Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Καταδικάστηκαν εργολάβος και μηχανικοί για θανατηφόρο ατύχημα σε οικοδομή


SIGIO

Recommended Posts

Ένοχοι κρίθηκαν χθες από το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου ένας κατασκευαστής οικοδομών και οι δύο επιβλέποντες μηχανικοί, που κατηγορούνταν για το θάνατο 51χρονου εργολάβου Αλβανικής καταγωγής από πτώση σε νεοαναγειρόμενη οικοδομή.

Η υπόθεση αφορά το εργατικό ατύχημα που είχε σημειωθεί την Άνοιξη του 2012 στην Κρεμαστή και σε αυτό είχε βρει τραγικό θάνατο ο 51χρονος εργολάβος.

 

Για την υπόθεση σχηματίστηκε δικογραφία και σε βάρος του κατασκευαστή της οικοδομής αλλά και των δύο υπευθύνων μηχανικών ασκήθηκε ποινική δίωξη για ανθρωποκτονία από αμέλεια και παραπέμφθηκαν στη δικαιοσύνη. Χθες το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Ρόδου εξέτασε την υπόθεση αυτή και έκρινε ένοχους και τους τρεις κατηγορούμενους επιβάλλοντας τους ποινή φυλάκισης 40 μηνών στον καθένα. Την ποινή αυτή το δικαστήριο ανέστειλε επί τριετία για τους δύο μηχανικούς ενώ και οι τρεις εμπλεκόμενοι άσκησαν έφεση και έτσι η υπόθεση θα εκδικαστεί το επόμενο διάστημα και σε δεύτερο βαθμό.

Συνήγοροι υπεράσπισης στην υπόθεση παραστάθηκαν οι κ.κ. Βασίλης Καταβενάκης, Κώστας Σάββενας και Γιάννης Παπαϊωάννου.

 

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, ο άτυχος Αλβανός εργολάβος είχε αναλάβει την πλήρη κατασκευή τεσσάρων μεζονέτων στην περιοχή της Κρεμαστής για λογαριασμό του πρώτου κατηγορούμενου.

 

Στις 3 Μαρτίου 2012 στις 12 παρά τέταρτο το μεσημέρι ο 51χρονος αλλοδαπός είχε ανεβεί στην ταράτσα της νεοαναγειρόμενης οικοδομής η οποία βρισκόταν στο στάδιο των σοβάδων προκειμένου να ελέγξει τις εργασίες που γίνονταν και στη συνέχεια επιχείρησε να κατέβει από μία ξύλινη σκάλα στο πρώτο όροφο της οικοδομής με αποτέλεσμα να γλιστρήσει και να βρεθεί στο έδαφος πέφτοντας από ύψος 4,5 μέτρων. Από την πτώση ο εργολάβος χτύπησε το κεφάλι του στο τσιμεντένιο έδαφος με αποτέλεσμα να προκληθούν κρανιοεγκεφαλικές κακώσεις και να βρει τραγικό θάνατο.

 

Πηγή : Πολυτεχνικά νέα - rodiaki.gr

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 106
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

υπάρχουν και τα ΦΑΥ ΣΑΥ (φάκελος & σχέδιο ασφάλειας και υγείας)


θεωρητικά υπάρχει και ημερολόγιο έργου αλλά ότι και να γράψει ένας επιβλέπων πάλι θα τον κυνηγάνε


νομικά δεν ταυτίζεται η επίβλεψη με αυτό που εννοεί η νομοθεσία (αμοιβών, κυρίως) μηχανικού


επίβλεψη σημαίνει δίνω οδηγίες και φεύγω, επιστρέφω-παραλαμβάνω και αύριο πάλι


νομικά εννοείται συνεχής παρουσία. στην δικιά μας ορολογία "επιστασία"


προσωπικώς έχω σταματήσει από πολλά χρόνια να αναλαμβάνω επιβλέψεις. δεν άντεχα άλλο αυτή την ψυχοφθόρα διαδικασία να δίνεις οδηγίες και εργολάβοι και υπεργολάβοι να σε γράφουν κανονικά.


παλιά -ως νέος- σκαρφάλωνα κι εγώ στα γιαπιά σαν χιμπατζής (να κρατιέσαι από μισοκαλουπωμένες μπετόβεργες πατώντας στα τσέρκια για να ανέβεις στην οικοδομή ή να φτάσεις στη σκαλωσιά και τέτοια, έχω κάνει και έλεγχο & παραλαβή μόνωσης και σιδερώματος κεκλιμένης στέγης μετά από τσίπουρα, αλλά επέζησα)


εδώ, οι παλιοί μπετατζήδες δεν φορούσαν ούτε γαλότσες και τους έκαιγε το μπετόν τις σάρκες


"επίβλεψη" θα δεχόμουν μόνο αν ο ιδιοκτήτης πληρώσει επιστασία, αλλά που χρόνος και κυρίως που λεφτά για τέτοια


αλλά μέσα στην κρίση -όπως και πιο παλιά- υπάρχουν πολλοί συνάδελφοι που αναλαμβάνουν επίβλεψη και δεν πατάνε ποτέ 


 


ιδεολογικά στο θέμα δύο τραγούδια που επευφημούν τη συγκεκριμένη "μαγκιά" (της αγνόησης των μέτρων ασφαλείας / η επιλογή λόγω εικόνων)


 



 



Edited by imhotep
Link to comment
Share on other sites

Η Νομοθεσία δεν λέει να είσαι 24/7 εκεί, απλά να δίνεις οδηγίες και να τηρούνται.

Πως είσαι εξασφαλισμένος ότι έδωσες οδηγίες;;;;

Ημερολόγιο μέτρων ασφαλείας σφραγιμένο από επιθεώρηση εργασίας, με γραπτές τις οδηγίες σου εντός και βάζεις ιδιοκτήτη και εργολάβο να υπογράψουν.

Τηρούνται τα μέτρα;;;;

Αν τηρούνται οκ, αν δεν τηρούνται το γράφεις στο ημερολόγιο.

 

Στην τρίτη παρατήρηση μπορείς να σταματήσεις το έργο.....

Έτσι γίνεται η επίβλεψη αλλά  ΕΔΩ επί της ουσίας δε γίνεται ποτέ, γιατί κανένας Μηχανικός δεν θέλει να τα χαλάσει με την πελατεία του.

Link to comment
Share on other sites

Τα βλέπετε λάθος και απλό . Η μόνη λύση θα ήταν το φυλλάδιο Οικοδόμου , κατά πλήρη αναλογία με το Ναυτικό φυλλάδιο . Εκεί θα γραφόταν όλη η ιστορία του κάθε εργαζόμενου , θα το υπέγραφε ο επιβλέπων μηχανικός είτε όλου στα μικρά , είτε κατά το μέρος του έργου που του αναλογεί στα μεγαλύτερα και σε κάθε πρόσληψη και απόλυση θα γραφόταν η συμπεριφορά του . Ετσι η λογική πίνω 5 μπύρες το πρωί και άλλες 5 στο κολατσιό και ανεβαίνω στην σκαλωσιά γιατί είμαι μάγκας θα ήταν αδύνατο να υπάρχει .

Edited by BAS
Link to comment
Share on other sites

Γίνονται συνέχεια ατυχήματα στις οικοδομές (κάποτε που είχαμε και έργα) και συνεχίζουμε να λειτουργούμε υπό την "καθοδήγηση" αγνοούντων μαστόρων κλπ Ο μηχανικός θα πρέπει να επιβάλλει τα μέτρα ασφαλείας. Σε κάποιοες χώρες στο πιο μικρό έργο φοράνε κράνη, ζώνες όταν δουλέυουν σε ύψος και έχουν σωστές σκαλωσιές. Και πάλι ατυχήματα γίνονται...

Αλλά στην Ελλάδα ως μηχανικοί ήμασταν έρμαια του εργολάβου....για τόλμα να σταματήσεις το έργο όταν δεν τηρούνται τα μέτρα ασφαλείας!

Link to comment
Share on other sites

Τα έχουμε ξαναπεί πολλές φορές...αλλά η νομοθεσία θεωρεί τον εργαζόμενο, αλλά και τον υπεργολάβο, "ανάξιο" να προστατεύσει το εαυτό του.

 

Υπεργολάβοι αναλάμβάνουν την πλήρη κατασκευή κτιρίων έχοντας τις απαραίτητες γνώσεις και την εμπείρια γι' αυτο, αλλά δεν έχουν τις γνώσεις και την εμπειρία να διακρίνουν την επικινδυνότητα στην εργασία (πχ χρήση μιας σκάλας).

 

Υπεργολάβοι, μαστόρια και εργάτες που έχουν μεγαλώσει στην οικοδομή πρέπει να υποχρεωθούν από μηχανικό για να φορέσουν κράνος, μπότες και ζώνη.

 

Ο μηχανικός θα έπρεπε να ορίζει τα μέτρα ασφαλείας, και όχι να τα επιβάλει. Σε περίπτωση μη τήρησης των μέτρων αυτών αποκλειστικά υπεύθυνος θα έπρεπε να είναι ο υπεργολάβος και ο εργαζόμενος, οι οποίοι θα έπρεπε να επιμορφωθούν με ευθύνη της πολιτείας.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχως η μονη λυση για τον μηχανικο (αν θελει να αποφυγει τις αποζημιωσεις απο την τσεπη του λογω αγωγων ) ειναι η ασφαλιση εναντι παντος κινδυνου ή να μην εχει στο ονομα του κανενα περιοουσιακο στοιχειο.

Το ποινικο ζητημα δυσκολα θα το αποφυγει αλλα αν εχει και γερο στομαχι δεν θα τον πολυενοχλησει.

Link to comment
Share on other sites

Η Νομοθεσία δεν λέει να είσαι 24/7 εκεί, απλά να δίνεις οδηγίες και να τηρούνται.

Πως είσαι εξασφαλισμένος ότι έδωσες οδηγίες;;;;

Ίσως αρκεί να πάρεις ένα κινητό υποκρινόμενος ότι καταγράφεις τις εργασίες (αλλά όντως βοηθάει και για αυτό) και ενώ τραβάς λες και οδηγίες ενώ φαίνεται το πρόσωπο.

Link to comment
Share on other sites

Δυστυχώς είναι τυχερά όλα αυτά. Μόνο μεγάλες κατασκευαστικές τηρούν κάποια σοβαρά μέτρα. Στα ιδιωτικά όλα είναι χύμα. Και οι υπεργολάβοι ΔΕΝ ακούνε αφού όλοι είναι στα γιαπιά....από 10 χρονών!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.