Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ψήφισμα της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ για το ζήτημα των πλειστηριασμών κατοικίας


Pavlos33

Recommended Posts

Σε ψήφισμα για το επίκαιρο θέμα των πλειστηριασμών προχώρησε η Αντιπροσωπεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδας (ΤΕΕ) κατά την έκτακτη Συνεδρίαση της 2ας Δεκεμβρίου 2017.

 

Στο ψήφισμα με τίτλο «Ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί – ελάχιστοι όροι διασφάλισης ελάχιστης αξίας ακινήτου», η Αντιπροσωπεία του ΤΕΕ, λαμβάνοντας υπόψη την δυσχερή οικονομική κατάσταση της συντριπτικής πλειονότητας της ελληνικής κοινωνίας, σοβούσης της οκτάχρονης οικονομικής κρίσης που έχει απαξιώσει την ακίνητη περιουσία των Ελλήνων πολιτών και ενόψει της εφαρμογής του συστήματος των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών κάνει σημαντικές επισημάνσεις και διατυπώνει προτάσεις.

Μπορείτε να διαβάσετε το κείμενο του ψηφίσματος εδώ.

 

Πηγή: http://web.tee.gr/ei...asmon-katikias/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Μάλιστα το ΤΕΕ έστειλε εμπεριστατωμένη πρόταση για το κόστος κατασκευής για τους  πλειστηριασμούς ρίχνει βέβαια ένα κοινωνικό πρόσωπο αλλά παρακάτω φαίνεται ότι θέλει να συμμετέχει στην πίτα σαν εκτιμητής , μπράβο στο ΤΕΕ.

Link to comment
Share on other sites

Το κείμενο του ψηφίσματος δείχνει να είναι αρκετά "πρόχειρο".

 

Λέει στην παρ. 1: 1.  "Θεωρείται απαραίτητη η αποτύπωση της πραγματικής κατάστασης. Τα σχετικά  έξοδα και τυχόν πρόστιμα τακτοποίησης υπερβάσεων που προκύψουν να βαρύνουν τον υπερθεματιστή".

 

Δηλαδή, ενώ κάποιος έχει ήδη λάβει στα χέρια του εντολή κατάσχεσης, αφού έχει ξεκινήσει η διαδικασία αναγκαστικής εκτέλεσης, θα επιτρέπει σε μηχανικούς να μπουν στο ακίνητο και να αποτυπώσουν με ακρίβεια την ιδιοκτησία και μετά να την τακτοποιήσουν κιόλας με το ν. 4495;
Το θεωρώ εντελώς ανέφικτο και ίσως και εκτός πραγματικότητας.
Στο προσχέδιο του ν. 4495 υπήρχε διάταξη για υποχρέωση βεβαίωσης νομιμότητας για μεταγραφή της κακυρωτικής έκθεσης, η οποία απαλείφθηκε  Επομένως αν ήθελαν θα πίεζαν γι αυτό πριν την ψήφιση του Ν. 4495. 
 
Στις επόμενες δυο παραγράφους αναφέρονται τα ακόλουθα:
" Εργαλείο δημιουργίας κατώτατης τιμής εκτίμηση μπορεί να αποτελέσει η εμπεριστατωμένη  πρόταση  του ΤΕΕ προς το Υπουργείο Οικονομικών για το κόστος κατασκευής. Σε ό,τι αφορά τον προσδιορισμό της ελάχιστης εκτιμώμενης αξίας, το ΤΕΕ έχει στείλει κόστος  κατασκευής ανά χρήση και ποιότητα, σε συνδυασμό με τους συντελεστές παλαιότητας,

Δεν μπορεί να υπολείπεται της ούτω προκύπτουσας αξίας η  αγοραία αξία, όπως αυτή προσδιορίζεται από πιστοποιημένους εκτιμητές, εγγεγραμμένους στους καταλόγους του Υπουργείου Οικονομικών"

 

Στο παραπάνω "φωτογραφίζει" την αξία αποσβεσμένου κόστους αντικατάστασης, αξία η οποία δεν ανταποκρίνεται στην εμπορική αξία ενός ακινήτου αφού  το κόστος ως έννοια δεν ταυτίζεται  με την αγοραία αξία και συνήθως αποτελεί μια μόνο παράμετρο αυτής. Αν ήθελε ο νομοθέτης να κρατήσει ελάχιστη αξία, τότε θα κρατούσε την αντικειμενική όπως έκανε πριν την ισχύ του ΠΔ 59/2016, το σχέδιο του οποίο κρίθηκε συνταγματικό και νόμιμο με την 98/2016 γνωμοδότηση του ΣτΕ

 

Άρα, καλά τα ευχολόγια, αλλά στην πράξη δεν έγινε τίποτα. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.