Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ειδικό πρόγραμμα επενδυτικών Δανείων για ΟΤΑ ανοίγει το δρόμο σε σημαντικά έργα


Engineer

Recommended Posts

Την υλοποίηση Ειδικού Προγράμματος Χορήγησης Επενδυτικών Δανείων ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, ΔΕΥΑ και Συνδέσμων ΟΤΑ, προβλέπει Κοινή Υπουργική Απόφαση η οποία υπεγράφη ήδη από τον Υπουργό Εσωτερικών Π. Σκουρλέτη και τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών – Οικονομίας και Ανάπτυξης Α. Χαρίτση. Το επόμενο διάστημα αναμένεται να υπογραφεί και από τον Αναπληρωτή Υπουργό Οικονομικών Γ. Χουλιαράκη προκειμένου στη συνέχεια να εκδοθεί σχετικό ΦΕΚ. Όπως επισημαίνεται στη σχετική Υπουργική Απόφαση «το πρόγραμμα θα έχει τη διακριτική ονομασία «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» και ο συνολικός προϋπολογισμός για όλη τη διάρκεια της εφαρμογής του θα ανέλθει στα δύο δισεκατομμύρια ευρώ».

 

Η χρηματοδότηση των έργων θα πραγματοποιείται μέσω επενδυτικών δανείων που θα χορηγούνται από το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων. Θα συνομολογούνται με δανειακές συμβάσεις μεταξύ του δικαιούχου και του Ταμείου Παρακαταθηκών και θα αποπληρώνονται από πόρους του

Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων (ΠΔΕ) του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Γ. Πατούλης: Χαιρετίζουμε την Κοινή Υπουργική Απόφαση που θαεπιτρέψει στους δήμους να υλοποιούν απευθείας έργα με ταχύτερους ρυθμούς και χωρίς την εμπλοκή άλλων φορέων

 

Με αφορμή την κατάρτιση της επίμαχης ΚΥΑ ο Πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γ. Πατούλης, εξέφρασε την ικανοποίησή του απέναντι σε ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ και υπογράμμισε: «Η Κοινή Υπουργική Απόφαση αποτελεί ένα θετικό βήμα και ικανοποιεί ένα πάγιο αίτημα της ΚΕΔΕ για την υλοποίηση σημαντικών αναπτυξιακών έργων απευθείας από τους δήμους χωρίς τη μεσολάβηση άλλων φορέων όπως είναι για παράδειγμα οι περιφέρειες.

 

Με το Πρόγραμμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ» δίδεται η

δυνατότητα στους δήμους να υλοποιούν απευθείας έργα με ταχύτερους ρυθμούς και χωρίς την εμπλοκή άλλων φορέων. Αναμένουμε την άμεση δημοσίευση της ΚΥΑ, προκειμένου να ξεκινήσει και η εφαρμογή της».

 

Στόχοι και σκοποί του Προγράμματος «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ»

 

Σκοπός του Προγράμματος είναι η κατασκευή έργων και η προμήθεια εξοπλισμού στους τομείς ύδρευσης, αποχέτευσης, αντιπλημμυρικής προστασίας, αποκατάστασης ζημιών από φυσικές καταστροφές, αποκατάσταση ΧΑΔΑ (Χώρων Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων), αγροτικής οδοποιίας και ανέγερσης – αποκατάστασης δημοτικών κτιρίων.

 

Οι βασικοί στόχοι του Προγράμματος, το οποίο θα έχει συνολική διάρκεια τη περίοδο 2018 -2022 είναι:

 

-Η οικονομικά βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη

-Η βελτίωση βασικών υποδομών δήμων

-Η εξυπηρέτηση των κατοίκων στους τομείς περιβαλλοντικών έργων

-Η άρση των συνεπειών της Οικονομικής Κρίσης

 

Δικαιούχοι στην υλοποίηση των έργων είναι οι ΟΤΑ Α΄ και Β΄ Βαθμού, οι ΔΕΥΑ και οι Σύνδεσμοι ΟΤΑ. Η σχετική Υπουργική Απόφαση αφού λάβει την έγκριση από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους θα δημοσιευθεί σε ΦΕΚ προκειμένου να ξεκινήσει άμεσα η εφαρμογή της. Ο πρώτος κύκλος υποβολής προτάσεων για την ένταξη έργων στο Πρόγραμμα αρχίζει μέσω πρόσκλησης του Υπουργείου Εσωτερικών.

 

Πηγή: http://www.ypodomes....-simantika-erga

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.