Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Έντονες πλημμύρες από τις βροχοπτώσεις στη Δυτική Αττική


Engineer

Recommended Posts

Μεγάλα τα προβλήματα από την κακοκαιρία σε Νέα Πέραμα, Μέγαρα, και Μάνδρα, όπου δρόμοι μετατράπηκαν σε ποτάμια, δεκάδες οδηγοί εγκλωβίστηκαν στα αυτοκίνητά τους και πολλά σπίτια πλημμύρισαν.

 

Προς το παρόν πέντε άνθρωποι έχουν χάσει τη ζωή τους, ενώ εκφράζονται φόβοι για αύξηση των θυμάτων. Αρχικά μία γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή, αφού τα νερά έφτασαν σε πολύ μεγάλο ύψος στο σπίτι της στην οδό Κοροπούλη στην Μάνδρα.

 

Στη συνέχεια χωρίς τις αισθήσεις του εντοπίστηκε ένας 85χρονος άνδρας στο υπόγειο σπίτι του στην οδό Αγαμέμνονος 8 και ένας ακόμη ηλικιωμένος στην Αίαντος στη Μάνδρα.

 

Ύστερα ένας 65χρονος βρέθηκε νεκρός στον αύλειο χώρο του σπιτιού του στην οδό Στάμου κοντά στην εθνική Βιλίων - Μάνδρας και ένας 50χρονος στον αύλειο χώρο επιχείρησης στο 2ο -3ο χιλιόμετρο της παλαιάς εθνικής Μάνδρας - Θηβών.

 

Ακόμη, στο Θριάσειο νοσοκομείο μεταφέρθηκαν δύο γυναίκες με υποθερμία, που μένουν επίσης στην οδό Κοροπούλη, και ένας άνδρας, που εγκλωβίστηκε στο όχημά του, το οποίο το οποίο είχε ακινητοποιηθεί στο 6ο χιλιόμετρο της Θηβών – Βιλίων.

 

Αυτόπτες μάρτυρες στην Μάνδρα αναφέρουν ότι πλημμύρισαν όλοι οι κεντρικοί δρόμοι και μετατράπηκαν σε χείμαρρους παρασύροντας αυτοκίνητα, ψυγεία, τραπέζια, βαρέλια και ό,τι άλλο μπορεί να υπήρχε σε αυλές σπιτιών.

 

Τα ορμητικά νερά παρέσυραν και βαρέλια με πετρέλαιο με αποτέλεσμα η περιοχή να μυρίζει πολύ έντονα αυτή τη στιγμή. Στους κεντρικούς, αλλά και τους πιο μικρούς δρόμους, σύμφωνα με κατοίκους, η στάθμη του νερού ανέβηκε έως και πάνω από ένα μέτρο.

 

«Πνίγηκε» η Δυτική Αττική

 

 

Η Περιφέρεια Αττικής κατέθεσε αίτημα στη Γενική Γραμματεία Πολιτικής Προστασίας για να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης οι δημοτικές ενότητες Μάνδρας, Μαγούλας και Νέας Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Μεγάρων, και Ελευσίνας.

 

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία σε Μάνδρα, Μαγούλας και Νέα Περάμου των Δήμων Μάνδρας - Ειδυλλίας, Ελευσίνας, και Μεγάρων, ύστερα από απόφαση των αρμόδιων δημοτικών αρχών και του Αντιπεριφερειάρχη Δυτικής Αττικής, Γ. Βασιλείου.

 

Εκτεταμένες καταστροφές από τη θεομηνία

 

Λόγω της ισχυρής βροχόπτωσης από τα ξημερώματα, πλημμύρισαν πολλά σπίτια, υπόγειες κατοικίες και καταστήματα στη Νέα Πέραμο.

 

Σε απόγνωση βρίσκονται οι κάτοικοι της περιοχής, ενώ οι απίστευτες εικόνες μαρτυρούν την καταστροφή: αυλές μέσα στη λάσπη, αυτοκίνητα ακινητοποιημένα, μάντρες ξηλωμένες και δεκάδες οι καταστροφές σε ακίνητα.

 

Πολύ δύσκολη χαρακτήρισε την κατάσταση ο δήμαρχος Γρηγόρης Σταμούλης κάνοντας λόγο για θεομηνία και τονίζοντας ότι οι δρόμοι έχουν γίνει χείμαρροι.

 

Επιχειρούν οχήματα της πυροσβεστικής, της ΕΜΑΚ, της Τροχαίας, δυνάμεις της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και ιδιώτες που προσέτρεξαν στην περιοχή με μηχανήματα.

 

Πάνω από 340 κλήσεις κυρίως από τη Νέα Πέραμο, τα Μέγαρα και τη Μάνδρα δέχτηκε η πυροσβεστική για αντλήσεις υδάτων και απεγκλωβισμούς ατόμων από σπίτια και αυτοκίνητα.

 

Σύμφωνα με εκπρόσωπο της υπηρεσίας, τα συνεργεία προσπαθεί να αντιμετωπίσει το πλήθος των περιστατικών.

 

 

Διακοπές και εκτροπές κυκλοφορίας

 

Από τις 7 το πρωί έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά Εθνική Οδός Αθηνών-Κορινθου στο 39 χιλιόμετρο, στο ύψος δηλαδή της Νέας Περάμου.

 

Παράλληλα, προβλήματα παρουσιάζονται και στη νέα εθνική στο ρεύμα προς Κόρινθο, με την κυκλοφορία στο 32 χιλιόμετρο να διεξάγεται μόνο από τη δεξιά και τη μεσαία λωρίδα. Από το 33 χιλιόμετρο μέχρι το 34 διεξάγεται μόνο από την αριστερή λωρίδα.

 

Ανάλογα προβλήματα παρατηρούνται και στη Νέα Εθνική Οδό. Συγκεκριμένα, όπως έγινε γνωστό από την αστυνομία, έχει διακοπεί η κυκλοφορία των οχημάτων στην παλαιά εθνική,

 

Σε λίμνη έχει μετατραπεί και η παλαιά εθνική οδός Ελευσίνας- Θήβας, όπου διεκόπη η κυκλοφορία και στα δύο ρεύματα στο 2ο χιλιόμετρο, στην περιοχή του Αγία Σωτήρα.

 

Από τις 9.30 γίνεται εκτροπή κυκλοφορίας στη νέα Εθνική Αθηνών-Κορινθου λόγω διακοπής της κυκλοφορίας στο 15,5 χιλιόμετρο στο ύψος του Ασπρόπυργου.

 

Εκτροπές κυκλοφορίας στο 21 χιλιόμετρο και τον κόμβο Παράδεισου - Ελευσίνας και στο ρεύμα προς Κόρινθο και στο 23ο κόμβο Μάνδρας στο ρεύμα προς Αθήνα.

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/...toni-vrohoptosi

 

Video από την περιοχή:

 

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 100
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

πιστεύει κάποιος ειδικός .. μπορει να λυθει ενα τετοιο προβλημα ;; αξιζει το κοστος του .. πέρα απο τις ανθρωπινες ζωες ... ή μήπως θα ηταν ποιο ευκολο, απλώς αν περιμένουμε τετοια φαινόμενα να εκκενώνουμε τα κρίσιμα σημεια ;;; 

Link to comment
Share on other sites

Tο ερώτημα σου απαντιέται πολυ ευκολα εαν συγκρίνουμε το κόστος των έργων με το κόστος των ζημιών. Δεν είναι πάντως όσο ακριβά υποννοείς. Αν βάλεις κάτω το πόσα εκατομύρια χάθηκαν σημερα σε καταστροφές περιουσίας, υποδομών, απωλεια εργασίας, κοινωνικο κόστος και φυσικά τις απλώλειες ζωής.

 

Το δυσκολότερο πρόβλημα είναι η λόγική μας να μην θέλουμε να "σπάσουμε αυγά" (βλ να κατεδαφίσουμε και κανα κτίσμα που είναι εντός κοιτης ώστε να έχει το νεράκι χωρο να περάσει)

 

Το ζήτημα πάντως με τα συστήματα προειδοποίησης στην χώρα μας δεν είναι απλό, διότι δεν έχουμε τα μεγάλα ποτάμια που βρεχει και κατεβαζουν μετα απο 3 μέρες. Εδω μιλάμε κυρίως για χειμάρους οι οποίοι έχουν πολυ μικρους χρόνους αιχμής.

Link to comment
Share on other sites

Πάντως είναι θλιβερό η χώρα να καταστρεφεται και να πεθαινουν ανθρωποι όποτε βρεχει η κανει ενα σεισμό, ενώ παράλληλα οι Έλληνες μηχανικοι να είναι εισπράκτορες προστίμων αυθαιρέτων και εκδότες ΠΕΑ για συμβόλαια και μισθώσεις.

Link to comment
Share on other sites

σε πρώτη φάση ας καθαρίσουν οι δήμοι τα φρεάτια και τους αγωγούς ώστε να γίνει ορθή μέτρηση της απορροής.

Link to comment
Share on other sites

Το ότι για τις καταστροφές μέσα στις πόλεις φταίνε φρεάτια, αυθαίρετα κτλ είναι προφανές και εύκολο να αντιμετωπιστεί.

 

Το ερώτημα μου εμένα είναι που βρέθηκε τόσο νερό από την περιοχή του Αγίου Σωτήρα και τι θα μπορούσε να γίνει ώστε να μην φτάσει μέχρι την Μάντρα και την Μαγούλα.  Είναι σαν να άδειασε ξαφνικά μία λίμνη από τον Άγιο Σωτήρα και να κατέβηκε μέσα από την εθνική οδό Ελευσίνας - Θήβας μέσα σε αυτές τις πόλεις. 

Link to comment
Share on other sites

nik οι διαδρομες του νερου ειναι γνωστες, ομοιως και οι ποσοτητες που πέφτουν.

 

Αν ρωτήσεις ανθρώπους που μενουν στην περιοχή θα σου περιγράψουν το γνωστό φαινόμενο που συναντάται σε όλη την χώρα.

 

Ερχονται τα ρέματα/χείμαροι απο τα ορεινά και μετα..... απλα μπαινουμε στον αστικό ιστό (πρώην η νύν αυθαιρετουπολη) και "βαφτίζονται" δρόμοι. Σπίτια ισόγεια και ενίοτε κατω απο τη στάθμη της οδου/ποταμου. Ε μετα τι περιμένουμε δηλαδη?

Κανένα έργο συγκράτησης φερτών, καμία πρόνοια για σοβαρους συλλεκτήρες ομβρίων. Φυσικά και αυτου του είδους οι απορροές δεν συλλέγονται απο φρεάτια. Τα φρεάτια μαζέυουν το νερό του ρειθρου των οδων που είναι αστείο μπροστά σε αυτό.

 

Για να μην φτάσει το νερό στον αστικό ιστό ή να φτάνει ελεγχόμενα, η λύση είναι μικρά φράγματα με ανάντη λεκάνες κατάκλυσης σημαντικού όγκου, σε συνδυασμό με ελεγχόμενη παροχέτευση προς κατάντη μέσω ικανών αποδεκτών. Αλλα αντε τωρα το κράτος να διαθέσει χρήμα για την απαλλοτροίωση εκτάσεων ώστε να πλημμυρίζουν 1 φορά το χρόνο και για την κατασκευή αντιπλημμυρικών. Ας κανουμε καμια ασφαλτόστρωση, καμια πεζογέφυρα, καναν οδοφωτισμό αντε και καμια πλατεία. Τα αλλα δεν τα βλέπει ο ψηφοφόρος

Link to comment
Share on other sites

μην το κουράζουμε 

ποτέ και κανένα "ελληνικό" κράτος δεν θα κάνει κάτι γι αυτά

τα ρέματα στην Αθήνα μπαζώθηκαν σταδιακά (ξεκινὠντας από την Χαριλάου Τρικούπη)

και δεν φταίνε τα αυθαίρετα 

φταίνε οι "δημοκρατικές" και μη κυβερνήσεις που τα πριμοδοτούν και τα χρησιμοποιούν και ως άλλοθι

φταίνε (οι κυβερνήσεις) και για τον "πολεοδομικό" σχεδιασμό τους

και ο σώζων εαυτόν σωθήτω

ο δομημένος (και άλλα εις -μημένος) χώρος υλοποιεί ταξικές διακρίσεις

και ο θεός δεν είναι μαθημένος σε αυτά και χρησιμοποιείται και αυτός ως άλλοθι (εξ ού και "θεομηνία" -και μήνιν άοιδε θεά)

αλίμονο σε αυτούς που βρίσκονται σε λάθος σημείο την "λάθος" στιγμή (σε λάθος κράτος είναι έτσι κι αλλιώς)

κάποιοι είναι και τυχεροί

δεν θα πνιγούν από τα χρέη 

Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Είναι μια καλη ευκαιρία να μιλήσουμε για αυθαίρετους οικισμους, οικιστικες πυκνωσεις κ μέλι θυμαρισιο...(το μέλλει το γενέσθαι τελειωσε)

Link to comment
Share on other sites

Στην περιοχή μου, είχε ρίξει κάτι καλές βροχές το 2013-14 και τα νερά πήραν μαζί τους κάτι τοιχεία, ένα σπίτι, τμήμα του βιολογικού και τα ράφια ενός καταστήματος και τα πήγαν στην αυλή του παρακάτω. Μετά ξεμπαζώσανε μερικά ρέματα.
Θέληση να υπάρχει και γίνονται κάποια πράματα.
Και ως προς το "εισπράκτορες αυθαιρέτων και ΠΕΑ", για το πρώτο κάνουμε τα σχέδια που απαιτούνται για κάθε τι χτισμένο. Αυτό ίσχυε από το 1955. Απλά 55 χρόνια μετά το εφαρμόζουν. Για το 2ο, κάνουμε το κουμάντο μας (με λάθος τρόπο) για να μειώσουμε τις εισαγωγές καυσίμων στην ΕΕ από 3ες χώρες.
Αν τα ΜΜΕ μας παρουσιάζουν, όπως γουστάρουν, αυτό είναι άλλο καπέλο. Εγώ πλέον το έχω μάθει το λογίδριο για κάθε περίπτωση ποιηματάκι και το πλασάρω αριστερά και δεξιά, όσο μπορώ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.