Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε σπίτι


savvas31

Recommended Posts

Γεια σας,

 

Έκανα την ίδια ερώτηση στους αρχιτεκτονες αλλά δεν ηξεραν να μου απαντησουν και μου είπαν ότι ίσως οι μηχανολογοι να ξέρουν.

 

Οπότε θα ήθελα να σας κάνω μία ερώτηση σχετική με το αν είναι προτιμότερο να γίνει μία διώροφη μονοκατοικία μόνο από οπλισμένο σκυρόδεμα (οι εξωτερικοί τοίχοι να είναι μόνο από οπλισμένο σκυρόδεμα και όχι και τούβλο).

 

Ποια μπορεί να είναι τα πλεονεκτήματα ή τα μειονεκτήματα μιας τέτοιας κατασκευής?

 

Κάπου διάβασα ότι φτιάχνοντας έτσι μια κατοικία εγκλωβίζεις όλη την ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία στο σπίτι με ότι βλαβερό αυτό μπορεί να σημαίνει. Δηλαδή ότι ο τα τοιχία που θα δημιουργηθούν με τον οπλισμό όπως μπαίνει σταυρωτά είναι σαν κλωβός πού δεν αφήνει την ακτινοβολία να διαφύγει και την αντανακλά πάλι πίσω.

Δεν μπορώ να καταλάβω πως μπορεί να ισχύει κάτι τέτοιο όμως μπορεί και να κάνω λάθος Αληθεύει?

Link to comment
Share on other sites

Και με την Η/Μ ακτινοβολία μέσα από το σπίτι, που είναι η περισσότερη, τι θα κάνεις;

(Εκτός και αν είσαι κοντά σε πυλώνες οπότε πάω πάσο)

Link to comment
Share on other sites

Καταρχην ειναι ηλεκτρολογικο και οχι μηχανολογικο το θεμα.

 

Ισχυει. Η εσωτερικη ακτινοβολια εγκλωβιζεται ως ενα σημειο. Αυτο τον καιρο ψαχνω κι εγω λυση σε ενα τετοιο προβλημα σε νεα οικοδομη.

Νομιζω μια καλη λυση ειναι οι καλωδιωσεις να ειναι θωρακισμενες. Με καποιο τροπο δηλαδη να μην επιτρεπεται το ηλεκτρικο πεδιο να περναει απο τις επιτοιχιες καλωδιωσεις στον εσωτερικο χωρο. Αυτο μπορει να γινει αν αντι για τους κλασικους σωληνες ηλεκτρικης εκαταστασης χρησιμοποιηθουν μεταλλικοι, πρακτικα πολυ δυσκολο. Αλλη λυση θα ηταν αν υπηρχαν στην αγορα σωλληνες με επενδυση μεταλλικη που δεν νομιζω οτι υπαρχουν, δεν εχω βρει κατι.

Πρακτικα μια λυση ειναι η χρηση καλωδιου με θωρακιση για ολη την ηλεκτρικη εγκατυασταση, που δεν ξερω ποσο θα κοστισει για να ειμαι ειλικρινης. Και μια αλλη λυση ειναι ο εσωτερικος σοβας να γινει με μεταλλικο πλεγμα.

 

Τωρα στις εσωτερικες ηλεκτρικες συσκευες υπαρχει προβλημα. Δηλαδη μια τηλεοραση crt που στο πισω μερος εχει εναν θωρακισμενο τοιχο σιγουρα επιστρεφει προς τον θεατη ποσσοτητα ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας. Οι tft δεν παρουσιαζουν τετοιο προβλημα, ειναι ελαχιστη η ηλεκτρομαγνητικη.

Ενας ηλεκτρικος φουρνος που τραβαει και πολυ ρευμα, ενα μεγαλο μερος της ηλεκτρομαγνητικης ακτινοβολιας δε φευγει προς τα εξω λογω μεταλλικου γειωμενου κελυφους.

 

Δυστυχως σε αυτα τα θεματα οι ερευνα ακομα ειναι στα σπαργανα. Παρολο που ειμαι ηλεκτρολογος μηχανικος απ το πολυτεχνειο τα μονα δεδομενα που εχω πανω στο θεμα ειναι ο κλωβος faraday και καποια αλλα θεωρητικα πραγματα. Το να υπολογισεις απο τη θεωρια αν ενα ηλεκτρομαγνητικα θωρακισμενο σπιτι ειναι καλυτερο απο ενα μη θωρακισμενο ή το αναποδο ειναι αδυνατο, μπαινουν πολλες αγνωστοι παραμετροι. Δυστυχως δεν εχω βρει καποιο βιβλιο με καποια σοβαρη μελετη πανω σε αυτο. Συνεπως το τελικο συμπερασμα για να το βγαλω πρεπει να αρχισω με ενα πεδιομετρο να μετραω διαφορα σπιτια σε διαφορα σημεια, με διαφορες συσκευες εν λειτουργια, να δω τι παιζει και ποιες οι λυσεις που μπορουν να υπαρξουν. π.χ. ο ηλεκτρικος φουρνος εχει ενα τζαμι μπροστα. απο εκει μπορει να διαφυγει ηλεκτρομαγνητικη ενεργεια προς το σπιτι. Αν ομως τοποθετησουμε μια διαφανη μεμβρανη στο τζαμι η οποια θα εχει εσωτερικο μεταλλικο πλεγμα, την οποια θα γειωσουμε στο σκελετο του φουρνου δημιουργουμε ενα κλειστο κλωβο faraday οποτε το σπιτι πλεον δεν επιβαρυνεται απο τη λειτουργια του φουρνου. τετοια θωρακιση εχουν μονο οι φουρνοι μικροκυματων στο τζαμι τους (ο φουρνος μικροκυματων λογω υψηλων συχνοτητων δημιουργει μεγαλο προβλημα γι' αυτο επιβαλεται η θωρακιση του) αλλα οχι οι απλοι φουρνοι.

 

Ευτυχως οι περισσοτερες συσκευες που καταναλωνουν μεγαλες ισχυς ή για πολλες ωρες εχουν μεταλλικα γειωμενα πλαισια (υπολογιστες, πλυντηρια κτλ). Ενα μεγαλο προβλημα ηταν οι παλιες τηλεορασεις crt που ευτυχως τεινουν προς εξαφανιση.

 

Γιατι θες οπλισμενο σκυροδεμα στους τοιχους; Σκεψου και τη θερμομονωση. Το σκυροδεμα θα εχει παχος 25 ποντους και καμια μονωση. Το μονο θετικο του ειναι οτι ο οροφος αυτος δεν εχει προβλημα απο σεισμους. Σε ολα τα αλλα νομιζω οτι το σκυροδεμα ειναι χειροτερο. Ακομα και στην υγρασια που λενε καποιοι (για τα υπογεια) το σκυροδεμα απο μονο του δεν κανει απολυτως τιποτα. Το τουβλο με καταλληλο σοβατισμα κανει τελεια στεγανοτητα.

Link to comment
Share on other sites

savvas31, θέλεις να αποκλείσεις την ΗΜ έξω από το σπίτι; Ή ρωτάς μόνο πώς είναι δυνατόν να εγκλωβίζεται μέσα στο σπίτη η ΗΜ ακτινοβολία;

 

Αν ρωτάς το πρώτο τότε να σε ρωτήσω με την σειρά μου γιατί θέλεις να το κάνεις αυτό;

 

Αν ρωτάς το δεύτερο, τότε χονδρικά να σου πώ, ότι αυτό είναι ανάλογο με το να κρατάς έναν φακό σε έναν χώρο που περιβάλλεται από αδιαφανές υλικό. Δεν μπορεί να μπει φώς από έξω προς τα μέσα, αλλά και δεν μπορεί να φύγει φως από μέσα προς τα έξω.

Ανάλογα με τις ιδιότητες διαπεραστικότητας, απορρόφησης και ανάκλασης της επιφάνειας, σε κάθε μήκος κύματος της ακτινοβολίας, η ακτινοβολία θα ακολουθήσει διαφορετικό δρόμο.

Link to comment
Share on other sites

Αν έχεις στο σπίτι σου ένα pc με wifi, ένα ασύρματο τηλ και ένα κινητό έχεις ξεπεράσει σε ακτινοβολία εντός των τοιχών τις περισσότερες εξωτερικές πηγές, άρα ποιο το όφελος;

Μην πω για μαγείρεμα σε φούρνο μικροκυμάτων, ηλεκτρικές οδοντόβουρτσες κτλ

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.