Μετάβαση στο περιεχόμενο

Μηχανικοί Περιβάλλοντος και ενεργειακά ζητήματα


Recommended Posts

Είμαι Μηχ. Περιβάλλοντος απόφοιτος από την Ξάνθη και ήθελα να ενημερώσω τους φίλους ότι ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας και του Βιοκλιματικού Σχεδιασμού υπάρχει από την αρχή της σχολής, τον έχω ακολουθήσει και ο ίδιος (Εργαστήριο Περιβαλλοντικού και Ενεργειακού Σχεδιασμού). Τα μαθήματα είναι σίγουρα πάνω από δύο και υπάρχουν μαθήματα επιλογής ανάλογα με τον τομέα. (Οικολογικά Δομικά Υλικά, Ενεργειακή Επιθεώρηση Κτιρίων, Περιβαλλοντική Αρχιτεκτονική, Βιώσιμο Αστικό Περιβάλλων, Τεχνολογία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας κ.τ.λ.).

Για να διευκρινίσω και αποσαφηνίσω το ζήτημα, οι μηχανολόγοι έχουν πολύ καλή κατάρτιση στην λειτουργία και συντήρηση - εξέλιξη των συστημάτων Α.Π.Ε. Οι Περιβάλλοντος έχουν καλή κατάρτιση στα λογισμικά διαστασιολόγησης, παθητικά συστήματα για οικιστικό περιβάλλον, λογισμικά και διατάξεις εξοικονόμησης ενέργειας, συνδυασμό ενεργητικών και παθητικών συστημάτων, εμπεριεχόμενη ενέργεια δομικών υλικών και ανακύκλωση τους, ενεργειακή επιθεώρηση κτιρίων, απόδοση και διαχείριση μεγάλων εγκαταστάσεων Α.Π.Ε. κ.τ.λ.

Είναι στενάχωρο μηχανικοί να φέρονται στενόμυαλα και να θεωρούν ότι μπορούν μονάχοι να λύσουν άπαντα τα ζητήματα. Η συνεργασία ειδικοτήτων και κλάδων πάντα οδηγεί εύκολα και γρήγορα σε καλύτερα αποτελέσματα.

Link to comment
Share on other sites

Συγνώμη συνάδελφοι αλλά νομίζω ότι η χρήση των ΑΠΕ είναι λίγο πιο συνθετο ζήτημα απ'ότι η εγκατάσταση 2 φωτοβολταικών πανελ και μιας ανεμογεννήτριας.Σπουδάζω στους μηχανικούς περιβάλλοντος στα χανιά και όντως τα μαθήματα που είναι αμειγώς για ανανεώσιμες πηγές είναι 2 και μάλιστα το ένα είναι επιλογής.

Παρόλ'αυτά οι ΑΠΕ είναι και η παραγωγή biodiesel και η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αποτέφρωση απορριμμάτων.Γεγονός είναι ότι δεν είναι κάτι το πολύ εξεζητημένο αλλά τουλάχιστον θα μπορούσαμε να φανούμε και εμείς κάπως χρήσιμοι στην μελέτη κτιρίων.

Link to comment
Share on other sites

Αγαπητοί συνάδερφοι, εδώ δεν έχουμε κατοχυρώσει αυτονόητα δικαιώματα, ως Μηχ. Περ. Θες λόγω της συντεχνιακής λογίκης λοιπών μηχανικών θες λόγω της πολυετής αδράνειας των αρμόδιων συλλόγων μας... που δυστυχώς συνεχίζεται. Πως περιμένετε (περιμένουμε μαλλον) να είμαστε εντός της εργασιακής πίτας που σχετίζεται με την μελέτη ενεργειακών θεμάτων σε κτίρια????

 

Ξέρει καμία υπηρεσία που ασχολείται με την οικοδομή, και άρα τα κτίρια, τι είναι ο Μηχ. Περ.? Φυσικά και όχι αφού μέχρι και σήμερα δεν έχουμε κανενα δικαίωμα στο να συντάσουμε μελέτες που σχετίζονται με το αντικείμενο. Πως να περιμένω εγώ ότι θα που οι άνθρωποι αυτοί: ΑΑΑΑ ναι να δώσουμε το δικαίωμα αυτό και στους Μ.Π.

 

ΧΛΩΜΟ!

Link to comment
Share on other sites

Κατ' αρχην θα ηθελα να ευχαριστησω πολυ ολους οσους μπηκαν στον κοπο να απαντησουν στο ερωτημα μου. Προς τον/την αγαπητο/η φιλο/η pixserver (αλλα και στα υπολοιπα μελη του forum), καταλαβαινω πως τα πραγματα με τα επαγγελματικα δικαιωματα ειναι πολυ σκουρα, αλλα το ερωτημα μου ειναι: Αν ειχαν οι ΜΗ.ΠΕΡ. το δικαιωμα να δουλεψουν πανω στις Α.Π.Ε., θα ειχαν τις απαραιτητες γνωσεις για να το κανουν; Για να το θεσω αλλιως, σε μια ελευθερη αγορα (π.χ. ευρωπαικη ή παγκοσμια) οι ΜΗ.ΠΕΡ., με τις γνωσεις που με τις οποιες εξοπλιζονται απο τα ελληνικα πολυτεχνεια, μπορουν να εργαστουν πανω στο αντικειμενο των Α.Π.Ε., εχουν τις γνωσεις;;

Link to comment
Share on other sites

  • 4 weeks later...

Αγαπητε "υποψηφιε συναδελφε", το ερωτημα σου δεν δεχεται απλα και μονο μια ξερη απαντηση γιατι στην πραξη η δουλεια ενος μηχανικου μπλεκει πολλα πραμματα.

Θα σου αναφερω την προσωπικη μου εμπειρια και ελπιζω να σε βοηθησω λιγο στο να καταλαβεις οτι ο μηχανικος στην ελλαδα ειναι μια μαλλον "ξεχειλωμενη" ενοια και για αυτο μην ζητας να βρεις μια καθαρη λυση εκτος και αν στο μυαλο σου εχεις κατι εντελως εκειδικευμενο, πχ να χτιζεις σπιτια.

Ειμαι μηχανικος περιβαλλοντος, αποφοιτος του 2006. Μετα απο 1,5 χρονο εργασιας σε ενα γραφειο που ασχολιοταν με υδραυλικα, περιβαλλοντικα και τα συναφη, μου παρουσιαστηκε η ευκαιρια να εργαστω σε μια εταιρεια που σχεδιαζει και κατασκευαζει αιολικα παρκα. Είμαι πολυ ευχαριστημένος, ενω τυχον κενα που παρουσιαζονται στην θεωρια του πραγματος μπορω να τα βλεπω και να τα μελετω στην πορεια, αλλωστε δεν γινεται να βγεις απο πουθενα κατευθειαν "ετοιμος" σε εναν συγκεκριμενο τομεα. Ακομα και συναδελφοι μου ηλεκτρολογοι εχει χρειαστει να διαβασουν καινουργια πραμματα.

Η δουλεια στην πραξη ειναι πολυ παραπανω απο διαλεγω ανεμογεννητρια σχεδιαζω υποσταθμο μπλα μλπα και αυτο ειναι ολο. Απαιτειται μια συνολικοτερη συνθεση και συνδιασμος διαφορων παραμετρων. Για παραδειγμα για την επιλογη μιας καταλληλης τοποθεσιας για Α/Π είναι απαραιτητο να εξετασεις την περιοχη απο γεω-μοργολογικης αποψεως και να λαβεις υποψην διαφορους αλλλους παραγοντες, οπως οι καιρικες συνθηκες, η προσβασιμοτητα της περιοχης, η αλληλεπιδραση με τους τοπικους φορεις και φυσικα η περιβαλλοντικη οχληση απο την ολη διαδικασια κατασκευης και λειτουργιας. Μιλαμε δηλαδη για θεματα που συνδιάζουν ρευστομηχανικη, γεωδαισια, μετεωρολογια, νομικα ζητηματα και πολλα αλλα. Οσον αφορα τις γνωσεις που απαιτουνται στο καθαρα ενεργειακο κομματι (επιλογη εξοπλισμου, ηλεκρολογικα κλπ) ως μηχανικος εχει τις βασεις να μπορεις να καλλιεργησεις και να εμβαθυνεις στην γνωση ακομα και μονος σου εφοσον ενδιαφερθεις, φυσικα υπαρχουν και μεταπτυχιακα που μπορουν να δωσουν το κατι παραπανω πιο γρηγορα. Παντως οι ΑΠΕ ειναι ενας τομεας με πολλες διαφορετικες απαιτησεις οποτε ειναι καλο να βλεπεις το πραμμα περισσοτερο σφαιρικα και να εχει την διαθεση να ψαχτεις γενικα.

Για να μη σε κουραζω αλλο με θεωρητικα στοιχεια, πιστευω οτι το πιο σημαντικο ειναι να εχεις στο μυαλο σου οτι οπουδηποτε και να μπεις ο δρομος για το μετα ειναι παντα πολυ πιο μπερδεμενος απο οσο μπορει να περιμενει κανεις. Μην περιμενεις να σου δειξει καποιος τον δρομο που θελεις και να το παρεις ως μονοδρομο. Σιγουρα ακομα τα επαγγελματικα δικαιωματα (μιλαμε για υπογραφη, οχι για το που μπορεις να δουλεψεις) ειναι πολυ στον αερα αλλα σιγουρα μεχρι να τελειωσεις πολλα θα εχουν αλλαξει μαλλον, οι ΜΗ.ΠΕΡ. ειναι μια ειδικοτητα μηχανικου που ενω στα χαρτια ειναι λιγο αφηρημενη , σε επιπεδο βασης και γνωσης σου δινει μεγαλη ευλιξια.

Καλη τυχη οτι και να αποφασισεις.

Link to comment
Share on other sites

  • 2 months later...

Παιδια περιμενω ακομα αποψεις σας για το θεμα και οποιοεσδηποτε παρατηρησεις-επισημανσεις ειναι απολυτα επιθυμητες.

 

Σας ευχαριστω εκ των προτερων για το ενδιαφερον

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.