Μετάβαση στο περιεχόμενο
Ακολουθήστε τη νέα μας σελίδα στο Facebook! ×

Υπολογισμός θερμοκρασίας σε μονοσωλήνιο


npapadim

Recommended Posts

ο τυπος ειναι ο εξης και ονομαζεται μεση υπερθερμοκρασια θερμαντικου σωματος...

 

Qολ(κσ)=Qολ(Δtmo/Δtm)^1,3

 

οπου:

 

Qολ(κσ):θερμαντικη ικανοτητα των σωματων στις κανονικες συνθηκες..

 

Qολ:η θερμαντικη ικανοτητα των σωματων στις συνθηκες του παραδειγματος..

Δtmo=(90-70)/2-20=60 (99,9999% οι θερμαντικες αποδοσεις σε ενα προσπεκτους ειναι για παροχη 90 βαθμους κελσιου,επιστροφη 70, και θερμοκρασια περιβαλλοντος εντος χωρου 20..)

Δtm=(tπ-tε)/2-tχ=....

 

 

οπου

 

tπ:θερμοκρασια προσαγωγης παραδειγματος

tε:θερμοκρασια επιστροφης παραδειγματος

tχ:θερμοκρασια χωρου παραδειγματος

 

εστω δηλαδη οτι εχεις καταλογο σωματων για 90/70/20 και θελεις να υπολογισεις ρεαλιστικα για 75/60/20 τοτε απο τον τυπο θα βρειτε πως πρεπει να κανετε προσαυξηση στα σωματα κατα 36% στις θερμιδες,ωστε να χρησιμοποιηθει ο ιδιος καταλογος για 90/70/20...

 

για μεγαλυτερη ευκολια αν ενας χωρος θελεις 2.000 θερμιδες,τοτε πολλαπλασιαστε με 1,36 και θα σας βγει 2,720 θερμιδες ωστε να βγαλετε σωμα απο τον καταλογο...

 

απλα να προστεθει οτι κανενα συστημα αν δεν μελετηθει σωστα,κανενας μα κανενας δεν εγγυαται οτι,αυτες οι διαφορες 75-60 ή 70-55 κλπ,μεταξυ παροχης- επιστροφης,θα συμβουν ή οτι υπαρχει μια αορατη δυναμη που θα τις δημιουργησει..ειναι παραδοχες..και ολα ξεκινανε απο τον κυκλοφορητη και γενικα την σωστη διαστασιολογηση του συστηματος..

 

Καλησπέρα σε όλους,

Είμαι Ηλ/γος Μηχανικός όχι νέος αλλά άπειρος στα ΗΜ καθώς ασχολούμαι με άλλο τομέα.

Οφείλω να ομολογήσω ότι μέσα από το forum αυτό εξεπλάγην με το πόσα πράγματα έμαθα στο σύντομο χρονικό διάστημα που το επισκέπτομαι.

Βρίσκω το συγκεκριμένο θέμα πολύ ενδιαφέρον καθώς έχει πέσει στα χέρια μου η μελέτη μονοσωληνίου της οικοδομής όπου κατοικώ και έχω την εξής απορία:

Ας θεωρήσουμε ότι έχουμε έναν βρόχο με 2 σώματα.

Προκειμένου να υπολογίσουμε σωστά τον τύπο των σωμάτων (χρησιμοποιώντας τους διορθωτικούς συντελεστές για 90/70/20), θα πρέπει να γνωρίζουμε τα εξής (διορθώστε με αν κάνω λάθος):

α) Θερμοκρασία εισόδου νερού στο 1ο σώμα (από κυκλοφορητή)

β)Παροχή νερού

γ)Θερμικές απώλειες χώρου

Έχοντας τα παραπάνω δεδομένα και για ρύθμιση του διακόπτη στο 50%, μπορούμε να υπολογίσουμε την θερμοκρασία εξόδου νερού από κάθε σώμα.Εχοντας λοιπόν θερμοκρασίες εισόδου-εξόδου νερού για κάθε σώμα και με χρήση του διορθωτικού συντελεστή (http://www.mgavrielatos.gr/Someuropanel_files/Europanel.pdf) μπορούμε να υπολογίσουμε τα σώματα που απαιτούνται.

Το πρόβλημά μου είναι πως υπολογίζονται η θερμοκρασία εισόδου νερού στο 1ο σώμα (από κυκλοφορητή) καθώς και η παροχή νερού.Λαμβάνονται ώς παραδοχές με βάση τα specifications του κυκλοφορήτή?

Θα το εκτιμούσα πολύ αν κάποιος μπορούσε να με βοηθήσει...

Link to comment
Share on other sites

Για την θερμοκρασία εισόδου του πρώτου σώματος παίρνεις την θερμοκρασία που έχεις ρυθμίσει τον λέβητα σου (συνήθως 80 c) και αφαιρείς για κάθε επίπεδο (ή πιο σωστά για όσα μέτρα σωλήνας έχεις μέχρι) το σώμα σου τις θερμικές απώλειες και άρα την πτώση θερμοκρασίας.

 

Δηλαδή λες στην έξοδο του λέβητα έχω 80 c (κοίτα τον λέβητα σου πόσο είναι ρυθμισμένος) μέχρι όμως το νεράκι να φτάσει στο πρώτο σώμα έχω τόσα μέτρα σωλήνα με τέτοια μόνωση...υπολογίζεις απώλειες και βρίσκεις πόσο θα είναι η θερμοκρασία στην είσοδο του σώματος. (το 4Μ για κάθε επίπεδο-όροφο βάζει ένα 0,5% ελάττωση της θερμοκρασίας)

 

Για την παροχή τώρα που ζητάς πρέπει να σχεδιάσεις όλο το δίκτυο και με την βοήθεια πινάκων ή προγράμματος να την υπολογίσεις (δεν είναι απλό).

Link to comment
Share on other sites

λοιπόν...

 

3 πράγματα...

 

1)πρώτο πράγμα...ποιές είναι οι ανάγκες που πάμε να ικανοποιήσουμε...?

 

υπολογίζεις θερμικές απώλειες για κάθε χώρο...

 

έστω 5 δωμάτια απο 3.000 θερμίδες, σύνολο 15.000 θερμίδες..

 

2)δευτερο ερώτημα...με ποιόν τρόπο θα τις δώσουμε ανά χώρο?

 

...έστω με τα σώματα...τα σώματα όμως αναγράφουν αποδόσεις ουσιαστικά "εικονικές"...αφού παρουσιάζουν αποδόσεις σε θερμοκρασίες λειτουργίας οι οποίες δεν μπορούν και δεν εφαρμόζονται ποτέ στην πράξη...η λύση?

 

τις υπολογίζουμε...

 

πρώτη παραδοχή...θερμοκρασία λειτουργίας 70/55 και 20 βαθμούς στον χώρο...

δηλαδή στο πρώτο σώμα εισαγωγή 70...επιστροφή 55..

 

άρα εισαγωγή στο δευτερο σώμα 55 και επιστροφή 40....?

 

έχεις πίνακα σωμάτων 90/70/20...?κάνε μερικές πράξεις και θα βρείς με τι συντελεστή πρέπει να προσαυξήσεις τις θερμίδες των σωμάτων ώστε να μπορέσεις να χρησιμοποιήσεις τον πίνακα των σωμάτων στους 90/70/20...

 

 

3) αφού βρεις τα σώματα τα οποία θα βάλεις, για την διαστασιολόγηση του κυκλοφορητή θα λάβεις υπόψη 2 πράματα...

 

α)μανομετρικό ύψος,δηλαδή τις τριβές που προκαλούνται λόγω της ροής του νερού μέσα σε ολόκληρη την εγκατάσταση(σώματα,σωληνώσεις,λέβητας..) και τις οποίες ο κυκλοφορητής πρέπει να υπερνικήσει...

 

 

αυτό για να απαντηθεί θέλει να υπολογίσεις με βάση κάποιων σχέσεων της μηχανικής ρευστών, τί απώλειες λόγω τριβής έχεις,διατομές,κτλ και δεν μπορεί εύκολα να αναλυθεί εδώ...

 

σε γενικές γραμμές πρακτικά μπορεί να υποτεθεί κάτι,αλλα σε βάση μελέτης συνιστώ να υπολογιστεί κανονικά...

 

β)Παροχή όγκου νερού/ώρα...δηλαδή πόσο νερό πρέπει να κυλάει/ ώρα, ώστε να μπορεί να μεταφέρει τις πολύτιμες θερμίδες, στον χώρο που θέλουμε να θερμάνουμε και να τις αποβάλλει εκεί...

 

πχ..αν έχεις υπολογίσει 20.000 θερμίδες ή 17.000 Wh ανάγκη ενεργειακή,τότε τις διαιρείς με τον συντελεστή 15.000 (ο οποίος προκύπτει απο τον τύπο Φ=ρ x m x Cp x ΔΤ/3600 ή Φ x 3600/Cp x ΔΤ= V (Παροχή όγκου σε m3/h) )

και σου προκύπτει 17.000/15.000= 1,15 m3/h παροχή κυκλοφορητή...

 

 

ελπίζω να βοήθησα και ότι χρειαστείς εδώ είμαστε..:)

καλή επιτυχία...

Link to comment
Share on other sites

Deathlok και Trahanas ευχαριστώ πολύ για τις απαντήσεις σας, ήταν κατατοπιστικότατες,

Να το πάω λίγο παραπέρα?

Βλέπω στην μελέτη ότι ο μελετητής έχει πάρει σε όλους τους βρόγχους ένα ΔΤ κοντά στους 4 με 5C, κάτι που με παραξένεψε πολύ σε σχέση με την κοινώς αποδεκτή παραδοχή των 15C.

Προς Θεού σε καμία περίπτωση δεν θέλω να πω πως ο μελετητής δεν έχει κάνει καλά τη δουλειά του, απλά το 4 με το 15 σου δίνουν εντελώς διαφορετικά αποτελέσματα όταν πας να υπολογίσεις τα σώματα...

Δεν θέλω να μου εξηγήσετε πως προκύπτει αυτό το ΔΤ μέσω του προγράμματος που χρησιμοποιήθηκε, απλά να ρωτήσω αν μπορώ να στηριχθώ σε αυτές τις τιμές για να υπολογίσω τα σώματα μου (είναι ρεαλιστικές?) ή αν είναι απλά "τυπικές" (για την έκδοση της αδείας) και επομένως θα πρέπει να χρησιμοποιήσω ως ΔΤ το 15C.

Συγνώμη για το πρήξιμο...

Link to comment
Share on other sites

npapadim

 

μήπως υπολόγισε 3 σώματα στην σειρά στο μονοσωλήνιο?

 

ώστε μαζί αυτά να δίνουν σύνολο 15 βαθμούς κελσίου?

 

στην πράξη, χρησιμοποιούνται διακόπτες μονοσωλήνιου οι οποίοι έχουν διάταξη bypass κάνοντας μείξη..οπότε το νερό μέσα στα σώματα υπολογίζεται με ΔΤ 5..

 

εσύ θα το υπολογίσεις με ΔΤ 5 αλλά με την προυπόθεση να υπάρχει η απαραίτητη ροή σε λίτρα ανά ώρα...δηλαδή μην βάλεις Φ16 πλαστική σωλήνα ή τίποτα τέτοιο..Φ18 και υπολόγισε παροχή νερού η οποία να μπορεί να δώσει τις απαιτούμενες θερμίδες..

Link to comment
Share on other sites

αν η μελέτη είναι προϊόν του προγράμματος 4Μ η πιο κοινή πρακτική είναι ότι θεωρείς αυθαίρετα για τον πιο δυσμενή κλάδο ( ο κλάδος μπορεί να έχει από 1 ως 5 σώματα (συνήθως 2)) του τελευταίου ορόφου πως το ΔΤ είναι 15 ή 20 και από εκεί και πέρα κάνει τους υπολογισμούς το πρόγραμμα για όλα τα υπόλοιπα με έλεγχο να μην ξεπερνά το ΔΤ σε κανέναν ΚΛΑΔΟ το 20.

 

Οπότε αφού όλη η θεώρηση είναι για κλάδο προφανώς και δεν μπορείς να επιτρέψεις σε ένα και μοναδικό σώμα πτώση ΔΤ15 γιατί τα υπόλοιπα σώματα.....

Link to comment
Share on other sites

αν η μελέτη είναι προϊόν του προγράμματος 4Μ η πιο κοινή πρακτική είναι ότι θεωρείς αυθαίρετα για τον πιο δυσμενή κλάδο ( ο κλάδος μπορεί να έχει από 1 ως 5 σώματα (συνήθως 2)) του τελευταίου ορόφου πως το ΔΤ είναι 15 ή 20 και από εκεί και πέρα κάνει τους υπολογισμούς το πρόγραμμα για όλα τα υπόλοιπα με έλεγχο να μην ξεπερνά το ΔΤ σε κανέναν ΚΛΑΔΟ το 20.

 

Οπότε αφού όλη η θεώρηση είναι για κλάδο προφανώς και δεν μπορείς να επιτρέψεις σε ένα και μοναδικό σώμα πτώση ΔΤ15 γιατί τα υπόλοιπα σώματα.....

Φίλε deathlok μάλλον αυτό που λες ισχύει, γιατί η μελέτη είναι από ADAPT και όντως το πιο μεγάλο ΔΤ (σε κλάδο και όχι σε σώμα) είναι 15 και βρίσκεται στον 4ο οροφο (ο δυσμενέστερος από τους 2 κλάδους του ορόφου με 3 σώματα)...Το θέμα είναι αν μπορώ να στηριχθώ σε αυτά τα αποτελέσματα για τον υπολογισμό των σωμάτων, μπορεί στην πράξη σώματα να δουλεύουν με τόσο μικρά ΔΤ? Και με τις μεγάλες παροχές τι γίνεται?

Link to comment
Share on other sites

Η "μοναδική" παραδοχή που έχει κάνει είναι το ΔΤ=15 στον δυσμενέστερο κλάδο (και ναι αυτό ΔΕΝ ξέρω να σου απαντήσω κατά πόσο είναι σωστό ή όχι πάντως όσοι δουλεύουν 4Μ βάζουν 15 άντε 20 βαθμούς δεν βάζουν παραπάνω από 20 γιατί το τυπικός έλεγχος που κάνει το πρόγραμμα είναι το ΔΤ<20 σε όλους τους κλάδους οπότε αν βάζαν 22 για παράδειγμα θα χτύπαγε λάθος)

 

Από εκεί και πέρα το πρόγραμμα υπολογίζει το υπόλοιπο δίκτυο και τα ΔΤ όλων των κλάδων. Οπότε αν η παραδοχή του ΔΤ=15 προσεγγίζει την πραγματικότητα τα υπόλοιπα νούμερα είναι σωστά. Αν η παραδοχή είναι λανθασμένη τότε όλα τα αποτελέσματα είναι σκουπίδια.

 

Κατά πόσο τώρα μία πραδοχή ΔΤ=15 μπορεί να είναι σωστή......πραγματικά δεν γνωρίζω με σιγουριά να απαντήσω, αλλά σκέψου πως το ΔΤ εξαρτάται από την παροχή οπότε με μεγάλες παροχές ίσως κάτι τέτοιο να είναι εφικτό.

 

Πάντως το ΔΤ=15 ή 20 γενικά "παίζει" και στην βιβλιογραφία, οπότε ελπίζω (Γιατί και εγώ αυτό χρησιμοποιώ) να είναι σωστό.

 

Τώρα κάπου αλλού αναφέρεις πως είναι δυνατόν τα σώματα να παρουσιάζουν πολύ μικρό ΔΤ=6 με 7 βαθμούς. Αυτό γίνεται γιατί κάθε σώμα με την βοήθεια των διακοπτών δεν λαμβάνει νερό μόνο από το προηγούμενο σώμα, δλδ έστω ότι στο κλάδο μας πρέπει να περάσουν 100 λτ/λεπτό θερμοκρασίας 80 βαθμούς. Στο διακόπτη του πρώτου σώματος φθάνουν τα 100λτ/λεπτό , αλλά ο διακόπτης στέλει τα 50λτ στο πρώτο σώμα και τα άλλα 50 ζεστού νερού χωρίς να τα περάσει από το πρώτο σώμα τα αναμιγνύει με την επιστροφή του πρώτου σώματος και τα στέλνει στον διακόπτη του δεύτερου κ.ο.κ. (αν τα έγραψα λίγο μπερδεμένα πες μου να το αναλύσω λίγο παραπάνω το τελευταίο)

Link to comment
Share on other sites

΄΄΄ edit: διαγραφή παράθεσης

 

Deathlok ευχαριστώ για την απάντησή σου

Όχι δεν χρειάζεται περαιτέρω ανάλυση, έχω ευτυχώς καταλάβει το κομμάτι που μου περιγράφεις (bypass 50%)

 

 

Κανόνας Νο 8. Δεν κάνουμε παράθεση ολόκληρου του αμέσως προηγούμενου μηνύματος για λόγους οικονομίας του forum.

Tα διαδοχικά μηνύματα στα φόρουμ έχουν τον χαρακτήρα της προφορικής συζήτησης. Οπότε συνήθως εννοείται ότι απαντούμε στον παραπάνω και δεν χρειάζεται να παραθέσουμε όλο το αμέσως προηγούμενο μήνυμα.

CostasV

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα
×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.