Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υγροποιήσεις κτιστής καμινάδας κεντρικής θέρμανσης


chrisvach

Recommended Posts

Νομίζω ότι συμφωνούμε.

Το σκεπτικό μου είναι ότι η μόνωση μιας κτιστής καμινάδας είναι ήδη ικανοποιητική και ότι, όπως λες, η ψύξη των καυσαερίων μπορεί να προέρχεται από την "ψυχρή" της μάζα, που δεν προλαβαίνει να ζεσταθεί, λόγω μικρής αναλογίας χρόνου ON/total. Oποτε, η εξωτερική μόνωση λίγο μπορεί να βοηθήσει.

 

Αντίθετα, εκτιμώ ότι συνήθως η θερμοκρασία των καυσαερίων είναι σχετικά χαμηλή, ειδικά με τους καυστήρες αερίου, και ότι συνήθως η ισχύς των καυστήρων είναι πολύ μεγάλη με αποτέλεσμα μικρή αναλογία χρόνου ΟΝ/total.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...
  • Απαντήσεις 41
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

καλησπέρα.ενδιαφερομαστε να σγορασουμε ενα διαμέρισμα όπου η καμινάδα περνάει μέσα απο τα διαμερίσματα.ειναι ανοξείδωτη με πυρίμαχη σιλικονη στις ενώσεισ.Εξωτερικά εχει διπλή μόνωση απο πετροβάμβακα και γυψοσανίδα.αυτο ειναι εγκεκριμένο???θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα διαρροής καυσαερίου ???

Link to comment
Share on other sites

καλησπέρα.ενδιαφερομαστε να σγορασουμε ενα διαμέρισμα όπου η καμινάδα περνάει μέσα απο τα διαμερίσματα.ειναι ανοξείδωτη με πυρίμαχη σιλικονη στις ενώσεισ.Εξωτερικά εχει διπλή μόνωση απο πετροβάμβακα και γυψοσανίδα.αυτο ειναι εγκεκριμένο???θα αντιμετωπίσουμε προβλήματα διαρροής καυσαερίου ???

 

Είναι μέσα στα όρια του νόμου.

Link to comment
Share on other sites

Προς sof_pap :Γιατί σε απασχολεί η περίπτωση διαρροής καυσαερίων (που φυσικά δεν αποκλείεται) και δεν σε απασχολεί εξίσου η περίπτωση ηλεκτροπληξίας;

 

Οσο σε απασχολεί το ένα τόσο θα έπρεπε να σε απασχολεί και το άλλο. Και μάλλον η ηλεκτροπληξία λίγο περισσότερο ...

 

Αλλά αυτό δεν είναι το θέμα της συζήτησής μας. Σε παρακαλώ να μην επεκταθούμε άλλο στο παρόν νήμα συζήτησης.

Link to comment
Share on other sites

ο συνολικός β.α. ανεβαίνει πάνω απο το 100% (για πετρέλαιο max 106% & για φ.α. 111%).

 

Όταν λες ότι ο συνολικός β.α. αναβαίνει πάνω από 1 τι εννοείς;

Link to comment
Share on other sites

Η απόδοση των λεβήτων (κατά κανόνα) αναφέρεται στην κατώτερη θερμογόνο δύναμη ενός καυσίμου, η οποία σχετίζεται μόνο με την αισθητή ενέργεια (θερμότητα) που εκλύεται κατά την εξώθερμη αντίδραση (κάυση).

 

Σε αντιδιαστολή η ανώτερη θερμογόνος δύναμη αναφέρεται στην συνολική ενέργεια που μπορεί να αποδώσει το καύσιμο υπό την προπόθεση ότι η τελική θερμοκρασία των αντιδρόντων (καυσαέριο) θα "επιστρέψει" στην αρχική θερμοκρασία των προϊόντων (καύσιμο + Ο2 - περίπου θερμοκρασία δωματίου/λεβητοστασίου) (Συνολικη εν.= αισθητή+ λανθάνουσα)

 

Η τελευταία αυτή περίπτωση "αποφεύγεται" καθώς αν απάξουμε όλη τη διαθέσιμη θερμική ενέργεια των καυσαερίων, η θερμοκρασία τους κατέρχεται κάτω από το επίπεδο συμπύκνωσης με σχηματισμό νερού+SOx = Θειικό οξυ - εξαιρετικά διαβρωτικό ακόμα και για τα "ανοξείδωτα" μέταλλα καμινάδων & λεβήτων. Η διαδικασία της συμπύκνωσης είναι αυτή που απελευθερώνει την λανθάνουσα ενέργεια (συμπύκνωσης).

 

Ως σήμερα οι απανταχού της γης λεβητοποιοί θεωρούσαν δεδομένο ότι ένα τμήμα της θερμικής ενέργειας "πρέπει" να πεταχτεί ως θερμικό απόβλητο προκειμένου να γλιτώσουν οι λέβητες από τη διάβρωση των συμπυκνωμάτων.

 

Όταν τώρα το κάυσιμο (π.χ. LPG- μίγμα προπανίου) δεν περιέχει θείο, ή έχει πολύ χαμηλές συγκεντρώσεις (π.χ. φυσικό αέριο) τότε παρουσιάζεται η πιθανότητα αξιοποίησης της ανώτερης θερμογόνου δύναμης του καυσίμου. Τότε σε σύγκριση με την 100% αξιοποίηση της κατώτερης θερμογόνου δύναμης, μπορούμε να δούμε την απόδοση να ανεβαίνει στο 101, 102, 103.....% ανάλογα με το βαθμό επίτευξης συμπύκνωσης.

 

Εναλλακτικά αν διαθέτουμε ένα υλικό ανθεκτικό στη διάβρωση (όπως το κεραμεικό) μπορούμε και πάλι να μιλάμε για συμπύκνωση και αύξηση της απόδοσης πάνω από το 100% σε αναφορά πάντα με το σύστημα που σχετίζεται με την κατώτερη θερμογόνο δύναμη του καυσίμου.

 

Συγγνώμη γα την πολυλογία. Ελπίζω να είναι κατανοητός ο τρόπος έκφρασής μου..

Link to comment
Share on other sites

Άρα έχουμε β.α μεγαλύτερο του 1 σε ότι αφορά τις απώλειες αισθητής θερμότητας και όχι όσον αφορά το βαθμό απόδοσης και καύσης και λέβητα.

Link to comment
Share on other sites

Ακριβώς.

Αναγκαζόμαστε να μιλάμε με όρους της αγοράς και όχι της Πολυτεχνικής κοινότητας. Κι αυτό αναγκαστικά, για να έχουμε τα ίδια σημεία αναφοράς και να επικοινωνούμε χωρίς παρεξηγήσεις και παρανοήσεις.

 

π.χ. όταν μια εταιρεία τύπου Bud...us αναφέρεται στον λέβητα Log..x με απόδοση 92%, ουσιαστικά μιλάει για την απόδοση σε αισθητό φορτίο και αποσιωπεί το θέμα της λανθάνουσας ενέργειας.(χονδρικά 82% απόδοση με αναφορά στην ανώτερη θερμογόνο του φ. αερίου ή 86% για πετρέλαιο).

 

Εμφανίζει έπειτα ένα μοντέλο συμπύκνωσης (για φυσικό αέριο) και μιλάει για απόδοση 106% αναφερόμενη πάλι στο αισθητό φορτίο. Η συμπύκνωση αυτή είναι περίπου 50% δεδομένου ότι θεωρητικά αν στείλουμε ακρετά κρύο νερό (π.χ. 25oC) στον εναλλάκτη καυσαερίων, μπορούμε να δρέψουμε έως και 11% από την συμπύκνωση (100+11 %).

Link to comment
Share on other sites

Ένας συνάδελφος μου είχε ανάλογο πρόβλημα και το έλυσε τοποθετώντας ένα ανοξείδωτο σωλήνα εσωτερικά.

 

Είναι διαφορετικό νομίζω να αντιμετωπίζεις το σύμπτωμα από το να λύνεις το πρόβλημα.

Είναι εύκολο π.χ. να επενδύσεις με ανοξείδωτο εσωτερικά μια καμινάδα και να συγκεντρώνεις τα συμπυκνώματα σε έναν κουβά ή να τα πετάς στην αποχέτευση.

 

Με τον τρόπο αυτό όμως μολύνεις τον υδροφόρο ορίζοντα με ένα μίγμα θειικού οξέως και μετάλλων = αντιδεοντολογικό, παράνομο & αντιοικολογικό.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.