Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τα κέρδη των μηχανικών από το ''εξοικονομώ II''


Engineer

Recommended Posts

Όταν λέει "η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας" τι εννοεί;

π.χ. για 100μ2, η αμοιβή είναι: α) 100x1,86=186   ή   β) 62+(100x1,86)=248€ ?

To β).

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 30
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Oταν το εξοικονομω μιλαει για νομιμοτητα κτιριου μιλαμε για ελεγχο παρομοιο με τις προυποθεσεις εκδοσης βεβαιωσης περι μη αυθαιρετου?

Για να γινω πιο σαφης στο παλιο εξοικονομω υπηρχε μια μικρη ανοχη στα τετραγωνικα που δεν προεκυπταν μεσω της νομιμης αδειας. 

Link to comment
Share on other sites

Ως ένας από τους μηχανικούς που έχουν κάνει ρύθμιση αυθαιρέτων και ΠΕΑ για το ίδιο ακίνητο θα σου πω ότι είναι εντελώς παράλογο να θεωρείται συμμετοχή στην μελέτη μια αποτύπωση της υφιστάμενης κατάστασης και να τίθεται θέμα ασυμβίβαστου. Ωστόσο επειδή η ΕΥΕΠΕΝ έχει παρόμοια θέση επί του θέματος (θεωρεί δηλαδή ότι υπάρχει ασυμβίβαστο) καλό θα ήταν θεωρώ όσον αφορά στο Εξοικονομώ να φυλάμε τα νώτα μας και να μην υπογράψουμε εμείς το ΠΕΑ για το οποίο κάναμε ρύθμιση και επίσης ούτε και την άδεια μικρής κλίμακας για θερμομόνωση αν υπάρξει τέτοια παρέμβαση. Αν υπάρξει κάποια άλλη διευκρίνιση στο μέλλον εδώ είμαστε...

Εϊχα ρωτήσει την ΕΥΕΠΕΝ παλαιότερα για το αν μπορώ να εκδόσω ΠΕΑ σε ακίνητο που έχω ρυθμίσει με τον Ν4014. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο γιατί η ρύθμιση θεωρείται συμμετοχή στη μελέτη. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

Link to comment
Share on other sites

 

 



Όταν λέει "η αμοιβή καθορίζεται σε 62 € επαυξημένη κατά 1,86 €/τ.μ. ωφέλιμης επιφανείας της ιδιοκτησίας" τι εννοεί;
π.χ. για 100μ2, η αμοιβή είναι: α) 100x1,86=186 ή β) 62+(100x1,86)=248?

Εννοεί το β).

Το δικό μου ερώτημα (μιλώντας για το παράδειγμά σου με την κατοικία των 100τμ) είναι το εξής:
Μπορεί ένας ΕΝΕΠ να πληρωθεί λιγότερα από αυτά τα 248€; Ή αυτά τα 248€ είναι η "ελάχιστη αμοιβή" που υποχρεωτικά θα πρέπει να αξιώσει και τελικά να πάρει;

(αυτό το ρωτάω γιατί τις προάλλες είχα μία κρούση από έναν για να εκδώσω ΠΕΑ -για το ΕΞΟΙΚΟΝΟΜΩ- με λιγότερα από τα επιχορηγούμενα χρήματα)

 



Εϊχα ρωτήσει την ΕΥΕΠΕΝ παλαιότερα για το αν μπορώ να εκδόσω ΠΕΑ σε ακίνητο που έχω ρυθμίσει με τον Ν4014. Η απάντηση ήταν ότι υπάρχει ασυμβίβαστο γιατί η ρύθμιση θεωρείται συμμετοχή στη μελέτη. Δεν ξέρω αν έχει αλλάξει κάτι από τότε.

1ον) Υπό αυτές τις συνθήκες (και εάν το ακίνητο πήγαινε την ίδια χρονική περίοδο και για βεβαίωση μηχανικού και για ΠΕΑ), θα μπορούσε κάποιος μηχανικός πρώτα να εκδώσει το ΠΕΑ και μετά να κάνει τη ρύθμιση του αυθαιρέτου.. (δουλειά δεν είχε ο διάολος δηλαδή)

2ον) Έχω την αίσθηση ότι είναι πολύ μεγάλος ο αριθμός μηχανικών οι οποίοι έκαναν και ρύθμιση αυθαιρέτου και ΠΕΑ (και όχι, φυσικά, βάσει της άνωθεν χρονικής σειράς) Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Το θέμα του ασυμβίβαστου τακτοποίησης και ΠΕΑ είναι στον αέρα δεδομένου ότι αν σε κυνηγήσει η ΕΥΕΠΕΝ μπορείς εύκολα να αποδείξεις ότι η τακτοποίηση δεν είναι μελέτη. Η μελέτη είναι προφανές ότι προηγείται της κατασκευής κάποιου χώρου ενώ η επίβλεψη αφορά στον έλεγχο και παρακολούθηση μίας μελέτης για κάποιο χώρο. 

 

Είναι αυτονόητο πιστεύω ότι η τακτοποίηση είναι ένας συνδυασμός διεκπεραίωσης  - αυτοψίας μίας υπάρχουσας κατάστασης και πουθενά ο μηχανικός δεν συμμετέχει στον σχεδιασμό ή την κατασκευή του χώρου.

Link to comment
Share on other sites

δεν  κανεις  αρχιτεκτονικη  αποτυπωση  ;;

τοπογραφικη  μελετη    ;

 τι  άλλο  θες  να  κανεις 

σε  υποχρεωνουν να  κανεις  και  λιγο ΜΣΕ  αρα  εχεις  πληρη  μελετη

η ΜΣΕ  δεν  είναι  μελετη ;;;

Link to comment
Share on other sites

Όπως το είπες, κάνω αποτύπωση. Μιλάω για τυπική τακτοποίηση χωρίς μελέτες που αναφέρεις. 

 

Αν κάνω μελέτη το συζητάμε που και πάλι δεν καταλαβαίνω πως η τοπογραφική μελέτη ή η μελέτη στατικής επάρκειας έχουν να κάνουν με τον ενεργειακό σχεδιασμό του κτιρίου. 

 

Προσωπικά αν με κυνηγήσει καμία ΕΥΕΠΕΝ άνετα αποδεικνύω ότι δεν υπάρχει ασυμβίβαστο. Ο καθένας ας κάνει ο,τι νομίζει.

Link to comment
Share on other sites

Μελετη ειναι και αυτο Νικ.

Εχει απαντησει η ΕΥΕΠΕΝ, οτι υπαρχει ασυμβιβαστο.

 

Θα ξαναπω: Βρειτε ενα συνεργατη να υπογραφει αυτος τα ΠΕΑ σας και σεις τα δικα του... σιγα..

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Τέρυ να σε ρωτήσω κάτι γιατί είχαμε ξανακάνει παλιότερα την ίδια κουβέντα. 

 

Προσωπικά εσύ, θεωρείς ότι καλώς έχει αυτήν την άποψη η ΕΥΠΕΝ ? Δεν σε ρωτάω αν ερμηνεύει σωστά τον νόμο αλλά αν πιστεύεις ότι έτσι πρέπει να είναι γιατί αυτό πιστεύεις ότι είναι και το πνεύμα του νόμου ? Δηλαδή κάθε τι που αφορά στο ακίνητο να προκαλεί ασυμβίβαστο. Π.χ. θυμάμαι ότι σου είχαν πει ότι τοπογραφικό διάγραμμα που είναι μελέτη, είναι ασυμβίβαστο και εσύ το δεχόσουν. Πιστεύεις αυτό είναι το πνεύμα του νόμου ή το πνεύμα του νόμου είναι να μην ελέγχεις τον εαυτό σου στον ενεργειακό σχεδιασμό ή κατασκευή και μόνο ?

 

Η ΕΥΕΠΕΝ δεν νομίζω να έχει εκδώσει επίσημη ανακοίνωση για τα αυθαίρετα. Έχει δώσει απάντηση σε μειλ σε κάποιους μόνο. Αυτό είναι μία οδηγία ή σύσταση όχι κανονισμός και θεωρώ ότι μπορεί να αντικρουστεί. 

 

Πάντως να συμφωνήσουμε ότι η ΕΥΠΕΝ κακώς κάνει αυτήν την ερμηνεία ως εκτός πνεύματος του νόμου ή εσύ θεωρείς ότι είναι εντός πνεύματος ? Και μην θεωρείς δεδομένο ότι εύκολα βρίσκουμε κάποιον να υπογράψει όπως λες, αυτό είναι άλλο θέμα.

 

Να τι βρήκα στην Αγγλία. Ούτε καν λέει για μελέτη εκεί. Μόνο να μην έχεις ιδιοκτησιακή σχέση. Κάτι δεν πάει καλά με το ελληνικό ασυμβίβαστο...

 

 

6. Conflicts of interest

6.1 A Domestic Energy Assessor must at all times give an unbiased opinion.

6.2 A Domestic Energy Assessor must not give or accept any inducement, gift or hospitality that may affect or may be seen to affect their judgement.

6.3 A Domestic Energy Assessor must be satisfied that the seller is being or has been provided with written information concerning whether the Domestic Energy Assessor has any personal or business relationship with any person involved in the sale of the property and that the seller will sign or has signed a declaration that they understand the implications of the information.

6.4 A Domestic Energy Assessor must not prepare a Energy Performance Certificate if to do so would cause a conflict with the interests of sellers.

6.5 If, in the course of preparing a Energy Performance Certificate, a conflict with the interests of the seller or other professionals arises, the Domestic Energy Assessor must decline the instructions to prepare the Report.

6.6 If a risk of conflict arises, it must be managed in accordance with any guidance issued by the Accreditation Scheme .

Edited by nik
Link to comment
Share on other sites

Η ΕΥΠΕΝ ας λέει ότι θέλει, ο νόμος όμως άλλα λέει ... και μάλιστα με αναμετάδοση της ΕΥΠΕΝ και ερμηνεία : http://www.michanikos.gr/topic/34963-Ασυμβίβαστο-ενεργειακών-επιθεωρητών/?p=955740

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.