Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ


danton

Recommended Posts

Ε, λόγω ανεργίας, έχουμε αποκτήσει ψυχολογικά προβλήματα. Και αιτούμαστε διακοπή. Απλό; :)

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Μη μασάτε αυτά που σας λένε ότι διαγραφή γίνεται μόνο για ψυχολογικούς λόγους. Μπορείς να διαγρφείς όποτε θέλεις, απλά δεν ξέρω τι γίνεται αν υπογράφεις δήλωση ότι δε θα ξανασκήσεις το επάγγελμα. Ξέρω συνάδελφο που έχει διαγραφεί και τώρα είναι στην Αγγλία.

Link to comment
Share on other sites

Καλό και αυτό.....Σε λίγο θα μας χωρηγεί τρελλόχαρτο το ΤΣΜΕΔΕ. Ι5 και έτσι!!

Το άλλο με την υπογραφή ότι δεν θα ξανασκήσεις το επάγγελμα με ποιο νόμο ισχύει? Ούτε επί Παπαδόπουλου δεν γινόταν αυτά....

  • Upvote 3
Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι, εξετάστε τα Πρακτικά που ανέβασε πιο πριν ο συνάδελφος abouts (http://www.michaniko...post__p__382326) και επικοινωνήστε με τους συναδέλφους, των οποίων το αίτημα για διαγραφή έγινε δεκτό. Υποθέτω θα είναι πρόθυμοι να μοιραστούν την διαδικασία.

 

Φυσικά, αν κάποιος από αυτούς παρακολουθεί το forum, θα είναι πιο χρήσιμη η παρέμβασή του.

 

Επίσης, σχετικά με την υποτιθέμενη υπογραφή υπευθ. δήλωσης που ζητείται, μιλήστε με κάποιον δικηγόρο. Φαντάζομαι με την προσθήκη φράσης του τύπου "..με επιφύλαξη παντός νόμιμου δικαιώματός μου..", είναι πιο εύκολο να ξεπεραστεί μελλοντικός σκόπελος επανεγγραφής στο ΤΕΕ.

 

 

Βέβαια, αυτό που πρέπει να επιδιωκθεί είναι η δυνατότητα διακοπής στο ΤΣΜΕΔΕ. Η υποχρεωτική διαδικασία διαγραφής από το ΤΕΕ για να διακοπεί η πληρωμή εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ, είναι τριτοκοσμική στη βάση της.

Edited by nikmmech
Link to comment
Share on other sites

Τον τελευταιο μηνα, οι φωνες περι εκουσιας διαγραφης μελων απο το ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ, ολο και πληθαινουν. Ηδη τα παραρτηματα του ΤΕΕ που εδρευουν στη Λαρισα και την Καβαλα κανουν λογο για "μεγαλο κυμα" διαγραφων μελων, λογω αδυναμιας καταβολης των ασφαλιστικων τους εισφορων.

Πιστευω οτι το κυμα αυτο, θα γινει χειμαρρος κατα τον Απριλιο που θα ερθουν τα ραβασακια με τα νεα ασφαλιστρα, που εκτος απο τις χοντρες "κατραπακιες"-παραλογες αυξησεις εισφορων, θα περιεχουν και αναδρομικες αυξησεις εισφορων (στα πλαισια των νεων 5 ασφαλιστικων κατηγοριων που δημιουργουνται) απο 1/7/2011!

Απλα ισως καποιοι ακομη δεν το εχουν παρει χαμπαρι τι παιζει με τις νεες εισφορες, ή ειναι οι "ρομαντικοι" της υποθεσης, και βαυκαλιζονται πιστευοντας οτι ο ηδη ψηφισμενος νομος της αυξησης των εισφορων (στα πλαισια του μεσοπροθεσμου προγραμματος), δεν θα εφαρμοστει.

- Το ΤΕΕ για πολλοστη φορα αυθαιρετει μη αναμορφωνοντας το καταστατικο του: δεν ειναι δυνατο στην αυγη του 2012 να επικαλειται καταστατικο του 1926!!

- Στην Απόφαση της Αντιπροσωπείας ΤΕΕ/ΤΚΜ (4η συνεδρίαση 28.11.2007) για την "ΑΝΑΜΟΡΦΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΙΚΟΥ ΠΛΑΙΣΙΟΥ ΤΟΥ ΤΕΕ", στο αρθρο 2 αναφερονται τα εξης: "Προτείνεται να υπάρχει δυνατότητα διακοπής της άδειας άσκησης επαγγέλματος και αποχώρησηςαπό το ΤΕΕ (και αντίστοιχα από το ΤΣΜΕΔΕ). Μετά από αίτηση του ενδιαφερόμενου υπάρχει η δυνατότητα επανεγγραφής με τυποποιημένη διαδικασία." Καθως φαινεται, η συγκεκριμενη προταση περασε στα ψιλα γραμματα και ουδεποτε εγινε αποδεκτη/εφαρμοστει.

- Το ΤΕΕ αυθαιρετει "ξεχνωντας" την αποφαση του Συνηγορου του πολιτη (ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΑΝΑΦΟΡΑΣ 8957/20-09-1999) η οποια το υποχρεωνει να αποδεχτει την εθελουσια αποχωρηση μελους του.

- Σε καθε περιπτωση, αρνητικη απαντηση του ΤΕΕ σε αιτημα διαγραφης μελους του συνιστα καταστρατηγηση του Ελληνικου Συνταγματος και συγκεκριμενα των αρθρων 5 (παρ.1 και 3) περι ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας και αρθρου 12 παρ.1 της ελευθεριας του συνεταιρίζεσθαι.

- Σε καθε περιπτωση, αρνητικη απαντηση του ΤΕΕ σε αιτημα διαγραφης μελους του παραβιαζει και αντικειται στην αποφαση της ολομελειας του Συμβουλιου της Επικρατειας (Ολομ. ΣτΕ 3198/1990) ότι στην έννοια της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα του προσώπου να μην μετέχει σ΄ ένα σωματείο.

- Τελος, η αρνηση του ΤΕΕ να διαγραψει μελη του επικαλουμενο σχετικο νομοθετικο κενο, παραβιαζει την εφαρμογη σε τετοιες περιπτωσεις της αρχής "in dubio pro libertate," η οποία επιβάλλει να ερμηνεύεται το σχετικό κενό με γνώμονα την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι σε κανένα άλλο σύλλογο ή σωματείο ή Επιμελητήριο δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό κενό και ότι όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι (&ΣΑ, ΙΣΑ κλπ.) προβλέπουν διαδικασίες διαγραφής και παραίτησης των μελών τους. Επομενως, δικαιολογιες του τυπου "δεν μπορει να γραφεται/ ξεγραφεται οποιος θελει απο το ΤΕΕ" δεν εχουν κανενα νομικο ερεισμα και σε περιπτωση ακολουθησης της δικονομικης οδου, οσοι τις επικαλουνται, πολυ απλα θα βρουν το μπελα τους.

  • Upvote 5
Link to comment
Share on other sites

Μίλησα ξανά με δικηγόρο (τη γυναίκα μου). Η marina-thes γράφει τα πράγματα όπως έχουν. Το ΤΕΕ ας λέει ό,τι θέλει. Είναι σίγουρο ότι αν φτάσει σε δίκη θα τη χάσει. Επιπλέον, αν έχει να αντιμετωπίσει κάποιον αποφασισμένο να βγάλει λεφτά απ' αυτή την ιστορία, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταβάλει και αποζημίωση για την άρνηση να γίνει δεκτή η αίτηση διαγραφής. Ένας καλός δικηγόρος μπορεί εύκολα να βρει διάφορους τρόπους που έχει προκληθεί βλάβη από την άρνηση διαγραφής.

Το μόνο που θα πρέπει να προσέξει κάποιος που είναι κοντά στην 15ετία (όπως εγώ) είναι να τη συμπληρώσει στον ίδιο ασφαλιστικό φορέα. Δηλαδή εγώ που έχω 1,5 χρόνο ΙΚΑ και 14 χρόνια ΤΣΜΕΔΕ έχω λόγους να καθίσω άλλον ένα χρόνο στο ΤΣΜΕΔΕ ώστε να συμπληρωθεί η 15ετία σε ένα μόνο φορέα και να έχω κατοχυρωμένη τη γενική εθνική σύνταξη των 360 ευρώ που αντιστοιχεί στη 15ετία.

Φυσικά, μετά τη συμπλήρωση της 15ετίας δεν υπάρχει ούτε μία περίπτωση στο εκατομμύριο να συνεχίσω.

Παρεμπιπτόντως χθες στην πρωτοχρονιάτικη συνάντηση με τους φίλους από το ΕΜΠ, ο ένας με πληροφόρησε ότι θα διαγραφεί σίγουρα εντός του έτους από το ΤΕΕ και άλλος ένας ότι το σκέφτεται πολύ σοβαρά.

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Μπορεί κάποιος να μου απαντήσει; Γιατί αυξάνονται τόσο οι εισφορές του ΤΣΜΕΔΕ; Επειδή θέλουν να το συγχωνεύσουν με άλλα ταμεία-μαύρες τρύπες ή λόγω του κουρέματος των ομολόγων του Ελληνικού Δημοσίου; (Από τα οποία το ΤΣΜΕΔΕ είχε αρκετά). Στη δεύτερη περίπτωση τα πράγματα είναι ακόμη πιο σκούρα, μιας και η Γερμανία πιέζει για ακόμη μεγαλύτερο κούρεμα, της τάξης του 75-80% και όχι 40-50% όπως είχε αρχικά ανακοινωθεί (από τη μεριά της έχει δίκιο, αλλά αυτό είναι μια άλλη ιστορία).

Να πούμε επίσης ότι είναι αμφίβολη και η ιατροφαρμακευτική περίθαλψη! Δεν φτάνει δηλαδή η αύξηση, δεν θα μας πληρώνουν και τα φάρμακα! Αυτό γιατί το ΤΣΜΕΔΕ χρωστάει και στους φαρμακοποιούς! (Αναρωτιέμαι πόσα φάγανε!)

Να τονίσω επίσης ότι η πιθανολογούμενη τακτική του ΤΣΜΕΔΕ να ζητάει βεβαίωση ότι δεν μπορείς να ξαναγραφτείς αν ξεγραφτείς, μπορεί να γυρίσει μπουμεράνγκ εναντίον του: Αν κάποιος ξεγραφτεί, δεν πρόκειται ποτέ να ξαναδώσει εισφορές, ίσως μάλιστα φύγει για πάντα στο εξωτερικό.

Edited by Julius Caesar
Link to comment
Share on other sites

Αγαπητέ Julius Caesar,

Στο internet θα βρεις αναρτημένη την αναλογιστική μελέτη του ΤΕΕ για το ΤΣΜΕΔΕ.

Επίσης, θα βρεις κι άλλες καταγραφές για το τι έχει συμβεί.

Εν ολίγοις, το ΤΣΜΕΔΕ είχε 3,9 δις ευρώ απόθεμα. Μόνο το 2010 το πλεόνασμά του ήταν 211 εκ. ευρώ και ήταν ένα υγιέστατο ταμείο, παρόλο που είχε και έχει τεράστιο ποσοστό λειτουργικών εξόδων σε σχέση με το σύνολο των δαπανών του (περίπου 33%).

Το πρόβλημα είναι ότι αυτή τη στιγμή από τα 3,9 δις έχουν μείνει μόνο 0,7 δις ευρώ. Τα υπόλοιπα τα πήρε το ΥΠΟΙΚ μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος και τα μετέτρεψε σε ομόλογα και γραμμάτια ελληνικού δημοσίο. Ένα πολύ μεγάλο ποσοστό απ' αυτά τα σκουπιδόχαρτα το φορτώθηκε το ΤΣΜΕΔΕ το καλοκαίρι του 2011 προκειμένου να πληρωθούν οι υποχρεώσεις του δημοσίου (μισθοί και συντάξεις δημοσίων υπαλλήλων, κάλυψη των ελλειμμάτων άλλων ταμείων κ.λπ.) παρόλο που όλοι όσοι ασχολούνταν με τα οικονομικά ήταν 100% σίγουροι εδώ και δύο χρόνια ότι κάποια στιγμή θα γίνει κούρεμα στα ομόλογα.

Με το κούρεμα και την ανταλλαγή των ελληνικών ομολόγων με άλλα 20ετους ή 30ετούς διάρκειας, το ΤΣΜΕΔΕ ουσιαστικά δέχεται τεράστιο πλήγμα και θα δυσκολευτεί να πληρώνει τις παροχές και τα τεράστια λειτουργικά και άλλα έξοδα που έχει (επιμένω σ' αυτό, γιατί είναι θέμα το οποίο ορθώς έχει θέσει και η task force για σχεδόν όλα τα ασφαλιστικά ταμεία).

Το ένα ερώτημα, βέβαια, είναι αν αντέχουν οι μηχανικοί αυτή την παράνοια. Απαντώ για τον εαυτό μου: εγώ όχι.

Το άλλο ερώτημα είναι αν με τόσο μεγάλη αύξηση θα υπάρχει αύξηση των πόρων του ταμείου. Δύσκολο να υπολογιστεί. Σίγουρα θα υπάρχει μείωση των αναγκών για παροχές καθώς χιλιάδες μηχανικοί που δεν μπορούν ή/και δεν έχουν ανάγκη το ΤΕΕ (όπως εγώ) θα διαγραφούν ή θα πάψουν να πληρώνουν εισφορές, οπότε δε θα έχει την υποχρέωση το ταμείο να τους καλύψει σε τίποτα. Θα χάσει μεν τις εισφορές αλλά θα μειώσει και την ανάγκη του για δαπάνες. Νομίζω ότι είναι πολύ δύσκολο να υπολογιστεί τι ακριβώς θα γίνει.

Πάντως, πολλοί μηχανικοί θα στραφούν σε φθηνότερες λύσεις. Για παράδειγμα, μια αξιοπρεπής ιδιωτική ασφάλιση υγείας στοιχίζει περίπου 1200 ευρώ, ενώ με άλλα 2000 εξασφαλίζεις κάποια σύνταξη και φαρμακευτική κάλυψη, ένας συνεργάτης μηχανικός σχεδιάζει να πάει στο ΤΕΒΕ όπου στη χειρότερη περίπτωση είναι περίπου στο 60% των νέων ποσών του ΤΣΜΕΔΕ, άλλος φίλος απόφοιτος του ΕΜΠ είπε ότι θα εμφανίσει ως κύριο εισόδημα το αγροτικό που έχει από τους ελαιώνες στο χωριό και θα γραφτεί στον ΟΓΑ (!!!!!), ενώ το πιο αλλοπρόσαλλο το σκέφτηκε ο πιο "γάτα" συμφοιτητής, ο οποίος σχεδιάζει να μετατρέψει τον εαυτό του σε υπάλληλο στην εταιρία του (!!!!!) ώστε να μην υποστεί την αύξηση εισφορών στο ΤΣΜΕΔΕ. Αυτά, βέβαια, ισχύουν για εμάς τους μηχανολόγους όπου σε ελάχιστες περιπτώσεις εμπλεκόμαστε με το δημόσιο και άρα δε χρειαζόμαστε τη σφραγίδα και την υπογραφή. Στις άλλες ειδικότητες που έχουν να κάνουν με πολεοδομίες και δημόσιο δεν ξέρω τι θα γίνει.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Από ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ 3-1-2012

"....Σε ανώμαλη προσγείωση προς τα κάτω των εγγυημένων αποδόσεων στα συνταξιοδοτικά προγράμματα που προσφέρουν οι ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες συμπαρασύρουν η οικονομική κρίση στην Ευρωζώνη και η έλλειψη εμπιστοσύνης των αγορών.

Υπό το βάρος των μειωμένων επενδυτικών επιλογών που έχει πλέον ο ασφαλιστικός κλάδος, το σύνολο των ασφαλιστικών εταιρειών στη χώρα μας προχωρεί τη νέα χρονιά στον επαναπροσδιορισμό της πολιτικής του στον τομέα των συντάξεων, προωθώντας προϊόντα με μειωμένα επιτόκια όχι μόνο σε σχέση με το ανώτατο επιτρεπόμενο επιτόκιο που ισχύει σήμερα και το οποίο διαμορφώνεται στο 3,35%, αλλά και σε σχέση με τα μέσα επίπεδα της αγοράς, που διαμορφώνονται στο 2,5%. Στελέχη του ασφαλιστικού κλάδου χαρακτηρίζουν το επιτόκιο του 3,35% «εξωπραγματικό», στον βαθμό που η κρίση χρέους στην Ευρωζώνη έχει περιορίσει δραστικά τη δυνατότητα επίτευξης ικανοποιητικών αποδόσεων μέσα από ασφαλείς επενδύσεις, όπως είναι τα κρατικά ομόλογα....."

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.