Μετάβαση στο περιεχόμενο

Όρια αντοχής φόρτωσης μπαλκονιού με βάρος


Recommended Posts

Καλημέρα σε όλους , καταρχην σας ευχαριστώ πολύ για την αποδοχή στον forum . Δεν είμαι μηχανικός αλλά δασκάλα οπότε συγχωρέστε με εάν διατυπώνω λάθος κάποια πραγματά ή όρους , θα προσπαθήσω να σας αναλύσω όσο πιο πολύ μπορώ το θέμα που έχω , δίχως να γίνομαι κουραστική και θα χαρώ πολύ να ακούσω τις απόψεις και τις γνώμες όλων πάνω σε αυτό  :smile: . Ας τα πάρουμε τα πράγματα από την αρχή , μένουμε σε 4οροφη μονοκατοικια στη Θεσσαλονικη . Το σπίτι χτίστηκε το 1997-98 . Το εν λογω μπαλκονι βρισκεται στον 1ο οροφο . Στην ουσία αρχίζει από το έδαφος και ανεβαίνει με εξωτερικές σκάλες μέχρι τον πρώτο , η προέκταση της σκάλας δηλαδή είναι το μπαλκόνι μας . Πρόκειται για ένα μεγάλο συνεχόμενο μπαλκόνι σε σχήμα ''Γ'' . Δεν υπάρχει καμία κολώνα στήριξης από κάτω . Το μπαλκόνι είναι από μπροστά στενόμακρο με διαστάσεις 7,90μ ( μήκος ) * 1μ ( πλάτος) , και κάνει ένα γύρισμα στο οποίο φαρδένει με διαστάσεις 2,40 μ * 1-2,40μ (κυμαινόμενο αυξανόμενο φάρδος) και φτάνει στο μέγιστο πλάτος 2,40μ και συνεχίζει για άλλα 6μ ( μήκος ) * 2,40μ ( πλατος ) . Το πάχος της πλάκας είναι γύρω στα 20cm-25cm αλλά δεν είμαι σίγουρη και τα υλικά από οτι γράφει στις παραδοχές - φορτία όπως θα δείτε και στο σχέδιο είναι οπλισμένο σκυρόδεμα , νεροχάλυβας και λείος χάλυβας . Οπότε συνολικά έχουμε ένα μπαλκόνι 16,30μ σε μήκος . Επίσης κατα μήκος του μπαλκονιού υπάρχουν και υπερυψωμένα τοιχάκια ( ύψους 1μ από τη βάση το μπαλκονιού) . Το πρώτο με το που τελίωνουν οι σκάλες και αρχίζει το μπαλκόνι με μήκος 0,70 μ μήκους  , ακολουθούν 2μ χωρίς τοιχάκι , μετά υπάρχει νέο τοιχάκι 0,80 μ μήκους , ακολουθούν 3 μ χωρίς τοιχάκι . Στο σημείο αυτό αρχίζει το μπαλκόνι να γυρίζει και να φαρδαίνει , λίγο πριν αρχίσει να γυρίζει υπάρχει υπερυψωμένο τοιχάκι 3,90 μ  μήκους καθ'όλο το μήκος της στροφής του μπαλκονιού και συνεχίζει και λίγο μετά το γύρισμα . Ακολουθούν 4,30 μ χωρίς τοιχάκι και μετά 1μ μήκους τοιχακι και τελος στο φάρδος 2,40 τελευταιο τοιχακι που ενώνεται με τον τοίχο . Καθολο το μήκος του μπαλκονιού στην άκρη υπάρχει επίσης και ένα 10cm ύψους περβαζάκι . 

Το ερώτημα είναι εαν το μπαλκόνι που υποστηρίζει ήδη ένα ξύλινο τραπέζι με 4 ξύλινες καρέκλες και ένα κεραμικό πυθάρι με ένα θάμνο γύρω στα 60 λίτρα , μπορεί να σηκώσει 10-12 πλαστικές γλάστρες φ70εκ( πανω εξωτερική διάμετρος ) (59εκ πάνω εσωτερικη διαμετρος) ( 57εκ. ύψος ) και ( 40εκ. διαμετρος βάσης ) = 111λίτρα όγκος χωματος σε κάθε γλαστρα . Ή εναλλακτικά 16-18 πλαστικές γλάστρες φ59εκ( 59εκ πανω εξωτερικη διαμετρος ) ( 49εκ πάνω εσωτερική διάμετρος ) ( 48εκ. ύψος ) και ( 34 εκ. διάμετρος βάσης ) = 63,7 λίτρα χώματος σε κάθε γλάστρα .  ΄Η το πιθανότερο έναν συνδυασμό των δύο μεγεθών όπως θα δείτε και στο δικό μου πρόχειρο σχέδιο που έχω σημειώσει τις θέσεις στις οποίες θέλω να μπουν οι γλαστρες με τα κηπευτικά . Το πρόβλημα είναι ότι οι γλάστρες θα βρίσκονται σε συγκεκριμένα σημεία εξωτερικά οι περισσοτερες και μερικές στη μέσα πλευρά του μπαλκονιού δίπλα από τον τοίχο του σπιτιού . Κυριώς κατά μήκος του στενόμακρου μπαλκονιού αλλά και μετά το γύρισμα προς την έξω ακρη του μπαλκονιού ακόμη κάποιες γλάστρες  .  Με πολύ μικρές αποστάσεις μεταξύ τους έαν υπάρχει περιθώριο . Καταλαβαίνετε βέβαια ότι η ανησυχία μου δεν επίκειται τόσο στο γέγονος ότι το βάρος όλων αυτών των γλαστρών μαζί με το χώμα θα είναι μεγάλο αλλά ότι το βάρος των ποτισμένων ή βρεγμένων γλαστρών από μία ενδεχόμενη καταρακτώδη βροχή θα είναι πολύ μεγαλύτερο , συν την επιπλέον φόρτιση που υπάρχει από τον κίνδυνο ένος ενδεχόμενου σεισμού ...   Σας στέλνω τη φώτο με ένα πρόχειρο σχέδιο δικό μου του μπαλκονιού να τονίσω μόνο ότι και οι σκάλες αλλά και το κομμάτι της εισόδου μέχρι τη διακεκομμένη γραμμή πατάνε πάνω στην κύρια πλάκα του σπιτιού οπότε λογικά δεν φορτίζουν το μπαλκόνι .  Να σημειωθεί ότι οι δύο γλάστρες που βρίσκονται   αριστερά και δεξιά της εισόδου θα είναι μεγάλες (111 λίτρα - φ70εξωτ. άνω διάμετρος ) , όπως και αυτή στην εξωτερική γωνία που κάνει το γύρισμα το μπαλκόνι (111 λίτρα - φ70εξωτ. άνω διάμετρος ) . Όλες οι υπόλοιπες θα είναι πιο μικρές ( 63,7 λίτρα - φ59 εξωτ. άνω διάμετρος) . Επίσης σας στέλνω και φώτος με τα επίσημα  σχέδια του ξυλότυπου του υπογείου πάνω στο οποιό πατάει  ο 1ο όροφος .  Τέλος να αναφέρω ότι στα σχέδια φαίνονται και πίσω σκάλες από την άλλη μεριά του μπαλκονιού , οι οποιές όμως δεν έγιναν ποτέ και το μπαλκόνι δεν έρχεται σε επαφή με το έδαφος από εκείνη τη μεριά , είναι ουσιαστικά στον αέρα . Επίσης στα σχέδια φαίνεται διαφορετικά και η είσοδος η οποιά προοριζόταν για απλή μπαλκονοπορτά αλλά τελικά  έγινε η κύρια είσοδός μας . Θα ήθελα σας παρακαλώ κάποιος μηχανικός εαν γίνεται να με βοηθήσει . Ελπίζω να μην έγινα φορτική ευχαριστώ πάρα πολύ  :smile:  !!!

post-113901-0-14248100-1510653169_thumb.jpg

post-113901-0-96837900-1510653235_thumb.jpg

post-113901-0-67240000-1510653362_thumb.jpg

post-113901-0-22909800-1510653436_thumb.jpg

Edited by Νικολέτα Ηλιάδου
Link to comment
Share on other sites

 Σε γενικές γραμμές ο εξώστης σου έχει υπολογιστεί να αντέχει 500 κιλά ανα τετραγωνικό μέτρο κινητά φορτία.

 

Κάνε με αυτό έναν υπολογισμό τι έπιπλα και τι άλλο βάζεις στον εξώστη + να είσαστε και κάθε ένα τετραγωνικό μέτρο και ένα άτομο (έστω θεωρητικά κι ας μη κάνετε ποτέ διαδήλωση στο μπαλκόνι σου) και έχεις μια βασική  απάντηση στο ερώτημα σου ….. 

 

Πέρα απ αυτό όμως αν φροντίσεις να τοποθετήσεις τις γλάστρες ειδικά στον εξώστη με προβολή 2,4μ μπρος τη μεριά του τοίχου και όχι μπρος τη μεριά της προβολής του το μπαλκόνι θα απολαυσει πιο χαρούμενα την ταλάντευση του στον σεισμό από το να τις έχεις έξω όλες μαζί και με σημαντικό όγκο.  

Edited by Didonis
Link to comment
Share on other sites

Η πλάκα του μπαλκονιού σου έχει πάχος 22εκ (βάσει σχεδίου) και σίδερα Φ16/10. Όπως είπε παραπάνω ο didonis βάσει κανονισμών τα μπαλκόνια φορτίζονται με 500κιλά/μ2 και πάνω σ'αυτό μπαίνει επιπλέον συντελεστής ασφαλείας. Θεωρητικά, ο νομοθέτης έχει καλύψει κάθε περίπτωση "τυπικής" φόρτισης μπαλκονιού (γλάστρες, κόσμος κλπ). 

Τώρα βέβαια επειδή παντα υπάρχει ο παράγοντας τύχη και "κακιά ή ώρα" θα σου έλεγα να μην δοκιμάσεις τα όρια της φόρτισης. Παράδειγμα:

- Ας υποθέσουμε ότι το πάχος της πλάκας δεν έγινε ακριβώς όπως στην μελέτη

- Ας υποθέσουμε ότι τα σίδερα δεν μπήκαν πάνω στην πλάκα όπως προβλέπεται αλλά ...στην μέση

-...και ότι δεν ήταν Φ16....ούτε ακριβώς ανά 10εκ.

-Ας υποθέσουμε τώρα (αφού κάψαμε τους συντελεστές ασφαλείας) ότι έχεις βάλει γλάστρες στο όριο των 500κιλών/μ2 και...

-...ότι έχεις μια εκδήλωση και έχεις μαζέψει κόσμο στο μπαλκόνι

-...και ότι πάνω στο τσακίρ κέφι κανείς (εσύ δηλαδή) δεν θυμάται το "μέγιστο φορτίο μπαλκονιού" και ότι χορέυουν όλοι ρυθμικά στην άκρη του μπαλκονιού....

 

Εκεί λοιπόν έρχεται η γνωστή λαϊκή ρήση "το μπετό έχει φιλότιμο" αλλά πόσο πια?? :)

Δεν τα γράφω όλα αυτά για να σε τρομάξω ή να σε αποτρέψω, διότι είναι μάλλον ελάχιστη η πιθανότητα να συμβούν όλα τα παραπάνω ταυτόχρονα

Απλά σκέψου ως ιδιοκτήτης (και ως μη μηχανικός) πόσοι παράγοντες υπάρχουν που δεν ξέρεις και φτιάξε το μπαλκόνι σου όμορφο αντίστοιχα.

Σε κάθε περίπτωση, αν υπάρχει αμφιβολία, μην ρισκάρεις, ζήτα την συμβουλή πολιτικού μηχανικού

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω στα όσα αναφέρουν οι εξαίρετοι συν/φοι

 

Πορσωπικά αυτό που βλέπω είναι ότι αναφέρεσαι σε μπαλκόνια ισόγειου

που βρίσκονται προφανώς σε μια μικρή υπερύψωση από το φυσικό έδαφος

 

οπότε γεννάται το ερώτημα έχεις υπόγειο από κάτω σου ή όχι?

 

γιατί αν δεν έχεις υπόγειο -έχεις μπάζωμα οπότε

και τα σίδερα της πλάκας του δαπέδου σου σ' αυτές τις περιπτώσεις πιθανά να είναι λίγο μειωμένα αλλά

και το πάχος της πλάκας του δαπέδου σου κάπως "παίζει" 

 

Συνάμα το ότι οι εξώστες σου βρίσκονται  λίγο πιο πάνω από το φυσ έδαφος πρέπει να σ' εφησυχάζει 

καθώς δεν πρόκειται (σε περίπτωση στραβής) να έχεις σημαντική "πτώση"

 

Γενικά πάντως η μελέτη είναι (σε ότι αφορά τον εξώστη) είναι καλή 

 

υ.γ

υπόψη επίσης ότι η κατασκευή αυτή ως οπλισμένη διατομή (δηλαδή μπετό και σίδερο)

σε περίπτωση "στραβής" σχεδόν πάντα  προειδοποιούν"

δηλ πρώτα θα φανεί ένα μικρό ράγισμα παράλληλα με τον εξωτερικό τοίχο της οικίας 

μετά κάπως θα διευρυνθεί και σε σπάνιες περιπτώσεις θα έχεις ένα οπότε "σπάσιμο" 

Edited by ΚΑΝΑ
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Καλημέρα ευχαριστώ για την ανταπόκριση . Άρα το μπαλκόνι μου φαντάζομαι ότι αντέχει 500κιλά / τ.μ. κινητό φορτίο , που σημαίνει ότι ένα μπαλκόνι όπως το δικό μου που είναι περίπου 20-25τ.μ. αντέχει κινητό φορτίο κάποιων τόνων . Σωστά ? Άρα υποθέτω ότι μπορεί να φορτωθεί με μόνιμο φορτίο 75-100κιλά / τ.μ. με ασφάλεια και πάλι όχι καθόλο το μήκος του , πράγμα που σημαίνει ότι τα 700 περίπου κιλά που θα το φωρτώσω αντιστοιχούν σε πολύ λίγα κιλά ανα τ.μ.  . Βέβαια όπως είδατε οι γλάστρες θα είναι σε συγκερκιμένα σημεία οπότε να υποθέσω ότι το βάρος παίζει ρόλο για τα συκγερκιμένα φορτισμένα τετραγωνικά . Που πάλι δεν νομίζω να ξεπερνάνε όπως σας είπα τα 75-100 κιλά / τ/.μ.  . Οπότε είμαστε ασφαλείς να υποθέσω ? Συν ότι το χώμα θα προέρχεται από ένα ελαφρύ μιγμα χώματος με τύρφης και άμμο που από οσο ξέρω έχουν πολύ μικρό ειδικό βάρος κάπου στο 0,15-0,20 / λίτρο . Επίσης δεν υπάρχει τίποτα άλλο πέρα από το τραπέζι με τις 4 καρέκλες που είναι ξύλινα και ένα πυθάρι που θα μετακινηθεί εντός του σπιτιού  . Και πρακτικά να το δούμε ποτέ εδώ και 15 χρόνια ζωής το μπαλκόνι δεν έχει δεχτεί φορτίο πάνω απο 6-7 άτομα . Έκτος του ότι δεν χωράνε και περισσότεροι  :mrgreen: . Απλώς εμένα με ενδιαφέρει να ξέρω εάν με τα 75κιλά / τ.μ. θα έχουμε κάποιο πρόβλημα σε περίπτωση π.χ. ταυτόχρονής φόρτισης από 5 άτομα καθισμένα στο τραπέζει δηλάδη σε 1,5τμ. και ενός σεισμού . Δεν θα ήθελα να έχουμε ρωγμές όπως είπατε πιο πάνω γιατί η ρωγμή οδηγεί σε μεγαλύτερη και κάποια στιγμή στην κατάρευση  :shock:  !!!

Link to comment
Share on other sites

Με βάση τους δικούς σου υπολογισμούς (δηλαδή περίπου 75κιλά/τμ) και αν υποθέσουμε ότι οι καλεσμένοι σας δεν θα έχουν ανέβει πάνω στις γλάστρες την ίδια στιγμή που θα συμβεί ένας σεισμός, υποθέτω πως ναι, είσαι ασφαλής....

Σχετικά με την ρωγμή άλλο ήθελε να πει ο συνάδελφος: ότι να παρακαλάς να έχεις ρωγμή πριν την κατάρρευση, διότι η ρωγμή σε προειδοποιεί!!

Τώρα, για να έχεις κατευθείαν κατάρρευση χωρίς καμία προειδοποίηση πριν σημαίνει ότι μάλλον δεν υπάρχουν καθόλου σίδερα στο μπακόνι.... 8-)

Link to comment
Share on other sites

75κιλά / τ.μ. μονο στα σημεία που θα υπάρχουν γλάστρες που αυτό αναλογικά αντοιστοιχεί σε πολύ μικρότερο βάρος/τ.μ. στη συνολική επιφάνεια του μπαλκονιού . Το να μην έχουμε κάθόλου ρωγμή παίζει  :confused:  ?

Link to comment
Share on other sites

Να προσθέσω στα όσα αναφέρουν οι εξαίρετοι συν/φοι

 

Πορσωπικά αυτό που βλέπω είναι ότι αναφέρεσαι σε μπαλκόνια ισόγειου

που βρίσκονται προφανώς σε μια μικρή υπερύψωση από το φυσικό έδαφος

 

οπότε γεννάται το ερώτημα έχεις υπόγειο από κάτω σου ή όχι?

 

γιατί αν δεν έχεις υπόγειο -έχεις μπάζωμα οπότε

και τα σίδερα της πλάκας του δαπέδου σου σ' αυτές τις περιπτώσεις πιθανά να είναι λίγο μειωμένα αλλά

και το πάχος της πλάκας του δαπέδου σου κάπως "παίζει" 

 

Συνάμα το ότι οι εξώστες σου βρίσκονται  λίγο πιο πάνω από το φυσ έδαφος πρέπει να σ' εφησυχάζει 

καθώς δεν πρόκειται (σε περίπτωση στραβής) να έχεις σημαντική "πτώση"

 

Γενικά πάντως η μελέτη είναι (σε ότι αφορά τον εξώστη) είναι καλή 

 

υ.γ

υπόψη επίσης ότι η κατασκευή αυτή ως οπλισμένη διατομή (δηλαδή μπετό και σίδερο)

σε περίπτωση "στραβής" σχεδόν πάντα  προειδοποιούν"

δηλ πρώτα θα φανεί ένα μικρό ράγισμα παράλληλα με τον εξωτερικό τοίχο της οικίας 

μετά κάπως θα διευρυνθεί και σε σπάνιες περιπτώσεις θα έχεις ένα οπότε "σπάσιμο" 

Σε αυτο που με ρωτήσατε ναι από κάτω υπάρχει διαμέρισμα το οποίο νοικιάζουμε κανονικά . Το μπαλκόνι βρίσκεται από 1,80-2,60 μέτρα από το έδαφος γιατί κάτω στον κήπο έχει πλακάκια σε επίπεδα σαν σκαλάκια .

Link to comment
Share on other sites

Ο Γιάννης ήδη σας τα είπε αναλυτικότατα 

 

αν η μελέτη σας εφαρμόστηκε έστω και με μικρές πιθανές κατασκευαστικές ατέλειες (βλέπε συντ ασφαλείας)

τότε το πιο πιθανό είναι να μην έχετε κανένα πρόβλημα με τέτοια πρόσθετα φορτία

τα οποία είναι κατά πολύ μικρότερα απ' αυτά που μελετήθηκε

 

Επομένως  δεν βλέπω το λόγο να τρομοκρατήστε!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.