Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Μελέτη Υγραερίου - Εξαεριωτής


micarv

Recommended Posts

Γεια σας.Προκειται να κανω μια μελετη υγραεριου για εναν πελατη οπου θα στησει ενα επαγγελματικο μαγειριο.

Οι συσκευες που θα χρησιμοποιησει θα ειναι συνολικα περιπου 120 kW οποτε η καταναλωση σε υγραεριο θα ειναι περιπου 9-10 kg/hr.

Ο πελατης μου ζηταει να χρησιμοποιησει δεξαμενη των 200 kg (500lt)ή 500 kg (1000 lt) μαλλον θα προτιμηθει η μεγαλυτερη.

 

Η ερωτηση μου ειναι αν θα πρεπει να χρησιμοποιηθει εξαεριωτης υγραεριου και στις δυο περιπτωσεις.

Υπαρχει καποια σχετικη αναφορα ωστε να μπορεσω να το ψαξω ή ειναι θεμα εμπειριας.Να σημειωσω οτι ειναι η πρωτη μου μελετη για υγραεριο οποτε οποιεσδηποτε παρατηρησεις σχετικες θα ηταν ευπροσδεκτες.

 

Ευχαριστω.

Link to comment
Share on other sites

Εάν πρόκειται να τοποθετηθεί δεξαμενή, τότε θα εμπλακεί και εταιρεία υγραερίου. Στην περίπτωση αυτή, οι τεχνικοί της εταιρείας υγραερίου θα σε βοηθήσουν. Μία πιθανότητα (όχι κατ'ανάγκη η καλύτερη λύση) είναι να χρησιμοποιηθεί προπάνιο (όχι μίγμα βουτανίου) έτσι ώστε να μην χρειαστεί εξαεριωτής, αν υπάρχει πρόβλημα χώρου/αποστάσεων. Και σε αυτή την περίπτωση, μία ακόμη μεγαλύτερη δεξαμενή (1500 ή και 2000 λίτρων) θα εξαερίωνε πιο άνετα την απαιτούμενη ποσότητα. Η τιμή βέβαια του προπανίου είναι μεγαλύτερη σε σχέση με το μίγμα βουτανίου και προπανίου.

Link to comment
Share on other sites

Η εμπλοκη της εταιρειας υγραεριου ειναι υποχρεωτικη και αν ναι σε ποιο σημειο;

 

Μιλησα με καποια εταιρεια για την αγορα δεξαμενης και μου ειπαν οτι αυτοι θα αναλαβουν τη μεταφορα και την τοποθετηση της δεξαμενης.

Κατι τετοιο ειναι υποχρεωτικο;

Δε θα μπορουσα απλα να αγορασω μια δεξαμενη και να την τοποθετησω με το συνεργειο;

Link to comment
Share on other sites

Υποχρεωτική, όχι δεν είναι. Αλλά στην πράξη κανένας δεν μπαίνει στον κόπο να παραγγείλει δεξαμενή σε κατασκευαστή, να την ελέγξει, να την εξοπλίσει με τα απαραίτητα εξαρτήματα (μετρητή στάθμης, ανακουφιστική βαλβίδα κτλ), να την βάψει/μονώσει, να την μεταφέρει και τέλος να την εγκαταστήσει.

 

Ωστόσο υπάρχουν δύο τρόποι για να βάλεις δεξαμενή.

1. Με συμβόλαιο "ενοικίου" για την δεξαμενή, όπου η εταιρεία υγραερίου σου "δανείζει" την δεξαμενή, αρκεί να αγοράζεις καύσιμο μόνο από την ίδια την εταιρεία

2. Να αγοράσεις (πάλι από την εταιρεία υγραερίου) έτοιμη δεξαμενή, οπότε μπορείς να αγοράζεις καύσιμο από όποιος προμηθευτή κρίνεις εσύ ότι σε συμφέρει.

Link to comment
Share on other sites

Μιλησα με την εταιρεια υγραεριου και ειναι ετσι οπως μου τα ειπες.

Μαλιστα μου ειπανε οτι καλυτερο θα ηταν να χρησιμοποιησω προπανιο ετσι ωστε να μη χρειαστει εξαεριωτης.Η δεξαμενη που μου προτειναν ειναι 2500 lt ομως παρουσιαζεται προβλημα σχετικα με τις αποστασεις ασφαλειας (3m περιμετρικα).

 

Γενικα εχω μπερδευτει λιγο με τους περιορισμους σχετικα με τη χωρητικοτητα της δεξαμενης και τη χρηση εξαεριωτη.

Η παροχη θα ειναι περιπου 12 kg/hr.

 

- Θελω να χρησιμοποιησω δεξαμενη V<0,5 m3 (λογω περιμετρικης αποστασης περιπου 1m).Υπαρχει τετοια δυνατοτητα;

- O εξαεριωτης σε ποιες περιπτωσεις απαιτειται; (φανταζομαι εχει να κανει με την καταναλωση και το ειδος του αεριου)

Link to comment
Share on other sites

Το πόσο μικρή δεξαμενή μπορείς να βάλεις, εξαρτάται κυρίως από το πόσο συχνά είσαι διατεθειμένος να καλείς την εταιρεία για γέμισμα.

 

Ο εξαεριωτής μπαίνει όταν η φυσική εξαέρωση, που λαμβάνει χώρα μέσα στην δεξαμενή, δεν μπορεί να ικανοποιήσει την κατανάλωση.

Οπότε οι παράμετροι είναι

1. μέγιστη κατανάλωση

2. ελάχιστος βαθμός εξαέρωσης μέσα στην δεξαμενή (που με την σειρά του εξαρτάται,

2.1 από το είδος του καυσίμου,

2.2 από την θερμοκρασία περιβάλλοντος,

2.3 μόνωση της δεξαμενής, και

2.4 εμβαδόν της ελεύθερης επιφάνειας του υγρού)

Link to comment
Share on other sites

Σ'ευχαριστω πολυ για τις απαντησεις.

Απο τα παραπανω καταλαβαινω οτι αυτος που ειναι αρμοδιος για να απαντησει στην καθε περιπτωση για τη χρηση ή μη εξαεριωτη ειναι η εταιρεια υγραεριου.

Link to comment
Share on other sites

- Θελω να χρησιμοποιησω δεξαμενη v<0,5 m3 (λογω περιμετρικης αποστασης περιπου 1m).Υπαρχει τετοια δυνατοτητα;

- o εξαεριωτης σε ποιες περιπτωσεις απαιτειται; (φανταζομαι εχει να κανει με την καταναλωση και το ειδος του αεριου)

 

Απ'ότι καταλαβαίνω,έχεις κάποιο περιορισμό στο χώρο.Είναι αλήθεια πως τον εξαεριωτή τον χρησιμοποιείς όταν το καύσιμό σου δεν προλαβαίνει να εξαρώσει ποσότητα υγρού καυσίμου (είτε όταν έχεις μεγάλες καταναλώσεις,είτε όταν δεν έχεις μεγάλη δεξαμενή για να προλαβαίνει να εξαερώσει το καύσιμο).

 

Η δεξαμενή που θα εγκαταστήσεις πρέπει να είναι οπωσδήποτε υπέργεια; Αν βάλεις μια υπόγεια δεξαμενή απ'όσο ξέρω μειώνονται τα όρια απόστασης από κατοικία (ή κάποιο τοίχο κτηρίου).Έτσι, ίσως μπορέσεις να βάλεις μεγαλύτερη δεξαμενή.Φυσικά,αυτές οι δεξαμενές στοιχίζουν κάτι παραπάνω λόγω ανοδίου και εποξικής βαφής.Αλλά εγώ που έχω βάλει κάπου,δεν είχα κάποιο πρόβλημα...(μην σου πω και πως λόγω του ότι είναι υπόγεια,"προκαλεί" μικρότερο πανικό στους περίοικους και ούτε επηρεάζεται πολύ από μεταβολές θερμοκρασίας (συνήθως καλοκαίρι απαιτείται καταιονισμός))

Link to comment
Share on other sites

Λοιπόν, έχω βοηθήσει και άλλους στο παρελθόν με το προπάνιο.

 

1. Ανάλογα με το μέγεθος της δεξαμενής και τη χαμηλότερη αναπτυσόμενη θερμοκρασία (εφόσον μιλάμε για υπέργεια καθοριστικό ρόλο παίζει η χαμηλότερη θερμοκρασία το χειμώνα) υπάρχουν πίνακες από κάθε κατασκευαστή δεξαμενων υγραερίου-προπανίου που καθορίζουν τη μέγιστη δυναμικότητα-ικανότητα εξαέρωσης.

 

2. Στις μαγειρικές σχεδόν πάντα χρησιμοποιούμε προπάνιο γιατί είναι πιο πτητικό και έχει απλούστατα δυνατότερη φλόγα=ψήνει γρηγορότερα..

 

3.Με τον εξαερωτή μπλέκεις πολύ την εγκατάσταση. Πρόσεχε που θα μπεί ο εξαερωτής... πρέπει να έχει αποστάσεις από το κτίριο και όρια.. Ουσιαστικά ο εξαερωτής απαιτεί λιώμενο σπιτάκι με αερισμό όπου αν θέλει ζεστό νερό και δεν είναι ηλεκτρικός, μπαίνει επίτοιχος λέβητας υγραερίου που τραβά από την αέρα φάση της δεξαμενης θερμαίνει ο νερό (ο λέβητας) και αυτό στον εξαερωτή με τη σειρά του το προπάνιο και έτσι εξαερώνεται. Μην ξεχνάς ότι η δεξαμενή δεν πληρώνεται ποτέ πάνω από 80-85% και πρακτικά κάτω από 20% υπάρχει πρόβλημα με τη λειτουργία ειδικά το χειμώνα άρα θες πιο μεγάλη δεξαμενή.

 

4. Έχει βγει ένα εξαιρετικό βιβλίο για το υγραέριο και τις εγκαταστάσεις του Κ. Πασπαλά από τον ΣΜΗΒΕ (συλ. μηχ. ηλ. β. ελλάδος) που τα έχει όλα μαζεμένα και πολύ αναλυτικά ότι θες

 

5. Την υπέργεια να την αφήσετε κατά μέρος. Θέλει ψύξη και ολόκληρο σύστημα καταιονισμου κτλ κτλ κτλ και φαίνεται πολύ άσχημα και απαιτει ΠΕΡΙΦΡΑΞΗ με πινακίδες. Ένω η υπόγεια γλιτώνεις όλα αυτα αρκεί να μην παρκάρει αυτοκίνητο από πάνω.. ΄Γενικά η υπέργεια κάνει μόνο για βιομηχανία...και επηρεάζεται πιο πολύ στις θερμοκρασίες..

 

Αν πάς σε υπόγεια μόνο με χρησικτισία γιατί αν χαλάσει στη φτιάχνει η εταιρεία υγραερίου αρκεί να την ξεθάψεις βέβαια..Έχω βγάλει άδεια σε υπόγειο....... μαγειρίο...που στα χαρτιά όλα καλά φαινόνταν κύρια χρήση..αλλά στην πράξη είχαν κάνει μαμουνιές στην πολεοδομία...

 

Έχω ασχοληθεί πολύ με το θέμα προπάνιο-υγραέριο

  • Like 1
Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστω καταρχην για τις απαντησεις.

Επειδη δεν υπαρχουν περιθωρια στο χωρο εγκαταστασης της δεξαμενης (περιπου 4m πλατος) θα πρεπει να χρησιμοποιησουμε δεξαμενη των 500 lt που εχει μικροτερες απαιτησεις (1m περιφερειακα) για τις αποστασεις ασφαλειας.

 

Άρα ειναι πλεον θεμα κατασκευαστη δεξαμενης (αρα εταιριας υγραεριου) να μου απαντησει αν υπαρχει δεξαμενη 0,5 m3 που να μπορει να καλυψει - εξαερωσει την παροχη που ζηταω (περιπου 12 kg/hr) ειτε για προπανιο ειτε για μιγμα.

 

Διαφορετικα μαλλον θα πρεπει να χρησιμοποιησουμε αλλη δεξαμενη -μεγαλυτερη,ωστε να εχει δυνατοτητα μεγαλυτερης ποσοστητας προς εξαερωσης- αλλα προφανως οχι στο συγκεκριμενο χωρο (αντε πείσε λοιπον τον πελατη!)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.