Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Διάφορες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών


Recommended Posts

Συνάδελφοι, θερμή παράκληση:

Δεν είναι σκόπιμο και λειτουργικό να ανοίγεται νέο θέμα για κάθε περίπτωση αυθαιρέτων που συμβαίνει στον καθένα μας. Έχει γίνει μια προσπάθεια κατηγοριοποίησης ώστε να είναι πιο εύκολη η αναζήτηση παρόμοιων θεμάτων από όλους μας. Αν θεωρείτε ότι υπάρχει κάποιο επιπλέον συγκεκριμένο συχνό θέμα που δεν έχει συμπεριληφθεί παρακαλώ να το επισημάνετε στους διαχειριστές. Επειδή αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχουν πολύπλοκες περιπτώσεις που δεν κατηγοριοποιούνται εύκολα δημιουργήθηκε το παρόν θέμα στο οποίο μπορούμε να συζητάμε διάφορες περιπτώσεις αυθαιρέτων κατασκευών. Θέματα που ανοίγονται και αφορούν μεμονωμένες περιπτώσεις θα μεταφέρονται στο παρόν.

 

Ευχαριστώ, danaikaterina

Edited by danaikaterina
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
  • Απαντήσεις 225
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Συνάδελφοι καλησπέρα, έχω την παρακάτω περίπτωση αυθαιρέτου. Σε οικόπεδο εμβαδού 300,00τμ, εκδόθηκε η άδεια ανέγερσης δυόροφου κτίσματος. Το κτίσμα εφάπτεται στον ένα  όρια του οικοπέδου, σε οικισμό κάτω από 2000 κατοίκους.

 

Το κτίριο έχει κάποιες αυθαιρεσίες, που θέλουν τακτοποίηση.

 

Το 2010 έγινε η πολεοδόμηση του οικισμού, με αποτέλεσμα το εμβαδόν του οικοπέδου να προκύπτει 285,00τμ και επιπλέον ένα τμήμα του κτηρίου, να βρίσκεται  στην γειτονική ιδιοκτησία.

 

Εγώ τώρα ελέγχω με βάσει την οικοδομική άδεια;; ή με βάσει το νέο όριο του οικοπέδου;; Για το τμήμα του κτίσματος που μπαίνει στο γειτονικό οικόπεδο, πρέπει να κάνω διορθωτική ή μπορώ να τακτοποιήσω ανεξαρτήτως την γίνεται σήμερα;;

 

(Δεν ήξερα σε ποια υποκατηγορία να το βάλω, στο forum, αν μπορεί κάποιος)

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

με απασχολει σε υπογεια αποθηκη, ειχε δηλωθει η χρήση σαν γραφείο για να πάρει ξεχωριστό ρολόι ρευματος. Τα ΔΤ ερχονται αρκετα ψηλα και ενω ο χωρος ήταν κατοικία και γραφείο Μηχανικού ο ελεγκτης ΔΕΔΗΕ που εκανε τον ελεγχο δεν βεβαιωνε οτι ο χωρος ηταν κατοικία ενω σαν τέτοια χρησιμοποιείται και σαν γραφείο ήθελε σώνει και καλά να το γράψει γραφείο και ενώ βρίσκεται σε ακάλυπτο οικοπέδου Δημου της Αθηνας, δεν το χρεωνει με μικρη τιμη τα ΔΤ αλλα με την ιδια που χρεωνει τους κεντρικους χωρους του ΔΗΜΟΥ .... θα ηθελα να μαθω ρωταει ο Συναδελφος αν τωρα που το πηρε το ρολοι ξανακανει την αιτηση να το δηλωσει σαν κατοικια ξανακανει αυτοψια η ΔΕΔΗΕ και μπορει να του αρνηθουν, καθως σε ενα χωρο εχει γραφειο και σε αλλον πλοτερ και τραπεζι με 4 καρεκλες και υπολογιστη?

 

μήπως κάπου δεν έχω γίνει κατανοητός.... και θα έπρεπε να το εξηγήσω καλύτερα

Link to comment
Share on other sites

ο χωρος εχει τακτοποιηθει με ν.4178/17

 

ο Δημος δεν δινει βεβαιωση χωρου, αναλογα την χρηση στην οικ.α. δινει ανάλογα την δήλωση ιδιοκτήτη ...

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετώ, θα σας δώσω πλήρη εικόνα της πρώτης πρώτης δουλειάς που μου ήρθε.

Νομιμοποίηση αυθαιρέτου με τα παρακάτω χαρακτηριστικά:

 

-Μη άρτιο μη οικοδομήσιμο εκτός σχεδίου, πράγμα που κάνει όλο το κτίσμα μου αυθαίρετο. 

 

-Αυθαίρετη αλλαγή χρήσης από σταβλικό χώρο σε κύρια κατοικία (αυτό αποτελεί αλλαγή από κύρια σε κύρια, σωστά;; ) σημαίνει κάτι έξτρα στο πρόστιμο; γιατί όπως καταλαβαίνω εγώ με τα τετραγωνίδια δεν σημαίνει.

 

-Είχε γίνει απόπειρα ένταξης το 1985 στο νόμο του 1337/83 για την αλλαγή χρήσης που δεν ολοκληρώθηκε ποτέ, δεν έχω καμία απόδειξη πληρωμής μόνο χαρτιά που με βοηθάνε να αποδείξω πως τα 160τμ υπήρχαν πριν το 1983 (από τα 190τμ που είναι σμρ). Τα άλλα 30τμ, που πασχίζω να βρω κάπως να τα αποδείξω κι αυτά πριν το '83,  ώστε όλα μαζί να πάνε κατηγορία 2. δεν ξέρω τι να τα κάνω γιατί μετά θα με πετάξουν στην κατηγορία 5, πράγμα το οποίο δεν καταλαβαίνω πλήρως από τον νόμο τι σημαίνει!!

 

-Επίσης ο πελάτης με ρωτάει αν μπορεί να πληρώσει μέσα σε αυτό μελλοντική αυθαίρετη ενέργεια που θέλει να κάνει δίνοντας ύψος σε ένα κομμάτι, γίνεται αυτό με κάποιον τρόπο; γιατί αν καταλαβαίνω σωστά ότι δεν βάλω τώρα και δεν εμπίπτει στην κατηγορία 3 (που έχω και μία μικρή αποθήκη να μπει εκεί) θα πρέπει να το φτιάξουν και να ενταχθεί μετά σε ότι πάει κατά την νομοθεσία μετά το 2011;

 

Τέλος, τα σχέδια αποτύπωσης που είχαν γίνει το '85 εσωτερικά είναι διαφορετικά στο εσωτερικό από σμρ, με εσωτερικές παρεμβάσεις που έγιναν αυτό επηρεάζει κάπως την διαδικασία μου;

 

Ρωτάω πολλά, όποιος μπορεί να με βοηθήσει θα ήταν καλό.

 

Edited by archAD
Link to comment
Share on other sites

Σε κατοικία εντός σχεδίου έγινε προσθήκη υπογείου εκτός του περιγράμματος του κτιρίου. Μετέπειτα στεγάσανε το ''μπαλκόνι'' που προέκυψε με σιδηροκατασκευή.

 

Πως το τακτοποιώ ? Ανοικτό ημιυπαίθριο χώρο?

Link to comment
Share on other sites

κΑΛΗΣπέρα προσπαθησε απο το google street view να βρεις την κατοικια

ψαξε με το παραθυρο παιξε μηπως πετυχεις ημε/νια πριν το 83 να αποδειξεις τα 30τμ

διαφορετικα θα πρεπει θα να πας απο την υπηρεσια που πουλαει τις αεροφωτογραφιες να βρεις αν υπαρχουν τα 30 σε φωτογραφια πριν το 83

Link to comment
Share on other sites

#archAD

 

Καλησπέρα συνάδελφε και καλωσήρθες στο forum.

Οπως λες και ο ίδιος, επειδή δεν έχεις μεγάλη εμπειρία σε θέματα αυθαιρέτων, καταρχας να διαβάσεις πολύ προσεκτικά τον νόμο και δευτερευόντος καλό θα ήταν για τις πρώτες σου δουλειές να συνεργαστείς με κάποιον γνωστό σου συνάδελφο με μεγαλύτερη εμπειρία μέχρι να αποκτήσεις τη σιγουριά που χρειάζεσαι. Οι περισσότεροι εδω έχουμε παιδευτεί πολύ μέχρι να καταλήξει ο καθένας στον τρόπο αντιμετώπισης των υποθέσεών του και όπως θα διαπιστώσεις ακόμα υπάρχουν διφορούμενες απόψεις σε διάφορα θέματα. Όπως μπορούμε κι εμείς θα σε βοηθήσουμε.

 

Στο θέμα σου:

-Καταρχας όσον αφορά την απόπειρα ένταξης στον 1337, εφόσον όπως λες η διαδικασία δεν ολοκληρώθηκε και δεν υπάρχει καμία απόδειξη πληρωμής, την αγνοείς πλήρως σαν να μην έγινε. Άρα τακτοποιείς όλα τα τετραγωνικά σου. Φυσικά δεν σε απασχολούν επίσης και τα τότε σχέδια αποτύπωσης αφού δεν χρησιμοποιήθηκαν επίσημα πουθενα. Εσύ αποτυπώνεις όλα αυτά που βλέπεις σήμερα.

-Λες ότι έχεις αυθαίρετη αλλαγή χρήσης. Ο σταύλος δηλαδή ήταν νομίμως υφιστάμενος; Με άδεια; Ως προ του 55;

-Το θετικό στην περίπτωσή σου είναι ότι απ’ ότι λες οι αυθαιρεσίες σου είναι μάλλον προ του 83 (άρα χαμηλό πρόστιμο). Για να το αποδείξεις αυτό ζητάς αεροφωτογραφίες από ΕΚΧΑ και επίσης ζητάς από τον πελάτη να διορθώσει το Ε9 του σύμφωνα με τα τετραγωνικά που αποτύπωσες και με τις σωστές χρονολογίες.

-Μην ξεχάσεις να ελέγξεις αν υπάρχουν και μεταγενέστερες αυθαίρετες κατασκευές (πχ αντικατάσταση στέγης) που θα ενταχθούν σε ξεχωριστή κατηγορία.

-Η διαφορά της κατηγορίας 5 είναι ότι προκειμένου να εξαιρεθεί οριστικά από την κατεδάφιση θα πρέπει να πραγματοποιηθεί αγορά συντελεστή δόμησης όοοταν ξεκινήσει η σχετική διαδικασία.

-Όσον αφορά τα μελλοντικά σχέδια του ιδιοκτήτη θα του πεις να τα ξεχάσει. Υπαγωγή κατασκευών μετά το 2011 επισύρει και για τους 2 σας πρόστιμα και ποινές. Αν θέλει να κάνει τα δικά του θα τα κάνει με δική του ευθύνη μετά την υπαγωγή σου και αφού τον πληροφορήσεις ότι

Α)Θα πρέπει να πληρώσει πρόστιμο ανέγερσης και κάθε χρόνο πρόστιμο διατήρησης

Β)δεν θα μπορέσει ποτέ να τα νομιμοποιήσει αφού το ακίνητο δεν είναι άρτιο και οικοδομήσιμο

Γ)δεν θα μπορέσει ποτέ να μεταβιβάσει γιατί κανείς δεν θατου δώσει βεβαίωση νομιμότητας.

 

Καλή τύχη

 

 

#Steliosgr18

 

Αν είναι ανοικτό το τακτοποιείς με αναλυτικό. Αν έχει μπει η σιδηροκατασκευή περιμετρικά δημιουργώντας κλειστό χώρο τότε με Υπέρβαση δόμησης.

Edited by danaikaterina
  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.