Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Χαρακτηριστικές αντοχές οπτοπλινθοδομής


 
kfill

Recommended Posts

Συναδελφοι θελω να ρωτησω κατι σχετικα με τις χαρακτηριστικες αντοχες που παιρνουμε υποψιν μας στα κτηρια απο τοιχοποια

1) Συμφωνα με τον ec6 υπολογιζονται αυτες (θλιψης και διατμησης) με συγκεκριμενους μαθηματικους τυπους.

2) Με βασει το παραπανω και τα κοινα τουβλα 9*9*19 και το κοινο κονιαμμα Μ5 (αυτα τα υλικα χρησιμοποιουνται κατα κορο στα κτηρια απο φερουσα οπτοπλινθοδομη) και για παχος τοιχου 30 εκατ. το προγραμμα fedra δινει τιμες 2.7 και 0.20 mpa αντιστοιχα (για θλιψη και διατμηση).Αντιθετα στο fespa οι αρχικες τιμες που δινονται ειναι 7,2 και 0,47 mpa.

Μια ερευνα δικη μου (πιστοποιητικα εταιρειων παραγωγης καλων τουβλων ,βιβλιογραφια για τα κονιαμματα αλλα και απαιτησεις του ec6) δειχνει οτι ισχυουν οι τιμες του fedra.

Οι συναδελφοι της λογισμικης δεν μου απαντησαν επισημα ακομα.

3) Ποια η γνωμη σας και τι χρησιμοποιειτε εσεις.Παντως παιρνοντας τις τιμες του fedra που ειναι πολυ δυσμενεστερες των αρχικων τιμων του fespa και κανοντας ενα οχι πολυ απλο κτισμα απο τοιχοποια διαπιστωσα οτι με το fedra δεν υπαρχουν αστοχιες ενω (με τις ιδιες τιμες) με το fespa υπαρχουν και μαλιστα πολλες .Ολες απο διατμηση.Βλεπετε καποια προβληματα αξιοπιστιας στην επιλυση αυτου του ειδους των κτιριων ;

Link to comment
Share on other sites

........Παντως παιρνοντας τις τιμες του fedra που ειναι πολυ δυσμενεστερες των αρχικων τιμων του fespa και κανοντας ενα οχι πολυ απλο κτισμα απο τοιχοποια διαπιστωσα οτι με το fedra δεν υπαρχουν αστοχιες ενω (με τις ιδιες τιμες) με το fespa υπαρχουν και μαλιστα πολλες .Ολες απο διατμηση.........

 

Ποιές παραμέτρους του FEDRA χρησιμοποίησες? η αστοχία από διάτμηση ήταν εξαιρετικά συνηθισμένη, μέχρι που άρχισαν να προσθέτουν διάφορα "μαγικά" checkbox στις παραμέτρους επίλυσης.

Link to comment
Share on other sites

Το FEDRA εχει πινακες με ολες τις απαιτουμενες παραμετρους οπως προκυπτουν απο τον EC6

Οι χαρακτηριστικες αντοχες που εχει ειναι οπως προκυπτουν απο την εφαρμογη του EC6.

To ζητουμενο ειναι ποιες ειναι οι αντοχες των επιμερους υλικων (τουβλα-κονιαμα).Αυτα δινονται στο FEDRA σε ειδικο πινακακι (τουλαχιστον για τα τουβλα ειναι πραγματικες οι τιμες αν τις συγκρινει κανεις με τις διδομενες απο εργοστασια παραγωγης τουβλων που εχουν αναλογα πιστοποιητικα).

Link to comment
Share on other sites

Εγώ μιλάω για παραμέτρους επίλυσης, όχι υλικών.

Στα λιθοσώματα οι τιμές είναι λίγο-πολύ δεδομένες. Τώρα το αν το κονίαμα που θα χρησιμοποιηθεί τελικά στην κατασκευή θα είναι Μ2 ή Μ5 κλπ. το ξέρεις μόνο αν είσαι πάνω από την μπετονιέρα, και δίνεις οδηγίες παρασκευής. Δύσκολο πράγμα.

Link to comment
Share on other sites

Μπορεις σε παρακαλω να γινεις πιο σαφης;Τι εννοεις παραμετρους .Του προγραμματος; Των κανονισμων;Των Υλικων; Μεθοδο επιλυσης ;.Για να μπορεσω να σου απαντησω.Εκεινο που ειναι το προταρχικο κατ αρχην ειναι οτι η τιμη 7,2 mpa και 0.47mpa για τη διατμηση ειναι εξωπραγματικα δεδομενα για οπτοπλινθοδομη με τα τουβλα που χτιζει ολη η Ελλαδα.Δεν μιλαμε για ειδικες περιπτωσεις.Θα ηθελα και μια συζητηση με συναδελφους που εχουν το FESPA αν αλλαζουν αυτες τις παραμετρους και ποσο τις βαζουν.

Link to comment
Share on other sites

Εκτος απο την ανακατανομη σεισμικων δυναμεων (EC6 & 9.4.6) που δεν διυκρινιζει το FESPA πως το λαμβανει υποψιν του ,ολες οι αλλες παραμετροι ειναι ιδιες.Σημειωτεον οτι το κτισμα ειναι ισογειο με q=1.50

 

Παντως σε μια επαφη που ειχα χθες με συναδελφο του fespa μου εξηγησε οτι αυτο οφειλεται στη διαφορετικη μεθοδολογια επιλυσης (πεσσοι στο fespa,πεπερασμενα στοιχεια στο fedra).Ομως η διαφορες ειναι μεγαλες και εν πασει περιπτωσει οι διδομενες σαν αρχικες τιμες στο fespa ειναι υπερβολικα μεγαλες.

 

Παρατήρηση: Μη διαχωρίζετε την απάντησή σας σε δύο ή περισσότερες διαδοχικές δημοσιεύσεις. Χρησιμοποιείστε την "επεξεργασία" για να αλλάξετε το περιεχόμενο ή να προσθέσετε κάτι στην τελευταία σας δημοσίευση.

Παρακαλώ διαβάστε τους Κανόνες Συμμετοχής του forum.

Ευχαριστώ, ΑΡΗΣ ΧΑΝΙΑ

Link to comment
Share on other sites

Λάβε υπόψη σου και το παρακάτω, χωρίς φυσικά να θέλω να υποβαθμίσω την αξιοπιστία του. Θεωρώ πιο ακριβείς τις επιλύσεις με πεπερασμένα για τοιχοποιία από ότι αυτές με ραβδόμορφους φορείς.

Και στις δικές μου επιλύσεις έχω πρόβλημα (ag=0.24) αλλά όχι σε μονόροφα.

Δες και το μοντέλο σου.

 

http://www.michanikos.gr/showpost.php?p=9310&postcount=9

Link to comment
Share on other sites

Για τα θέματα ανάλυσης:

Για το Fespa δεν θέλω να τοποθετηθώ, γιατί δεν το ξέρω, αλλά και γιατί είμαι αρνητικά προκατειλημμένος με αυτό...

Για το Fedra, λάβε υπόψη σου ότι δεν ελέγχει σε συγκεκριμένες δυσμενείς θέσεις (πρώτη σειρά πεπερασμένων πάνω από πόρτες-παράθυρα σίγουρα, δεν θυμάμαι τώρα και για τις άλλες), γιατί θεωρεί ότι η διάτμηση παραλαμβάνεται από τα σενάζ. Επίσης το θέμα της ανακατανομής, έχει παίξει μεγάλο ρόλο στο να μην κλωτσάνε μεγάλοι τοίχοι, κάτι που συνέβαινε κατά κόρον παλαιότερα.

 

Για τις τιμές των τοιχοποιιών:

Το fedra είναι πολύ διαφανές-ανοικτό βιβλίο. Εφαρμόζει συγκεκριμένους τύπους. Γιατί να υπάρχει αυτή η διαφορά, μάλλον τους "άλλους" πρέπει να ρωτήσεις (όπως έχεις ήδη κάνει).

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.