Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Μεγάλη κατολίσθηση στην παλιά εθνική οδό Ιωαννίνων -Μετσόβου


Engineer

Recommended Posts

Λίγο έξω από το χωριό Βοτονόσι, αποκολλήθηκαν από το βουνό τεράστιοι βράχοι και για τουλάχιστον 200 μέτρα εξαφάνισαν το οδόστρωμα. Την παλιά εθνική οδό χρησιμοποιούν κάτοικοι της περιοχής αλλά και τα ΚΤΕΛ για τα δρομολόγια στα χωριά, ενώ λειτουργεί και ως παράκαμψη της Εγνατίας όταν προκύπτει κάποιο πρόβλημα στον αυτοκινητόδρομο.

 

Στο σημείο της κατολίσθησης βρίσκονται συνεργεία της Πολιτικής Προστασίας. Όπως είπε στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Μαυρογιώργος, το φαινόμενο βρίσκεται σε εξέλιξη, ενώ θα χρειαστούν πολλές μέρες για την αποκατάσταση. Επίσης θεωρεί ότι η μεγάλη κατολίσθηση είναι αποτέλεσμα των πολλών βροχοπτώσεων που ακόμη συνεχίζονται.

 

Πηγή: http://www.efsyn.gr/...nninon-metsovoy

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Posted Image

 

Φώτο και περισσότερα: https://www.google.c.....0.-exIzsiMxvg

 

Click here to view the είδηση

Link to comment
Share on other sites

Η τεκτονική υφή του γεωλογικού σχηματισμού του πρανούς εμφανέστατα έδειχνε επί πολλές δεκαετίες την έντονη λοξή σχιστότητα του. Ο πετρώδης σχηματισμός φανερά διακόπτεται  από  παράλληλες επιφάνειες σχιστότητας υπό γωνία περίπου 45 μοιρών.

Η μάζα του πετρώματος ΔΕΝ ήταν συμπαγής αλλά ένα σύνολο αλλεπάλληλων ξεχωριστών παράλληλων στρωμάτων και αυτό φαίνεται έντονα από την χρόνια ανάπτυξη καφέ φυτικού άλγους στις διεπιφάνειες των στρώσεων. Προφανώς κάποιες έντονες βροχοπτώσεις ξέπλυναν τα μικροσυστατικά που αντιστέκονταν στην ολίσθηση μεταξύ των διεπιφανειών, το νερό ενήργησε ως λιπαντικό και τέλος πλέον το βάρος έκανε τις μεγάλες πλάκες να ολισθήσουν λοξά προς τον δρόμο. Δεν πρόκειται για θραύση πετρώματος αλλά για πλάγια ολίσθηση λόγω σχιστότητας του πετρώματος.

Το φυσικό φαινόμενο έντιμα και επίμονα προειδοποιούσε για τον ερχομό του επί δεκαετίες....

 

Ποιός όμως επιτέλους θα "πετροβολήσει" αυτούς τους ανέντιμους που "...ενώ είχαν την επιμέλεια και εγνώριζαν..."  (κατά τις αντίστοιχες δικαστικές κρίσεις)  αφήνουν την ζωή του κάθε διερχομένου εκτεθειμένη στην βέβαιη κατολίσθηση .....?? 

post-27255-0-41971900-1521936915_thumb.png

post-27255-0-94105800-1521937034_thumb.png

Edited by Anton_civeng
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.