Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Συνυπογραφή πολιτικού μηχανικού και πρόγραμμα αμοιβών ΤΕΕ


Recommended Posts

Με ποσοστά. Δίνεις δηλαδή για τα στατικά π.χ. 85% σε αυτόν που συνέταξε τη μελέτη και 15% σε αυτόν που συνυπογράφει.

Τα νούμερα 85 - 15 τα είπα ως παράδειγμα. Πάντως κάπου εκεί παίζουν τα ποσοστά. 85-15 ή 80-20. (Αρθ.89 Π.Δ.696/74).

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Οι πεδιλοδοκοί, όπως και η γενική κοιτόστρωση, είναι αυτό που λέμε ειδική θεμελίωση (απλή θεμελίωση είναι τα μεμονωμένα πέδιλα) και μόνο διπλωματούχος πολιτικός μηχανικός έχει δικαίωμα υπογραφής. Το ποσοστό είναι 15% για τη μελέτη και 5% για την επίβλεψη.

 

Μέτα, για τον αντισεισμικό υπολογισμό χρειάζεσαι υπογραφή πολιτικού ή αρχιτέκτονα (δεν νομίζω πως κάποια άλλη ειδικότητα έχει δικαίωμα, σίγουρα δεν έχουν οι Τ.Ε. - το γνωρίζω από το ΤΕΕ) και τα ποσοστά είναι μελέτη και επίβλεψη 30%. (για την επίβλεψη +15% για την ειδική θεμελίωση)

το υπόλοιπο 55% μπορεί και από Τ.Ε.

Από όσο γνωρίζω οι περισσότερες πολεοδομίες μόνο για την ειδική θεμελίωση κοιτάνε. Εγώ αυτά τα ξέρω γιατί χρειάστηκα έγκριση από το ΤΕΕ κάποια στιγμή και μόνο με αυτές τις συνθήκες μου την έδιναν!

Καλά ξεμπερδέματα!

Link to comment
Share on other sites

επειδή μου έχει τύχει, απο το τεε μου είπαν 55% ποσοστό για τον Τ.Ε. και 45% για τον Π.Ε. όσο αναφορά την συνυπογραφή στον αντισεισμικό.

Link to comment
Share on other sites

Να σε ρωτήσω kleio επειδή βλέπω είσαι παθών. Αυτός που συνυπέγραψε την κοίταξε καθόλου τη μελέτη σου ή απλά βάρεσε τη σφραγίδα μια στο μελάνι κ μια στο χαρτί;

Link to comment
Share on other sites

stayros, όχι δέν τις κοιτάει - μου έχει εμπιστοσύνη γιατί συνεργαζόμαστε εδώ και καιρό. καταλαβαίνει οτι συνυπογράφει όχι γιατί δέν ξέρω ή δέν μπορώ να συντάξω μελέτη, αλλα γιατί δέν μου επιτρέπεται.

Link to comment
Share on other sites

Προσυπογραφή λέγεται όταν πολ/κος μηχ/κος υπογράφει ειδική θεμελίωση (πεδιλοδοκοί+γεν. κοιτώστρωση) μαζί με αρχιτέκτονα.....ΟΚ ?

 

Συνυπογραφή όταν υπογράφει ΑΕΙ με ΤΕΙ.......οκ ?

 

Ζητήθηκε λοιπόν σε φίλο αρχιτέκτονα να βάλει ποσοστά 85%-15% στη μελέτη και 95-5% στην επίβλεψη.

(Πολεοδομία Μαρκοπούλου)

 

1) απαιτείται εντολή πληρωμής για το 15% ?

 

2) υπόκειται στον έλεγχο 5000λ? Αν και όπως συζητήσαμε με acnt μάλλον όχι καθώς δεν μας φαίνεται λογικό, καθώς έτσι η μελέτη θα πληρωνόταν >100%.

 

3) Σε πρόγραμμα αμοιβών πως το εισάγετε ? Πχ στο σίβιλ.....πως εισάγεις τον π/μ που προσυπογράφει ? Έχει κατηγορία μελέτης "ειδική θεμελίωση" αλλά σαν ποσό μελέτης είναι διάφορο του ποσού της στατικής μελέτης που έχει πιο πάνω.

 

Εντελώς διασθητικά θα έλεγα ότι δεν θέλει εντολή πληρωμής και δεν υπόκεται σε έλεγχο 5000λ. Επίσης δεν θα το έβαζα μέσα στο πρόγραμμα αλλά θα έβαζα τον αρχιτέκτων να πάρει το 100% και εγώ σαν π/μ το 15% πληρώνοντας μόνο την αμοιβή(δλδ το 15%). Εξάλλου αν πληρώσει το 100% της στατικής μελέτης περνάει φορολογικό έλεγχο καθώς επί του 100% θα έχει και τις όποιες κρατήσεις.

 

4) ΑΠΥ κόβεις ? :rolleyes:

Link to comment
Share on other sites

Ευχαριστούμε για το μάθημα ορολογίας!!! Καλό είναι να μιλάμε όσο πιο σωστά γίνεται και η ορθή επιλογή όρων βοηθάει πάντα!!

 

Και σου απαντώ :

 

1) ναι, απαιτείται εντολή πληρωμής για το 15% (ή το 5% για την επίβλεψη)

 

2) όχι δεν υπόκειται στον έλεγχο 5000λ (όσο βγάλει το πρόγραμμα)

 

3) το ποσοστό εισάγεται στα ποσοστά των μηχανικών επί της στατικής μελέτης. Το CIVIL δεν το έχω δουλέψει, αλλά στο πρόγραμμα του ΤΕΕ (ομάδα έργου) και στο insoft υπάρχει επιλογή.

 

4) κάνεις κανονικά κατάθεση στην ΕΤΕ, κόβεις ΑΠΥ, πληρώνεις ΦΕΜ & ΤΣΜΕΔΕ .... ότι κάνεις για κάθε μηχανικό που υπογράφει μελέτη στην άδεια.

(έχει τύχει να μου ζητήσουν και υπεύθυνη δήλωση για την ηλεκτροδότηση του ακινήτου από τον Πολιτικό Μηχανικό που προσυπέγραψε !!!:) σε μένα)

 

Τέλος, ο Πολιτικός Μηχ. σφραγίζει στο τεύχος και στην κάτοψη θεμελίωσης...

 

Ερώτηση : που βρήκες χωριστά τη μελέτη ειδικής θεμελίωσης; στο CIVIL; Γιατί στο πρόγραμμα του ΤΕΕ δεν το είδα. Έχει προσαύξηση για αντισεισμικό αλλά ειδ. θεμελίωση... Από συνάδελφο που ασχολείται (έχει φτιάξει και πρόγραμμα υπολογισμού αμοιβών) μου είπε το εξής :Αν έχεις στατικά κατηγορία 3 τότε υπολογίζεις με το 75% του προϋπολογισμού την στατική μελέτη και με το 25% και κατηγορία 4 την ειδική θεμελίωση. Αν έχεις εξ' αρχής κατηγορία 4 τότε υπολογίζεται έτσι και αλλιώς... Οπότε για αυτό σου βγάζει διαφορετικά νούμερα από τα ποσοστά.... υποθέτω.

Link to comment
Share on other sites

Αντισεισμικό υπογράφει μόνο ο Πολιτικός μηχανικός, όχι ο Αρχιτέκτονας.

Στην περίπτωση που υπογράφει Αρχιτέκτονας ο Πολιτικός Μηχανικός προσυπογράφει τη μελέτη και την επίβλεψη του αντισεισμικού και την θεμελίωση (τεύχος + ξυλότυπος θεμελίωσης αν η θεμελίωση δεν είναι μόνο με πέδιλα και συνδετήριες δοκούς). Επίσης πρέπει να γίνεται αναφορά στη δήλωση ανάθεσης μελετών & επιβλέψεων και να υπάρχει δήλωση ανάληψης μελέτης και επίβλεψης για την προσυπογραφή.

Στην πολεοδομία Θεσσαλονίκης δεν απαιτείται αμοιβή για την προσυπογραφή. Απαιτείται μόνο να αναγράφεται "άνευ αμοιβής" στις παραπάνω αναφερθείσες δηλώσεις ανάθεσης/ανάληψης.

Για την συνυπογραφή σε περίπτωση που την μελέτη υπογράφει πτυχιούχος ΤΕΙ, απαιτείται αμοιβή. Πόση είναι αυτή; Τουλάχιστον 15%~20% σύμφωνα με το άρθρο 89 του ΠΔ 696/74. 15% για τον έλεγχο εκπονηθήσας μελέτης και 20% για την παρακολούθηση και έλεγχο μελέτης. Για την επίβλεψη; Η πολεοδομία Θεσσαλονίκης δεν εφαρμόζει τίποτα απ' τα παραπάνω τα σχετικά με τις αμοιβές για συνυπογραφές παρά τις έγγραφες δηλώσεις της προϊσταμένης πριν λίγα χρόνια.

 

Αν απαιτείται από την πολεοδομία ποσοστό αμοιβής για την προσυπογραφή/συνυπογραφή εννοείται ότι θα πρέπει να δηλωθεί στο σύστημα αμοιβών του ΤΕΕ, να γίνει κατάθεση στην ΕΤΕ και να πληρωθεί ΤΣΜΕΔΕ, ΦΕΜ για τον προ/συνυπογράφοντα.

 

Ελάχιστη αμοιβή υπολογίζεται μία φορά στο σύνολο των μελετών και μία δεύτερη φορά στο σύνολο των επιβλέψεων. Όχι σε κάθε μελέτη ξεχωριστά, ούτε για κάθε μηχανικό ξεχωριστά. Στο τοπογραφικό δεν υπάρχει ελάχιστη αμοιβή.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.