Μετάβαση στο περιεχόμενο

Οι γεωπόνοι κάνουν στατικές μελέτες;


Recommended Posts

Εγώ βλέπω σε λίγο καιρό εδώ οι μηχανικοί όλοι να κάνουν τις μελέτες των άλλων. Οι μηχανολόγοι θα κάνουν τοπογραφικά, οι ηλεκτρολόγοι θα κάνουν στατικά, οι αρχιτέκτονες ηλεκτρολογικά....

 

Εδώ είναι Ελλάδα !

Αυτο το κανουν κυριως οι πολιτικοι και ελαχιστα οι αρχιτεκτονες, οι οποιοι λενε για τους υπολοιπους μηχανικους οτι δεν ειναι μηχανικοι και το εχουν περασει μεσω της προπαγανδας τους στον πολυ κοσμο.

Τελειωνουν μια σχολη που απο το 1970 δεν εχει εξεληχθει και δεν ξερουν τιποτα αλλο απο στατικα και αρχιτεκτονικα σχεδια για μπετινα κτηρια. Βρες μου πολιτικο να σου κανει στατικη μελετη μεταλλικου κτηριου. Εγω βρηκα απο αλλη πολη γιατι εδω δεν ειχαν το προγραμμα για μεταλλικα, ελεος δηλαδη.

Παραδειγμα: Στη λευκαδα εχουμε πανω απο 50 ελ. επαγγελματιες πολιτικους και αρχιτεκτονες, ενω οι ηλεκτρομηχανολογοι μελετητες ειναι 4-5. Οι υπολοιποι 200 που τελειωσαν μαζι με εμενα που ειναι; Δουλευεουν στις τηλεπικοινωνιες, στους υπολογιστες, στην πληροφορικη, σε εργοστασια. Ο πολιτικος και ο αρχιτεκτονας που θα δουλεψει; Εχουν ανοιξει νεοι οριζοντες στο επαγγελμα του και νεες διεξοδοι; Το ιδιο θα ισχυε για τους ηλεκτρολογους αν δεν ειχαμε ραγδαια εξεληξη της ηλεκτρονικης και των υπολογιστων και αν δεν ειχαν προνοησει να μετατραπουν οι σχολες και σε μηχανικους υπολογιστων. Για σκεφτειτε εγω σημερα να ειχα τελειωσει ηλεκτρολογος-μηχανολογος στα προτυπα του 1950. Τι θα εκανα; Μετασχηματιστες και κινητηρες ή μεταφορα ηλ. ρευματος; Αυτα ειναι ξεπερασμενα πλεον. Αν δε γνωριζα ηλεκτρονικα, ψηφιακη λογικη, υπολογιστες, τι δυνατοτητες θα ειχα στην ελευθερη αγορα;

Εκ των πραγματων ο πολιτικος μηχανικος δεν μπορει να εξελιχθει. Ειναι αλλες οι ειδικοτητες που απαιτουνται σημερα. Συνεπως θα μπορουσε το κρατος και το πολυτεχνειο να πει: Απο σημερα θα βγαζουμε 50 πολιτικους μηχανικους το χρονο, 300 ηλεκτρολογους, 100 μηχανολογους, 150 περιβαλλοντος κτλ. Δεν ειναι ουτε κακο ουτε προσβολη. Το 1950 που δεν υπηρχε εξεληξη της τεχνολογιας το ιδιο ισχυε για τους ηλεκτρολογους, ηταν κατα καποιο τροπο το σκουπιδι του πολυτεχνειου.

Ο λογος που η αρχιτεκτονικη μελετη ειναι πανακριβη για τις αδειες οικοδομων ειναι ακριβως αυτος: Η αρχιτεκτονικη μελετη στα κοινα κτηρια δεν ειναι κατι δυσκολο, ομως πως θα ζησουν οι πολιτικοι μηχανικοι που εχουν πεσει σαν τις ακριδες; Πιο λογικο θα ηταν να ειναι ακριβα τα στατικα που δε μπορει ο καθενας να τα κανει και ταυτοχρονα η υπογραφη σημαινει και μια μεγαλη ευθυνη. Εχουμε φτασει στο σημειο να θεωρειται η ηλεκτρολογικη μελετη και η στατικη λιγοτερο σημαντικη και επικυνδινη απο την αρχιτεκτονικη.

Ας σταματησουν οι ελαχιστες αμοιβες και θα δουμε που θα παει η αρχιτεκτονικη μελετη σε σχεση με αλλες μελετες μηχανικων;

Μπορει τωρα να βγουν οι πολιτικοι και να αρχισουν να μου λενε για τη δυσκολια της αρχιτεκτονικης. Με συγχωρειται αλλα οποιος το θεωρει δυσκολο να ρθει να του φτιαξω εγω αρχιτεκτονικα με τις ελαχιστες νομιμες αμοιβες.

Στους αρχιτεκτονες βγαζω το καπελο, μην παρεξηγηθω. Αλλη νοοτροπια στα αρχιτεκτονικα, αλλες ικανοτητες, αλλες γνωσεις, αλλη φαντασια, κτλ κτλ. ομως ο πολιτικος συγνωμη αλλα οταν κανει αρχιτεκτονικα πληρωνεται υπερογκα γι' αυτο που αποδιδει και αυτο συμβαινει γιατι πρεπει με 1 αδεια το χρονο (δεν τους αναλογει παραπανω τοσοι πολλοι που ειναι) οι ελευθεροι επαγγελματιες πολιτικοι να κρατησουν γραφειο.

 

Το προβλημα θεωρω οτι ειναι της πολιτειας που δεν κανει τιποτα με σχεδιασμο και βεβαια για να μην κρυβομαστε, η πολιτεια-κρατος-κυβερνησεις σε μεγαλο βαθμο ειναι πολιτικοι μηχανικοι που απο κομπλεξ ισως, προσπαθουν με νυχια και με δοντια να αποδειξουν οτι το 2010 οι σχολες που τελειωσαν ειναι οι πιο επικαιρες και απαραιτητες σχολες στην Ελλαδα και στον κοσμο. Μεγα λαθος να ωθεις σημερα το νεο να γινει πολιτικος μηχανικος κι οχι μηχανικος αλλης ειδικοτητας πιο συγχρονης. Μεγα λαθος και αναχρονισμος να υποστηριζεις μια ειδικοτητα που εκ των πραγματων δε μπορει να εξεληχθει.

 

Συνολικα βεβαια να μην παραβλεψουμε οτι η Ελλαδα ειναι εργοστασιο επιστημονων και ταυτοχρονα η χειροτερη χωρα σε υποδομες για να απασχοληθουν οι επιστημονες αυτοι.

 

 

Υ.Γ. μια και το thread ειναι για γεωπονους να πω και αυτο που εχω πει χιλιαδες φορες: Δεν εχει σημασια τι μαθηματα εκανε ο καθενας στη σχολη αλλα ο τροπος σκεψης και η κατευθυνση που δινει η καθε σχολη. Αν δωσεις σε ενα μηχανικο να διαβασει 10 μαθηματα ιατρικης και μετα να βγαλει διαγνωση για εναν ασθενη με απλη ιωση, ειναι 99% σιγουρο οτι θα διαγνωσει πως ο ασθενης εχει λιγες μερες ζωης μονο. Ο γεωτεχνικος δεν ειναι μηχανικος, σκεφτεται εντελως με αλλο τροπο, δε το λεω θεωρητικα, το εχω διαπιστωσει. Καθε ομαδα επαγγελματων εχει αλλο τροπο σκεψης και αυτος ακριβως πρεπει να ειναι ο σκοπος των σχολων, ο τροπος σκεψης, κι οχι οι πολλες γνωσεις που στην τελικη ερχονται και φευγουν.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

ναι αλλα για ενα βουστασιο δεν μπορει να εχει λογο ο πολιτικος μηχ η ο αρχιτεκτονας η ο τοπογραφος και να μην εχει ο γεωπονος.σαυτο εχουν δικηο.

Link to comment
Share on other sites

Η άδεια για ένα βουστάσιο παίρνει πρώτα έγκριση από το υπουργείο γεωργίας. Εκεί είναι κάποιοι, μάλλον γεωπόνοι, που κάνουν τους απαιτούμενους ελέγχους. Βασικά σου δίνουν από την αρχή τις απαιτήσεις τους για τετραγωνικά κλπ.

Η συμβουλή του γεωπόνου είναι πάντα επιθυμητή, αλλά σε συνεννόηση με τον πελάτη, ο οποίος αν δεν έχει την εμπειρία θα απευθυνθεί στον κατάλληλο άνθρωπο για να τον καθοδηγήσει.

Link to comment
Share on other sites

Προσωπικά είμαι απόφοιτος της Γεωπονικής Σχολής του ΑΠΘ και ειδικά του τομέα Εγγείων Βελτιώσεων, Εδαφολογίας και Γεωργικής Μηχανικής και έχω παρακολουτήσει και το μεταπτυχιακό Γεωργικής Μηχανικής & Υδατικών Πόρων.

δεν μπαινει θέμα αντιπαραθεσης Πολιτικων Μηχανικών -Γεωπονων,απλά επειδη ειχα φιλους στην Γεωπονικη που ακολουθησαν την ανωτερω ειδικοτητα εχω να επισημανω οτι η ειδικότητα ηταν δυσκολη ,απαιτουσε πολυ προσπαθεια,τα παιδια ειχαν ορεξη και ονειρα ,και στο τελος ...ενα μηδεν.

πιστευω απλα οτι πρεπει να βαζουμε το εαυτο μας στην θεση των αλλων

.αυτο σε καμια περιπτωση δεν αναιρει το οτι οι Πολιτικοι Μηχανικοι ειναι οι αρμοδιοι για τα στατικα.

Link to comment
Share on other sites

Το θέμα είναι οτι υπάρχουν πολλές τέτοιες αδικιές που ο κάθε απόφοιτος μιας οποιασδήποτε σχολής μπορεί να σου πεί χίλια δυο προβλήματα που αντιμετωπίζει στην αγορά εργασίας.

Ο φίλος μας ο γεωπόνος έχει σαφώς δίκιο, αλλά εγώ θα ήθελα να του πώ οτι απλώς παίρνει μια "ιδέα" απο το τι τραβάμε εμείς οι τεχνολόγοι γεωπονίας απο την άλλη.

Οι τεχνολόγοι γεωπονίας δεν διδάσκονται τα πάντα, αλλά εξειδικεύονται σε κάτι συγκεκριμένο απο την αρχή και για 4 χρόνια μέχρι να αποφοιτήσουν σε αντίθεση με τους γεωπόνους που παίρνουν απλώς μια κατεύθυνση μέτα απο τις βασικές σπουδές τους. Έτσι στις σχολές τεχνολόγων γεωπονίας έχουμε τα τμήματα φυτικής παραγωγής, ζωικής παραγωγής, ιχθυοκαλλιέργειας κλπ

Για παράδειγμα γιατί ο γεωπόνος που πήρε ειδικότητα αγροτικής οικονομίας να μπορεί να συντάσσει μια περιβαλλοντική μελέτη για ένα βουστάσιο ενώ αντίστοιχα ο τεχνολόγος γεωπονίας-ζωϊκής παραγωγής να μη μπορεί?

Εν πάσει περιπτώσει η κατάσταση είναι δράμα..και όποιος καταφέρει ποτέ να βάλει σειρά σε αυτά τα προβλήματα ας τον προτείνουμε για Νομπέλ..τί να πώ?

Link to comment
Share on other sites

αν και Π.Μ. συμφωνώ με τα γραφόμενα του nikoskourtis πιο πάνω. Στο μόνο που διαφωνώ οτι ο Πολ. Μηχανικός είναι ξεπερασμένη ειδικότητα.

Link to comment
Share on other sites

απλά δεν υπαρχει σχεδιασμος τι χρειαζόμαστε κλπ.ετσι βγαινει ο αλλος εργων υποδομης ,δεν εχει ουσιαστικα δικαιωματα επιβιωσης και παριστανει τον τοπογραφο να επιβιωσει.ποιος φταιει?η κεντρικη διοικηση.

Link to comment
Share on other sites

...ποιος φταιει?η κεντρικη διοικηση.

 

Τη σήμερον ημέρα (ή μάλλον τα τελευταία 15 χρόνια) σχολικός επαγγελματικός προσανατολισμός δεν υπάρχει. Το ''κράτος'' γνωρίζεις ως πολίτης ότι ενδιαφέρεται μόνο για ψηφαλάκια και έτσι επιτρέπει την ανεξέλεγκτη δημιουργία τμημάτων και σχολών.

 

Ε, ως γονιός που πονάει το παιδί του ή ως υποψήφιος φοιτητής που αγωνιά για το μέλλον του δεν πρέπει να ελέγξεις λίγο τη σχολή? Λίγο λέμε, ίσα ίσα να δεις τί επαγγελματικά δικαιώματα έχει (ή δεν έχει).

 

Θα έλεγα ότι οι ευθύνες είναι μισές-μισές αλλά όσο σκέφτομαι πως εν γνώσει τους όλοι αυτοί οι διαμαρτυρόμενοι συμμετέχουν στο ''παιχνίδι'' μου ανεβαίνει το αίμα... Αυτογνωσία λέμε!

Link to comment
Share on other sites

  • 9 months later...

Το συγκεκριμένο topic ακούγεται περισσότερο επίκαιρο τώρα που είναι στα σκαριά η σύνταξη επαγγελματικών δικαιωμάτων.

 

Γνωρίζει κάποιος εάν αναφέρεται τίποτα σχετικό στο προσχέδιο;

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.