Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπουργική Απόφαση για τις ΑΠΕ που θα συμμετέχουν σε διαγωνιστική διαδικασία


Engineer

Recommended Posts

Δημοσιεύτηκε σήμερα σε ΦΕΚ (Β’, 4488/19-12-2017) η Απόφαση του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Γιώργου Σταθάκη, με την οποία καθορίζονται οι τεχνολογίες, καθώς και οι κατηγορίες των σταθμών Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης, με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών. Με την Υπουργική Απόφαση χαρακτηρίζονται ακόμη οι τεχνολογίες και οι κατηγορίες σταθμών Α.Π.Ε και Σ.Η.Θ.Υ.Α, ως τεχνολογικά ουδέτερες ή μη, η μεθοδολογία και η διαδικασία επιμερισμού ισχύος για τη συμμετοχή τους στις ανταγωνιστικές διαδικασίες υποβολής προσφορών σταθμών Α.Π.Ε. που εγκαθίστανται σε χώρες εντός του Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου, υπό την προϋπόθεση ενεργού Διασυνοριακού Εμπορίου ενέργειας με αυτές.

 

Από τον Απρίλιο του 2017, το ΥΠΕΝ βρίσκεται σε επικοινωνία με τη Γενική Διεύθυνση Ανταγωνισμού της ΕΕ, σχετικά με το σχήμα των ανταγωνιστικών διαδικασιών και κατέληξε πρόσφατα σε συμφωνία σχετικά με το πλαίσιο ανταγωνιστικών διαδικασιών μέχρι το 2020.

 

Ειδικότερα, ορίζεται ότι οι σταθμοί Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α. που εντάσσονται σε καθεστώς στήριξης με τη μορφή Λειτουργικής Ενίσχυσης μέσω ανταγωνιστικής διαδικασίας υποβολής προσφορών είναι:

 

1. Αιολικοί σταθμοί Μέγιστης Ισχύος Παραγωγής μεγαλύτερης των 3 ΜW.

 

2. Φωτοβολταϊκοί σταθμοί εγκατεστημένης ισχύος μεγαλύτερης ή ίσης των 500 kW (διευκρινίζοντας ότι μπορεί να συμμετέχουν και σταθμοί μικρότερης ισχύος από το 1kW)

 

Οι λοιπές τεχνολογίες (Μικρά Υδροηλεκτρικά, Βιομάζα/Βιοαέριο/Βιορευστά, ΣΗΘΥΑ, κλπ) εξαιρούνται των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών. Καθορίζονται παράλληλα, τα όρια ισχύος, τα οποία όταν οι εν λόγω τεχνολογίες τα υπερβούν, δηλαδή όταν θα δημιουργηθούν συνθήκες ανταγωνισμού, τότε και αυτές θα ενισχύονται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών.

 

Επίσης, ορίζονται ειδικές κατά τεχνολογία, διαγωνιστικές διαδικασίες για αιολικά και φωτοβολταϊκά. Ορίζεται παράλληλα, η διεξαγωγή τουλάχιστον δύο (2) πιλοτικών κοινών ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών για αιολικούς σταθμούς και φωτοβολταϊκούς σταθμούς, καθώς και η δυνατότητα διεξαγωγής ειδικών κατά περιοχή, διαγωνιστικών διαδικασιών.

 

Στη συνέχεια, τον Ιανουάριο με την προβλεπόμενη γνώμη της ΡΑΕ, θα εκδοθεί και η 2η Υπουργική Απόφαση, η οποία θα εξειδικεύσει την πρώτη και θα καθορίσει:

 

- την εγκατεστημένη ισχύ, ανά τεχνολογία ή/και κατηγορία σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας από Α.Π.Ε. και Σ.Η.Θ.Υ.Α., η οποία θα δημοπρατείται μέσω ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής κατά το τρέχον έτος ή και τα επόμενα ημερολογιακά έτη από την έκδοση της απόφασης αυτής

- τον ελάχιστο αριθμό των ανταγωνιστικών διαδικασιών υποβολής προσφορών ανά έτος

- την ανώτατη ή/και η κατώτατη επιτρεπόμενη τιμή προσφοράς για κάθε ανταγωνιστική διαδικασία υποβολής προσφορών.

 

Επισημαίνεται ότι μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις Ενεργειακές Κοινότητες, θα τροποποιηθεί η Υπουργική Απόφαση, ώστε να εισαχθούν διαφορετικά όρια εξαίρεσης από διαγωνισμούς για τις Ενεργειακές Κοινότητες.

 

Τέλος, με την έκδοση της παρούσας Υπουργικής Απόφασης, αίρεται η αναστολή υπογραφής συμβάσεων λειτουργικής ενίσχυσης για σταθμούς τεχνολογιών ΑΠΕ και Σ.Η.Θ.Υ.Α., πλην αιολικών και φωτοβολταϊκών με ισχύ μεγαλύτερη του1MW.

 

Πηγή: http://www.ypaithros...iki-diadikasia/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.