Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Aποστάσεις οικοδομών από εθνικές - επαρχιακές - κύριες κοινοτικές οδούς


Recommended Posts

Να διατυπώσω και εγώ ένα ερώτημα όσο καλύτερα μπορώ....

παραπλευρος της Εγνατίας οδού, πάνω στον οποιό δημιουργείται ισόπεδος κόμβος και το κλαδί που βγαίνει συμβάλλει σε κάθετη σε αυτό δημοτική όδο (όχι κύρια).Αυτή η δημοτική οδός σηκώνεται περνάει πάνω απο Εγνατία και τους παράπλευρους της και καταβαίνει απο την απέναντι μεριά της Εγνατίας και πάλι με νέο κλαδί ξαναβγαίνει στο παράπλευρο.

 

Ουσιαστικά έχουμε μία ανισόπεδη επικοινωνια μόνο των παραπλεύρων, ή όπως λέει η μελέτη οδοποιίας την εν λόγω έργου μία άνω διαβαση.

Εγω μελετάω ένα αγροτεμάχιο απέναντι απο τον κλάδο που βγαίνει από τον παράπλευρο δηλαδη πάνω στην δημοτική οδό η οποία σηκώνεται και περνάει πάνω από την Εγνατία.

 

Μέτα απο επισκέψεις τόσο στην Εγνατία όσο και στην αρμόδια ΔΕΣΕ και ΔΔΕ, μου είπαν λίγο πολύ ότι η δημοτική οδός παραμένει δημοτική οδός, παρα το γεγονός ότι πλέον λειτουργεί σαν κλάδος της παράπλευρης της Εγνατίας. Οπότε εγώ έβαλα οικοδομική γραμμή 15 μέτρα απο τα όρια. Καθώς η μεταφορά των οικοδομικών γραμμών γίνεται μόνο σε χαρακτηρισμένους δρόμους.

Συμφωνείτε με αυτήν την άποψη...

Αν σας έδωσα βέβαια να καταλάβετε...

Link to comment
Share on other sites

Για την απόσταση από την ΕΟ, δεν μπορείς να πάς στο υφιστάμενο. Κάνεις αναγκαστικά υποχώρηση. Την πάτησα και έμαθα...

 

Δεν ισχύει το άρθρο 23 του ΓΟΚ;

ΓΟΚ Αρθρο 23 παρ2:

Σε κτίρια νομίμως υφιστάμενα σύμφωνα με την παρ. 1, επιτρέπεται η προσθήκη καθ΄ύψος αν δεν απαγορεύεται από ειδικές διατάξεις η οποία μπορεί να εκτείνεται έως το περίγραμμα του κτιρίου, έστω και αν το τελευταίο υπερβαίνει τα όρια του οικοδομήσιμου τμήματος του οικοπέδου που καθορίζονται από τον παρόντα νόμο ή από τις ειδικές διατάξεις που ισχύουν στην περιοχή.

 

Δηλαδή η προσθήκη να ταυτιστεί με το περίγραμμα του υπάρχοντος κτιρίου έστω και αν βρίσκομαι εντός της ζώνης των 60 μέτρων από τον άξονα της εθνικής οδού (ειδική διάταξη που ισχύει στην περιοχή)

Link to comment
Share on other sites

Kαλησπέρα σε όλους τους συναδέλφους,

 

Επειδή πρόσφατα αντιμετώπισα μία δύσκολη περίπτωση, θα ήθελα να

κάνω την ακόλουθη ερώτηση:

Αναφορικά με τις πλάγιες αποστάσεις που αναφέρονται στο κείμενο που

παραθέτω παρακάτω, μπορούν να εφαρμοστούν αποκκλίσεις όταν με την

τήρηση τους δεν προκύπτει πυρήνας δόμησης;

Για να γίνω πιο σαφής: Γήπεδο με πρόσωπο 51 μέτρα σε επαρχιακή οδό

και βάθος κυμαινόμενο απο 13 εως 19.5 μέτρα που δεν μπορεί λόγω

γεωμετρίας και υποχρεωτικής απόστασης 15 μέτρων απο τον άξονα του δρόμου

να βγάλει πυρήνα, μπορεί να πάρει παρέκκλιση της πλάγιας απόστασης σε 2.5 μέτρα;

 

 

"α) Για όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μετά την ισχύ του ΠΔ/6-10-78 (περ.δδ της Παρ.2β) δεν προβλέπεται από το εδάφιο ββ της Παρ.5β δυνατότητα τηρήσεως αποστάσεων μικροτέρων από 15.00 μέτρα αφού για τα γήπεδα αυτά η σχετική διάταξη του ΠΔ/6-10-78 απαιτούσε τήρηση ελάχιστη αποστάσεων 15.00 μ. Επισημαίνουμε τη μόνη δυνατότητα παρεκκλίσεως από τα ανωτέρω (Παρ.5β εδάφιο α) που δίνει δυνατότητα τηρήσεως - υπό προϋποθέσεις - τηρήσεως αποστάσεως 7.50 μέτρων για κατοικίες σε όσα γήπεδα δημιουργήθηκαν μέχρι 15-4-81

β. Οι ελάχιστες αποστάσεις εξαρτώνται όχι μόνον από την περίπτωση της κατά παρέκκλιση αρτιότητας (Παρ.2β περιπτώσεις αα, ββ και γγ) αλλά επίσης και από το πρόσωπο ή το βάθος τους.

'Ετσι σε γήπεδο που υπήρχε στις 12-11-62 ενδέχεται να προκύψει ελάχιστη πλάγια απόσταση 2,50 μέτρων αν το πρόσωπο του (π είναι 10 μ. <ή= Π < 20 μ. (ή 5.00 μ. αν έχει πρόσωπο 20 μ. <ή= π < 45 μ. ή ακόμη και 15,00 μέτρα αν έχει πρόσωπο π > 45 μ.) ενώ η ελάχιστη οπίσθια απόσταση μπορεί να προκύψει 2,50 μ. αν έχει βάθος (β) 15 μ. <ή= β < 35 μ. (ή 5,00 μ. αν έχει βάθος 35 μ. <ή= β < 50 μ. ή ακόμη και 15 μ. αν έχει βάθος >ή= 50 μ.). Δηλαδή ενδέχεται για το ίδιο γήπεδο να προκύψουν ελάχιστες πλάγιες αποστάσεις διαφορετικές από τις οπίσθιες.

γ) Σημειώνουμε εξάλλου ότι στην περίπτωση κατοικιών ορίζονται σύμφωνα με την Παρ.2 του Αρθ-6 αποστάσεις αλλά με επιφύλαξη των διατάξεων της Παρ.5β του Αρθ-1 ,που σημαίνει ότι οι αποστάσεις του Αρθ-6 ισχύουν μόνον εάν από την Παρ.5β του Αρθ-1 δεν προκύπτει υποχρέωση για τήρηση μεγαλύτερων αποστάσεων. "

Link to comment
Share on other sites

Από ότι καταλαβαίνω το αγροτεμάχιο σου έχει εμβαδό περίπου 820 τ.μ?

 

Αν ναι τότε υπάγεσαι στην πάρεκλιση 10πρ.-15 Βάθος-750 Εμβαδόν.

 

Άν έχεις χρονος δημιουργίας πριν της 12-11-1962 μπορείς να πάς στα 2,5.

Αυτή είναι η γνώμη μου.

 

Όπα...

τώρα είδα ότι ζητάς παρέκλιση απο τις πλάγιες αποστάσεις δηλαδή με πρόσωπο 51 να πάρεις 2,5?

Για ποια χρήση κτιρίου ενδιαφέρεσαι?

Link to comment
Share on other sites

Σ' ευχαριστώ για την απάντηση. Για κατοικία, με βάση το ΦΕΚ 290/Δ/1.9.1977

για γήπεδο προ 12-11-62 που δίνει 60 μ2 καλυπτόμενη επιφάνεια. Το πρόβλημα είναι ότι οποιοδήποτε άλλο πλάγιο όριο (άκομα και τα 5 μέτρα) δεν

αφήνει πυρήνα. Επίσης στο πίσω μέρος του γηπέδου υπάρχει δρόμος

διανομής 3 μέτρων. Επηρεάζει αυτό τα οπίσθια όρια ή 2.5 μέτρα είναι

εντάξει;

Link to comment
Share on other sites

Συνήθως τους αγροτικούς διανομής αν δεν γράφουν διάσταση τους βάζουμε 2,5 και όχι 3 μέτρα. Ακόμα και αν απο ορόσημα βγαίνει 2,75. Τουλάχιστον έτσι δουλεύω εγώ. Όπότε δες αν κερδίζεις μισό μέτρο απο εκεί.

Τώρα σύμφωνα με την πολεοδομία το όριο σε αγροτική οδό συμπεριφέρεται σαν οποιοδήποτε όριο. Δηλαδή 2,5 μέτρα. Και εμένα με προβλημάτισε πολύ αλλά έτσι μου απάντησαν, έτσι το πέρασα στην άδεια, και έτσι εκδόθηκε άδεια.

Τώρα για παρέκκλιση στις πλάγιες αποστάσεις δεν ξέρω. Νομίζω πως όχι αλλά δεν ξέρω αν υπάρχει κάποια σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου.

Ας απαντήσουν οι παλαιότεροι!

Link to comment
Share on other sites

  • 1 month later...

Το θέμα αυτό αφορά τον τοπογράφο ή τον ιδιοκτήτη που θέλει να κτίσει?

 

Δηλαδή αυτό που ρωτάω είναι, όταν κάνεις τοπογραφικό διάγραμμα, οφείλεις να ελέγξεις τις αποστάσεις από τον άξονα του δρόμου ή αυτό το κοιτάει ο ιδιοκτήτης όταν αποφασίσει να κτίσει?

Link to comment
Share on other sites

Ρε παιδιά αμαν, δεν καταλαβαίνετε πως δεν είμαστε όλοι τοπογράφοι για 30+ χρόνια και μερικοί απο μας έχουμε μολις βγει απο σχολές και πολλές απο τις ερωτήσεις μας φαντάζουν γελοίες στους έμπειρους?

 

Αν πραγματικά κάποιος θέλει να βοηθήσει απλά απαντάει, αλλιώς το αποφεύγει το θέμα.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.