Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Δόμηση σε αρχαιολογικό χώρο.


Recommended Posts

Οι περιπτώσεις συνάδελφε είναι τρεις:

1) Η περιοχή σου να έχει κηρυχθεί αρχαιολογικός χώρος οπότε η δόμηση επιτρέπεται με τους ισχύοντες όρους δόμησης αλλά με επίβλεψη κάποιου αρχαιολόγου

2) Η περιοχή σου να έχει κηρυχθεί ζώνη Α όπου απαγορεύεται κάθε είδους δόμηση

3) Η περιοχή σου να έχει κηρυχθεί ζώνη Β όπου επιτρέπεται η δόμηση με περιορισμούς χρήσεων και συντελεστών.(αναγάφονται στο φεκ της κύρηξης)

Θα πρέπει να απευθυνθείς στην αρχαιολογική υπηρεσία της περιοχής για να σου πουν αν στο γήπεδό σου υπάρχει κήρυξη και αν ναι να σου δώσουν το συγκεκριμένο ΦΕΚ για να βγάλεις άκρη.

 

Αρχαιολογικοί χώροι (και ζώνες Α,Β) έχουν κηρυχθεί σε περιπτώσεις περιοχών που δεν πάει ο νους σας.Δεν χρειάζεται να είστε κοντά σε καποιο "δίασημο" ελληνικό αρχ.χώρο για να το ψάξετε.Γι'αυτό προσοχή στις δηλώσεις του Ν.651 στα τοπ.συμβολαίου...Έχω κάνει κηρύξεις για αρχαιολογική υπηρεσία και έχω κάποια μικρή εμπειρία.

 

Ζώνη Α και Β δεν έχει κηρυχτεί

το φεκ κήρυξης του αρχαιλογικού χώρου δεν περιλαμβάνει όρους δόμησης

η περιοχή έιναι εκτός σχεδίου

άρα οι ισχύοντες όροι είναι οι περί εκτός σχεδίου δόμησης?

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 48
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Επειδή η αρχαιολογία δεν μας τα λέει καλά τώρα τελευταία ερωτώ για όποιον ξέρει :

 

Υπάρχει κάποια απόφαση ΣτΕ ή κάποιου άλλου που να έχει κηρύξει αντισυνταγματικές ή παράνομες τις σκέτες (οχι μέσω ΠΔ) Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΠΠΟ οι οποίες καθορίζουν ειδικούς όρους δόμησης στις περιοχές που εμπίπτουν σε ζώνες προστασίας της Αρχαιολογίας ?

Link to comment
Share on other sites

Ξερετε αν οι αρχαιολογικες υπηρεσιες μπορουν να μας παρεχουν χαρτες με τις χαρακτηριζομενες αρχαιολογικες περιοχες του νομου που δραστηριοποιουμαστε ή πρεπει για καθε περιπτωση να πηγαινουμε στην αρχαιολογικη υπηρεσια και να ρωταμε?

Link to comment
Share on other sites

  • 3 weeks later...

Καλησπέρα σε όλους

Κατόπιν του παραπάνω δημοσιεύματος αναφέρω περίπτωση σχετικά με δόμηση και ανακαίνιση , αναπαλαίωση σπιτιών σε αρχαιολογικό χώρο μετέπειτα χαρακτηρισμένο.

 

Το 1969 αγοράστηκε έκταση 180 στρέμματα εκτός σχεδίου οι όποια κατατμήθηκε σε 300 μ οικόπεδα με σκοπό να χτιστούν ξύλινα σπίτια για τουριστική κατοικία ο οποία έκταση τότε εγκρίθηκε από ΕΟΤ και υπουργείο τότε αναπτύξεως , τουρισμού …. Σήμερα έχει περίπου 150 σπίτια. Επίσης τα τελευταία 30 χρονιά δεν έχει κατασκευαστεί τίποτα και υπάρχουν ακόμη πολλά οικόπεδα ,Σημ όλα τα σπίτια έχουν νόμιμα ρεύμα τουλαχιστων 30 χρονιά .

Η δόμηση στη συγκεκριμένη περιοχή απαγορεύτηκε αργότερα λόγο Τριτση

 

Το 1993 λόγο διέλευσης δρόμου βρήκαν αρχαία στην περιοχή και χαρακτηρίστηκε με α και β ζώνη . Στην υπάρχουσα κατάσταση στην α ζώνη υπάρχουν πάνω από 50 σπίτια τα οποία χαρακτηρίστηκαν αυθαίρετα μετά από 30 χρονιά και χρίζουν ανακατασκευής και τα υπόλοιπα στην β ,Στην α ζώνη απαγορεύεται κάθε εργασία και επίσης σε περίπτωση που πρέπει να ξανακατασκευαστεί από την αρχή θεωρείται παράνομο και δεν μπορεί να γίνει τίποτα . Υπάρχει περίπτωση να ξαναχτισθεί το σπίτι από την αρχή? Τα ήδη υπάρχον είναι περίπου του 1975 ,1977. Η αρτιότητα την 300μ ισχύει όπως και τότε ? Τα σπίτια που είναι ακατάλληλα για οίκηση μπορούν να ανακατασκευαστούν. εστω αν ειναι στην β η α ζωνη?

Ευχαριστώ

Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...
Επειδή η αρχαιολογία δεν μας τα λέει καλά τώρα τελευταία ερωτώ για όποιον ξέρει :

 

Υπάρχει κάποια απόφαση ΣτΕ ή κάποιου άλλου που να έχει κηρύξει αντισυνταγματικές ή παράνομες τις σκέτες (οχι μέσω ΠΔ) Υπουργικές Αποφάσεις του ΥΠΠΟ οι οποίες καθορίζουν ειδικούς όρους δόμησης στις περιοχές που εμπίπτουν σε ζώνες προστασίας της Αρχαιολογίας ?

 

Πόλυ σημαντικό θα ήταν αν γνωρίζει κάποιος τη θέση του ΣΤΕ σε τέτοιες περιπτώσεις. Δεν μπορεί όλο και κάποιος θα έχει προσφύγει! Είναι πραγματικά απράδεχτο η αρχαιολογία να σου απαγορεύει να δομήσεις σε ακινητο σου χωρίς να υπάρχει χαρακτηρισμός ζώνης.

-----------

Καλημέρα σε όλους. Απ' ότι κατάλαβα δεν γνωρίζει κάποιος τη θέση του ΣΤΕ επί του θέματος επομένως θα υποβάλω ένα ερώτημα επί συγκεκριμένου. Αντιμετωπίζω περίπτωση γωτεμαχίου εκτός σχεδίου όπου η αρχαιολογική υπηρεσία δεν μου επιτρέπει την οικοδόμηση ,βασιζόμενη σε ένα προεδρικό διάταγμα το οποίο αναφέρει την ύπαρξη αρχαιολογικού χώρου στην περιοχή και ζώνης προστασίας 500μ περιμετρικά ενώ η υπηρεσία χρησιμοποιεί και την αιτιολογία της άμεσης οπτικής επαφής του ακινήτου. Ωστόσο δεν υπάρχει χαρακτηρισμός της ζώνης (π.χ ζώνη Α ή Β) ούτε οριοθέτηση του συγκεκριμένου χώρου. Πως πρέπει να κινηθώ για να διεκδικήσω την οικοδόμηση. Έχω ελπίδες από την όλη διαδικασία ή δεν αξίζει να ασχοληθώ. Τα φώτα σας σε όποιον έχει εμπειρία στο συγκεκριμένο θέμα.

Link to comment
Share on other sites

BP_NTUA: σου είπαν για 500 μέτρα...μήπως (λέω) εννοούν το ΠΔ του 85 περί οριοθέτησης/πολεοδόμησης οικισμών <2000 κατοίκων το οποίο όμως απαγορεύει την *οριοθέτηση* οικισμού σε απόσταση 500μ από αρχαιολογικούς χώρους γενικά και αόριστα; Ή υπάρχει ΠΔ για συγκεκριμένο αρχαιολογικό χώρο και ζώνη προστασίας;

 

Από όσο ξέρω δεν μπορεί το ΥΠΠΟ να στερήσει πλήρως το δικαίωμα δόμησης σε μια περιοχή για αρχαιολογικούς σκοπούς χωρίς την καταβολή κάποιου είδους αποζημίωσης στους θιγόμενους ιδιοκτήτες - είτε μέσω απαλλοτρίωσης ή από στέρηση χρήσης νομίζω κάτι τέτοιο είναι αντισυνταγματικό. Για να μη λέω όμως ανακρίβειες θα ψάξω μια απόφαση ΣτΕ που έχω υπόψη και θα ενημερώσω.

Link to comment
Share on other sites

ChrisVR υπάρχει συγκεκριμένο προεδρικό διάταγμα του 67 το οποίο ορίζει τα παραπάνω αλλά δεν χαρακτηρίζει τη ζώνη (Α ή Β) ούτε βέβαια τα όρια του μνημείου από τα οποία ορίζεται η περιμετρική απόσταση. Όσο για την διαδικασία αποζημίωσης η αρχαιολογία μου απάντησε πως δεν δικαιούμαι με το σκεπτικό ότι δεν απαγορεύονται όλες η χρήσεις καθώς επιτρέπουν τη βοσκή και καλλιέργεια . Τραγελαφικές καταστάσεις, οι άνθρωποι καθορίζουν όρους δόμησης κατά την κρίση τους. Αν βρείς το αποτέλεσμα κάποιας παρόμοιας προσφυγής στο ΣΤΕ θα ήταν ιδιαίτερα χρήσιμη...Αναμένω με αγωνία

Link to comment
Share on other sites

Θα σου πω αυτά που γνωρίζω. Λοιπόν:

 

Το ΥΠΠΟ μέσω των αρμόδιων Εφορειών όταν περιορίζει τα δικαιώματα που πηγάζουν από το νόμο σε μια ιδιοκτησία οφείλει να αποζημιώσει για αυτό! Είναι ξεκάθαρο από την αρχαιολογική νομοθεσία από την οποία παραθέτω και το παρακάτω κείμενο (άρθρο 19, Ν 3028/2002, ΦΕκ 153Α/28-6-2002, το κείμενο το έκανα c/p από εδώ -> http://www.law-archaeology.gr/Index.asp?C=93)

 

"

Για την προστασία μνημείων, αρχαιολογικών χώρων ή ιστορικών τόπων ή για τη διενέργεια ανασκαφών ο Υπουργός Πολιτισμού μπορεί να επιβάλλει

α) στέρηση χρήσης , προσωρινή ή οριστική ή

β) περιορισμό της χρήσης ακινήτου, προσωρινό ή οριστικό.

 

α) προσωρινός περιορισμός ή στέρηση χρήση

Σε περίπτωση ουσιώδους προσωρινού περιορισμού ή ουσιώδους προσωρινής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης του όλου ακινήτου, καταβάλλεται αποζημίωση, η οποία υπολογίζεται με βάση τη μέση κατά προορισμό απόδοση του ακινήτου πριν τον περιορισμό ή τη στέρηση της χρήσης, λαμβανομένης υπόψη και της ιδιότητας του ακινήτου ως μνημείου, εφόσον αυτή συντρέχει.

Σε περίπτωση προσωρινής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης του όλου ή μέρους ακινήτου μέσα στο οποίο υπάρχουν μνημεία ή άλλων παρακείμενων ακινήτων, εάν κρίνεται απαραίτητο για την προστασία των μνημείων αυτών, κάθε θιγόμενος μπορεί να υποβάλει αίτηση για αποζημίωση.

 

β) οριστικός περιορισμός ή στέρηση χρήση

Σε περίπτωση ουσιώδους οριστικού περιορισμού ή οριστικής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης τμήματος του ακινήτου, η αποζημίωση καταβάλλεται για το τμήμα αυτό, εκτός εάν ο περιορισμός ή η στέρηση επιφέρει ουσιώδη οριστικό περιορισμό ή οριστική στέρηση της κατά προορισμό χρήσης του όλου ακινήτου. Σε αυτή την περίπτωση καταβάλλεται αποζημίωση για όλο το ακίνητο.

Σε περίπτωση ουσιώδους οριστικού περιορισμού ή οριστικής στέρησης της κατά προορισμό χρήσης του όλου ακινήτου καταβάλλεται πλήρης αποζημίωση.

Δικαίωμα για αποζημίωση έχει και ο ιδιοκτήτης ακινήτου του οποίου το ακίνητο εντάσσεται σε ζώνες προστασίας.

Το εάν συντρέχει περίπτωση καταβολής αποζημίωσης καθώς και το ύψος αυτής αποφασίζεται με κοινή απόφαση των Υπουργών Οικονομίας και Οικονομικών και Πολιτισμού που εκδίδεται ύστερα από γνώμη ειδικής επιτροπής. Με τη ίδια απόφαση καθορίζεται και το ύψος της αποζημίωσης.

Σε περίπτωση κατά την οποία το ποσό που έχει ή προβλέπεται να καταβληθεί ως αποζημίωση λόγω στέρησης ή περιορισμού χρήσης ακινήτου, προσεγγίζει την αξία του ακινήτου τότε αυτό κηρύσσεται απαλλοτριωτέο."

 

Όπως λέει ο νόμος η αποζημίωση για την στέρηση χρήσης γίνεται με βάση τον προορισμό του ακινήτου . Ο προορισμός πρέπει να μπορεί να αποδειχθεί με κάποιον τρόπο. Αν π.χ. ο ιδιοκτήτης δεν έχει στο όνομα του κάποιο χώρο ως κύρια κατοικία, μπορεί να αποδειχθεί ότι το εν λόγω γεωτεμάχιο προορίζεται για αυτό το σκοπό, οπότε και το ΥΠΠΟ οφείλει να τον αποζημιώσει αναλόγως. Αν όμως αποδειχθεί ότι ο προορισμός της ιδιοκτησίας είναι αγροτικός/γεωργικός τότε η αποζημίωση αφορά μόνον αυτή την στέρηση χρήσης εφόσον φυσικά του τη στερήσουν (συνήθως σε ιδιοκτησίες με αρχαιολογικά ευρήματα σε κάποιο μικρό σχετικά βάθος όπου με την άρωση μπορεί να καταστραφούν).

 

Οι αποφάσεις ΣτΕ είναι πολλές τελικά. Μια γεύση μπορείς να πάρεις από εδώ:

http://www.law-archaeology.gr/Index.asp?C=169

 

Επίσης την αρχαιολογική νομοθεσία θα την βρείς εδώ:

http://www.yppo.gr/5/g5220.jsp

 

Και από όσο γνωρίζω και εγώ ο ίδιος το πρόβλημα έγκειται στην σημαντική έλλειψη χρηματικών πόρων για την καταβολή των σχετικών αποζημιώσεων. Για να πάρεις μια ιδέα της κατάστασης που επικρατεί, διάβασε και αυτό το άρθρο της Ελευθεροτυπιας:

http://www.enet.gr/?i=news.el.article&id=96955

 

Καθαρά προσωπική μου άποψη: Αν κάποια στιγμή απαλλοτριωθεί το ακίνητο τελικά (μαζί με οποιεσδήποτε πιθανές υπερκείμενες κατασκευές που επιτραπούν) το κόστος ανέγερσης σε σχέση με το ύψος αποζημίωσης θα είναι μάλλον δυσανάλογο. Το σκεπτικό αυτό βέβαια δεν αποκλείει και άλλα ενδεχόμενα...

 

Αυτά. Ελπίζω να σε βοήθησα.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστώ πολύ ChrisVR για την αναλυτικότατη πληροφόρηση. Όπως αντιλαμβάνομαι θα εμπλακώ σε μια χρονοβόρα διαδικασία αποδέσμευσης εξαιτίας ασάφειας του Π.Δ. ως συνήθως. Ελπίζω τουλάχιστον η προσπάθεια να αποδώσει καρπούς.Σε κάθε περίπτωση ευχαριστώ για το post

Link to comment
Share on other sites

  • 4 months later...

Συνάδελφοι καλησπέρα.Πέφτοντας στα χέρια μου τοπογραφικό οικοπέδου εντός παραδοσιακού οικισμού στην Αρκαδία, όπου στην δήλωση 651/77 αναφέρεται ¨το οικόπεδο βρίσκεται εντός ζώνης αρχαιολογικού ελέγχου¨, θα ήθελα να ρωτήσω τι σημαίνει αυτό.

 

Παρατήρηση: Συμπληρώστε την ειδικότητά σας στο προφίλ σας.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής!

Ευχαριστώ, ilias

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.