Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

[Ν. 4495/17] Ακύρωση δήλωσης υπαγωγής


Recommended Posts

Αν πρεπει να μην προχωρήσει σε οριστική υπαγωγή και έκδοση βεβαίωσης κάποια υπαγωγή (το παράβολο εχει πληρωθεί) πώς ακυρώνεται ;

 

Τα κεφαλαία απαγορεύονται τόσο στους τίτλους των θεμάτων, όσο και στο κείμενο των δημοσιεύσεων.
Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής
Ευχαριστώ, danaikaterina
 

Edited by Pavlos33
Link to comment
Share on other sites

Δεν νομίζω ότι προβλέπεται διαδικασία ακύρωσης.

Από την άλλη μια δήλωση σε αρχική υποβολή δεν έχει καμία αξία. Απλώς έχεις πετάξει 250 ευρώ.

Για ποιο λόγο θέλεις να την ακυρώσεις;

Δεν μπορεί να γίνει διόρθωση και να προχωρήσει;

Link to comment
Share on other sites

  • 3 months later...

Πελάτης μου με υπαγωγή υπόγειου χώρου με αλλαγή χρήσης από βοηθητική σε κύρια στο ν.4495/17 (είχε γίνει αρχική δήλωση του χώρου στο ν.3843/10, μη περαιωμένη καθότι έμειναν δόσεις απλήρωτες και μετά υπαγωγή στον ν.4014/11 κτλ) θέλει να επαναφέρει τη βοηθητική χρήση του χώρου προκειμένου να εκμεταλλευτεί το υπόλοιπο συντελεστή δόμησης που δικαιούταν βάσει οικ. αδείας προτού γίνει η τακτοποίηση που του απορρόφησε το υπόλοιπο αυτό.  Με ρωτάει αν μπορεί να συμβεί κάτι τέτοιο. Γνωρίζω ότι συνάδελφος είχε ακυρώσει για τον ίδιο λόγο δήλωση του ν.3843/10 που αφορούσε δικό του ακίνητο με μια απλή υπεύθυνη δήλωση στην πολεοδομία της περιοχής ότι έχει επανέλθει η βοηθητική χρήση του υπόγειου χώρου. Η υπηρεσία δεν ζήτησε καν να προβεί σε αυτοψία. Εννοείται βέβαια ότι τα πρόστιμα που πλήρωσε δεν επιστρέφονται. Τι γίνεται όμως με τον ν.4495/17? Δεν γνωρίζω κάποιον τρόπο να μπορεί να ακυρωθεί δήλωση. Το πιο απλό που θα μπορούσε να σκεφτεί κάποιος θα ήταν να ζητήσω από τον πελάτη να επαναφέρει τη βοηθητική χρήση και αφού το διαπιστώσω έπειτα από νέα αυτοψία να τροποποιήσω τη δήλωση του ν.4495/17 αναφέροντας ότι έχει επανέλθει η αρχική βοηθητική χρήση του χώρου του υπογείου. Αυτό θα μπορούσε να θεωρηθεί επαναφορά του ακινήτου στην αρχική του κατάσταση που συμφωνεί με την οικοδομική άδεια, κι όχι νέα αυθαίρετη αλλαγή χρήσης μετά το 2011 που δεν επιτρέπεται. Συμφωνείται με αυτό το σκεπτικό? Αρκεί αυτό ή πρέπει να συνδυαστεί και με υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη στην πολεοδομία για επαναφορά της βοηθητικής χρήσης του χώρου προκειμένου να απαλλαχτεί και από το «φακέλωμα» του ν.3843/10? Ενημερώνω ότι οι δόσεις του ν.3843/10 δεν είχαν εξοφληθεί οπότε η συγκεκριμένη ρύθμιση θεωρείται ως μη γενόμενη ούτως ή άλλως αφού δεν ολοκληρώθηκε σε περίοδο ισχύος του ν.3843/10. Απαιτείται για αυτές τις δηλώσεις του ν.3843/10 που έχουν υπαχθεί σε επόμενο νόμο αυθαιρέτων ανάκληση αν έχουν αφήσει δόσεις προστίμου του ν.3843/11 απλήρωτες? Γενικότερα πρέπει να ασχοληθούμε με την πολεοδομία στη συγκεκριμένη περίπτωση?

Edited by pipakos
Link to comment
Share on other sites

Εφ'όσον έγινε δήλωση  με τον  4495 δεν έχει πλέον καμμία συνέπεια από την δήλωση  του ν.3843 ,το μόνο που κάποια στιγμή  μπορει να σε καλέσει από την πολεοδομία να πας τη  βεβαίωση περαίωσης του 4495 για να μπει ο φάκελος στο αρχείο.Εγω νομίζω ότι μπορείς να το συζητήσεις με την πολεοδομία και να εκδόσεις άδεια για νέα αλλαγή χρήσης.Γιατι δεν μπορεί να δηλώνεται μια αυθαίρετη αλλαγή χρήσης  και μετα επειδη δεν μας συμφερει να την αλλάζουμε με υδ του ιδιοκτήτη. 

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Η δήλωση πάντως του 4495 δεν έχει οριστικοποιηθεί, είναι σε φάση υπαγωγής. Θα μπορούσα αν επανέφερε ο ιδιοκτήτης την αρχική κατάσταση του υπογείου να σβήσω το φύλλο καταγραφής με την αλλαγή χρήσης και να αφήσω μόνο κάποιες λοιπές παραβάσεις. Το κακό είναι ότι αυτή η αλλαγή χρήσης έχει περάσει και από την πολεοδομία και για να γίνει ανάκληση της δήλωσςη του 3843 ζητάνε τη δήλωση του 4495 που να φαίνονται αυτοί οι χώροι ρυθμισμένοι. Εκεί θα μπορούσε να ζητηθεί υπεύθυνη δήλωση του ιδιοκτήτη για την επαναφορά στην αρχική κατάσταση ή ακόμα και αυτοψία ανάλογα τον τρόπο που λειτουργεί η εκάστοτε πολεοδομία...

Link to comment
Share on other sites

Συζήτησέ το και με την ΥΔΟΜ της περιοχής σου. Κατά τη γνώμη μου, ο πιο σωστός τρόπος είναι να οριστικοποιήσεις τη δήλωση του 4495 και να πας στην πολεοδομία ότι δικαιολογητικά χρειάζονται για διαγραφή προστίμων ή οτιδήποτε άλλο και να κλείσει το θέμα της ρύθμισης. Μετά μπορείς να εκδόσεις νέα άδεια αλλαγής χρήσης πχ από κατοικία σε αποθήκη. Στην ίδια άδεια θα μπορούσες να συμπεριλάβεις και τις προσθήκες που θέλεις να κάνεις.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...
Καλημέρα! δεν βρίσκω πιο σχετικό τίτλο θέματος οπότε το γράφω εδώ.
Ξεκίνησα μια αίτηση για τον πελάτη προχωρούσαμε κανονικά μέχρι που συνειδητοποίησε ότι το ΕΝΦΙΑ θα του κοστίσει ο κουκος αηδόνι καθώς δεν δήλωνε σχεδόν τίποτα μέχρι τώρα, παρ όλ'αυτά είπε θα προχωρήσει και μπήκαμε στο σύστημα, είμαστε σε αρχική υποβολή, του εξέδωσα τα παράβολα για να πληρώσει και να πάρουμε την ημερομηνία υπαγωγής για το 20% τώρα έχει κόψει ολίγον τι λάσπη, και δεν τον βρίσκω. Σε περίπτωση που δεν προχωρήσει και δεν καταθέσει μέχρι 31, τι μπορεί να γίνει; μπορώ να την ακυρώσω; να την αφήσω απλά σε αυτό το στάδιο; θα υπάρχει κάποια επίπτωση; για εμένα ή για τον ιδιοκτήτη;
Ευχαριστώ. 
Edited by archAD
Link to comment
Share on other sites

Δήλωση σε αρχική υποβολή, χωρίς να έχει πληρωθεί το παράβολο,  είναι σα να μην υπάρχει. Αν όντως δεν προχωρήσει μπορείς να αλλάξεις τα στοιχεία και να χρησιμοποιήσεις τη δήλωση για άλλον ιδιοκτήτη.

  • Thanks 2
Link to comment
Share on other sites

Επικουρικά & ενημερωτικά σε αυτό που έγραψε ο Largy,

Υποθέτω ότι έχει στα χέρια του τα σχετικά προκειμένου να προχωρήσει.
Επομένως εξαρτάται πλέον από αυτόν.
Σε πρώτη φάση (στα πλαίσια της συνεργασίας θεωρώ έντιμο) σήμερα εφόσον δεν τον έβρισκα να μιλήσουμε σχετικά, θα φρόντιζα να τον ενημέρωνα με κάποιον πρόσφορο τρόπο (sms συνοπτικά και με προτροπή να ελέγξει τα mails του & email αναλυτικότερα με τις επιπτώσεις) για το χρονικό περιθώριο που έχει και να επικοινωνήσει άμεσα μαζί μου. Το ίδια ακριβώς θα επαναλάμβανα (σε περίπτωση που δεν υπήρχε αποτέλεσμα) την προτελευταία και την τελευταία μέρα της προθεσμίας.

Μετά το πέρας και αν δεν δωθεί νέα παράταση, αν δεν είχε επικοινωνήσει μαζί μου, θα του κοινοποιούσα με mail τα νέα δεδομένα και με sms να ελέγξει τα mails του.

Τώρα σχετικά με το ερώτημά σου ("προχωρώντας ένα βήμα παρακάτω), μεταφέρω από την σχετική σελίδα του ΤΕΕ.
"ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 15/10/2018
Κατόπιν σχετικών ανακοινώσεων από το ΥΠΕΝ παρατάθηκε η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής για τη λήψη μείωσης 20% στο ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου σε δηλώσεις του ν. 4495/2017 μέχρι 31/10/2018.
Ως ημερομηνία υπαγωγής λογίζεται για τις νέες δηλώσεις η ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου, ενώ, για δηλώσεις που μεταφέρονται από τον ν. 4178/13, η ημερομηνία μεταφοράς στον ν. 4495/17.
ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ 26/09/2018
Σας υπενθυμίζουμε ότι, σύμφωνα με τις προβλέψεις του ν. 4495/2017 όπως τροποποιήθηκε με τον ν. 4546/2018 αρθ. 34 παρ. 37, η καταληκτική ημερομηνία υπαγωγής για τη λήψη μείωσης 20% στο ύψος του ενιαίου ειδικού προστίμου σε δηλώσεις του ν. 4495/2017 είναι η 08η/10/2018.
Με δεδομένο ότι ως ημερομηνία υπαγωγής λογίζεται η ημερομηνία εξόφλησης του παραβόλου, για να διατηρηθεί το υπολογιζόμενο πρόστιμο μειωμένο κατά 20% σε δηλώσεις "Σε επεξεργασία" και "Αρχική υποβολή" πρέπει να εξοφληθεί το αναλογούν παράβολο (Τέλος Υπαγωγής) έως 08/10/2018. Σε αντίθετη περίπτωση, μετά την ημερομηνία αυτή το υπολογιζόμενο πρόστιμο θα αναπροσαρμοστεί αυξητικά, λαμβάνοντας την μικρότερη προβλεπόμενη μείωση του 10% (αντί 20%)."

Edited by georgegaleos
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.