Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Απορία στην Τοπογραφία(φοιτητής)


xris2098

Recommended Posts

Καλησπέρα σας.

Δεν γνωρίζω αν εδώ είναι η κατάλληλη στήλη για τη δημοσίευση αυτή αλλά ίσως μπορείτε να βοηθήσετε.

Έχω εργασία στην οποία θέλω να αποτυπώσω ένα αγροτεμάχιο του οποίου τις συντεταγμένες των κορυφών του δεν γνωρίζω.

Εντός του αγροτεμαχίου υπάρχει γεώτρηση(Γ), υδατοδεξαμενή(Δ) και ένα ενδιάμεσο σημείο από το οποίο περνάει αγωγός μεταφοράς νερού(Α). Οι συντεταγμένες όλων των παραπάνω ζητούνται. Προσπάθησα να κάνω επίλυση κλειστής ανεξάρτητης όδευσης αλλά έχω δυσκολία. Θα εκτιμούσα κάθε είδους βοήθειας.

 

Edited by xris2098
Link to comment
Share on other sites

Καλησπέρα,

 

Ευχαρίστως να απαντήσω, αλλα έχω την εντύπωση πως περισσότερη ζημιά θα κάνω εγώ και όποιος άλλος συναδελφος μπουν στο κόπο να απαντήσουν.

Ως φοιτητής, αν έχεις μια απορία γιατί δεν ρώτησες τον καθηγήτη, ή άλλα μέλη της ομάδας σου?, πιο εύκολα θα σε κατατοπίσουν (αυτή είναι όλη η ουσία του να είσαι φοιτητής), πραγματικά με τρώει η απορία.

Edited by zulumpo
Link to comment
Share on other sites

Ο συν. zulumpo έχει νομίζω ένα δίκαιο στην σκέψη του !

Θα ήταν όμως καλύτερα να δώσεις ολόκληρη την άσκηση- θέμα. Πιθανότατα ο καθηγητής σας να ήθελε θα δει πως αντιμετωπίζεται το "αγροτεμάχιο" γενικώς από τους φοιτητές.

 

Βασικά τα αγροτεμάχια σε γενικές γραμμές είναι δύο κατηγοριών. Αυτά που δόθηκαν από την τοπογραφική υπηρεσία, κατα προτεραιότητα στους πρόσφυγες και στους ακτήμονες γεωργούς, που τα ονομάζουμε "κληροτεμάχια" . Γι'αυτά λοιπόν, στις κατά τόπους Τοπογραφικές υπηρεσίες, υπάρχουν πλήρη στοιχεία της δημιουργίας τους. Δηλαδή χάρτες σε κλίμακα 1 :5000 , ορόσημα με συντ/νες, τριγωνομετρικά σημεία κλπ, κλπ. Αν ξέρεις λοιπόν αριθ. κληροτεμαχίου πας στην τοπογραφική υπηρεσία και παίρνεις ότι στοιχεία χρειάζεσαι για να δόσεις, με διάφορες τοπογραφικές μεθόδους, συντ/νες Χ,Υ στις κορυφές των γηπέδων αυτών ή και ...να σκεφτείς τρόπους αποτύπωσης για την υλοποίηση αυτών των στοιχείων. 

Από την άλλη έχουμε και τους αγρούς των αγροκτημάτων (σύνολο χωραφιών ενός οικισμού) που προ-υπήρχαν  των διανομών. Αυτοί οι αγροί , συνήθως, έχουν ακανόνιστο σχήμα σε αντίθεση με τα κληροτεμάχια που συνήθως έχουν γεωμετρικά σχήματα. Τα περισσότερα από τα αγροκτήματα αυτά, στην επικράτεια,  έχουν αποτυπωθεί από την τοπογραφική υπηρ. και έτσι υπάρχουν και γι' αυτά χάρτες σε κλίμακα 1 :5000. Τίποτα όμως παραπάνω. 

Ένα σημαντικό που πρέπει να ξέρουμε όταν μας καλούν να μετρήσουμε ένα αγροτεμάχιο είναι: ο λόγος για τον οποίο θα κάνουμε το τοπογραφικό διάγραμμα . Είναι απλώς μία οριοθέτηση? Το σχέδιο αυτό θα χρησιμοποιηθεί και για Οικοδ. άδεια.?? 

 

Εσύ πιθανότατα εδώ πρέπει να δώσεις απλά συντ/νες στις κορυφές του γηπέδου σου, στις κορυφές του κτίσματος φυσικά και στα ζητούμενα σημεία μέσα στον αγρό. Δεν μας λες όνως τι συν/νες θα δώσεις ? Θα είναι από το δίκτυο της ΓΥΣ (από τριγ. σημείο της γεωγραφικής υπηρ. στρατού) ή από τα τριγ. σημεία της τοπογραφικής (αν είναι δηλ. κληροτεμάχιο)? Σε κάθε περίπτωση όμως η μεταφορά των συν/νων θα γίνει σίγουρα με κάποια όδευση από το πιο κοντινό στο χωράφι σου σημείο (συνήθως τριγωνομετρικό) που γνωρίζεις τα Χ &Υ αλλά και το οποίο θα βλέπει, για προσανατολισμό, κάποιο δεύτερο γνωστό σημείο. 

τα υπόλοιπα είναι τα γνωστά.

 

Νομίζω ενα σημαντικό για τους φοιτητές μας είναι να μαθαίνουν για την χρήση των συντεταγμένων των τρ. σημείων. Οι λίστες των τιμών των συντεταμένων Χ.Υ. για τα τριγωνομετρικά σημεία της ΓΥΣ είναι τουλάχιστων τρεις (Τιμές προβολής ΗΑΤΤ, τιμές μερκατορικές για τις πράξεις εφαρμογής και τιμές ΕΓΣΑ87. Ίσως και αυτές της τοπογραφικής υπηρεσίας σε "τοπικό μικρο ΗΑΤΤ"). Πρέπει αυτές, τις τιμές,  να ξέρουμε να τις διακρίνουμε αλλά και να ξέρουμε να τις συσχετίζουμε. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.