Μετάβαση στο περιεχόμενο

Νομοθεσία για σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας


Recommended Posts

Μπορει καποιος που ξερει να μου πει την νομοθεσια που υπαρχει γυρω απο αυτο το θεμα...Δικαιωματα - υποχρεωσεις συνδιοκτητων, προδιαγραφες τοπογραφικου για συσταση καθετου κτλ...

 

Δεν βρηκα αντιστοιχο θεμα γιαυτο ανοιξα αυτο...

  • Upvote 1
Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 166
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Για σύσταση καθέτου συνιδιοκτησίας ισχύει το Ν.Δ. 1024/71 (ΦΕΚ 232/Α) το οποίο δεν ισχύει για εκτός σχεδίου περιοχές μετά την ισχύ των νόμων 947/79, 1337/83 και 1577/85.

δικαιώματα και υποχρεώσεις είναι ανάλογες για τον κάθε συνιδιοκτήτη σύμφωνα με το πσοσοστό του επί του συνολικού οικοπέδου, όπου συμετέχουν όπως και στην δόμηση.

Το τοπογραφικό συντάσσεται για όλο το οικόπεδο συνολικά (το 100% δηλαδή) και δείχνουμε όλα τα τμήματα που θα γίνει η πράξη καθέτου με το συγκεκριμένο ποσοστό που συμμετέχουν, έτσι ώστε να μπορεί και ο συμβολαιογράφος να το περιγράψει ορθά στο συμβόλαιο.

Link to comment
Share on other sites

συνάδελφε terry

η σύσταση της κάθετης συνιδιοκτησίας γίνεται μόνο με συμβολαιογραφικό έγγραφο και μεταγραφή στο αρμόδιο Υποθηκοφυλάκειο με λεπτομερή περιγραφή κάθε οικοδομήματος και χώρου καθώς και το ποσοστό κάθε οικοδομής στο κοινό οικόπεδο (υφιστάμενα η μελλοντικά κτίρια)

Η σύσταση κάθετης συνιδιοκτησίας ΔΕΝ είναι διανομή του ενιαίου οιοπέδου.

1. Συντάσσεις λεπτομερές Τοπογραφικό του εναιου ακινήτου

2. Ορίζεις-χωρίζεις τα διαιρετά κατα χρήση τμήματα

3. Γράφεις για κάθε τμήμα το ποσοστό επι του ενιαίου οικοπέδου και το αναλογούν ποσοστό δόμησης και κάλυψης. Προσοχή αν υφίστανται οικοδομήματα τα ποσοστά δεν είναι δυνατόν να υπολέιπονται των υφισταμένων

4.εμβαδά-ποσοστά κλπ τα αναγράφεις αναλυτικά σε πίνακα

τέλος σου υπενθυμίζω ότι τι οικόπεδο θα αντιμετωπίζεται πάντα πολεοδομικά ενιαίο

που σημαίνει κάθε πολεοδομική παράβαση ενός απο τους συγκύριους έχει συνέπειες και για τους άλλους

τα ξαναλέμε

Link to comment
Share on other sites

Τα ειχα υποψη μου ολα αυτα...Αλλη ερωτηση.... Εχω οικοπεδο 1000τμ εντος σχεδιου...Ο ενας αδερφος εχει 37.5% και ο αλλος 62.5%....Θελουν λοιπον να ορισουν καθετη.....Στο οικοπεδο υπαρχει ισογειο κτισμα περιπου 80τμ. Ο ενας (ο 37.5%) δεν θελει να παρει τιποτα απο το κτισμα αυτο..Θελει μονο το κομματι του οικοπεδου που του αναλογει...Ειναι αυτο εφικτο???Πρεπει κ η υφισταμενη δομηση να χωριστει αναλογα με την ιδιοκτησια..???

Link to comment
Share on other sites

Η ερώτηση έχει ήδη απαντηθεί από τον ΘΕΟΧΑΡΗ.

 

Με δεδομένο ότι ο σδ και το ποσοστό κάλυψης που αντιστοιχεί στο τμήμα των 625 τ.μ. υπερκαλύπτει το υφιστάμενο κτίσμα των 80 τ.μ., μπορείς να περιλάβεις το κτίσμα στο τμήμα αυτό και να υπολογίσεις στον πίνακα αφενός τα υπόλοιπα ποσοστά των ΟΔ για το τμήμα των 625 τ.μ. αφετέρου τα αναλογούντα ποσοστά για το τμήμα των 375 τ.μ.

Link to comment
Share on other sites

στη σύσταση καθέτου δεν είναι απαραίτητο η δόμηση και η κάλυψη να είναι αυτή που αντιστοιχεί στό ιδανικό μερίδιο αρκεί όταν υπάρχουν υφιστάμενα κτίρια να μην υπάρχουν υπερβάσεις

Link to comment
Share on other sites

Terry, έχω την εντύπωση πως στα downloads θα βρείς κείμενα σχετικά με την κάθετη και οριζόντια ιδιοκτησία, επικουρικά στα σχόλια των συναδέλφων. Καλή συνέχεια.

Link to comment
Share on other sites

Terry, να έχεις υπόψη σου ότι (όπως ανέφερε και ο Θεοχάρης) η σύσταση καθέτου είναι μια ΑΣΤΙΚΗ ΣΥΜΒΑΣΗ. Τα ποσοστά δεν είναι απαραίτητο να αντιστοιχούν στη δόμηση.

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.