Μετάβαση στο περιεχόμενο

Διαγραφή απο ΤΕΕ/ΤΣΜΕΔΕ


danton

Recommended Posts

Παιδιά πιστεύω ότι υπάρχει ένας μύθος γύρω από αυτό το θέμα και γενικότερα ένας φόβος. Η αλήθεια είναι ότι μέχρι τώρα δεν υπήρχαν πολλές περιπτώσεις διαγραφής.... Οπως πιστεύω ότι στην πλεοψηφία αυτών που διαγράφτηκαν το έκαναν γιατί άλλαξαν επαγγελματική πορεία, ή έφυγαν στο εξωτερικό, με λίγα λόγια δεν τους ενδιέφερε να επαναγραφτούν.

Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι δεν γίνεται, απαγορεύεται κτλ....Με ποιο νόμο? Τα πτυχία, διπλώματα ισχύουν? Ισχύουν (ρωτώ και απαντώ). Γιατί να μην μπορείς εκ νέου να εδώσεις εξετάσεις στο ΤΕΕ? Ποιος νόμος το απαγορεύει? Μήπως θα σε έχουν οι εξεταστές στην μπούκα και δεν θα σε περάσουν?

Τίποτα, επειδή δεν υπάρχει δεδικασμένο είναι λογικό να υπάρχει αυτή η περριρέουσα ατμόσφαιρα. Οχι όμως ότι δεν γίνεται, και αν κάποιος το ψάξει νομικά θα δικαιωθεί.......

 

ΥΓ. Και ξαναλέω, κάποιος πχ που εργάζεται ως υπάλληλος μηχανικός σε εταιρία (δεν τον ενδιαφέρει το ελεύθερο επάγγελμα...είναι πολλοί), που στην τελική δεν ασχολείται με μελέτες, σφραγίδες κτλ (βλέπε ναυτιλιακές, πληροφορικής) γιατί να γραφτεί στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ?

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 2k
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Θες να πείς οτι έχει λόγω να διαγραφεί αυτός που εργάζεται εκει.Γιατί κατα τ άλλα όλοι σαν πρόβατα γραφόμαστε μετά το πτυχίο χωρίς να ξέρουμε τι ακριβώς θα ακολουθήσουμε.Προσωπικα θεωρώ σίγουρο οτι μπορεί κάποιος να διαγραφεί .Το όποιο θέμα παρουσιάζεται κατα την πιθανή επαναγραφή.Ένας λόγος είναι το ότι , απ όσο ξέρω, υπογράφεις οτι δε πρόκεται να θελήσεις στο μέλλον επαναγραφή.

Link to comment
Share on other sites

ΥΓ. Και ξαναλέω, κάποιος πχ που εργάζεται ως υπάλληλος μηχανικός σε εταιρία (δεν τον ενδιαφέρει το ελεύθερο επάγγελμα...είναι πολλοί), που στην τελική δεν ασχολείται με μελέτες, σφραγίδες κτλ (βλέπε ναυτιλιακές, πληροφορικής) γιατί να γραφτεί στο ΤΕΕ-ΤΣΜΕΔΕ?

 

Γιατί, πολύ απλά, η εγγραφή στο Τεχνικό Επιμελητήριο ήταν η φυσιολογική συνέχεια της απόκτησης Διπλώματος Μηχανικού. Δε νομίζω ότι η πλειοψηφία είναι ώριμη αρκετά για να γνωρίζει θέματα επαγγελματικών δικαιωμάτων στα 23-24-25, ούτε κανείς μπαίνει στη διαδικασία να σκεφτεί εναλλακτική οδό πέραν του ΤΕΕ. Βέβαια τώρα όλα έχουν αλλάξει και αρκετοί δε γράφονται πλέον....και πολύ καλά κάνουν.

 

Τέλοσπάντων, πραγματικά, αν κάποιος έχει σκοπό να υποβάλει αίτηση διαγραφής στο ΤΕΕ, έρχομαι έστω και για παρέα - ας μου στείλει π.μ.

 

Όπως έχω δηλώσει επανειλλημένως, το θέμα με ενδιαφέρει. Ανήκω μάλλον σε αυτούς που σκέφτονται να αλλάξουν επάγγελμα, με λόγους αρκετά βαθύτερους από την αύξηση των εισφορών. Οι αυξήσεις απλά μεγενθύνουν την κοροιδία που νιώθω, όπως άλλωστε η φορολογία με "αντικειμενικά κριτήρια".

 

Πολύ απλά αισθάνομαι ηλίθιος, που τελείωσα μία από τις καλύτερες σχολές, απλά για να μου φορτώνουν ισόβιες ποινικές ευθύνες για λάθη άλλων - να τα βράσω τα επαγγελματικά δικαιώματα του Πολιτικού Μηχανικού. Αν το πλαίσιο του επαγγέλματός μου ήταν στοιχειωδώς αξιοπρεπές, ας με ξεσκίζανε σε εισφορές και φόρους - θα την έβρισκα την άκρη. Όχι όμως αυτή η αηδία, το βασίλειο της ασάφειας και της αοριστολογίας, με το Μηχανικό μόνο του να πρέπει να δαμάσει τις δυνάμεις της φύσης (π.χ. σεισμούς) με ποινές απίστευτες και αμοιβές της πείνας.

 

Εδώ ο άλλος είναι βουλευτής π.χ., βγάζει τα κέρατά του, έχει κάνει ο ΙΔΙΟΣ απίστευτες γκάφες, καταδικάζωντας ένα κράτος για γενιές ολόκληρες, και τον βλέπεις και κυκλοφορεί ελεύθερος, κάνει δηλώσεις του στυλ "ε, κάναμε λάθος, θα το διορθώσουμε", "δεν κάναμε σωστούς υπολογισμούς¨...Αφού έκανες λάθος ΠΛΗΡΩΣΕ μ*λάκα...

 

Εντάξει, αν καταρρεύσει η πολυκατοικία θα βγω και γω και θα πω ότι έκανα λάθος, θα κάνουμε μία άλλη πιο γερή. Μπορεί επίσης να ισχυριστώ ότι την περίοδο της μελέτης ήμουνα πολύ απασχολημένος, και δεν πρόλαβα να διαβάσω το τεύχος των υπολογισμών.

 

Τέλοσπάντων, απλά είμαι ανόητος και παραλυρώ. Αγνοήστε με. Πάντως, αν κάποιος θέλει να πάει στο ΤΕΕ να διαγραφεί, έρχομαι παρέα αν το θέλει - είμαι αρκετά ξεκάθαρος ως προς τη θέση μου.

Edited by Toxus1
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

CRIS

Ναι νταξ, μπορείς να μου πεις ποιος νόμος στηρίζει αυτό το έγγραφο που υποτίθεται υπογράφεις κατά την διαγραφή? Γιατί μου θυμίζει ψιλό Βόρειο Κορέα το θέμα....

Σαχλαμάρες μας λένε που δεν στηρίζονται πουθενά.....

Και να σου πω και το άλλο μεταξύ μας. Δεν υπάρχει πρακτικότητα (ωραία λέξη) στο να επανεγγραφείς. Διαγράφεσαι προφανώς γιατί έχεις αποφασίσει να κάνεις κάτι άλλο στη ζωή σου... Τι να ξαναγίνεις μέλος ΤΕΕ μετά από χρόνια και να κάνεις τι? Από το 0 πάλι? Υποτίθεται βρήκες αλλού "καταφύγιο".

Λόγο να διαγραφτεί έχει οποισδήποτε.... Αλλά για τις ειδικότητες μηχανικών που προανέφερα δεν υπάρχει και εξ'αρχής λόγος, άσχετα αν όπως λες πάμε (ή πηγαίναμε)όλοι σαν τα πρόβατα μετά το δίπλωμα και γραφόμασταν.

Φίλος μου ηλεκτρολόγος είναι χρόνια σε εταιρία πληροφορικής. Ουδέποτε χρειάστηκε να σφραγίσει τίποτα. Τραβάει τα μαλλιά του που στα 26 έδωσε στο ΤΕΕ. Τι του χρησιμεύει τίποτα..... Το ίδιο συνάδελφος χημικός μηχανικός κτλ κτλ

Edited by ikaros13
Link to comment
Share on other sites

η συζητηση μου δημιουργεί όμορφη διαθεση...

τι ωραίο να μην είσαι εξαρτημένος από το κράτος των απατεωνων και τους θεσμούς του!

 

η διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ δε θα επρεπε να σχετίζεται με διαγραφή από το ΤΕΕ και αυτό γιατί ειναι αδιανοητο να σου ζητανε να πληρώνεις ασφαλιστρα οταν δεν εχιες δουλεια! είναι άτοπο, αβάσιμο και ότι αλλό θελετε...

 

και μολις προσφατα βγηκε η αποφαση που μας δινει το διακιωμα για θεωρηση βιβλιαριου και ασαλιστικη ενημεροτητα, η οποία δε λύνει το προβλημα της μη δυνατοτητας καταβολής των ασφαλιστρων, τα οποια θα αυξηθούν εντος του έτους στανταρ!

 

θεωρώ πως το θεμα πρεπει να συζητηθεί και στο ΣΜΤ κατα τοπους αλλά και μεταξύ ολών των μηχανικών που είτε έχουν διαφορα χαρίσματα και αφησαν ο επαγγελμα εστω για μια περιοδο για να ασχοληθουν με κάτι άλλο, είτε είναι ανεργοι και γενικα για τους Ανθρωπους με την ιδιοτητα του μηχανικού που δε θελουν να ληστευονται κάθε μηνα από εναν φορέα συμμετοχο στο τρελλο πανηγύρι ...

 

νομικά δεν θα υπαρξει προβλημα να κατοχυρωθει η δθυνατοτηατ επανεγγραφης αλλα αυτποο θα πάρει χρόνο αφου η υπόθεση μπορεί να φτασει και στα ευρωπαικα δικαστηρια, και το οποίο απαιτεί πολύ μεγαλη συμμετοχη μηχανικών στην υπόθεση.

 

το συζηταω με φιλους μηχανικους καιρό τωρα, που δε πολυασκουμε το επαγγελμα αλλα τη βγαζουμε με καμια ιστοσελιδα, ιδιαιτερα μαθηματα και διαφορες αλλες απασχολησεις αναλογα με τα ταλεντα του καθενος...

 

αναμενω τις ιδεες σας και μπορω να πω πως με εψησε η ιδεα για μεταφορα της εδρας σε αλλη χωρα μελος της ΕΕ (οσο θα υπαρχει αυτη)

Link to comment
Share on other sites

Καλό θα ήταν αυτούς τους χαλεπούς καιρούς, που όλοι λίγο πολύ αντιμετωπίζουμε τα ίδια προβλήματα (οικονομικό, ασφαλιστικό... υπαρξιακό-που θα μας βγάλει αυτή η κατάσταση ;) ) να έχουμε μια αλληλοστήριξη και να είμαστε ειλικρινείς μεταξύ μας. Δυστυχώς οι κύριοι του ΤΣΜΕΔΕ, του ΤΕΕ και της Τροίκας ξέρουν ότι είμαστε πολλοί και θέλουν να μας εξάγουν... σαν να μασταν ντομάτες και ελαιόλαδο..

 

Δεν έχουν καταλάβει ότι αυτή η ψυχούλα που λέγεται μηχανικός είναι χιλιοταλαιπωρημένη αλλά είναι και ένας πολυμήχανος νους..

 

Δεν θα έπρεπε να λάβουν μέτρα για τις ψυχολογικές συνέπειες που έχουν όλα αυτά τα μέτρα στον ελεύθερο επαγγελματία μηχανικό.;

Πέρα από την οικονομική εξαθλίωση, υπάρχει ανάγκη ψυχολογικής υποστήριξης των μηχανικών γιατί οι περισσότερο είναι ελεύθεροι επαγγελματίες και

δεν έχουν αυτή την συναδελφική αλληλεγγύη και υποστήριξη που θα έπρεπε να έχουμε. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και εδώ φαίνονται οι φίλοι, τα πραγματικά αδέρφια

και οι καλοί συνάδελφοι...και οι καιροσκόποι...

Edited by abouts
Link to comment
Share on other sites

παιδια επειδη το θεμα των ασφαλιστρων 'καιει' πολυ κοσμο και ειναι επακολουθο της ανεργιας και οχι μονο εχω στειλει επιστολη την οποια και εχω αναρτησει σε αυτο το τοπικ στις 6/11/11. Οποιος πραγματικα ενδιαφερεται για αυτο το βραχνα μπορει να κανει και αυτος το ιδιο.Το τεε εννοειται εδω και τρεισ μηνεσ δε μου εχει απαντησει παρα μονο μου εστειλε να πληρωσω τη συνδρομη μου για το νεο ετος. Το τσμεδε απο την αλλη μου ειπε τις γνωστες αηδιες περι ασφαλισης τησ ιδιοτητας μεσα σε 3 γραμμες στηριζομενο σε ενα αναγκαστικο νομο του 40!Επειδη αυτη τη στιγμη ο συνηγορος του πολιτη κανει καποιες κινησεις σχετικα με το αιτημα μου οποιος θελει μπορει να κανει και αυτος το ιδιο και να πιεσει για αλλαγη αυτου του αδικου μετρου!δηλ ανεργος και να πληρωνεις ασφαλιστρα. καταλαβαινετε ολοι πως οταν ειμαστε τοσοι που εχουμε το ιδιο προβλημα ενας μονος του δε μπορει να κανει κατι αποτελεσματικο οπως θα εκαναν πολλοι μαζι

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι στην κοροιδία, δε νομίζω ότι το ΤΕΕ δε σου ξαναδίνει την άδεια, δεν το συμφέρει.

Απλά εγώ αυτό που αντιμετωπίζω κάθε φορά που παω στο ΤΕΕ και ΄θιγω το θέμα είναι ότι

"απαγορεύεται" η διαγραφή μου. Απλά πράγματα. Ο στοχος τους είναι να μη φύγει κανείς!

Εχω στείλει mail σε αρμοδιο τμημα προκειμένου να κάνω παύση πληρωμών των ασφαλίστρων

για το χρόνο που δε δουλεύω (κάτι που κάνουν τα υπόλοιπα ταμεία) .

Καμία απάντηση. Το έκανα για να εχω γραπτή απόδειξη της αδιαφορίας και της παραπληροφορησης

πριν απευθυνθώ στο συνήγορο του πολίτη. Μόλις είμαι έτοιμη θα σε ειδοποιήσω συνάδελφε που

θελεις ναρθεις για παρέα. Όμως επιμένω οτι μεμονωμένα δε γίνεται τίποτα

Link to comment
Share on other sites

Εχω στείλει mail σε αρμοδιο τμημα προκειμένου να κάνω παύση πληρωμών των ασφαλίστρων

για το χρόνο που δε δουλεύω (κάτι που κάνουν τα υπόλοιπα ταμεία) .

Καμία απάντηση. Το έκανα για να εχω γραπτή απόδειξη της αδιαφορίας και της παραπληροφορησης

πριν απευθυνθώ στο συνήγορο του πολίτη.

τα mail και τα τηλέφωνα με το ΤΣΜΕΔΕ δεν τα πάνε καλά

αν θες επίσημη απάντηση πρέπει να πρωτοκολλήσεις το αίτημά σου

Link to comment
Share on other sites

Το έκανα για να εχω γραπτή απόδειξη της αδιαφορίας και της παραπληροφορησης

πριν απευθυνθώ στο συνήγορο του πολίτη

 

δεν χρειάζεται. ο συνήγορος έχει αποφανθεί επί 10ετίας τώρα επί του θέματος

 

άλλο απόσπασμα από την απόφαση για τον συνεφακούλη

 

 

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι σε κανένα άλλο σύλλογο ή σωματείο ή Επιμελητήριο δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό κενό και ότι όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι (ΔΣΑ, ΙΣΑ κλπ.) προβλέπουν διαδικασίες διαγραφής και παραίτησης των μελών τους.

 

 

Κύκλος Κοινωνικής Προστασίας

 

 

 

ΠΟΡΙΣΜΑ

(ΝΟΜΟΣ 2477/1997 “Συνήγορος του Πολίτη και Σώμα Ελεγκτών-Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης” Άρθρο 4, Παράγραφος 6)

 

 

[ΑΡ. ΠΡΩΤ. ΑΝΑΦΟΡΑΣ 8957/20-09-1999]

 

Θέμα:

 

Υπαγωγή στην ασφάλιση με κριτήριο την άσκηση επαγγελματικής δραστηριότητας. Δικαίωμα διαγραφής από το ΤΕΕ και το ΤΣΜΕΔΕ

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη: Μαρία Μητροσύλη

 

Επιστήμονες: Παναγιώτης Τσακανίκας

 

 

 

 

 

 

 

 

 

ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΣ 2000

 

 

 

 

 

 

 

 

Αθήνα, 13 Οκτωβρίου 1999

 

 

 

Αριθμ. Πρωτ.4080/99

Ειδικός Επιστήμονας: Παναγιώτης Τσακανίκας

72 89 735

 

 

 

1. Κύριο Κωνσταντίνο Λιάσκα

 

Πρόεδρο της Διοικούσας Επιτροπής

 

του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος

 

Καραγεώργη Σερβίας 4

 

 

 

2. Κύριο Ιωάννη Ζωιόπουλο

Πρόεδρο του ΔΣ του ΤΣΜΕΔΕ

Κολοκοτρώνη 4

 

 

 

ΠΟΡΙΣΜΑ ΕΡΕΥΝΑΣ ΑΝΑΦΟΡΑΣ

 

 

Θέμα: Δικαίωμα αποχώρησης – παραίτησης μέλους του ΤΕΕ. - Διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ

 

 

Ο κύριος Θεοχάρης Συνεφακούλης, ηλεκτρολόγος μηχανικός και μέλος του ΤΕΕ, υπέβαλλε αναφορά στο Συνήγορο του Πολίτη (αριθμ. πρωτ.4080/99), με την οποία ισχυριζόταν ότι το ΤΕΕ αρνείται να κάνει δεκτή την παραίτησή του, αν και ο ίδιος έχει παύσει εδώ και αρκετά έτη να ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού και απασχολείται αποκλειστικά σε αγροτικές εργασίες.

Μετά την έρευνα της αναφοράς, τη μελέτη του θεσμικού πλαισίου, την επικοινωνία που είχαν οι συνεργάτες μου με αρμοδίους υπαλλήλους του ΤΕΕ και ΤΣΜΕΔΕ, αλλά και τις απόψεις σας που περιέχονται στο με αριθμ. πρωτ. 17884/22.9.99 εγγραφό σας ο Συνήγορος του Πολίτη συντάσσει το παρόν πόρισμα σύμφωνα με την παράγραφο 6 του άρθρου 4 του Ν. 2477/97.

 

Ιστορικό: Ο κύριος Συνεφακούλης υπέβαλλε την με ημερομηνία 13.1.1999 αίτησή του προς το Τεχνικό Επιμελητήριο Ελλάδος, με την οποία ζητούσε να διαγραφεί από το Μητρώο του ΤΕΕ, επειδή εδώ και αρκετά χρόνια δεν ασκεί το επάγγελμα του μηχανικού. Επί της αιτήσεως αυτής έλαβε την υπ΄αριθμ. 2135/21.1.1999 απάντηση με την οποία απορρίφθηκε το σχετικό αίτημά του, με το αιτιολογικό ότι από τις ισχύουσες διατάξεις προκύπτει ότι μετά τη λήψη της άδειας ασκήσεως επαγγέλματος όλοι οι μηχανικοί της χώρας είναι υποχρεωτικά μέλη του ΤΕΕ.

Περαιτέρω σε σχετική αίτησή του για διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ ο κύριος Συνεφακούλης έλαβε παρόμοιου περιεχομένου απάντηση (υπ΄ αριθμ. πρωτ. 7541/29.3.1999), με την οποία απορρίφθηκε το αίτημά του με το αιτιολογικό ότι τα μέλη του ΤΕΕ ασφαλίζονται υποχρεωτικά στο ΤΣΜΕΔΕ.

Αξίζει μάλιστα να επισημανθεί ότι η παραίτηση του κυρίου Συνεφακούλη από το ΤΕΕ αποβλέπει κυρίως στην εξαίρεσή του από την κύρια ασφάλιση του ΤΣΜΕΔΕ, ώστε να καταστεί δυνατή η υπαγωγή του στην ασφάλιση του ΟΓΑ, που συνεπάγεται, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, απόδειξη της ιδιότητας του αγρότη και ένταξή του στο μητρώο αγροτών.

 

Νομοθετικό πλαίσιο – Ερμηνεία : Στις καταστατικές διατάξεις του ΤΕΕ (Π.Δ.27 Νοεμβρ./ 14 Δεκ. 1926, όπως τροποποιήθηκε με Ν. 1486/84) δεν περιλαμβάνεται ρύθμιση για τη διαγραφή των μελών του από το Μητρώο του ΤΕΕ και γενικά για την εκούσια αποχώρηση μελών. Με βάση το παραπάνω γεγονός το ΤΕΕ αρνείται να διαγράψει τα μέλη του που δεν επιθυμούν την συνέχιση της συμμετοχής τους σ΄ αυτό, ερμηνεύοντας το σχετικό νομοθετικό κενό σε βάρος τους και σε βάρος της ελευθερίας τους να επιλέγουν αν επιθυμούν να συμμετέχουν ή όχι σε ένα επαγγελματικού χαρακτήρα επιμελητήριο, εφόσον βέβαια παράλληλα ασκούν πραγματικά ή όχι το αντίστοιχο επάγγελμα.

Εξάλλου στο αρθρ. 6 Α.Ν. 2326/40 «περί ΤΣΜΕΔΕ» ορίζεται ότι μετέχουν υποχρεωτικώς του Ταμείου πάντες οι δικαιούμενοι να είναι μέλη του ΤΕΕ και από τότε που άρχισαν να καταβάλλουν σε τούτο τη συνδρομή τους …»

Ο Συνήγορος του Πολίτη εκτιμά, ότι η κατά τα ανωτέρω ύπαρξη νομοθετικού κενού, επιβάλλεται να αντιμετωπιστεί με γνώμονα την προστασία των συνταγματικών δικαιωμάτων της ελεύθερης ανάπτυξης της προσωπικότητας (αρθ. 5 παρ. 1 και 3 Σ) και της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι (αρθρ. 12 παρ.1 Σ). Εχει γίνει μάλιστα δεκτό (Ολομ. ΣτΕ 3198/1990) ότι στην έννοια της ελευθερίας του συνεταιρίζεσθαι συμπεριλαμβάνεται και το δικαίωμα του προσώπου να μην μετέχει σ΄ ένα σωματείο, το οποίο σαφώς παραβιάζεται με την ερμηνεία που δίνεται εκ μέρους του ΤΕΕ στο σχετικό νομοθετικό κενό. Αλλωστε σε κάθε περίπτωση νομοθετικού κενού και αμφισβήτησης ως προς την ερμηνεία μιας διάταξης είναι εφαρμοστέα η αρχή in dubio pro libertate, η οποία επιβάλλει να ερμηνεύεται το σχετικό κενό με γνώμονα την προστασία των ατομικών δικαιωμάτων.

Η αντίθετη ερμηνεία που στερεί από ένα μέλος σωματείου ή επιμελητηρίου ή άλλου συλλογικού φορέα, τη δυνατότητα της ελεύθερης αποχώρησης παραβιάζει ευθέως τις προαναφερόμενες συνταγματικές διατάξεις και δεν είναι δυνατό να γίνει αποδεκτή.

Αξιοσημείωτο μάλιστα είναι το γεγονός ότι σε κανένα άλλο σύλλογο ή σωματείο ή Επιμελητήριο δεν υπάρχει αντίστοιχο νομοθετικό κενό και ότι όλοι οι επαγγελματικοί σύλλογοι (ΔΣΑ, ΙΣΑ κλπ.) προβλέπουν διαδικασίες διαγραφής και παραίτησης των μελών τους.

 

Συμπέρασμα: Με βάση τα ανωτέρω, ο Συνήγορος του Πολίτη θεωρεί ότι στην περίπτωση του κυρίου Συνεφακούλη, τυγχάνουν άμεσης και ευθείας εφαρμογής οι προαναφερόμενες συνταγματικές διατάξεις, ώστε να του επιτραπεί η άμεση αποχώρηση από το ΤΕΕ και η διαγραφή από το μητρώο, σε κάθε δε περίπτωση να του επιτραπεί η εξαίρεση από τον κλάδο κύριας σύνταξης του ΤΣΜΕΔΕ, καθώς αυτό ως ασφαλιστικός φορέας οφείλει να ασφαλίζει την απασχόληση του μηχανικού και όχι την ιδιότητα.

Οι ισχυρισμοί που περιέχονται στο υπ΄αριθμ. πρωτ. 17884/22.9.99 έγγραφο του ΤΕΕ, με το οποίο εκφράζονται ενδοιασμοί για τη δυνατότητα άσκησης του δικαιώματος αποχώρησης – παραίτησης του κυρίου Συνεφακούλη, χωρίς νομοθετική ρύθμιση, με την οποία να καθορίζονται οι λεπτομέρειες, οι προυποθέσεις και οι συνέπειες της διαγραφής, δεν είναι ικανοί για να περιορίσουν την άσκηση ενός συνταγματικού δικαιώματος.

Αλλωστε η επίκληση εκ μέρους του ΤΕΕ της ανυπαρξίας ρύθμισης για την εκούσια αποχώρηση των μελών του και εκ μέρους του ΤΣΜΕΔΕ την ύπαρξη ρητής υποχρέωσης ασφάλισης σ΄αυτό όλων των μελών του ΤΕΕ, έχει οδηγήσει σε παράλογη εμπλοκή, η οποία σαφώς παραβιάζει την αρχή της χρηστής διοίκησης.

Περαιτέρω, το γεγονός ότι η Διοικούσα Επιτροπή του ΤΕΕ έλαβε απόφαση στη συνεδρίαση της 31.8.1999, σύμφωνα με την οποία το ΤΕΕ πρόκειται να εισηγηθεί στο αρμόδιο Υπουργείο ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ. «τη συνολική και υπεύθυνη νομοθετική ρύθμιση του θέματος», εναρμονίζεται πλήρως με το ενδιαφέρον του Συνηγόρου του Πολίτη για τη γενικότερη ρύθμιση του θέματος, όπως αυτό εκφράστηκε και στην από 4.6.1999 επιστολή μου, σε καμμία όμως περίπτωση δεν μπορεί να δικαιολογήσει την καθυστέρηση στη ρύθμιση του θέματος του κυρίου Συνεφακούλη, ούτε να παραπέμψει αυτή στη μετά από μεγάλο χρονικό διάστημα νομοθετική ρύθμιση του θέματος.

Παρόλα αυτά και με σκοπό την αποφυγή οποιασδήποτε εμπλοκής και την άρση της καθυστέρησης στην αποδοχή της παραίτησης του κυρίου Συνεφακούλη, ο Συνήγορος του Πολίτη, επιτελώντας το διαμεσολαβητικό του ρόλο, προτείνει να ρυθμιστούν οι λεπτομέρειες των συνεπειών της εκούσιας αποχώρησής του από το ΤΕΕ ad hoc μέσω της υποβολής υπεύθυνης δήλωσης του ενδιαφερόμενου όπου θα δηλώνεται και η νέα του ασφαλιστική κάλυψη.

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα ο Συνήγορος του Πολίτη κρίνει ότι το θέμα του κυρίου Συνεφακούλη πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα, με κριτήριο τις προαναφερόμενες επιταγές του Συντάγματος και της νομολογίας, αφού επιπρόσθετα ληφθεί υπόψη η εμπλοκή που έχει δημιουργηθεί στο δικαίωμα του συγκεκριμένου πολίτη να επιλέξει το επάγγελμα, που θα ασκήσει και την ασφάλιση στην οποία θα υπαχθεί.

Περαιτέρω, από τη διάταξη του αρθρ. 4 παρ. 6 ν. 2477/97, όπου ορίζεται ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες οφείλουν να ενημερώσουν το Συνήγορο του Πολίτη σχετικά με τις ενέργειές τους σχετικά με την εφαρμογή των προτάσεών του αλλά και από την αρχή της νομιμότητας που επιβάλλει την ανάκληση παράνομων διοικητικών πράξεων, συνάγεται η υποχρέωση των διοικητικών οργάνων να εξετάσουν το πόρισμα του Συνηγόρου του Πολίτη και είτε να προβούν στις αναγκαίες ενέργειες για την εφαρμογή του, είτε να αιτιολογήσουν εμπεριστατωμένα και όχι με βάση γνωστά στοιχεία, τη μη εφαρμογή του πορίσματος αυτού.

Για όλους τους προαναφερόμενους λόγους ο Συνήγορος του Πολίτη συνέταξε το παραπάνω πόρισμα απευθυνόμενο προς τη Διοικούσα Επιτροπή του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος καθώς και προς το Δ.Σ. του ΤΣΜΕΔΕ, ζητώντας την επενεξέταση τόσο της υποβληθείσας παραίτησης του κυρίου Συνεφακούλη, όσο και της αίτησής του για διαγραφή από το ΤΣΜΕΔΕ, γνωστοποιώντας αυτό, κατ΄εφαρμογή της διάταξης του αρθ.4 παρ.6 ν. 2477/97 στη Γενική Γραμματεία Γραμματεία Δημοσίων Εργων του ΥΠΕΧΩΔΕ και στη Γενική Γραμματεία Κοινωνικών Ασφαλίσεων του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων για να προβούν στις νόμιμες ενέργειες.

 

 

 

Με τιμή

 

 

Δρ. Μαρία Μητροσύλη

Βοηθός Συνήγορος του Πολίτη

 

 

Γνωστοποίηση (αρθ. 4 παρ. 6 ν. 2477/97):

1. Κύριο Ιωάννη Χρυσικόπουλο, Γενικό Γραμματέα Δημοσίων Εργων, Υ.ΠΕ.ΧΩ.ΔΕ.

2. Κύριο Δημοσθένη Δασκαλάκη, Γενικό Γραμματέα Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Edited by papatzou
  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.