Μετάβαση στο περιεχόμενο
Newsletter: Ημερήσια τεχνική ενημέρωση από το Michanikos.gr ×

Ειδικό πρόγραμμα φ/β ως 10kW σε κτίρια


Stelios.A

Recommended Posts

Μην μπερδεύεστε και λέτε ότι έχουν αλλάξει πράγματα ως προς τα ΦΒ από ΥΠΑΝ, ΡΑΕ, ΔΕΗ κλπ. Τα πράγματα καθυστέρησαν, αλλά όχι πως άλλαξαν. Να είμαστε δίκαιοι και σωστοί. Κι αν κατηγορούμε το κράτος λέω να κοιτάξουμε τα χάλια μας οι εταιρίες κι οι μηχανικοί που κατά 90% έρχονται και ζητούν παπατζηλίκια. Δε βλέπω να φταίει κανένα κράτος εκεί. Εν ολίγοις εμείς είμαστε το κράτος. Οι νόμοι μια χαρά είναι .Το κακό είναι ότι βλέπουμε πάντα τα παραθυράκια πίσω από το νόμο πριν δούμε καλά καλά τον ίδιο το νόμο και πριν δοκιμάσουμε την εφαρμογή του φυσιολογικά. Αυτό ας έρθει face to face όποιος θέλει να το αμφισβητήσει, αντίρρηση δε δέχομαι, κάθε μέρα γίνονται αυτά, κρατάω και στατιστικές.

 

Ως προς την πληρωμή του ΦΒ συστήματος από τη ΔΕΗ μέχρι 10kWp αφορά την παραγόμενη ενέργεια κι όχι τη διαφορά. Αλλιώς δε θα συνέφερε με τίποτα. Απλά πράγματα. Μηχανικοί είμαστε. Για κάνετε 2 πολλαπλασιασμούς και μια αφαίρεση και θα δέιτε γιατί δε συμφέρει αλλιώς. Εξάλλου χάρη της κάνουμε της ΔΕΗ. Ενέργεια χωρίς συντήρηση, ΦΠΑ είσπραξη για το κράτος, παραγωγή όπου έχει 'κενά' το ενεργειακό σύστημα της χώρας, αποφυγή καλωδίων από τη ΔΕΗ, μετασχηματιστών, νέων μονάδων κλπ. Καλός πειραματισμός είναι τα ΦΒ και χρήσιμος, δεν είναι μόδα όπως τείνουν να το παρουσιάσουν...

Link to comment
Share on other sites

Για να ξεκαθαρισουμε καποια πραγματα

Εστω ότι το φβ παραγει Α kWh

Εστω ότι το φβ καταναλώνει Β kWh (stand by λειτουργια inverter, camera..κυριως την νυχτα)

Εστω ότι το σπιτι καταναλώνει Γ kWh

Εστω ότι η τιμή που μας χρεώνει η ΔΕΗ για την ενεργεια που καταναλωνουμε στο σπιτι είναι 0,12 euro/kWh

 

Τότε ο λογιστικός συμψηφισμός προέρχεται από την εξής εξίσωση

 

[ΕΣΟΔΑ Ή ΕΞΟΔΑ]= (Α-Β)*0,55-Γ*0,12

 

ΔΗΛΑΔΗ εχουμε ενεργειακό συμψηφισμό ΓΙΑ ΤΟ ΦΒ για την τελικώς πωλούμενη ενέργεια στο Δικτυο (Α-Β) ΚΑΙ όπως φαίνεται από την εξίσωση λογιστικό συμψηφισμό ΜΕΤΑΞΥ ΦΒ ΚΑΙ ΣΠΙΤΙ. Επειδή η Β θα είναι γενικά πολύ μικρότερη από την Α πολλοί δεν την αναφέρουν καθόλου.

Link to comment
Share on other sites

Ως προς την αλλαγή της νομοθεσίας για τα ΦΒ, προφανώς καλέ μου συνάδελφε ή θα αστειεύεσαι ή δεν έτυχε να στήσεις κάποιο πάρκο. Μια μικρή αναδρομή σε κραυγαλέες αλλαγές, πισωγυρίσματα και αναντιστοιχείες του κράτους, αν και κινδυνεύουμε να βγούμε off topic.

 

1. Επενδυτής που το 2007 ξεκίνησε τη διαδικασία, πλήρωσε τις μελέτες, ενδεχομένως αγόρασε χωράφι κλπ, αφού περίμενε 2 χρόνια να εξεταστεί η αίτησή του για εξαίρεση από άδεια παραγωγής, πλέον δεν μπορεί να υλοποιήσει, αφού το κράτος τον 11/2008 θυμήθηκε να ψηφίσει το ειδικό χωροταξικό για τις ΑΠΕ θεσπίζοντας (σωστά αλλά τραγικά καθυστερημένα) περιοχές αποκλεισμού, στις οποίες ενδεχομένως είναι το χωράφι του, με πιο συνηθισμένο πρόβλημα τη γη υψηλής παραγωγικότητας και τις περιοχές Natura 2000.

 

2. Το κράτος εξέδωσε πιεζόμενο από την ΕΕ τον νόμο για τις ΑΠΕ του 2006, έχοντας μία ΡΑΕ με ελάχιστο προσωπικό και γραφεία που τελικά δεν χωρούσαν ούτε τους φακέλους των μελετών.

 

3. Το περίφημο πρόγραμμα ανάπτυξης ΦΒ άλλαξε. Άλλο θέσπισε ο Σιούφας και άλλο ισχύει (που δεν ισχύει) σήμερα.

 

4. Τα συμβόλαια πώλησης άλλαξαν και από τα 10+10 χρόνια πήγαν στην 20ετία με παράλληλα θέσπιση του feed in tariff. Και αυτή η αλλαγή στην πορεία έγινε.

 

5. Οι πολεοδομικοί όροι και προϋποθέσεις για την κατασκευή των ΦΒ ξεκαθάρισαν (σχεδόν) μόλις πριν από 1 μήνα, 2 1/2 χρόνια μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τις ΑΠΕ

 

6. Ο αναπτυξιακός καθυστερεί τουλάχιστον 1 χρόνο για τη γνωμοδοτική και άλλο τόσο για να δώσει χρήματα.

 

Μετά από όλα αυτά συνεχίζεις να πιστεύεις πως η νομοθετική αντιμετώπιση του θέματος από το κράτος ήταν σοβαρή; Και δεν το λέω με καμία διάθεση αναθέματος. Απλώς καταγράφω μία σειρά γεγονότων.

Link to comment
Share on other sites

Αυτές είναι αλλαγές ΥΠΕΧΩΔΕ. Στα σημεία 2,5,6 που φαίνονται αλλαγές σε νόμο; Άλλο να γράφουμε την πίκρα μας και την οργή μας κι άλλο να μιλάμε ψύχραιμα αντικειμενικά άσχετα με προσωπική εμπλοκή στο θέμα.

 

Φυσικά δε μετριάζεται το μπάχαλο που προκλήθηκε από τους άσχετους που ακόμη τοποθετούνται να διεκπεραιώνουν τέτοια θέματα. Τουλάχιστον ας έκαναν γρήγορα και τυπικά τη δουλειά τους. Συνήθως δε γνωρίζουν τα των ΦΒ. Το ίδιο όμως ισχύει και για τις εταιρίες. Δεν έχω δει πάνω από 3 εταιρίες παραγωγούς και πάνω από 20 εγκαταστάτες να δουλεύουν σοβαρά το θέμα εκτός από καιροσκοπικά. Αν σκεφτούμε ότι οι εγκαταστάτες είναι καμιά 200αριά σε οτιδήποτε επίπεδο, τότε έχει πρόβλημα κι η αγορά εκτός από το κράτος.

Link to comment
Share on other sites

Αν και το παιχνίδι με τις λέξεις δεν είναι το αγαπημένο μου, οφείλω να σου πω ότι

- Στο μεν 2 δεν έχουμε αλλαγή νόμου αλλά έναν νόμο που βγήκε πριν το ίδιο το κράτος να είναι έτοιμο για αυτόν. Γι' αυτό και τον τροποποίησε τον Γενάρη που μας πέρασε. Αν παρόλα αυτά αδίκησα τους υπευθύνους ως προς τη σοβαρότητα που επιδείξανε, ζητώ συγγνώμη...

- Στο 5 αλλαγή δεν είχαμε γιατί... δεν είχαμε καν νόμο! Κάθε πολεοδομία λειτουργούσε κατά το δοκούν, στηριζόμενη είτε σε γενικές διατάξεις του ΓΟΚ για την εκτός σχεδίου δόμηση (μέχρι και απόσταση δ ανάμεσα στις σειρές των βάσεων μου έχουν ζητήσει να κρατήσω!) ή παλιούς νόμους Ν. 2941/01 κα. Είναι άλλο πράγμα ακαδημαϊκά να εξετάζουμε τις νομοθεσία και άλλο να βρίσκεσαι καθημερινά στα πολεοδομικά γραφεία ανά την Ελλάδα προσπαθώντας να αποδείξεις ότι δεν είσαι ελέφαντας. Και δεν φταίνε μόνον οι υπάλληλοι, κάποιοι εκ των οποίων ενδεχομένως θέλουνε να εξυπηρετήσουν καταστάσεις, όμως το νομοθετικό αλαλούμ δε τους βοηθά.

- Ο αναπτυξιακός (Ν.3299/2004) προφανώς τροποποιήθηκε εκ των υστέρων, με τις νέες του διατάξεις να ισχύουν από το 01/01/2007.

 

Όσο για την αγορά, δεν θα διαφωνήσω μαζί σου, όμως η ίδια η αγορά θα κρατήσει αυτούς που αντέχει και θα αποβάλει τους υπόλοιπους. Απ' ότι ακούω, δημιουργείται ένα πλαίσια λειτουργίας των εταιριών που θα παρέχουν σχετικές υπηρεσίες, γεγονός που θα ξεκαθαρίσει εν μέρει την κατάσταση.

Link to comment
Share on other sites

Πρόσφατα έκανα αίτηση στην ΔΕΗ για φωτοβολταικα 10KW στην ταράτσα του σπιτιου μου. Μήπως έχει κάποιος κάποιο πρότυπο για το πως θα συμπληρώσουμε την υπεύθυνη δήλωση του ηλεκτρολόγου (πιστοποιητικό) για τα φωτοβολταικά;

Link to comment
Share on other sites

Χαιρετώ.

Γνωρίζεις κανείς εάν η νέα απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για τα Φ-Β εκτός σχεδίου (που ανακοινώθηκε στις 6/7/2009), έχει δημοσιευθεί στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης;

Σημειώνω ότι σύμφωνα με το άρθρο 6 η απόφαση ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσης, οπότε όσοι λάβουν από την ΡΑΕ εξαίρεση από Άδεια Παραγωγού μέχρι εκείνη την ημερομηνία εξαιρούνται από την προϋπόθεση της αρτιότητας του οικοπέδου (άρθρο 4).

Ευχαριστώ.

Link to comment
Share on other sites

CostaV, δεν αναφέρομαι σε αυτό που παραθέτεις, αλλά στην νέα απόφαση του ΥΠΕΧΩΔΕ για την "έγκριση ειδικών όρων και περιορισμών δόμησης για την εγκατάσταση Φ-Β..." που ανακοίνωσε το ΥΠΕΧΩΔΕ στις 6/7/2009 (βλ. site ΥΠΕΧΩΔΕ, Δελτία Τύπου), αλλά υποψιάζομαι ότι δεν έχει εκδοθεί ακόμα σε ΦΕΚ στην Εφημερίδα της Κυβέρνησης (άρα δεν είναι σε ισχύ ακόμα).

 

 

Μόλις βρήκα ότι έχει δημοσιευθεί στο ΦΕΚ 344 / ΑΑΠ, 20-7-2009.

Link to comment
Share on other sites

ΚΥΑ 2:

«Oροι εγκατάστασης φωτοβολταϊκών συστημάτων μέχρι 10 KW στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων».

 

H τοποθέτηση Φ/B συστημάτων μέχρι 10 KW στα δώματα και τις στέγες των κτιρίων γίνεται σύμφωνα με το άρθρο 16 του ΓOK/85 (όπως τροποποιήθηκε και ισχύει).

 

Δεν επιτρέπεται η τοποθέτηση των Φ/B στοιχείων πάνω από την απόληξη του κλιμακοστασίου, του φρεατίου ανελκυστήρα και οποιασδήποτε άλλης κατασκευής.

 

H διάταξη των Φ/B στοιχείων δεν θα πρέπει να δημιουργεί χώρο κύριας ή βοηθητικής χρήσης ή ημιυπαίθριο.

 

Σε περίπτωση τοποθέτησης των Φ/B στοιχείων σε στέγες θα πρέπει αυτή να γίνεται εντός του όγκου της στέγης, ακολουθώντας την κλίση τους και να απέχει 0,50 μ. από το περίγραμμα αυτής ώστε να εξασφαλίζεται η αισθητική εικόνα του κτιρίου.

 

Tα Φ/B στοιχεία θα πρέπει να αποτελούν ενιαίο σύνολο με τις υπόλοιπες κατασκευές του άρθρου 16 του ΓOK/85 εφόσον υπάρχουν, έτσι ώστε να μην προσβάλλεται η αισθητική του κτιρίου και του περιβάλλοντος.

 

Tα Φ/B στοιχεία που τοποθετούνται στο δώμα του κτιρίου θα πρέπει να οριοθετούνται περιμετρικά με στηθαίο συμπαγές μέγιστου ύψους 1,20 μ. για αισθητικούς και για την προστασία της εγκατάστασης.

 

H απόσταση από το στηθαίο του δώματος να είναι εσωτερικά αυτού 1,00 μ. λόγω ασφάλειας.

 

Σε περίπτωση ορόφου σε υποχώρηση οι εγκαταστάσεις αυτές θα περιορίζονται στο περίγραμμα του ορόφου.

 

Για την τοποθέτησή τους δεν απαιτείται οικοδομική άδεια παρά μόνο έγκριση εργασιών μικρής κλίμακας (Aπ. 5219/04, ΦEK 114/Δ΄/17.02.2004), όπως συμπληρώθηκε και ισχύει.

 

Για τη σύνδεση με τη ΔEH δεν απαιτείται αυτοψία και σφράγιση από την πολεοδομική υπηρεσία του στελέχους της έγκρισης εργασιών μικρής κλίμακας, αλλά αυτό προσκομίζεται στη ΔEH με συνημμένα τα θεωρημένα φωτ/φα τοπογραφικού για τον ακριβή προσδιορισμό της θέσης τους ακινήτου και κάτοψη του δώματος ή της στέγης, όπου θα φαίνεται η θέση τοποθέτησης των Φ/B στοιχείων.

 

Στις περιοχές όπου επιβάλλεται η γνώμη της EΠAE η θέση των Φ/B συστημάτων ελέγχεται πριν από την έγκριση των εργασιών μικρής κλίμακας.

 

Aπαιτείται η συναίνεση των συνιδιοκτητών όπως ορίζει το άρθρο 1 της 4-6-2009 KYA (ΦEK 1079/B΄/4-6-2009).

 

Eιδικές διατάξεις κατισχύουν της παρούσης απόφασης.

 

H απόφαση αυτή να δημοσιευθεί στην Eφημερίδα της Kυβερνήσεως και ισχύει από την ημερομηνία δημοσίευσής της

 

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΟ ΔΕΛΤΙΟ

ΣΥΝΔΕΣΗΣ ΦΩΤΟΒΟΛΤΑΪΚΟΥ ΣΥΣΤΗΜΑΤΟΣ ΙΣΧΥΟΣ ≤ 10 kWp ΣΤΟ ΔΙΚΤΥΟ ΧΤ

(στο πλαίσιο του Ειδικού Προγράμματος Ανάπτυξης Φωτοβολταϊκών Συστημάτων

σε κτιριακές εγκαταστάσεις)

Διαδικασία σύνδεσης

Βήμα 1: Υποβολή αίτησης σύνδεσης στην τοπική μονάδα Δικτύου της ΔΕΗ (Περιοχή).

Επισυνάπτονται τα έγγραφα και στοιχεία υπ΄ αριθ. 1 έως και 7 του εντύπου αίτησης (το έντυπο διατίθεται από τη ΔΕΗ). Προϋπόθεση είναι ο ενδιαφερόμενος να έχει ήδη επιλέξει τον τύπο του εξοπλισμού που θα εγκαταστήσει και να έχει εκπονηθεί η σχετική τεχνική μελέτη.

Η ΔΕΗ εξετάζει το αίτημα και προβαίνει εντός είκοσι (20) ημερών από την παραλαβή της αίτησης στην έγγραφη διατύπωση Προσφοράς Σύνδεσης προς τον ενδιαφερόμενο, η οποία περιλαμβάνει την περιγραφή και τη δαπάνη των έργων σύνδεσης και ισχύει για τρεις (3) μήνες από την ημερομηνία έκδοσής της. (1)

Βήμα 2: Υποβολή αίτησης στην αρμόδια Πολεοδομική Υπηρεσία για την έκδοση της Έγκρισης Εκτέλεσης Εργασιών Μικρής Κλίμακας για την εγκατάσταση του φωτοβολταϊκού συστήματος, βάσει του άρθρου 5 της ΚΥΑ.

Βήμα 3: Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΗ.

Στην αίτηση θα αναφέρεται ότι γίνεται αποδεκτή η Προσφορά Σύνδεσης και θα επισυνάπτεται η Έγκριση Εκτέλεσης Εργασιών της αρμόδιας πολεοδομικής υπηρεσίας. (2)

Βήμα 4: Υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης με ταυτόχρονη καταβολή της σχετικής δαπάνης στην Περιοχή ΔΕΗ.

Η ΔΕΗ κατασκευάζει τα έργα σύνδεσης εντός είκοσι (20) ημερών από την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης, εφόσον δεν απαιτούνται νέα έργα Δικτύου (πέραν της εγκατάστασης νέου μετρητή).

Βήμα 5: Υποβολή αίτησης κατάρτισης της Σύμβασης Συμψηφισμού στην τοπική υπηρεσία Εμπορίας της ΔΕΗ, ή στα γραφεία άλλου προμηθευτή (εφόσον η ΔΕΗ δεν είναι ο προμηθευτής ηλεκτρικής ενέργειας για τον συγκεκριμένο μετρητή κατανάλωσης με τον οποίο θα γίνεται συμψηφισμός).

Βήμα 6: Υπογραφή της Σύμβασης Συμψηφισμού.

Η Σύμβαση υπογράφεται εντός δεκαπέντε (15) ημερών από την παραλαβή του αιτήματος.

Βήμα 7: Υποβολή αίτησης ενεργοποίησης της σύνδεσης στην Περιοχή ΔΕΗ.

Επισυνάπτονται τα έγγραφα και στοιχεία υπ΄ αριθ. 9 έως και 11 του εντύπου αίτησης. Προϋποθέσεις είναι η ετοιμότητα της εγκατάστασης και η ολοκλήρωση των έργων σύνδεσης.

Η ΔΕΗ ειδοποιεί τηλεφωνικά τον ενδιαφερόμενο για τον ορισμό της ημερομηνίας διενέργειας του ελέγχου της εγκατάστασης.

Βήμα 8: Ενεργοποίηση της σύνδεσης.

Γίνεται αμέσως μετά από την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου. (3)

Διευκρινίσεις επί της διαδικασίας

(1) Η Περιοχή ΔΕΗ θα παραλαμβάνει την αίτηση σύνδεσης και θα συμπληρώνει την ημερομηνία παραλαβής της μόνον εφόσον τα στοιχεία της αίτησης, καθώς και τα συνυποβαλλόμενα έγγραφα και στοιχεία είναι πλήρη και ορθώς συμπληρωμένα. Αλλαγές στην παραληφθείσα αίτηση δεν γίνονται δεκτές.

(2) Η προσκόμιση της έγκρισης εκτέλεσης εργασιών μικρής κλίμακας είναι απαραίτητη προϋπόθεση για την υπογραφή της Σύμβασης Σύνδεσης.

(3) Εάν κατά τη διενέργεια του ελέγχου διαπιστωθούν ελλείψεις ή δυσλειτουργίες στις εγκαταστάσεις του ενδιαφερόμενου, η σύνδεση θα παραμείνει ανενεργή μέχρις ότου ο ενδιαφερόμενος προβεί στις διορθωτικές ενέργειες που θα του υποδείξει η ΔΕΗ.

Τεχνικές Διευκρινίσεις

• Τα Φωτοβολταϊκά Συστήματα ισχύος μέχρι 10 kW συνδέονται στο δίκτυο χαμηλής τάσης, μέσω μονοφασικής παροχής προκειμένου για ισχύ μέχρι 5 kW και τριφασικής παροχής προκειμένου για ισχύ άνω των 5 kW και μέχρι τα 10 kW.

• Οι προεπιλεγμένες τιμές ρυθμίσεων των προστασιών ορίων τάσεως και συχνότητας στην έξοδο του αντιστροφέα θα πρέπει να είναι οι εξής:

Τάση : από +15% έως -20% επί της ονομαστικής (230V)

Συχνότητα : ± 0,5 Hz της ονομαστικής (50Hz)

με πρόβλεψη ότι σε περίπτωση υπέρβασης των πιο πάνω ορίων ο αντιστροφέας θα τίθεται εκτός (αυτόματη απόζευξη) με τις ακόλουθες χρονικές ρυθμίσεις :

θέση εκτός του αντιστροφέα σε 0,5 sec

επανάζευξη του αντιστροφέα μετά από 3 min

• Η Ολική Αρμονική Παραμόρφωση (THD) του ρεύματος των αντιστροφέων δεν θα πρέπει να υπερβαίνει το 5%.

• Εφόσον οι αντιστροφείς δεν διαθέτουν μετασχηματιστή απομόνωσης, η έγχυση συνεχούς ρεύματος θα πρέπει να περιορίζεται στο 0,5% του ονομαστικού.

• Η προστασία έναντι του φαινομένου της νησιδοποίησης είναι υποχρεωτική. Στο αντίστοιχο πεδίο του εντύπου αίτησης θα περιγράφεται η ακολουθούμενη μέθοδος, η οποία θα είναι σύμφωνη με το πρότυπο VDE 0126.

• Οι ανωτέρω προστασίες θα εμφανίζονται είτε στα τεχνικά εγχειρίδια των αντιστροφέων είτε στα πιστοποιητικά τους.

 

Μπορείτε να χρησιμοποιείτε το κουμπι Edit στην κάτω δεξιά γωνία κάθε μηνύματος για να προσθέτε κάτι ή να επεξεργάζεστε τα μηνύματά σας.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Guest
Αυτό το θέμα πλέον έχει κλείσει για περαιτέρω απαντήσεις.
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.