Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Εσωτερικός δρόμος αγροτεμαχίου σε εκτός σχεδίου περιοχές


Recommended Posts

Όταν καλούμαστε να αποτυπώσουμε ένα γήπεδο ζητάμε από τον ιδιοκτήτη: να μας πει για ποιο λόγο θελει το νεο διάγραμμα, ζητάμε να μας δώσει τους τίτλους που κατέχει για το ακίνητο, και ότι άλλα σχέδια έχει στην κατοχή του. Αν στους τίτλους αναφέρονται δύο τεμάχια που τα χωρίζει κάποιο δρομάκι τότε....το εφαρμόζεις. Άρα μελετώντας και πράττοντας.  Αν προκύπτουν  δύο μη αρτια γήπεδα δεν έχεις εσύ την ευθύνη. 

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφοι καλημέρα, 

σε εκτός σχεδίου αγροτεμάχιο Ε=2000τ.μ., άρτιο και οικοδομήσιμο κατά παρέκκλιση, υφίσταται διερχόμενη οδός που εξυπηρετεί τη διπλανή ιδιοκτησία με αποτέλεσμα να διαχωρίζει το αγροτεμάχιο δε δυο μικρότερα πχ 1200τ.μ.+800τ.μ...

Στο τοπογραφικό εγω περιγράφω το σύνολο του αγροτεμαχίου Ε=2000τ.μ. και αποτυπώνω το δρόμο και τον χαρακτηρίζω ως "διεχόμενη οδο".

Δεν κάνω κατάτμιση, δεν περιγράφω το δρόμο καθόλου ως επιφάνεια απλά δείχνω οτι υπάρχει.

Ο συμβολαιογράφος αρνείται να κάνει το συμβόλαιο με αυτό το τοπογραφικό και θέλει να του δώσω τοπογραφικό που να μη φαίνεται ο δρόμος καθόλου ή να του πάω βεβαίωση τεχνικής υπηρεσίας περι χαρακτηρισμένου αγροτικού δρόμου (πράγμα αδύνατο διότι ο δρόμος είναι ιδιωτικό πέρασμα).

Θεωρείτε σωστή την απαίτηση του συμβολαιογράφου να μην αποτυπώσω το πέρασμα αυτό??

Link to comment
Share on other sites

Ρώτα τη συμβολαιογράφο αν αναγράψεις "άτυπη δουλεία διέλευσης" ή εναλλακτικά "ιδιωτική οδός" είναι σύμφωνη?

Από μια άποψη την καταλαβαίνω. Θα συντάξει ένα συμβόλαιο για μια ενιαία ιδιοκτησία και στο επισυναπτόμενο τοπογραφικό διάγραμμα θα εμφανίζεται ένας δρόμος εντός. Εύλογα κάποιος "τρίτος" θα αναρωτηθεί για το σύννομο του συμβολαίου και ειδικά αφού μιλάμε για αρτιότητα ή μη.

Αν ο δρόμος αυτός εξυπηρετούσε μόνο την ιδιοκτησία του πελάτη σου μπορεί και να μην είχε τόση σημασία να τον αποτυπώσεις αφού μιλάμε για χωράφι (μάλλον). Επειδή όμως εξυπηρετεί διπλανή ιδιοκτησία είναι τα πράγματα λεπτά. 

Link to comment
Share on other sites

οχι ουτε ως ιδιωτική οδό δέχεται να το αναφέρει. Θέλει να μην αποτυπωθεί ο δρόμος. 

και ρωτώ: εάν δεν τον αποτυπώσω το δρόμο δεν εκτίθεμαι εγω που δεν αποτύπωσα πλήρως την υφιστάμενη κατάσταση??

Link to comment
Share on other sites

Μια "διερχόμενη οδός"  δημιουργεί δύο τμήματα με τις συνέπειές τους. Αν αυτός ο δρόμος (όπως εσύ μας λες) είναι τμήμα της ιδιοκτησίας του πελάτη σου και έγινε για να εξυπηρετεί τον γείτονα, τότε θα κάνει ένα συμβόλαιο για δουλεία διέλευσης. Το ζητάει ο γείτονας. Σωστά, νομίζω, ο συμβολαιογράφος δεν το δέχεται. Αυτός τότε πρέπει να κάνει περιγραφή στο συμβόλαιο. Ιδιωτικός δρόμος... που ανήκει σε ποιόν ?? Αν είναι του δικού σου πελάτη δεν τον δείχνεις. 

Link to comment
Share on other sites

Ναι, το πέρασμα αυτό διέρχεται μέσα απο την ιδιοκτησία του πελάτη μου και όσο είναι το πλάτος του αγροτεμαχίου ξεκάθα ανήκει στον πελάτη μου. Το πέρασμα δημιουργήθηκε αυθαίρετα και χώρις κάποια συμφωνία, απο το γειτονα στο περελθόν και προσθέτω εδω οτι είναι απλως ενας χωματόδρομος, δεν είναι διαστρωμένος με κάποιο υλικό.

Ο συμβολαιογράφος απο την πλευρά του δεν θέλει να φαίνεται το πέρασμα γιατι δε μπορεί να το δικαιολογήσει.

Ωστόσο, πιστεύετε οτι ως μηχανικός είναι σωστό να μη δείξω την πραγματική κατάσταση και να μην αποτυπώσω το διερχόμενο πέρασμα (που  φαίνεται και στο googleearth και στις ορθοφωτογραφίες του κτηματολογιου κλπ)??

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν ένα θέμα είναι οι σχέσεις των δύο γειτόνων. Μόνο αν είναι κακές μπορεί ο γείτονας να ασχοληθεί με το τοπογραφικό και μόνο αν περιφράξει ο πελάτης σου το ακίνητο του.

Για να κανεις και συμβόλαιο για τυπική (αφού δε δέχεται τον όρο άτυπη) δουλεία είναι ίσως μη ωφέλιμο για τον πελάτη σου. Όχι μόνο λόγω κόστους αλλά και γιατί δεν μπορεί να ξέρει ο πελάτης σου με ποιον τρόπο θα εκμεταλλευτεί στο μέλλον το ακίνητο. Μπορεί η συγκεκριμένη δουλεία να δημιουργήσει προσκόμματα, ανάλογα και που βρίσκεται γεωμετρικά εντός της ιδιοκτησίας. 

Από τη στιγμή που ο δρόμος άνοιξε αυθαίρετα από τον γείτονα και δε στηρίζεται σε κάποιο έγγραφο, μπορείς να δεχτείς ότι δεν έχει νομική οντότητα και να μην τον αποτυπώσεις.

Link to comment
Share on other sites

Ο πελάτης μου πρόκειται να πουλήσει το αγροτεμάχιο και ο ενδιαφερόμενος αγοραστής πρόκειται να οικοδομήσει. Οπότε δε γνωρίζω καν τις προθέσεις του αγοραστή και αν προτίθεται να κλείσει το δρόμο. Το πρόβλημα είναι οτι ο δρόμος οδηγεί σε σταυλική εγκατάσταση οπότε ο γείτονας θα τον διεκδικήσει και επίσης φαίνεται ο δρόμος αυτός με διακεκομμένη, ως μονοπάτι, στην πινακίδα ΓΥΣ.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.