Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ασφάλιση μηχανικού που ασκει και εμπορική δραστηριότητα (ΤΕΒΕ ή ΤΣΜΕΔΕ; )


A.G

Recommended Posts

Το ανάποδο πάντως ισχύει σίγουρα. Απαλλαγή από το ΤΕΒΕ θα πάρεις και θα παραμείνεις στο ΤΣΜΕΔΕ.

 

Προσοχή εδώ διότι η απαλλαγή που δίνει ο ΟΑΕΕ (πρώην ΤΕΒΕ) έχει συγκεκριμένη χρονική διάρκεια και θέλει ανανέωση.

Link to comment
Share on other sites

Αυτό γνωρίζω ότι συμβαίνει με ετήσια ανανέωση της απαλλαγής. Αυτό που αναρωτιόμουν είναι αν μπορώ να πάρω απαλλαγή από το ΤΣΜΕΔΕ, να έχω ως φορέα κύριας ασφάλισης τον ΟΑΕΕ (ΤΕΒΕ) αλλά ταυτόχρονα να μπορώ να ασκώ και το επάγγελμα του μηχανικού. Θα πάω μια βόλτα και από το ΤΣΜΕΔΕ αλλά κάνω την έρευνά μου πριν για τους ευνόητους σε όλους μας λόγους....................

Link to comment
Share on other sites

Ν.2084/92 άρθρο 39

 

1. Υποχρεωτική ασφάλιση επιτρέπεται σε ένα φορέα κύριας ασφάλισης ή το Δημόσιο, ένα φορέα επικουρικής ασφάλισης, ένα φορέα ασφάλισης ασθένειας και ένα φορέα ασφάλισης πρόνοιας.

 
2. Τα πρόσωπα, για τα οποία προβλέπεται από τις ισχύουσες διατάξεις υποχρεωτική ασφάλιση σε περισσότερους του ενός ασφαλιστικούς φορείς, ασφαλίζονται υποχρεωτικά σε ένα φορέα, τον οποίο επιλέγουν με δήλωση τους, που υποβάλλεται κάθε φορά σε όλους τους αρμόδιους φορείς και τους οικείους εργοδότες, εντός έξι (6) μηνών από την ανάληψη της δεύτερης απασχόλησης - μισθωτής ή αυτοαπασχόλησης - ή την απόκτηση της ιδιότητας.
Σε περίπτωση μη υποβολής δήλωσης εντός της παραπάνω προθεσμίας η υποχρεωτική ασφάλιση χωρεί στο φορέα που υπάγεται η κατά το πρώτον αναληφθείσα μισθωτή απασχόληση ή αυτοαπασχόληση ή η ιδιότητα, με εξαίρεση την ασφάλιση στο Ταμείο Συντάξεων και Αυτασφαλίσεως Υγειονομικών και στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών δημοσίων έργων, η οποία είναι υποχρεωτική.
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

μετά από αυτό <<Κ.Υ.Α. αριθ. πρωτ.: Φ. 10043/ οικ.58770/ 1442/ 2016 Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ (Εφαρμογή του άρθρου 36 του ν.4387/2016 σε ασφαλισμένους του ΕΤΑΑ)>>

 

όπου και στο τέλος λέει <<γ) οι από 1/1/1993 ασφαλισμένοι που βάσει του άρθρου 39 του ν.2084/1992, όπως ίσχυε είχαν έναν υποχρεωτικό φορέα ασφάλισης, εξακολουθούν να καταβάλλουν μία υποχρεωτική ασφαλιστική εισφορά και συνεπώς θα λάβουν ανταποδοτική σύνταξη σύμφωνα με τα οριζόμενα στα άρθρα 8 και 28 του ν.4387/2016. Σε περίπτωση που είχαν υπαχθεί σε προαιρετική ασφάλιση, μπορούν να συνεχίσουν την προαιρετική ασφάλισή τους προκειμένου να λάβουν δεύτερη ανταποδοτική σύνταξη, εφόσον πληρούνται οι σχετικές προϋποθέσεις συνταξιοδότησης λόγω γήρατος ή αναπηρίας. Εάν τα πρόσωπα αυτά διακόψουν την προαιρετική τους ασφάλιση χωρίς να θεμελιωθεί συνταξιοδοτικό δικαίωμα, τότε για το χρόνο προαιρετικής ασφάλισης πριν και μετά την 1/1/2017 θα λάβουν προσαύξηση της ανταποδοτικής σύνταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην παρ. 5 του κοινοποιούμενου άρθρου.>> 

 

 καταλαβαίνω ότι από 1/1/2017 για τούς μετά το 1993 ασφαλισμένους, που είχαν και μία άλλη εμπορική δραστηριοτητα (π.χ συμμετοχή σε ΟΕ κλπ), η ασφάλιση είναι μία.

 

1. έπερνα απαλλαγή από ΟΑΕΕ κάθε χρόνο. Εγώ, όπως είχα συζητήσει και παλιότερα στο φόρουμ,  επειδη δεν την χρειαστηκα ποτέ και ούτε γνώριζα ότι χρειαζόταν απαλλαγή από ΟΑΕΕ κάθε χρόνο (καθώς πρίν το ΤΣΜΕΔΕ, είχα επιλέξει ΙΚΑ όπως είχα δικαίωμα,παίρνωντας απαλλαγή από ΟΑΕΕ,  και από εκεί (ΙΚΑ) πήρα διαγραφή και εγγράφηκα κατευθείαν ΤΣΜΕΔΕ, και άρα δεν χρειαστηκε ποτέ να γραφτώ ΟΑΕΕ), δεν έχω πιστεύω κανένα πρόβλημα που δεν έπαιρνα και την  για  τυπικούς λόγους  απαλλαγή από ΟΑΕΕ κάθε χρόνο ?
 

Πηγή: http://www.taxheaven.gr Δείτε περισσότερα  https://www.taxheaven.gr/laws/circular/view/id/25208
© Taxheaven

Edited by katrmp
Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.