Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα κέρδη των μηχανικών από το ''εξοικονομώ II''


Engineer

Recommended Posts

Με την έκδοση του πολυαναμενόμενου οδηγού εφαρμογής του νέου "εξοικονομώ" και την αναμενόμενη επίσημη έναρξή του στις 28 Φεβρουαρίου, οι μηχανικοί του χώρου ετοιμάζονται να μπουν στη "μάχη" των αιτήσεων, των πιστοποιητικών ενεργειακής απόδοσης και της παροχής συμβουλευτικών υπηρεσιών προς τους ενδιαφερόμενους.

 

Δείτε παρακάτω τις αμοιβές που προβλέπονται για τις υπηρεσίες μηχανικού στο νέο πρόγραμμα:

 

Α. Ενεργειακές επιθεωρήσεις

 

Το κόστος που απαιτείται για τη διενέργεια των δύο ενεργειακών επιθεωρήσεων. H επιλέξιμη αμοιβή ανά ενεργειακή επιθεώρηση συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. καθορίζεται ως εξής:

 

για μονοκατοικία ή διαμέρισμα, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας, με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 310,0 €,

 

για κτήρια πολλών ιδιοκτησιών κατοικίας (πολυκατοικία), όταν η επιθεώρηση αφορά στην πολυκατοικία, η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,24 €/τ.μ. συνολικής επιφανείας της «πολυκατοικίας», με μέγιστο επιλέξιμο ποσό ανεξαρτήτως επιφάνειας τα 806,0 €.

 

 

Β. Σύμβουλος έργου

 

Η αμοιβή του συμβούλου έργου σχετικά με την υποβολή της αίτησης, την παρακολούθηση της υλοποίησης των παρεμβάσεων εξοικονόμησης ενέργειας και ολοκλήρωσης του έργου συμπεριλαμβανομένης της προσκόμισης των δικαιολογητικών έως την τελική εκταμίευση, μέχρι του ποσού των 248 € ανά επιμέρους αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας, πρέπει να χρησιμοποιηθεί ο ίδιος σύμβουλος έργου για όλους τους ωφελούμενους και η αμοιβή του ορίζεται μέχρι του ποσού των 248 € συν 62 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 620 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

 

Γ. Λοιπές μελέτες & εγκρίσεις

 

Η αμοιβή για τυχόν μελέτες και εγκρίσεις απαιτούμενες από την κείμενη νομοθεσία για την ορθή υλοποίηση παρεμβάσεων (όπως για παράδειγμα αμοιβή για έγκριση εργασιών δόμησης μικρής κλίμακας, αμοιβή για μελέτη εσωτερικής εγκατάστασης φυσικού αερίου κλπ), μέχρι ποσού 248 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας η αμοιβή για μελέτες ορίζεται μέχρι του ποσού των 248 € συν 62 € για κάθε επιπλέον του πρώτου διαμερίσματος, με μέγιστο συνολικό ποσό 620 €, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

 

Για μονοκατοικία και μεμονωμένο διαμέρισμα, το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα α, β, και γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τα 992 € ανά αίτηση, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α. Σε περίπτωση πολυκατοικίας το συνολικό μέγιστο επιλέξιμο κόστος για τα Α, Β, και Γ δεν μπορεί να υπερβαίνει τις 2.604 € συνολικά, συμπεριλαμβανομένου Φ.Π.Α.

 

Πηγή: https://www.b2green....o-exoikonomo-ii

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αυτά προφανώς είναι τα επιχορηγούμενα, ενώ η συνολική αμοιβή θα προκύψει από ελεύθερη διαπραγμάτευση, σωστά?

Link to comment
Share on other sites

Τι εννοείς φίλε μου ? Θα πάρεις μεγαλύτερη αμοιβή για ΠΕΑ από αυτές ?! Και ποιος θα στα δώσει τα λεφτά ?!!

 

Μόνο η αμοιβή για ΕΕΜΚ είναι σχετικά μικρή.

 

Υπάρχει πάντως θέμα που δεν λύνεται κιόλας πρακτικά, με την αμοιβή του πρώτου ΠΕΑ αφού όπως έχω καταλάβει το πρώτο ΠΕΑ το κάνεις χωρίς να ξέρεις αν θα ενταχθείς στο πρόγραμμα δηλαδή μπορεί να είναι λεφτά στον αέρα.

Link to comment
Share on other sites

Εξηγείς στον πελάτη τους όρους του προγράμματος και ότι θα σε πληρώσει με την παράδοση του ΠΕΑ και όχι αν εγκριθεί η αίτησή του.

 

Αν δεν δέχεται ....την κάνεις τσίου!

Link to comment
Share on other sites

Προφανώς, οι αμοιβές που θα (πρέπει να) αξιώνονται από πλευράς ενεργειακών επιθεωρητών και συμβούλων έργων θα είναι οι ελάχιστες επιχορηγούμενες. Αν κάποιος, βέβαια, μπορέσει να αξιώσει και (τελικά) να πάρει παραπάνω χρήματα (λίγο δύσκολο, βέβαια, να συμβεί κάτι τέτοιο) με γεια του με χαρά του!

 

Σημαντικό στοιχείο που πρέπει (γενικά να συζητηθεί και τελικά) να ελεγχθεί είναι η πολεοδομική νομιμότητα του ακινήτου. Αμοιβή η οποία (για τον παραπάνω έλεγχο) είναι εκτός επιχορήγησης. Και η οποία αμοιβή πολλαπλασιάζεται αν μιλήσουμε για τυχόν ρύθμιση της πολεοδομικής αυθαιρεσίας..

 

(Με επιφύλαξη) Στο ΤΕΕ/ΤΚΜ στις 10/12/2018, επίσης, ειπώθηκε ότι ο μηχανικός που θα εμπλακεί στη ρύθμιση τυχόν πολεοδομικής αυθαιρεσίας, δεν μπορεί να εκδώσει ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο.. Θα μπορούσε να ισχύει κάτι τέτοιο;;; (γιατί -ανεξαρτήτως προγράμματος ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- πόσοι είναι οι μηχανικοί που έκαναν και ρύθμιση αυθαιρέτου και το ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο..). Έχει κανείς κάποια άποψη;

Link to comment
Share on other sites

Ως ένας από τους μηχανικούς που έχουν κάνει ρύθμιση αυθαιρέτων και ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο θα σου πω ότι είναι εντελώς παράλογο να θεωρείται συμμετοχή στην μελέτη μια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και να τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Ωστόσο επειδή η ΕΥΕΠΕΝ έχει παρόμοια θέση επί του θέματος (θεωρεί δηλαδή ότι υπάρχει ασυμβίβαστο) καλό θα ήταν θεωρώ όσον αφορά στο Εξοικονομώ να φυλάμε τα νώτα μας και να μην υπογράψουμε εμείς το ΠΕΑ για το οποίο κάναμε ρύθμιση και επίσης ούτε και την άδεια μικρής κλίμακας για θερμομόνωση αν υπάρξει τέτοια παρέμβαση. Αν υπάρξει κάποια άλλη διευκρίνιση στο μέλλον εδώ είμαστε...

Link to comment
Share on other sites

Αν θεωρήσουμε έναν μέσο προυπολογισμό γύρω στα 5-6.000 ανά διαμέρισμα και μέση επιδότηση 55%, θεωρώ η μέση επιδότηση ανά διαμέρισμα είναι 3-4 χιλιάρικα. Αν βάλουμε ότι ο συνολικός προυπολογισμός ενίσχυσης στην Αττική είναι 50εκ μιλάμε για γύρω στις 15.000 αιτήσεις το πολύ γιατί αν αρχίσουν να κάνουν οι μαιζονέτες με 20 χιλιάρικα θα πέσει το νούμερο. 

 

Άρα μιλάμε για γύρω στις 15.000 αιτήσεις όπου θα κάνουμε δύο ενεργειακά και έναν σύμβουλο. Να πάμε στα 670 περίπου με το ΦΠΑ όλα μαζί για ένα τυπικό διαμέρισμα, μένουν 540 ακαθάριστα ανά αίτηση. 

 

Συνολικά δηλαδή σαν μηχανικοί στην Αττική θα μοιραστούμε ένα συνολικό ακαθάριστο ποσό περίπου με τα μπακαλίστικα που έκανα γύρω στα 5-7εκ.

 

Το θεωρώ μικρό νούμερο.

Link to comment
Share on other sites

επ ευκαιρία, ξέρουμε σε πόσους μηχανικούς αντιστοιχούν αυτά τα λεφτά; δηλαδή από το σύνολο όσων εδρεύουν στην αττική αφαιρώντας τους 100% μισθωτούς, πόσοι άνθρωποι ζουν από τέτοιες δουλειές;

Link to comment
Share on other sites

Όταν λέει "η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας" τι εννοεί;

π.χ. για 100μ2, η αμοιβή είναι: α) 100x1,86=186   ή   β) 62+(100x1,86)=248€ ?

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.