Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Σεισμοί online: από πού θα μάθετε αξιόπιστα για την ένταση, επίκεντρο και λοιπές πληροφορίες


Engineer

Recommended Posts

Είναι σύνηθες φαινόμενο άπαντες να αντιλαμβάνονται κάθε σεισμική δόνηση ως μεγάλης έντασης και μακράς διάρκειας. Είναι τέτοιος ο τρόμος που προκαλεί άλλωστε ένας σεισμός, που εύκολα χάνεται το μέτρο.

 

Εν πάση περιπτώσει, με τον κίνδυνο να έχει περάσει και την ασφάλεια της ανθρώπινης ζωής να έχει εξασφαλιστεί, το ενδιαφέρον στρέφεται στα πραγματικά στοιχεία της σεισμικής δόνησης: ένταση, επίκεντρο, διάρκεια, εστιακό βάθος. Από πού μπορούμε όμως να τα πληροφορηθούμε με ακρίβεια;

 

Με αφορμή την εμπειρία μας από τον πρόσφατο σεισμό στην Ανατολική Αττική, ψάξαμε και βρήκαμε τις υπηρεσίες που καλύπτουν την ελληνική επικράτεια, καταγράφοντας αυτόματα τις σεισμικές δονήσεις επί 24ώρου βάσης –σε κάθε περίπτωση, προηγούνται των ενημερωτικών μέσων ενώ προσφέρουν τις βασικές πληροφορίες σχετικά με έναν σεισμό εστιάζοντας στις μετρήσεις και όχι σε εικασίες. Σημειώστε ότι μιλάμε πάντα για προκαταρκτικές αυτοματοποιημένες μετρήσεις, οπότε με αυτό κατά νου, υπολογίστε ότι είναι πολύ πιθανό οι σεισμολόγοι να τις “διορθώσουν” –είτε προς τα επάνω, είτε προς τα κάτω.

 

Posted Image

 

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο – Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών

 

Η σελίδα του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου παρακολουθεί ολόκληρη τη χώρα, καταγράφοντας αυτόματα κάθε σεισμική δόνηση. Ήταν η πρώτη μας επιλογή, αμέσως μετά τον σεισμό το βράδυ της Δευτέρας, λόγω της ενημέρωσής του σε πραγματικό χρόνο και του άνετου περιβάλλοντος χρήστη του. Με μια ματιά στον σχετικό χάρτη μπορείτε να δείτε τους σεισμούς των τελευταίων 48 ωρών με πληροφορίες όπως το τοπικό μέγεθος, το εστιακό βάθος και τις συντεταγμένες του επικέντρου του. Για ακριβέστερα αποτελέσματα, μπορείτε να επισκεφθείτε τη σελίδα με τις αναθεωρημένες μετρήσεις –διατίθενται έπειτα από μερικές ώρες. Για τους μεγαλύτερους σε ένταση σεισμούς, διατίθενται και ανακοινωθέντα με περαιτέρω επιστημονικές πληροφορίες.

 

Posted Image

 

 

Ευρωπαϊκό Μεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο (EMSC-CSEM)

 

Η σελίδα του Ευρωπαϊκού Μεσογειακού Σεισμολογικού Κέντρου καλύπτει πολύ μεγαλύτερη επιφάνεια σε σχέση με εκείνη του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, όμως αποτελεί μία εξαιρετική πηγή ενημέρωσης. Οι σεισμικές δονήσεις εμφανίζονται στον σχετικό πίνακα σε πραγματικό χρόνο, πλαισιωμένες από τις απαραίτητες πληροφορίες (ένταση, συντεταγμένες, εστιακό βάθος, αποστάσεις από μεγάλα αστικά κέντρα κλπ). Παρέχονται δε επιπλέον επιστημονικά δεδομένα μαζί με μαρτυρίες και φωτογραφίες –αν υπάρχουν.

 

Posted Image

 

Το καλύτερο σε ό,τι αφορά την ενημέρωση που παρέχει το EMSC είναι το LastQuake, η εφαρμογή που θα σας επιτρέψει να ενημερωθείτε σε πραγματικό χρόνο από το smartphone σας. Θα την κατεβάσετε δωρεάν μέσω App Store και Google Play (υποστηρίζει και Ελληνικά) και μέσα από το ιδιαίτερα εύχρηστο περιβάλλον της, θα παραμείνετε ενήμεροι σχετικά με τις τελευταίες σεισμικές δονήσεις –ιδιαίτερα χρήσιμη όταν για παράδειγμα έχετε βγει από το σπίτι για προληπτικούς λόγους αμέσως μετά τον σεισμό.

 

Posted Image

 

 

Γεωδυναμικό Ινστιτούτο ΗΠΑ (USGS)

 

Το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο των ΗΠΑ διαθέτει τη δικιά του σελίδα για τους σεισμούς σε ευρωπαϊκό έδαφος. Καταγράφει τις δονήσεις από 1,5 βαθμό και άνω στη “Γηραιά Ήπειρο”, παρέχοντας παράλληλα μία πληρέστερη εικόνα –ιδιαίτερα χρήσιμη και ενδιαφέρουσα σε περιόδους έντονης σεισμικής δραστηριότητας κατά τις οποίες τα διάφορα ευρωπαϊκά ρήγματα επηρεάζουν το ένα το άλλο. Για κάθε σεισμό διατίθενται εις βάθος πληροφορίες στις οποίες μάλιστα συμπεριλαμβάνονται δυναμικοί χάρτες, παράπλευρη σεισμική δραστηριότητα και αναφορές. Σε ό,τι αφορά τη δόνηση της Δευτέρας, το site του USGS μπορεί να μην ήταν το πρώτο που επισκεφθήκαμε, όμως ήταν εκείνο από το οποίο πήραμε τις περισσότερες πληροφορίες σε δεύτερη φάση.

 

Posted Image

 

Πηγή: http://www.insomnia....οφορίες-r15607/

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.