Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Οι γεωπόνοι κάνουν στατικές μελέτες;


Recommended Posts

Όπως λέει και ο τίτλος, οι γεωπόνοι κάνουν στατικές μελέτες;

Γνωρίζει κανείς τι επαγγελματικά δικαιώματα έχουν στον τομέα αυτό;

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Νομίζω όχι οι μόνοι που κάνουν στατικές μελέτες είναι οι Πολιτικοί-Αρχιτέκτονες-Τοπογράφοι μηχανικοί και οι αποφοιτοι των Τ.Ε.Ι δομικών έργων

Link to comment
Share on other sites

όχι βέβαια προς Θεού

δεν διδάσκονται τίποτε σχετικό,ούτε προκύπτει απο πουθενά τέτοιο δικαίωμα

έλεος!!!!!

οι Τοπογράφοι Μηχανικοί και οι Δομικών Έργων με περιορισμούς (δύο όροφοι,όχι αντισεισμικός κλπ)

Link to comment
Share on other sites

Από όσο γνωρίζω το μόνο δικαίωμα που έχουν οι Γεωπόνοι αφορά μόνο τα τεχνικά έργα Πρασίνου (εξειδικευμένες εργασίες ΜΕΚ) και τίποτε άλλο. Ούτε στατικές ούτε αρχιτεκτονικές μελέτες.

Link to comment
Share on other sites

Χάρη, προφανώς η πηγή της απορίας σου είναι η επιστολή ευχαριστίας της Σχολής Γεωπονικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας προς την ΜΑΡΑΒΕΑΣ ΑΕΕΛ για την δωρεά του staad ώστε ναχρησιμοποιηθεί για μεταπτυχιακή εργασία σχετική με στατική ανάλυση Θερμοκηπιακών Κατασκευών.

 

Επειδή και εμένα με παραξένεψε όταν το διάβασα, έψαξα αλλά δεν μπόρεσα να βρω αν κάνουν στατικές μελέτες.

Εχουν ένα μάθημα με τίτλο "Γεωργικές Κατασκευές - Θερμοκήπια" αλλά δεν κατάφερα να μάθω περισσότερες πληροφορίες για το τι είναι.

Αλλά οι κατασκευές θερμοκηπίου απαιτούν στατική μελέτη? Δεν το γνωρίζω μιας και δεν μου έτυχε ποτέ.

Link to comment
Share on other sites

Επιπλέον κάνωντας μια αναζήτηση στην google βρήκα αυτό (βλ. το δεύτερο αποτέλεσμα το .doc). Σε συνδυασμό με αυτό κρίνω ότι δεν έχουν δικαίωμα για στατικές καθώς οι στατικές είναι η κατηγορία 8 και οι γεωπόνοι έχουν τις 22,23,25,26 και 27.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδερφοι οι γεωπόνοι μέχρι πριν από λίγα χρόνια είχαν το δικάιωμα να βγάλουν οικοδομική άδεια για ισόγεια οικία διότι κάποτε η σχολή τους ήταν συγχωνευμένη με την σχολή των Αγρονόμων-Τοπογράφων.Φυσικά σήμερα δεν έχουν τέτοιο δικάιωμα

Link to comment
Share on other sites

Πηγή της απορίας μου ήταν αυτό ακριβώς που περιέγραψε ο erling.

Αν δεν κάνουν στατικά τι το χρειάζονται ένα "βαρβάτο" πρόγραμμα όπως το Staad pro;

Αν δεν κάνουν στατικά πώς δίνουν μεταπτυχιακή εργασία με θέμα τη στατική ανάλυση θερμοκηπίου;

Υπάρχουν κατασκευές που δεν απαιτούν στατική μελέτη; Μπορεί να μην την απαιτεί η πολιτεία για την έκδοση οικοδομικής άδειας ή για να δώσει μια άδεια λειτουργίας σ' ένα θερμοκήπιο αλλά δεν μπορεί να μην κάνει κάποιος έστω και στοιχειώδεις στατικούς υπολογισμούς.

 

Έκανα μια μικρή έρευνα για τη γεωπονική σχολή του ΑΠΘ και πιστεύω ότι αντίστοιχα θα ισχύουν και στις άλλες σχολές.

Στη γεωπονική σχολή του ΑΠΘ υπάρχει ο Τομέας "Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής" στον οποίο και υπάγεται το εργαστήριο "Γεωργικών Κατασκευών και Εξοπλισμού".

Στο διδακτικό προσωπικό του εν λόγω τομέα θα βρείτε τρεις διδάσκοντες με πτυχίο/δίπλωμα Πολιτικού Μηχανικού.

Ο τομέας αυτός έχει ένα μεταπτυχιακό, το "Γεωργικής Μηχανικής & Υδατικών Πόρων", το οποίο αποβλέπει στην παροχή γνώσεων μεταξύ άλλων και στο γνωστικό αντικείμενο της "κατασκευής, ελέγχου και ρύθμισης του περιβάλλοντος γεωργικών εγκαταστάσεων", όπως το αναφέρει. Εκεί μάλλον εντάσσονται και οι στατικές μελέτες.

Πάντως στο πρόγραμμα κορμού (1ο & 2ο έτος) και στο πρόγραμμα του τομέα δεν υπάρχει ούτε μια στατική ούτε μια έστω τεχνική μηχανική.

Υπάρχει όμως το τριών εξαμήνων μεταπτυχιακό πρόγραμμα ειδίκευσης του τομέα που ανέφερα παραπάνω, το "Γεωργικής Μηχανικής & Υδατικών Πόρων", στο οποίο υπάρχουν τα μαθήματα:

 

  • στο 2ο εξάμηνο "Σχεδιασμός αγροτικών κατασκευών και θερμοκηπίων" με περιγραφή:"Χωροταξικός και αρχιτεκτονικός σχεδιασμός κτηνοτροφικών κτιρίων (βουστάσια, χοιροστάσια, προβατοστάσια, πτηνοστάσια). Τύποι και υλικά κατασκευής. Τύποι και υλικά κατασκευής θερμοκηπίων. Μεθοδολογία και εφαρμογή εξελιγμένων λογισμικών προγραμμάτων ηλεκτρονικής σχεδίασης δύο και τριών διαστάσεων (Achicad, Form Z) στο σχεδιασμό αγροτικών κατασκευών και θερμοκηπίων."
  • στο 3ο εξάμηνο "Προχωρημένη Μηχανική των στερεών σωμάτων" με περιγραφή: "Στατική ισορροπία. Σύνθετοι φορείς. Ροπή αδρανείας. Κύκλος του Mohr. Έννοιες τάσης εφελκυσμού, θλίψης, στρέψης. Θεωρία ελαστικότητας. Νόμος Hooke. Μηχανικές ταλαντώσεις: Ελεύθερες και εξαναγκασμένες διακριτών συστημάτων. Ταλαντώσεις ελαστικών σωμάτων. Ταλαντώσεις γεωργικών μηχανημάτων – έλεγχος"

Σίγουρα πάντως μετά τα παραπάνω αναφερόμενα και τη σχετική έρευνα μπορώ να πω ότι μπορούν να κάνουν και το τοπογραφικό (υπάρχουν σχετικά προπτυχιακά μαθήματα δεν γνωρίζω όμως αν τα κάνουν με gps χειρός ή κάτι πιο ακριβές), και αρχιτεκτονικά (με το archicad μάλιστα να σχεδιάσουν το θερμοκήπιο) και σίγουρα στατικά αφού έχουν όλες τις θεωρητικές γνώσεις για να αξιοποιήσουν ένα προγραμματάκι σαν το Staad. Μάλλον έχασα κάθε ιδέα για το Staad εκτός εάν εφαρμόζει την τεχνολογία του ΗΑL από την Οδύσσεια 2000 του Κιούμπρικ, που ο μηχανικός είναι περιττός!

Λέτε να είναι διαφορετικά στις άλλες γεωπονικές και να κάνουν περισσότερα στατικά;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.