Μετάβαση στο περιεχόμενο

Ύψος Σοφίτας


Recommended Posts

Στις τομές της άδειας φαίνονται ισόγειο και όροφος από 3,00m και ο όροφος χωρίζεται με ψευδοροφή από το κάτω μέρος της στέγης η οποία έχει 1,50m ύψος. Στην πράξη όμως το ισόγειο έγινε 2,70m και η ψευδοροφή μπήκε στα 2,40m του ορόφου και πάνω απ' αυτήν το πάτωμα της σοφίτας.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 64
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Αν δεν κάνω λάθος ο ΓΟΚ αναφέρει ότι στον ΣΔ προσμετρούνται όλοι οι χώροι (πλην Η/Χ και όσων εξαιρούνται) ανεξαρτήτως του ύψους των. Βέβαια για την στέγη λέει ότι δεν προσμετράται μέχρι ύψους 2m το οποίο μπορεί να ερμηνευθεί ποικιλοτρόπως. Αν πάντως υπάρχει πρόσβαση και στα χαμηλά τμήματα και εφόσον χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης τότε προσμετρούνται όλα τα τετραγωνικά. Νομίζω πάντως ότι το θέμα του πραγματικού ύψους δεν μπορεί να θιχτεί σε αυτή την περίπτωση καθώς ανοίγουν πληγές (πραγματικό ύψος οικοδομής, νόμιμος όγκος κλπ) που ομολογώ ότι δεν ξέρω αν καλύπτονται από τις διατάξεις περί τακτοποίησης.

Link to comment
Share on other sites

Συμφωνω. Εχεις καποια σχεση ομως το υψος της στεγης ή της σοφιτας (νομιμο υψος αδειας) με το ιδεατο στερεο; Δηλαδη αν η σοφιτα υπεβαίνει το υψος της αδειας, αλλα οχι το μεγιστο επιτρεπτο υψος της περιοχής.

Link to comment
Share on other sites

Υποτίθεται ότι ο συγκεκριμένος νόμος τακτοποιεί τις υπερβάσεις δόμησης και όχι τις υπερβάσεις όγκου (ο όγκος της στέγης προσμετράται στον Σ.Ο.). Γι' αυτό και αναφερόμαστε μόνο στο εμβαδόν και όχι και στον όγκο. Τώρα για το ιδεατό στερεό δεν αρκεί μόνο να εξετάσουμε ως προς το μέγιστο ύψος περιοχής αλλά και ως προς το σχήμα τις στέγης. Θα πρέπει οπωσδήποτε κανένα τμήμα της να μην εξέχει του ιδεατού. Λόγω λοιπόν της πολυπλοκότητας θεωρώ ως μόνη ενδεδειγμένη λύση την αποτύπωση μόνο του εμβαδού το οποίο χρησιμοποιείται ως χώρος κύριας χρήσης και καμία νύξη για τα υπόλοιπα. Αυτό άλλωστε ζητά και ο νομοθέτης. Ειδάλλως θα μας υποχρέωνε πιθανώς και σε αυτοψία του χώρου/αποτύπωση αρχιτεκτονικών.

Link to comment
Share on other sites

Αν και εχει συζητηθει.....(εγω δεν εχω βγαλει ακρη).... συμφωνω για την μη αναφορα υψους. Ομως αν τιθεται θεμα σοφιτας με μεγαλυτερο υψος απο οικοδομικη αδεια (υψος στεγης) τοτε υπαρχει θεμα. Και το ιδεατο στερεο καο ο οιγκος παιζει ρολο. Σιγουρα να βρισκεται εντος του Ι.Σ. αλλα τακτοποιηται ακομη και αν υπαρβαινει το υψος της στεγης στην Ο.Α.;

Link to comment
Share on other sites

Κανονικά δεν θα έπρεπε να τακτοποιείται*. Πάντως όσες τακτοποιήσεις σοφίτας έχω δει δεν γίνεται πουθενά αναφορά στο πραγματικό ύψος. Το αποφεύγουν όλοι όπως ο διάολος το λιβάνι.

Link to comment
Share on other sites

Φυσικα και δεν γινεται αναφορα. Τον ιδιοκτητη ομως δεν ξερω πως θα του ερθει αν τελικα δεν ειναι σωστα και του γινει αυτοψία...και πληρωνει μετα.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 weeks later...

σε περίπτωση που ο ιδιοκτήτης συμφωνεί να προχωρήσει ρισκάροντας μελλοντικό έλεγχο ,ποιά η ευθύνη του μηχανικού?

Link to comment
Share on other sites

@VASILAKIS_TOP

 

Μεγάλη...διότι δεν μπορεί να ισχυριστεί εύκολα πώς τη στέγη που μέτρησε για να ολοκληρώσει την τεχνική έκθεση της τακτοποίησης (ασχέτως αν δεν το λέει ο νόμος οφείλει να σημειώνει το ύψος ο μηχανικός) ο ιδιοκτήτης την ξήλωσε και την έκανε ψηλότερη στο διάστημα που μεσολάβησε της αυτοψίας.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.