Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

ΙΕΑ: Εντυπωσιακή πρόοδος της Ελλάδας στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα


Engineer

Recommended Posts

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά τιμολόγια, η έκθεση σημειώνει ότι η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να καταπολεμηθεί με άλλους τρόπους

Ζήτημα κατάργησης των κοινωνικών τιμολογίων ετέθη από τον IEA κατά τη διάρκεια της παρουσίασης σήμερα της σε βάθος έρευνας που διενήργησε για την πορεία του ενεργειακού τομέα της Ελλάδας.

 

Η έκθεση παρουσιάστηκε σε κοινή συνέντευξη Τύπου του εκτελεστικού διευθυντή της ΙΕΑ Fatih Birol και του υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γ. Σταθάκη και το κεντρικό συμπέρασμά της είναι ότι η Ελλάδα την τελευταία 5ετία έχει πραγματοποιήσει εντυπωσιακή πρόοδο στις μεταρρυθμίσεις του ενεργειακού τομέα, οι οποίες καλλιεργούν το κατάλληλο έδαφος για την προσέλκυση επενδύσεων και τον μετασχηματισμό του ενεργειακού συστήματος.

 

Ο κ. Birol συνεχάρη τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργο Σταθάκη για τα μέχρι στιγμής επιτεύγματα στον ενεργειακό τομέα κάνοντας ιδιαίτερη αναφορά στο διαχωρισμό και την μερική ιδιωτικοποίηση του ΑΔΜΗΕ καθώς και στα βήματα για την απελευθέρωση των αγορών ηλεκτρικής ενέργειας και φυσικού αερίου.

 

Ο διεθνής οργανισμός εκτιμά ότι η χώρα μας θα επιτύχει τους στόχους μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα για το 2020 καθώς και τους ενεργειακούς στόχους που συνδέονται με αυτούς. Το στέλεχος του οργανισμού σημείωσε επίσης με έμφαση το γεγονός ότι το 2016 η Ελλάδα αναδείχθηκε δεύτερη μεταξύ των χωρών του ΔΟΕ ως προς τη συμμετοχή των φωτοβολταϊκών στην παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας.

 

Το μερίδιο των ανανεώσιμων πηγών στην παραγωγή ρεύματος έφτασε πέρυσι στο 31%.

 

Σε ότι αφορά τα κοινωνικά τιμολόγια, η έκθεση σημειώνει ότι η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να καταπολεμηθεί με άλλους τρόπους και όχι μόνο με την προσφορά οικονομικών ανταλλαγμάτων.

 

Απαντώντας σε ερώτηση για το ποιοι θα μπορούσε να είναι αυτοί οι τρόποι, ο κ.Birol έφερε ως παράδειγμα την φορολογία αλλά διευκρίνισε ότι δουλειά της ΙΕΑ δεν είναι η σύσταση συγκεκριμένων μέτρων.

 

Χαρακτηριστικά τόνισε ότι: «Πουθενά στον κόσμο οι επιδοτήσεις δεν κατήργησαν τη φτώχεια» προσθέτοντας ότι: «Η κοινωνική πολιτική δεν πρέπει να γίνεται μέσω των επιχειρήσεων»

 

Όπως είπε, το θέμα των κοινωνικών τιμολογίων, απασχολεί και την ΕΕ, στο πλαίσιο της συζήτησης για το νέο πακέτο οδηγιών για την πράσινη ενέργεια (Green Energy Package) και της γενικότερης πολιτικής για την κατάργηση των επιδοτήσεων στα τιμολόγια της ενέργειας.

 

Στο θέμα παρενέβη και ο Γενικός Γραμματέας Ενέργειας, Μιχάλης Βερροιόπουλος ο οποίος επιβεβαίωσε ότι πράγματι υπάρχει σχετική συζήστηση σε επίπεδο ΕΕ.

 

Σημείωσε ότι αυτή τη στιγμή η συζήτηση έχει επικεντρωθεί στη διατήρηση των κοινωνικών τιμολογίων για μια δεκαετία ενώ τόνισε ότι η ελληνική κυβέρνηση διαφωνεί με την κατάργησή τους και θεωρεί ότι τα συγκεκριμένα τιμολόγια δεν δημιουργούν πρόβλημα στην αγορά.

 

Ο μετασχηματισμός της αγοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας θα διασφαλίσει πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον και χαμηλότερες τιμές για τους καταναλωτές σημείωσε από την πλευρά του ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γιώργος Σταθάκης.

Τόνισε επίσης ότι η στρατηγική της κυβέρνησης στον τομέα περιλαμβάνει μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, αύξηση της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης, έμφαση στην παραγωγή ενέργειας από εγχώριες πηγές και εκπλήρωση των διεθνών στόχων για την ενέργεια και την κλιματική αλλαγή. Παρουσίασε επίσης τα έργα των εγχώριων και διεθνών διασυνδέσεων που θα συμβάλουν στην προστασία του περιβάλλοντος, τη μείωση του κόστους και τη βελτίωση εφοδιασμού.

 

Οι συστάσεις του Διεθνούς οργανισμού για την Ελλάδα περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ, συνέχιση της υποστήριξης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αλλά σε συνάρτηση με την οικονομική κατάσταση, περιορισμό του μεριδίου του λιγνίτη, εξοικονόμηση ενέργειας στα κτίρια και τις μεταφορές, επιτάχυνση της διασύνδεσης των νησιών και ενίσχυση των ρυθμιστών της αγοράς.

 

Δείτε εδώ το Δελτίο Τύπου

 

Πηγή: www.worldenergynews.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.