Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Τελικές επιφάνειες επίπλων (λάκα, καπλαμάς, βακελίτης, μελαμίνη)


ss_sk

Recommended Posts

Μπορει καποιος να μας δωσει τους ορισμους (απο τι αποτελειται)του καθε υλικου και μια εικονα του.

Εγω προσωπικα μπερδεύομαι και δεν γνωριζω αυτο που βλεπω τι ακριβως ειναι και αν ειναι καλυτερο απο τοι άλλο.

Αν μπορει καποιος θα ηταν χρήσιμο πολυ.

Επαναφέρω το θέμα αν μπορεί κάποιος να τα πει πιο ξεκάθαρα!!!

Link to comment
Share on other sites

Φυσική ξυλεία:

Καπλαμάς : ή αλλιώς διακοσμητικό ξυλόφυλλο (plywood)

Όπως λέει και η ίδια η λέξη είναι επιφάνειες λεπτές σαν φύλλο που προέρχονται από ξύλο συνήθως είναι από 1,6 χιλ έως 3. σε ειδικές προδιαγραφές ξύλινων επιφανειών αναφέρεται και χάνεται το πάχος του καπλαμά γιατί όσο πιο χοντρός είναι επιτυγχάνεται μεγαλύτερη αντοχή. Υπάρχουν δύο είδη καπλαμά, ο φυσικός και ο τεχνητός. Οι τεχνητοί καπλαμάδες είναι φυσικοί καπλαμάδες επεξεργασμένοι ώστε να δίνουν χρωματικά ομοιόμορφο αποτέλεσμα.

 

 

Βιομηχανική ξυλεία:

Αντίστοιχο του καπλαμά σε βιομηχανική ξυλεία είναι η μελαμίνη η οποία έχει μεγαλύτερη αντοχή από τον καπλαμά και είναι πολύ πιο οικονομική. Αλλά το αισθητικό αποτέλεσμα δεν είναι τόσο όμορφο. Επίσης τα σόκορα όπου εφαρμόζεται η μελαμίνη συνήθως για λόγους οικονομίας είναι από ταινία pvc. Παράγονται από υπολείμματα ξύλου μαζί με ρητίνες και γίνεται επικόλληση, στις εξωτερικές επιφάνειες, ειδικών φιλμ.

 

Ο καπλαμάς ή η μελαμίνη λόγω πάχους αποτελούν διακοσμητικό στοιχείο και όχι το φέρον στοιχείο μιας ξύλινης κατασκευής για αυτό το λόγο εφαρμόζεται σε κάποια υπόβαση από βιομηχανική ξυλεία όπως mdf ή κόντρα πλακέ.

 

Υποβάσεις από βιομηχανική ξυλεία:

- Νοβοπάν ή αλλιώς μοριοσανίδες. -- Οι μοριοσανίδες είναι πλάκες από μόρια ξύλου με κόλες συνθετικής ρητίνης και κατασκευάζονται υπό την επίδραση θερμότητας και πιέσεως.

- Mdf . Το MDF αποτελείται από ίνες ξύλου που προέρχονται από κορμούς, υπολείμματα υλοτομίας κτλ. Οι ίνες αφού ξηρανθούν αναμιγνύονται με ρητίνες και πρεσάρονται

- Κόντρα πλακέ – OSB το κόντρα πλακέ θαλάσσης κατασκευάζεται από λεπτά φύλλα ξύλου τα οποία συγκολλούνται μαζί πάλι με ρητίνες. ¨έχει μεγάλη αντοχή σε στρέβλωση λογω του ότι τα φύλλα συγκολλούνται με αντίθετη φορά

 

 

Η λάκα είναι βαφή βιομηχανική η οποία εφαρμόζεται σε κόντρα πλακέ. Και συνήθως δεν γίνεται στον μαραγκό αλλά σε βαφείο που εφαρμόζει βερνίκια.

  • Upvote 4
Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Ερώτηση γιατί έχω μπλέξει ολίγον.

 

Θέλησα να φτιάξω μια κουζίνα για το καινούριο μας σπίτι. Πήρα διάφορες προσφορές από μαγαζιά και επιπλοποιούς, πάντα διαλέγοντας σαν υλικό τον βακελίτη.

 

Τελικά διάλεξα την προσφορά ενός σχετικά "γνωστού" μας ο οποίος μας έκανε και την καλύτερη τιμή και μας την έφτιαξε.

 

Ύστερα από μερικές μέρες ήρθε στο σπίτι ένας άλλος γνωστός από τον οποίο είχα πάρει επίσης προσφορά(ακριβότερη όμως) και είδε την κουζίνα. Τον ρώτησα την γνώμη του και βλέποντας κάτι κομμένα κομμάτια μου είπε ότι το υλικό δεν είναι βακελίτης αλλά μελαμίνη!

 

Εγώ πήρα το κομμάτι αυτό και πήγα στην εταιρεία που ξέρω ότι εισάγει αυτά τα πορτάκια. Εκει μου είπαν ότι είναι μελαμίνη με επένδυση φορμάικας και όταν του είπα ότι κάποιος επιπλοποιός μου το πούλησε για βακελίτη άρχισε να μου τα μασάει και να μου λέει διάφορα κουλά του στυλ "πως να σου εξηγήσω τώρα τι είναι το ένα και τι το άλλο " και "δεν έχουν μεγάλες διαφορές" και κάτι τέτοια...

 

Το θέμα είναι πως μπορώ εγώ να είμαι καλυμμένος όταν πάω στον έμπορο που μου έφτιαξε την κουζίνα και να μην παίξουμε την κολοκυθιά "ειναι μελαμίνη, όχι είναι βακελίτης"...

 

Μπορώ να κάνω upload φωτογραφία τομής εάν κάποιος πιστεύει ότι μπορεί να το διακρίνει.

 

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

Κάνε ένα Upload φωτογραφίας και επίσης πες αν είχατε τεχνική περιγραφή για την δουλειά.

Αν δηλαδή με κάποιον τρόπο δεσμέυεται ο κατασκευαστής της κουζίνας ως προς τα υλικά.

Αν δεν δεσμεύται, γεια χαρά νταν. Αν δεσμεύεται τότε πάρε έναν γνωστό σου δικηγόρο να του τρίξει τα δόντια να σου το αντικαταστήσει.

Link to comment
Share on other sites

μην ανησυχείς !!!!

αν γενικά είχει καλή εμφάνιση

θεωρώ 99% πως είναι βακελίτης ή τέλος πάντων αυτό που ονομάζειται βακελίτης

 

για την ακρίβεια υποψιάζομαι πως είνα postforming

 

ο ανταγωνιστής να σε ψαρώσει ήθελε

-----

η φορμάικα είναι βακελίτης

Link to comment
Share on other sites

Τελικά ο εμπορος μου είπε ότι ήταν MFC δηλαδή όντως μελαμινικό αλλά καλής ποιότητας και μεγάλου πάχους επίστρωσης και και...

 

Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος παραδέχτηκε ότι θα έπρεπε να μου το έχουν εξηγήσει καλύτερα και ότι ήταν λάθος του υπαλλήλου ο οποίος θα έπρεπε να με είχε ενημερώσει ακριβώς.

 

Συζητήσαμε για το τι μπορούμε να κάνουμε τώρα, και του πρότεινα να κάνουμε μια ανατιμολόγηση για να μην μπαίνουμε τώρα σε καινούριες διαδικασίες και δουλείες για αντικατάσταση. Παρότι μου είπε ότι η τιμολόγηση έχει γινει με βάση το συγκεκριμένο υλικό δέχτηκε.

 

Τελικά μου έκοψε ένα 12% περίπου από την συνολική τιμή(σ.σ. δεν είναι όλα τα πορτάκια αυτού του τύπου) και θα μου δώσει και μια εγγύηση για την κουζίναι για 10 χρόνια.

 

Το συμπέρασμα είναι ότι από όπου ψωνίζετε φροντίζετε να παίρνετε μια αναλυτική προσφορά με τεχνικά χαρακτηριστικά ώστε να ξέρετε τι σας γίνεται...

Link to comment
Share on other sites

  • 6 years later...

Καλησπέρα βρήκα αυτό το παλιό θέμα για μία απορία σχετικά με μία αγορά που θέλω να κάνω για κάποια παδιικά έπιπλα, αναφορικά με τα είδη ξυλείας που υπάρχουν μιας και δεν ήμουν μεγάλος γνώστης.

 

Μου έδειξε δυο σειρές επίπλων λοιπόν η πωλήτρια εκ των οποίων μου είπε ότι η πρώτη είναι από μελαμίνη και η δεύτερη από ξύλο. Η απορία μου είναι τι εννοεί ακριβώς όταν λέει από ξύλο.

Αναφέρεται σε μασίφ ξυλεία ή πρόκειται για κάποιο άλλο υλικό (mdf ας πούμε ή κάποιο άλλο που δεν γνωρίζω) και το αποκαλούν ξύλο για να του προσδώσουν αξία. 

 

Εγώ από τις λιγοστές γνώσεις που είχα ως τώρα είχα την εντύπωση ότι το καλύτερο ξύλο είναι το μασίφ και ότι αυτό είναι το ακριβότερο. Όντως η δεύτερη σειρά ήταν αρκετά πιο ακριβή από την πρώτη και σαφέστατα πολύ πιο όμορφη στο μάτι. Ωστόσο ήθελα να ξέρω αν υπάρχει κάποιος τρόπος να καταλάβω τι εννοεί ο πωλητής με την λέξη ξύλο. Εννοεί όντως μασίφ; Υπάρχει τρόπος να καταλάβω κάτι δια της αφής, από το βάρος, από τον ήχο που κάνει όταν το χτυπάω με το δάχτυλο, ή από τα νερά που το ξύλο μπορεί να έχει ας πούμε; Το καταλαβαίνω κάπως;

 

Ευχαριστώ πολύ για την όποια βοήθεια!

 

edit. Μόλις βρήκα και τη σειρά που μου έδειξε και μου είπε ότι είναι ξύλο:

http://www.irabebe.gr/growing-up-2/growing-up-by-hra/

 

Χαρακτηριστικά αναφέρει: Οι συλλογές αποτελούνται από έπιπλα υψηλής ποιότητας και αντοχής κατασκευασμένα από φυσικά υλικά. Το ξύλο, και κυρίως η ανθεκτική οξυά, αποτελεί για μας την βασική πρώτη ύλη και παραμένει πρωταρχική βάση για την κατασκευή των παιδικών επίπλων. 

Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...
On 15/4/2011 at 11:23 ΜΜ, nikoletta said:

- Νοβοπάν ή αλλιώς μοριοσανίδες. -- Οι μοριοσανίδες είναι πλάκες από μόρια ξύλου με κόλες συνθετικής ρητίνης και κατασκευάζονται υπό την επίδραση θερμότητας και πιέσεως.

- Mdf . Το MDF αποτελείται από ίνες ξύλου που προέρχονται από κορμούς, υπολείμματα υλοτομίας κτλ. Οι ίνες αφού ξηρανθούν αναμιγνύονται με ρητίνες και πρεσάρονται

- Κόντρα πλακέ – OSB το κόντρα πλακέ θαλάσσης κατασκευάζεται από λεπτά φύλλα ξύλου τα οποία συγκολλούνται μαζί πάλι με ρητίνες. ¨έχει μεγάλη αντοχή σε στρέβλωση λογω του ότι τα φύλλα συγκολλούνται με αντίθετη φορά

 

Ποιες οι διαφορές απο μοριοσανίδες-MDF-κοντρα πλακέ;

Link to comment
Share on other sites

Δεν κατάλαβα ακριβως το ερώτημα. Ποιες οι διάφορες μεταξύ τους ; 

Το κόντρα πλακέ θεωρείται ανώτερο από τα αλλά και είναι και πιο ακριβό αλλ με καλύτερη αντοχή στην υγρασία .

Σε κάθε περίπτωση όλα τα παραπάνω είναι επιφάνειες που τις χρησιμοποιούν οι μαραγκοί αντί της μασίφ ξυλείας είτε για να ρίξουν το κόστος και τα εργατικά , είτε γιατί είναι καλύτερες λύσεις τεχνικά πχ  προς αποφυγή στρεβλώσεων κτλ. 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.