Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εγκύκλιος για την αποσύνδεση επαγγελματικής ιδιότητας -ασφάλισης για μηχανικούς


Engineer

Recommended Posts

μπερδεμένο αλλά νομίζω πως αναφέρεται ειδικά σε όσους έχουν συμπληρώσει τη δεκαπενταετία και ότι οι εισφορές θα είναι μόνο υγείας και όχι σύνταξης.

εννοει για αυτους που τα εχουν διαβασει ολα και εχουν βγαλει καποιο συμερασμα, οποτε τους χρειαζεται ασφαλεια υγειας για να πληρωνουν τους ψυχιατρους ... 

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 35
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

εννοει για αυτους που τα εχουν διαβασει ολα και εχουν βγαλει καποιο συμερασμα, οποτε τους χρειαζεται ασφαλεια υγειας για να πληρωνουν τους ψυχιατρους ... 

 

Ούτε που φανταζόμουν μικρότερος πως θα χρειαζόταν κάποια στιγμή να μπω στη διαδικασία να αποσαφηνίζω ΦΕΚ & Εγκυκλίους, για να βγάλω νόημα σε κάτι που θα έπρεπε να μου το δίνουν έτοιμο οι υπάλληλοι του ασφαλιστικού μου φορέα...

Link to comment
Share on other sites

σωστός ο Ghostrider,

 

Πρακτικά, όπως φαίνεται, εάν δεν έχεις την προαιρετική ασφάλισή όταν ισχύουν οι συνθήκες που το επιτρέπουν, τότε ο χρόνος αυτός χάνεται, και δεν υπολογίζεται / δεν θα υπολογίζεται πουθενά.

Link to comment
Share on other sites

εάν δε πληρώνεις τίποτα λογικό είναι να χάνεται, αλλά εδώ λένε ότι και να πληρώνεις πάλι θα χάνεται. τότε γιατί να πληρώνεις;

Link to comment
Share on other sites

πάντως το ΤΣΜΕΔΕ ακόμα δεν την εφαρμόζει την εγκύκλιο και χρεώνει κανονικά τις εισφορές. Και τα χρέη αυξάνονται.
Εχουμε και δικαστήριο να κάνουμε για την διαγραφή των παράνομων οφειλών εφόσον είχαμε κάρτα ανεργίας

Link to comment
Share on other sites

Μπράβο, συνάδελφε, η τελευταία σου παράγραφος είναι το ζουμί. Όταν διάβασα χτες την εγκύκλιο, το πρώτο ερώτημα που μου ήρθε στο μυαλό (και απασχολεί όλους όσοι έχουμε ακόμα ανοιχτά βιβλία), είναι το εξής:

 

Και τι τον ενδιαφέρει κάποιον να είναι μέλος του ΤΕΕ αφου δεν θα έχει σφραγίδα από ΔΟΥ;;; Τι να το κανει το ΤΕΕ;;; και λεω... Όντως σε ελαφραίνει η εγκύκλιος από το να μην πληρώνεις ΕΦΚΑ όταν δεν έχεις δουλειά. Δεκτό και λογικό !!!

 

ΑΛΛΑ, όντως σφραγίζουν με κλειστά βιβλία;; Και τί εργασίες;;; Και πώς ισχύει η σφραγίδα;; Μιλάμε για τεράστιο κενό αν συμβαίνει. 

 

Το λέω γιατί τίθεται ζήτημα ανταγωνιστικότητας, ύψους αμοιβών, κλπ κλπ ΑΜΕΣΑ σε κάθε προσφορά σε ιδιώτη.

 

Από την στιγμή που δεν υπάρχει έλεγχος και σωστό  μητρώο, τα πάντα είναι πιθανά.

Αφήνω ανοιχτό ακόμα και το ενδεχόμενο μέχρι και συνταξιούχοι να σφραγίζουν σε κάποιες δουλειές.

Link to comment
Share on other sites

Έστω ότι σήμερα,

 

1. Δεν θέλεις να πληρώνεις

-Δεν κάνεις αίτηση για προαιρετική

-Δεν προσμετράς συντάξιμα χρόνια από 1/1/17

 

2. Θέλεις να πληρώνεις τα ελάχιστα μόνο για κύρια και υγεία (Α)

-Δεν κάνεις αίτηση για προαιρετική

-Κάνεις έναρξη δραστηριότητας (μη μηχανικός) (τελ. επιτ)

-Προσμετράς συντάξιμα χρόνια για κύρια

-Χάνεις τον συντάξιμο χρόνο (κύρια, επικ., εφαπ.) από 1/1/17 μέχρι την έναρξη δραστηριότητας

 

 2. Θέλεις να πληρώνεις τα ελάχιστα μόνο για κύρια και υγεία (Β)

-Κάνεις αίτηση για προαιρετική

-Κάνεις έναρξη δραστηριότητας (μη μηχανικός) (τελ. επιτ)

-Προσμετράς συντάξιμα χρόνια για κύρια

 

3. Θέλεις να πληρώνεις τα ελάχιστα για κύρια, υγεία και επικ., εφάπ. (A)

-Δεν κάνεις αίτηση για προαιρετική

-Κάνεις έναρξη δραστηριότητας (μηχανικός) (τελ. επιτ)

-Προσμετράς συντάξιμα χρόνια για κύρια και επικ., εφαπ.

-Χάνεις τον συντάξιμο χρόνο (κύρια, επικ., εφαπ.) από 1/1/17 μέχρι την έναρξη δραστηριότητας

 

3. Θέλεις να πληρώνεις τα ελάχιστα για κύρια, υγεία και επικ., εφάπ (B)

-Κάνεις αίτηση για προαιρετική

-Προσμετράς συντάξιμα χρόνια για κύρια και επικ., εφαπ.

 

Από 2η σε 1η 

- (2A ) διακοπή δραστηριότητας (μη μηχανικός)

- (2B ) διακοπή δραστηριότητας (μη μηχανικός) και(?) αίτηση διακοπής της προαιρετικής (και δεν έχεις επιλογή νέας αίτησης σε προαιρετική)

 

Από 3η σε 1η

- (3Α) διακοπή δραστηριότητας μηχανικού

- (3Β) αίτηση διακοπής της προαιρετικής (και δεν έχεις επιλογή νέας αίτησης σε προαιρετική) ή

- (3Β) πρώτα έναρξη δραστηριότητας μηχανικού και μετά διακοπή δραστηριότητας (με διατήρηση(?) μελλοντικής δυνατότητας για προαιρετική)

 

Από 3η σε 2η

- (3Β) έναρξη δραστηριότητας (μη μηχανικός) ή

- (3Α) διακοπή δραστηριότητας μηχανικού και έναρξη δραστηριότητας (μη μηχανικός)

Edited by kokoleko1
Link to comment
Share on other sites

...

Προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης

 

Δίδεται η δυνατότητα στους μηχανικούς και δικηγόρους, ελεύθερους επαγγελματίες, που με βάση το προγενέστερο νομοθετικό πλαίσιο υπάγονταν μέχρι την ισχύ του ν.4488/2017 υποχρεωτικά στην ασφάλιση του πρώην ΕΤΑΑ, και με το άρθρο 20 του ν.4488/2017 εξαιρούνται αναδρομικά της υποχρεωτικής ασφάλισης στον ΕΦΚΑ και στο ΕΤΕΑΕΠ, να συνεχίσουν την ασφάλισή τους στους ανωτέρω φορείς για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης στους οποίους υπάγονταν πριν από την αναδρομική τους διαγραφή (κύρια ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ παροχή).

 

Στην περίπτωση αυτή η μηνιαία ασφαλιστική εισφορά υπολογίζεται επί του προβλεπόμενου από το άρθρο 39 του ν.4387/2016 ελάχιστου μηνιαίου εισοδήματος για τους ασφαλισμένους άνω 5ετίας (σήμερα €586,08). Ως εκ τούτου εάν έχουν καταβληθεί από 1/1/2017 ασφαλιστικές εισφορές επί υψηλότερου εισοδήματος βάσει του πιο πρόσφατα εκκαθαρισμένου έτους, και ο ασφαλισμένος επιθυμεί τη συνέχιση της ασφάλισης, θα γίνει επανυπολογισμός των ασφαλιστικών εισφορών σύμφωνα με τα ανωτέρω, εκτός της εισφοράς για υγειονομική περίθαλψη, η οποία για το χρονικό διάστημα από 1/1/2017 έως 30/9/2017 υπολογίζεται σύμφωνα με τις ειδικότερες διευκρινήσεις που δίνονται στην παρούσα εγκύκλιο.

 

Δυνατότητα προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης σύμφωνα με την κοινοποιούμενη ρύθμιση έχουν:

 

α) μηχανικοί και δικηγόροι που είχαν υπαχθεί υποχρεωτικά στην ασφάλιση του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ μέχρι την ισχύ του ν.4488/2017 και σύμφωνα με την κοινοποιούμενη ρύθμιση εξαιρούνται της ασφάλισης του ΕΦΚΑ και του ΕΤΕΑΕΠ αναδρομικά από 1/1/2017 και μετά

 

β) μηχανικοί και δικηγόροι των οποίων το αίτημα για υπαγωγή στην ασφάλιση εκκρεμεί κατά την ημερομηνία ισχύος του ν.4488/2017, και των οποίων η ημερομηνία υπαγωγής στην ασφάλιση ανατρέχει σε ημερομηνία πριν από την ισχύ του ανωτέρω νόμου.

 

Στις λοιπές περιπτώσεις για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης έχουν εφαρμογή οι ρυθμίσεις των άρθρων 18, 37 και 96 παρ. 2, όπως ισχύει, του ν.4387/2016.

Για την υπαγωγή στην προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης της κοινοποιούμενης ρύθμισης υποβάλλεται σχετική δήλωση από τον ενδιαφερόμενο, εντός προθεσμίας τριών μηνών από την ημερομηνία ισχύος του ν.4488/2017. Λαμβάνοντας υπόψη τις δυσχέρειες που θα προκύψουν από την εφαρμογή της ανωτέρω ρύθμισης, και στο πλαίσιο της χρηστής διοίκησης και της προστασίας του διοικούμενου, η ως άνω τρίμηνη προθεσμία είναι ενδεικτική, και σχετικές αιτήσεις από τους ενδιαφερόμενους μπορούν να υποβληθούν και μεταγενέστερα αυτής. Η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης αρχίζει από την επόμενη ημέρα που κατ’ εφαρμογή της κοινοποιούμενης ρύθμισης διακόπτεται η υποχρεωτική ασφάλιση, και λήγει με την υποβολή σχετικής αίτησης από την πρώτη ημέρα του επόμενου της υποβολής της αίτησης μήνα. Ο ασφαλισμένος δεν έχει δικαίωμα υποβολής νέας αίτησης για υπαγωγή στην ανωτέρω προαιρετική ασφάλιση και μπορεί να συνεχίσει την προαιρετική ασφάλισή του βάσει των γενικών ρυθμίσεων του άρθρου 18, 37 και 96 παρ. 2, όπως ισχύει, του ν.4387/2016, εφόσον πληροί τις προβλεπόμενες από τις διατάξεις αυτές προϋποθέσεις.

Σημειώνουμε ότι σε περίπτωση προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης σύμφωνα με τα ανωτέρω και παράλληλης άσκησης επαγγελματικής δραστηριότητας, εφαρμόζονται τα προβλεπόμενα από την παρ. 1 του άρθρου 36 και παρ. 2 του άρθρου 96, όπως ισχύει, του ν.4387/2016.

 

 

...

 

Του Δημήτρη Κατσαγάνη

 

Πηγή: http://www.capital.g...-kai-dikigorous

 

Click here to view the είδηση

 

Αποσαφηνίζοντας ακόμα περισσότερο την εγκύκλιο, βλέπουμε πως εάν πραγματοποιηθεί τώρα αίτηση για την προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης βάσει αυτής, συνεχίζεται η ασφάλιση για το σύνολο των κλάδων ασφάλισης (κύρια ασφάλιση, υγειονομική περίθαλψη, επικουρική ασφάλιση, εφάπαξ παροχή).

Αν τη διακόψουμε, μπορούμε να ξαναϋπαχθούμε σε καθεστώς προαιρετικής ασφάλισης, αλλά με τις προϋποθέσεις του ν.4387/2016 (άρθρα 18, 37 & 96 παρ. 2), δηλαδή συνέχιση ασφάλισης μόνο για κλάδους κύριας ασφάλισης & υγειονομικής περίθαλψης, καθώς και δυνατότητα ενεργοποίησης / απενεργοποίησης της προαιρετικής ασφάλισης βάσει αυτών των προϋποθέσεων μέχρι 3 φορές.

Link to comment
Share on other sites

επίσης τα  ν.4387/2016 (άρθρα 18, 37 & 96 παρ. 2) δεν αναφέρονται στις ελάχιστες εισφορές αλλά στις μέσες εισφορές του προηγούμενου διαστήματος (που μπορεί να είναι μεγάλες).

Link to comment
Share on other sites

επίσης τα  ν.4387/2016 (άρθρα 18, 37 & 96 παρ. 2) δεν αναφέρονται στις ελάχιστες εισφορές αλλά στις μέσες εισφορές του προηγούμενου διαστήματος (που μπορεί να είναι μεγάλες).

 

Ορθότατη παρατήρηση (πιο συγκεκριμένα, αναφέρεται "επί του μέσου όρου των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων καταβλήθηκαν ασφαλιστικές εισφορές κατά το τελευταίο δωδεκάμηνο πριν από τη διακοπή της υποχρεωτικής ασφάλισης, αναπροσαρμοσμένων με την ετήσια μεταβολή μισθών όπως αυτή υπολογίζεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή.")

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.