγιεινών αγορών για προϊόντα ξύλου, όπως τα σφαιρίδια, η έκταση των δασών στις ΗΠΑ παρέμεινε σε μεγάλο βαθμό η ίδια, αλλά η ποσότητα αποθηκευμένου άνθρακα στα δέντρα αυξήθηκε κατά 108% την περίοδο αυτή», δήλωσε η Head of Sustainability and Policy της Drax Power, Δρ. Rebecca Heaton.

 

«Οι υγιείς αγορές ξύλου ενθαρρύνουν την υπεύθυνη διαχείριση των δασών, η οποία με τη σειρά της οδηγεί σε καλύτερη ποιότητα δέντρων και περισσότερο άνθρακα αποθηκευμένο στο δάσος και σε προϊόντα από συμπαγές ξύλο», υποστήριξε η κ. Heaton.

 

«Οι Ευρωβουλευτές αποφάσισαν ότι ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής είναι η καύση περισσότερων δέντρων. Αν δεν είναι διατεθειμένοι να υπερασπιστούν το περιβάλλον και το κλίμα εναντίον των εταιρικών συμφερόντων, τότε δεν είναι σαφές γιατί βρίσκονται στην Επιτροπή «Περιβάλλοντος», δήλωσε ο Senior Renewable Energy Policy Officer της WWF, Alex Mason.

 

Σύμφωνα με τη WWF, η συγκομιδή των κορμών δέντρων για την ενέργεια και η καύση τους σε βιομηχανική κλίμακα είναι «εντελώς αντιπαραγωγική ως τρόπος αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής», αν και αυξάνεται ραγδαία από τότε που η ΕΕ εισήγαγε για πρώτη φορά την Οδηγία για τις ΑΠΕ το 2009.

 

Πηγή: http://greenagenda.g...της-οδηγίας-γι/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.