Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Αυτονόμηση διαμερίσματος με βάση τον Ν 4495/2017


fan321

Recommended Posts

Εάν ο νομοθέτης ήθελε να τεκμηριωθεί αυτό μέσω της έκδοσης ΠΕΑ, θα ανέφερε με σαφήνεια ακριβώς αυτό.

 

Αυτό που ζητάει ο νομοθέτης είναι ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί ενεργειακή μελέτη. Στις ΜΕΑ λοιπόν, δεν εκδίδεται ΠΕΑ (πώς θα μπορούσε άλλωστε), αλλά γίνονται όλα εκείνα τα βήματα που είναι απαραίτητα για την έκδοσή του και τα αποτελέσματα καταγράφονται σε έντυπο ίδιο με του ΠΕΑ, χωρίς βέβαια αυτό να έχει καταχωρηθεί στο σύστημα του Υπουργείου.

 

Η ΕΔΑ απλά καλύπτει τον εαυτό της και δεν επιδιώκει την προστασία των καταναλωτών (υποκαθιστώντας ποιον? το κράτος?).

 

Και για όργανα επιστημόνων που τουλάχιστον μας εκπροσωπούν σε μια σειρά από προβλήματα, για τα οποία άλλοι σύλλογοι και όργανα απέχουν εκκωφαντικά, τέτοιοι χαρακτηρισμοί είναι ανεπίτρεπτοι.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 21
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτό που ζητάει ο νομοθέτης είναι ουσιαστικά να πραγματοποιηθεί ενεργειακή μελέτη. Στις ΜΕΑ λοιπόν, δεν εκδίδεται ΠΕΑ (πώς θα μπορούσε άλλωστε), αλλά γίνονται όλα εκείνα τα βήματα που είναι απαραίτητα για την έκδοσή του και τα αποτελέσματα καταγράφονται σε έντυπο ίδιο με του ΠΕΑ, χωρίς βέβαια αυτό να έχει καταχωρηθεί στο σύστημα του Υπουργείου.

 

 

Συνάδελφε, η ΜΕΑ μπορεί να υλοποιηθεί μόνο σε περίπτωση νέου κτιρίου ή ριζικά ανακινισμένου κτιρίου (αλλαγή λέβητα δεν αποτελεί ριζική ανακαίνηση). 

 

Επίσης, αυτό που μας λες είναι να κάνουμε όλη την διαδικασία της ενεργειακής επιθεώρησης, να περάσουμε όλα τα αποτελέσματα της στο λογισμικό της μελέτης (όχι απλά στο ΤΕΕ-ΚΕΝΑΚ), μόνο και μόνο για να εκδωθεί το έντυπο ΠΕΑ στο τέλος της μελέτης χωρίς να πάρει αριθμό καταχώρησης από το buildingcert? Για πιο λόγο? Πιο είναι το πρόβλημα, αφού κάνουμε όλη τη διαδικασία να μην εκδοθεί και το ΠΕΑ? Ειλικρινά δεν καταλαβαίνω την άρνηση σας. 

 

Το ΠΕΑ που παίρνει αριθμό ασφαλείας από το buildingcert αποτελεί επίσιμο αποδεικτικό σε οποιαδήποτε πλευρά το ζητήσει (ΕΠΑ, ιδιοκτήτης, ένας γείτονας που θεωρεί ότι θίγεται οικονομικα από την αυτονόμηση κτλ). Ειδικά με τη καινούργια μορφή του εντύπου του ΠΕΑ είναι πολύ εύκολο να καταλάβει και ο πιο άσχετος την ενεργειακή αναβαθμιση που μπορεί να επιφέρει μια αυτονόμηση. 

 

Μια ΜΕΑ που δεν καταθέτεις πουθενά και απλά την εκπονείς και την υπογράφεις εξήγησε μου τι ισχύ έχει να σταθεί κάπου ως αποδεικτικό έγγραφο? 

 

(Δεν θα σταθώ κάν στον οικονομικό παράγοντα της μελέτης, σε σχέση με αυτόν της επιθεώρησης)

Link to comment
Share on other sites

Να ρωτήσω και εγώ κάτι; Αφού το ΠΕΑ (το οποίο έχει κατατεθεί στην πλατφόρμα του buildingcert) επέχει θέση επίσημου εγγράφου, τότε γιατί η ΕΠΑ Θεσσαλονίκης ζητάει και ΥΔ;

Link to comment
Share on other sites

Η ΕΠΑ προφανώς προτρέχει και ερμηνεύει κατά το δοκούν χωρίς να είναι υποχρεωμένη.

Βασικά την ευθύνη για το αλαλούμ τη φέρουν οι νομοθέτες που δημιουργούν το μπέρδεμα.

 

Π.χ. το να εκδώσεις νέο ΠΕΑ σε κτίριο που ήδη έχει ΠΕΑ εν ισχύ δεν είναι απλή υπόθεση.

Επίσης η ΜΕΑ δεν είναι καθόλου απλή υπόθεση.

Γενικά θα έπρεπε να συνεννοηθούν πρώτα με τις αντίστοιχες αρμόδιες υπηρεσίες και μετά οι μεν να διατυπώσουν το νόμο και οι δε να ζητούν βεβαιώσεις, ΥΔ κλπ.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
Προκειμένου να γίνει η αυτονόμηση ο διοκτήτης πρέπει να "αποδείξει" ότι το σύστημα αυτόνομης θέρμανσης είναι αποδοτικότερο της κεντρικής. Και εδώ υπάρχουν οι εξής απορίες:

 

1. Από την στιγμή που το τζάκι δεν καλύτπει όλο το διαμέρισμα (περίπου 100 τ.μ) η σύγκριση γίνεται χρησιμοποιώντας δύο συστήματα με αναγωγή στα φορτία (το τζάκι για τους χώρους που καλύπτει και ένα θεωρητικό λέβητα πετρελαίου) για τους χώρους που δεν καλύπτει; 

 

2. Η τεκμηρίωση γίνεται απλά με ένα ΠΕΑ; Υποβάλλεται κάπου; Ελέγχεται από κάποιον;

 

Στις νέες ΤΟΤΕΕ , ΦΕΚ 4003/Β2017, αναφέρει:

 

5.1.2.7. Βαθμός απόδοσης ανοικτών εστιών καύσης

"Οι ανοικτές εστίες καύσης (σόμπες, τζάκια κ.ά.) έχουν πολύ χαμηλό βαθμό απόδοσης και η ισχύς τους είναι ανάλογη με την εστία καύσης. Συνήθως μια εστία καύσης έχει τη δυνατότητα κάλυψης του θερμικού φορτίου ενός χώρου 30 m2. Ο μέσος θερμικός βαθμός απόδοσης για τα παραδοσιακά τζάκια εκτιμάται σε 25%, ενώ για τα ενεργειακά τζάκια και τις σόμπες 50%. Στην περίπτωση που δεν υπάρχουν διαθέσιμα στοιχεία από τον κατασκευαστή για την θερμική ισχύ και απόδοση μιας εστίας καύσης, τότε για τους υπολογισμούς της ενεργειακής απόδοσης των κτηρίων δύναται να χρησιμοποιούνται οι προαναφερόμενες τιμές."

 

1. Αν βάλεις έναν ατομικό λέβητα θα υπερκαλύψεις τις απαιτήσεις του διαμερίσματος οπότε το τζάκι θα το αγνοήσεις στην μελέτη ως βοηθητικό που δεν θα λειτουργεί απαραίτητα πάντα.

 

2. Αν δεν γίνει καταγγελία και δεν μπει ο πελάτης σε πρόγραμμα δεν θα γίνει έλεγχος. Η εμπειρία όμως λέει ότι για να φτάσει σε σημείο που θέλει να αποσυνδεθεί μάλλον υπάρχουν τριβές στην πολυκατοικία και υπάρχει πιθανότητα καταγγελίας. Αν γίνει καταγγελία ο δικηγόρος του άλλου θα ζητήσει έλεγχο από δικό του μηχανικό και το δικαστήριο μπορεί να ζητήσει τεχνική έκθεση από εμπειρογνώμονα του ΤΕΕ.

Βέβαια υπάρχει πάντα και η μικρή πιθανότητα αν δεν ζεσταίνεται ο πελάτης να τα βάλει μαζί σου επειδή δεν του το είπες από την αρχή ότι δεν θα τον καλύπτει το σύστημα και ίσως σου δημιουργήσει και αυτός θέμα.

Edited by sdim
Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Υπάρχει περίπτωση κάποιος να αυτονομηθεί μέσω κλιματιστικών; Μιας και δεν γνωρίζω ενεργειακά, μπορεί  με inverter A/C να έχει αποδοτικότερο σύστημα από την κεντρική θέρμανση με πετρέλαιο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.