Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Αγροτεμάχιο ρυμοτομούμενο στα όρια του σχεδίου πόλεως


Recommended Posts

Ο υπάλληλος του τοπογραφικού της αρμόδιας πολεοδομίας με διαβεβαίωσε ότι οικοδομείται και μάλιστα μου έδωσε και όρους δόμησης! Τώρα κόκκινη γραμμή για να σου πω την αλήθεια δεν είδα γιατι τα σχέδια που έχουν είναι ασπρόμαυρα και της κακιάς ώρας όπως καταλαβαίνεις... Αν ισχύουν αυτά που μου είπε ο μηχανικός της πολεοδομίας τοτε το οικόπεδο μπορείνα οικοδομηθεί εφόσον πάρει έγκριση από δασαρχείο, σωστά; Πως μπορώ όμως να σιγουρέψω τα λόγια του υπαλλήλου; Καμιά ιδέα;;;;

 

Εάν σου έδωσε τους ΟΔ ως θεώρηση πάνω στο τοπογραφικό τότε καλύπτεται και η πρόταση του grtopo , έαν ήταν προφορική τότε χρειάζεται εξασφάλιση, δηλαδή κατάθεση τοπογραφικού για ΟΔ.

 

Η σωστή διαδικασία είναι όπως την έγραψα και συμφωνώ απόλυτα με την πρόταση του dimitris80 για τη Δ/νση Τοπογραφικών Εφαρμογών του ΥΠΕΧΩΔΕ στην Αμαλιάδος, αν μπορείς να πας.

 

Σε τελευταία ανάλυση, αν σου δώσουν ΟΔ χωρίς να εξετάσουν αν πράγματι υπάρχει ΟΓ και όχι ΡΓ τότε έχεις γλυτώσει σημαντική διαδικασία αλλά θεωρώ ότι η τύχη δεν θα σε βοηθήσει και στο τελευταίο στάδιο που είναι το δασαρχείο ...

Link to comment
Share on other sites

Τελικά πήγα στην πολεοδομία συνάδελφοι και επιβεβαίωσα την Ο.Γ και το κόκκινο χρώμα της όμως ο Θεοχάρης είχε δίκιο, το οικόπεδο θα καταστεί οικοδομήσιμο μετά την διάνοιξη της εγκεκριμένης οδού έστω και κατά ένα τμήμα μόνο για να αποκτήσει το οικόπεδο πρόσωπο στον κοινόχρηστο χώρο ακόμα και αν τώρα έχει πρόσωπο σε αγροτικό που χρησιμοποιούν οι γείτονες για να μπαίνουν στα δικά τους αυθαίρετα! Ο υπάλληλος μου είπε πως ούτε σε δέκα χρόνια δεν θα συμφωνήσουν οι γείτονες για πράξη αναλογισμού... Δηλαδή τι γίνεται σε αυτές τις περιπτώσεις; Να έχεις οικόπεδο και να μην μπορείς να χτίσεις επειδή αν διανοιχθεί η οδός μπορεί να χάνει ένα κομμάτι γης και ο παραδίπλα ή θίγεται το αυθαίρετο του απέναντι; Πως ακριβώς αντιμετωπίζεται η κατάσταση αυτή;;; Για να γίνει η πράξη αναλογισμού λόγω ρυμοτομίας ποιος πρέπει να το απαιτήσει;

Link to comment
Share on other sites

Μιλάμε για σχέδιο πόλης που εγκρίθηκε με τις διατάξεις του 1923 και επομένως η εφαρμογή του στο έδαφος γίνεται με επίσπευση του ενδιαφερόμενου και όχι όπως γίνεται η εφαρμογή συνολικά (Πράξη Εφαρμογής) σε όλη την έκταση της πολεοδομικής μελέτης μετά το 1983.

Επομένως, ο ιδιοκτήτης του οικοπέδου πρέπει να σου ζητήσει την εκπόνηση διαγράμματος για την πράξη αναλογισμού και πιθανά τακτοποίησης (αν υπάρχουν τέτοιες περιπτωσεις), το οποίο θα κατατεθεί στην Πολεοδομία για να ξεκινήσει η σχετική διαδικασία. Πρέπει να γνωρίζει ότι αφενός η διαδικασία είναι λίγο χρονοβόρα αφετέρου τα έξοδα για την ενημέρωση των εμπλεκομένων (κοπινοποιήσεις εγγράφων κλπ) τον επιβαρύνουν.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε makaΡ θα μπορούσε η πράξη αναλογισμού να αφορά μονάχα το πρόσωπο του οικοπέδου του ενδιαφερόμενου για διευκόλυνση της διαδικασίας? Το λέω επειδή κατα καιρούς εχώ δει πράξεις που (καλώς ή κακώς, παρατύπως ή όχι) αφορούν την οδό μόνο στο πρόσωπο του επισπεύδοντος. Μια που δείχνεις να έχεις ακριβή εικόνα των διαδικασιών αυτών, θα ήθελα την γνώμη σου. Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

H διάνοιξη μη υλοποιημένων οδών σχεδίου, γίνεται αφού υπολογισθούν οι αποζημιώσεις με την πράξη αναλογισμού. Τώρα αν χρεάζεται και η τακτοποίηση κάποιων οικοπέδων για καλύτερη οικοδομική εκμετάλευση αυτό είναι άλλο θέμα και αφορά στους επισπεύδοντες και στη πολεοδομική υπηρεσία αν θα συντάξει πράξη αναλογισμού-τακτοποίησης. Γι' αυτό Δημήτρη, μη σου κάνει εντύπωση που βλεπεις πράξεις μόνο για το πρόσωπο σε συγκεκριμένη οδό.

Link to comment
Share on other sites

Συνάδελφε makaΡ θα μπορούσε η πράξη αναλογισμού να αφορά μονάχα το πρόσωπο του οικοπέδου του ενδιαφερόμενου για διευκόλυνση της διαδικασίας? Το λέω επειδή κατα καιρούς εχώ δει πράξεις που (καλώς ή κακώς, παρατύπως ή όχι) αφορούν την οδό μόνο στο πρόσωπο του επισπεύδοντος. Μια που δείχνεις να έχεις ακριβή εικόνα των διαδικασιών αυτών, θα ήθελα την γνώμη σου. Ευχαριστώ.

 

Συμφωνώ με την παρατήρησή σου και είναι λάθος μου που δεν το επισήμανα στην πρώτη παρέμβασή μου. Γενικά, η πράξη αναλογισμού, στις περιπτώσεις εφαρμογής του σχεδίου πόλεως με τις διατάξεις του 1923, καλό είναι να συντάσσεται για όλο το μήκος μιάς αδιάνοικτης οδού σε ένα ΟΤ αλλά στην περίπτωση, που ο επισπεύδων μπαίνει σ' αυτή τη διαδικασία προκειμένου να αποκτήσει πρόσωπο στον ΚΧ το οικόπεδό του, η πράξη μπορεί να περιοριστεί στο απαιτούμενο μήκος της οδού μέχρι και την κάλυψη του προσώπου του συγκεκριμένου οικοπέδου.

Link to comment
Share on other sites

Καταρχήν να ευχαριστήσω όλους τους συναδέλφους που ασχολήθηκαν με το ζήτημά μου...

Έγω αυτό που δεν έχω καταλάβει είναι αν τελικά κινηθεί το ζήτημα για την σύνταξη της πράξης αναλογισμού για το κομμάτι που αφορά μόνο στο πρόσωπο του οικοπέδου και ολοκληρωθεί η πράξη, η οδός θα διανοιχθεί όντως από τον δήμο ή απλά όλη η διαδικασία γίνεται απλά για να γίνει;;; Και ο γείτονας που θα πρέπει να γκρεμίσει την μάντρα του μπορεί με κάποιο τρόπο να σαμποτάρει την κατάσταση;;; Επίσης εγώ σαν ιδιώτης μηχανικός συντάσσω απλά το τοπογραφικό διάγραμμα με τις ιδιοκτησίες που εμπλέκονται στην κατάσταση και η αρμόδια πολεοδομία ότι έχει να κάνει με την πράξη αναλογισμού ή μου φορτώνουν την όλη κατάσταση στα χέρια μου όπως διάβασα σε κάποια άλλη περίπτωση;;;

Link to comment
Share on other sites

H οδός θα πρέπει να διανοιχθεί από το ήδη υφιστάμενο διανοιγμένο δίκτυο έως τουλάχιστο το μήκος του προσώπου σου. Ο γείτονας δεν μπορεί να κάνει κάτι για να υποσκάψει τη διαδικασία. Το κτηματογραφικό διάγραμμα κλπ θα τα συντάξεις εσύ. Μπορεί και να αναλάβεις ως επισπεύδων (βλ εγκ-25/87) και τη διαδικασία κοινοποίησης-επίδοσης των κλητηρίων στους εμπλεκόμενους. Γενικώς είναι μακρόπνοο project και χρειάζεται υπομονή.

Link to comment
Share on other sites

Έτσι όπως τα περιγράφεις GRTOPO θα είναι σίγουρα μακρόπνοο το project ειδικά αν πρέπει η διάνοιξη της οδού να συνεχιστεί από εκεί που έχει σταματήσει τώρα. Σκέψου πως θα πρέπει να γκρεμιστεί όχι μόνο η μάντρα του ενός γείτονα αλλά και ένα κομμάτι του αυθαίρετου οικήματος του Θείου του πελάτη μου!!!

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.