Μετάβαση στο περιεχόμενο

Κατάργηση επαγγελματικών δικαιωμάτων


Recommended Posts

Η σημερινή εποχή χαρακτηρίζεται από την ταχύτατη εξέλιξη της τεχνολογίας, που δημιουργεί στον άνθρωπο την ανάγκη να «μαθαίνει» κατά την διάρκεια όλης της ζωής του.

 

Από την προσωπική μου εμπειρία, μπορώ να δω την τεράστια διαφορά με την οποία γίνονται εργασίες στα έργα υποδομής, όπως η χάραξη και γεωμετρικός έλεγχος, οι επιμετρήσεις των εργασιών, τα χρονοδιαγράμματα, ο ποιοτικός έλεγχος κ.α. Ένας καλός μηχανικός του 1980, μεταφερόμενος με μηχανή του χρόνου σήμερα, δεν θα είχε πολλές πιθανότητες να βρει εργασία σε κατασκευαστική εταιρία, επειδή μεταξύ των άλλων θα ήθελε και γραμματέα να του δακτυλογραφεί την αλληλογραφία. Πιστεύω ότι κάτι αντίστοιχο γίνεται και με τον τομέα τον μελετών και την συνεχή αναβάθμιση των ηλεκτρονικών προγραμμάτων.

 

Ο μηχανικός σήμερα πρέπει συνέχεια να «μαθαίνει». Κανονικά δεν θα έπρεπε να υπάρχει πρόβλημα με αυτή την αναγκαιότητα, επειδή το Πανεπιστήμιο είναι ο τόπος όπου μαθαίνεις το πώς να μαθαίνεις. Δεν θυμάμαι από πού το έμαθα αυτό, αλλά ήταν πάντα στις αρχές μου.

 

Είμαι σίγουρος πως δεν συμφωνείτε με τα παραπάνω! Γιατί διαφορετικά θα συμφωνούσατε πως ένας Μαθηματικός ή Φυσικός που η διαδρομή της ζωής του τον έφερε να εργαστεί σε μία εταιρία που αναπτύσσει το λογισμικό για γεωδαιτικούς σταθμούς, θα έπρεπε να είχε το δικαίωμα να κάνει το τοπογραφικό κάποιου οικοπέδου. Δικαίωμα που δεν θα έπρεπε να το είχε ο Τοπογράφος Μηχανικός που μετά την αποφοίτησή του δεν έχει στήσει ξανά όργανο και ζει από την υπογραφή που βάζει στα τοπογραφικά διαγράμματα που συντάσσουν εμπειροτέχνες.

 

Κατανοώ τον φόβο που υπάρχει όταν αναθέτουμε μία εργασία σε κάποιον του οποίου τις ικανότητες δεν γνωρίζουμε. Την στατική μελέτη του σπιτιού μου πρέπει να την κάνει κάποιος που να γνωρίζει πως θα την κάνει και να έχει κάποιου είδους πιστοποίηση γι’ αυτό. Η απάντηση δεν είναι απλή και θα μπορούσε να αποτελέσει θέμα συζήτησης κάπου αλλού.

 

Αυτό που δεν μπορώ να αποδεχτώ είναι τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών. Δίνουν στους μηχανικούς έναν τίτλο «ευγενείας» που τους κάνει να χάνουν την αίσθηση ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί με την εξέλιξη των γνώσεών τους και όχι με τον τίτλο τους. Ταυτόχρονα αποθαρρύνουν από την μάθηση όσους δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του τομέα στον οποίο εργάζονται, εφόσον υπάρχει φραγμός στην επαγγελματική εξέλιξή τους.

 

Παρακαλώ, όσοι μηχανικοί του ΤΕΕ έχουν το θάρρος και την καθαρότητα να δουν ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας, να επικοινωνήσουν μαζί μου στο e-mail, με σκοπό να δημιουργήσουμε παράταξη στο ΤΕΕ για την κατάργηση των επαγγελματικών δικαιωμάτων. Εάν δεν είστε μηχανικοί του ΤΕΕ και συμφωνείτε με την θεώρησή μου, παρακαλώ επικοινωνήστε αυτό το μήνυμα σε όσους μηχανικούς του ΤΕΕ νομίζετε ότι θα μπορούσε να τους ενδιαφέρει.

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 49
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Το ίδιο θα έπρεπε να γίνει και με γιατρούς, δικηγόρους, εκπαιδευτικούς και γενικά όλα τα επαγγέλματα;

Αν θέλεις να μάθεις, μαθαίνεις.

Αν θέλεις να ασκήσεις επάγγελμα είναι άλλο πράγμα. Θα πας στην κατάλληλη σχολή που θα σου δώσει τα αντίστοιχα επαγγελματικά δικαιώματα.

Αλλιώς θα μπορούσα και εγώ να ασκώ τη δικηγορία επειδή κάθισα και διάβασα τη νομοθεσία. Εμ, δεν είναι έτσι, όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά παντού στον κόσμο.

Link to comment
Share on other sites

Η όλη φιλοσοφία θα ταίριαζε πολύ στην Ελλάδα μας όπου ''είσαι'' ότι δηλώσεις... Αλλά δεν είναι έτσι... ευτυχώς!

Ένας καλός μηχανικός του 1980, μεταφερόμενος με μηχανή του χρόνου σήμερα, θα ήταν ένας υπέροχος μηχανικός απλά επειδή έχει κάτσει και έχει αναλώσει άπειρο χρόνο να ψάξει τα πως και τα γιατί. Απόδειξη είναι ότι τα μεγάλα μελετητικά γραφεία που οι μηχανικοί δεκαετίας και βάλε προτείνουν λύσεις που οι μικρότεροι ούτε που σκεφτόμαστε. Το αν θα βάζει άλλους να δακτυλογραφούν νομίζω ότι σαν επιχείρημα πάσχει από παντού!

Ο τίτλος του μηχανικού δεν είναι ευγενείας αλλά ευθύνης. Μην κοιτάτε μόνο την οικονομική πλευρά, κάθε μέρα σφραγίζουμε έγγραφα και αυτά θα μας ακολουθούν μια ζωή.

Το να ισοπεδώνουμε με αυτόν τον τρόπο τις γνώσεις που αποκτούμε στις σχολές αν μη τι άλλο είναι και επικίνδυνο. Το δικαίωμα το επαγγελματικό μας το δίνει η προσπάθεια που κάναμε, η σκληρή δουλειά και η συνεχής μελέτη.

''Παρακαλώ, όσοι μηχανικοί του ΤΕΕ έχουν το θάρρος και την καθαρότητα να δουν ότι τα επαγγελματικά δικαιώματα αποτελούν τροχοπέδη στην ανάπτυξη της ελληνικής κοινωνίας...''

Όλοι οι υπόλοιποι δηλαδή δεν έχουμε καθαρό μυαλό ή κρυβόμαστε πίσω από μικροσυμφέροντα?

Αν νομίζεις ότι κάποιος δικηγόρος ή γιατρός που του αρέσουν π.χ. τα μηχανολογικά και διάβασε 2 βιβλία και 3 ΚΥΑ μπορεί να αντιμετωπίσει ένα θέμα τότε μάλλον δεν καταλαβαίνεις την σημασία της λέξης επιστήμονας!

Αν όμως κάποιος είναι τόσο καλός και αγαπά τόσο πολύ τα μηχανολογικά λόγου χάρη, μπορεί να πάει σε κάποια σχολή, να αποκτήσει τις γνώσεις και τις βάσεις χωρίς ιδιαίτερο ζόρι αφού θα είναι τόσο καλός!

Άλοίμονό μας αν γινόμασταν γιατροί - δικηγόροι - μηχανικοί κι ότι άλλο μόνο με 5-6 βιβλία, άντε και κανα ντοκυμαντερ του Discovery Channel!!!

Link to comment
Share on other sites

Αυτό που δεν μπορώ να αποδεχτώ είναι τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών. Δίνουν στους μηχανικούς έναν τίτλο «ευγενείας» που τους κάνει να χάνουν την αίσθηση ότι πρέπει να είναι ανταγωνιστικοί με την εξέλιξη των γνώσεών τους και όχι με τον τίτλο τους. Ταυτόχρονα αποθαρρύνουν από την μάθηση όσους δεν έχουν τα επαγγελματικά δικαιώματα του τομέα στον οποίο εργάζονται, εφόσον υπάρχει φραγμός στην επαγγελματική εξέλιξή τους.

 

Θα διαφωνίσω μαζί σου και καθετα και οριζόντια... Τα επαγγελματικά δικαιώματα των μηχανικών δεν είναι "τίτλοι ευγενείας"... είναι η ουσία του πράγματος. Αν για σένα είναι τίτλος ευγενείας τότε μάλλον κατά λάθος, και όχι κατά τύχη, έγινες μηχανικός.

 

Δεν θα συνεχίσω γιατί τα έχω πάρει...

Link to comment
Share on other sites

"Αυτό που δεν μπορώ να αποδεχτώ είναι τα «επαγγελματικά δικαιώματα» των μηχανικών."

 

προφανώς και όλων των άλλων επιστημόνων όπως είπε και ο Χάρης.

λοιπόν την επόμενη φορά που θα χρειαστείς γιατρό στείλε πμ να σου δωσω το τηλ μου να περάσεις από το γραφείο μου. ίσως προχωρήσουμε και σε μια επέμβαση ανοιχτής καρδιάς.

δεν νομίζω να έχεις πρόβλημα.

 

 

ότι πιο άκυρο έχω ακούσει εδώ μέσα.

συγγνώμη αλλά....

Link to comment
Share on other sites

Θα μπορούσα να δεχτώ ,υπό όρους ,απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων στη βάση μεταπτυχιακών σπουδών .

 

Αλλά αυτό

Γιατί διαφορετικά θα συμφωνούσατε πως ένας Μαθηματικός ή Φυσικός που η διαδρομή της ζωής του τον έφερε να εργαστεί σε μία εταιρία που αναπτύσσει το λογισμικό για γεωδαιτικούς σταθμούς, θα έπρεπε να είχε το δικαίωμα να κάνει το τοπογραφικό κάποιου οικοπέδου.

 

μου φέρνει στο μυαλό το Μηχανικός ΕΜΠειροτέχνης.

Link to comment
Share on other sites

Τα επαγγελματικά δικαιώματα είναι, όπως σωστά ειπώθηκε, η ουσία του πράγματος. Δεν θα πρέπει να καταργηθούν, αλλά να επαναπροσδιοριστούν με σοβαρότητα για όλες τις ειδικότητες, πράγμα που δεν πρόκειται να γίνει ποτέ βέβαια αφού το ΤΕΕ θεωρεί πως τίποτε δεν πρέπει να αλλάξει από το 1930 εως σήμερα.

Link to comment
Share on other sites

Να καταργηθούν? Στην ειδικότητα μου (που δεν υπάρχουν) μπορούν κα εκπονήσουν ΜΠΕ όλες οι ειδικότητες μηχχανικών , αποτέλεσμα : Τραγική ποιότητα ,τόση αντιγραφή είχα χρόνια να δω ,από επιστημονική επάρκεια αναρωτιέσαι μερικές φορές αν αυτός που σύνταξε την "έκθεση" ή "μελέτη" έχει πτυχίο ...

 

Έχω ξαναδηλώσει στο παρελθόν οτι ειμαι υπερ του αμερικάνικου συστήματος

(Σοβαρές εξετάσεις ανα γνωστικό αντικείμενο για τα αντίστοιχα δικαιώματα)

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.