Μετάβαση στο περιεχόμενο

Εφαρμογή διατάξεων άρθρου 25 ν.1337/1983


Recommended Posts

Γενικα συμφωνουμε.

 

Απο τα λεγομενα σου καταλαβαινω οτι ΔΕΝ μπορει να επικαλεστει χρησικτησια εντος ΠΕ??

 

 

ΥΓ. Ο Μελετητης ειναι απλα για τα πανηγυρια.

Και να τον παρω τηλ τι θα βγαλλω?

Σιγα μη θυμαται πριν 15 χρονια τι εκανε.

Γενικα ολη η ΠΕ εχει πολλα θεματα!!!!

Link to comment
Share on other sites

  • Απαντήσεις 112
  • Created
  • Τελευταία απάντηση

Top Posters In This Topic

Γενικα συμφωνουμε.

 

Απο τα λεγομενα σου καταλαβαινω οτι ΔΕΝ μπορει να επικαλεστει χρησικτησια εντος ΠΕ??

 

[δεν ισχυει για αυτα  που αποδιδονται με την ΠΕ η χρησικτησια κατα ρητη διαταξη στον 1337]

 

 

ΥΓ. Ο Μελετητης ειναι απλα για τα πανηγυρια.....[ουτε ο πρωτος ειναι...ουτε και ο τελευταιος...δυστυχως]

Και να τον παρω τηλ τι θα βγαλλω?

Σιγα μη θυμαται πριν 15 χρονια τι εκανε.

Γενικα ολη η ΠΕ εχει πολλα θεματα!!!!

 

[επομενως θελει ιδιαιτερη προσοχη η βεβαιωση περι του "αν ειναι αρτιο και οικοδομησιμο"]

 

τα λεμε

Link to comment
Share on other sites

Στο Τοπογραφικο δεν εγραψα κατι ξεκαθαρο περι οικοδομησιμοτητας και αρτιοτητας. (εφοσον μπορει να υπαχθει στις διαταξεις του Αρθρου 25 μπλα μπλα...)

Link to comment
Share on other sites

  • 8 months later...

Απόσπασμα απο Τοπογραφικο Διαγραμμα.

Τα φωτα σας, διοτι δεν ειχα αντιστοιχη περιπτωση.

 

Η μειωση του Συντελεστη Δομησης, απο ποια διαταξη προκυπτει?

 

EDIT Το βρηκα, ειναι η τροποποιηση του Αρθρου 25 του Ν1337/1983, συμφωνα με το άρθρο 27 του Ν2742/99.

post-5594-0-33199500-1421831594_thumb.png

Edited by terry
Link to comment
Share on other sites

Άρθρο 25

Οικοδόμηση σε μη άρτια οικόπεδα

1. Οικόπεδα εντός εγκεκριμένων σχεδίων πόλεων, που δεν καλύπτουν όλες τις προϋποθέσεις αρτιότητας κατά τον κανόνα ή την παρέκκλιση της περιοχής και που έχουν δημιουργηθεί πριν από την ισχύ του Ν 651/1977"περί καταργήσεως του ν.δ/τος 349/1974 κ.λπ.", μπορεί κατ' εξαίρεση να οικοδομηθούν εφόσον:

α. Έχουν μια πλευρά τους τουλάχιστον 5 μ. σε, κοινόχρηστο χώρο.

β. Μέσα σε αυτά, βάσει του ισχύοντος Σ.Δ. τη ς περιοχής και μετά την αφαίρεση των υποχρεωτικά ακάλυπτων χώρων, εγγράφεται κτίριο εμβαδού τουλάχιστον 50 τ.μ. και ελάχιστης πλευράς 5 μ..

Αν δύο ή περισσότερα γεωπονικά οικόπεδα της παραγράφου αυτής συνενωθούν, το οικόπεδο που θα προκύψει από τη συνένωση εμπίπτει στις διατάξεις της παραγράφου αυτής. Το ίδιο ισχύει και για τα οικόπεδα που καθίστανται μη άρτια λόγω ρυμοτομίας, ανεξάρτητα από το χρόνο ρυμοτόμησής τους. "Τα οικόπεδα της παραγράφου αυτής, για τα οποία οφείλεται εισφορά σε γη, όταν απομειώνονται μετά την αφαίρεση αυτής σύμφωνα με την πράξη εφαρμογής, εξακολουθούν να εμπίπτουν στις διατάξεις του νόμου αυτού εφόσον το εναπομένον οικόπεδο πληροί τις προϋποθέσεις των εδαφίων α΄ και β".[73]

2. α. Ο συντελεστής δόμησης των οικοπέδων της παραγράφου 1 καθορίζεται με βάση το εμβαδόν της κατά παρέκκλιση αρτιότητας οικοπέδων ή του κανόνα όπου δεν ορίζεται παρέκκλιση, ως εξής:

- Για οικόπεδα που υπολείπονται της παραπάνω αρτιότητας σε ποσοστό μέχρι 20%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 10%.

- Για οικόπεδα που υπολείπονται μέχρι 40%, ο συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 20%.

- Για οικόπεδα που υπολείπονται άνω του 40%, o συντελεστής δόμησης μειώνεται κατά 30%.

β. Η οικοδομική άδεια στα οικόπεδα της παραγράφου 1 χορηγείται μόνο ύστερα από έγκριση της αρμόδιας Επιτροπής Πολεοδομικού και Αρχιτεκτονικού Ελέγχου, που μπορεί να επιβάλλει περιορισμούς στον αριθμό των ορόφων ή στον όγκο και γενικά στη διαμόρφωση του κτιρίου σε περίπτωση που βλάπτεται εμφανώς το περιβάλλον.

γ. Η δόμηση στα παραπάνω οικόπεδα γίνεται κατά τα λοιπά σύμφωνα με τους όρους και περιορισμούς δόμησης που ισχύουν στην περιοχή.                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                             ......Αρα το  ίδιο το αρθρο 25 Ν. 1337-83 το προβλέπει!               

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

Δεν ειχα προσεξει την αντικατασταση του Αρθρου 25 του Ν1337/1983 με το αρθρο 27 του Ν2742/1999.

Κατα τη γνωμη μου επρεπε να το αναγραφει ο συναδελφος.

  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 1 year later...

δράττομαι της ευκαιρίας με την παράθεση του θέματος από τον συνάδελφο να επαναφέρω ένα θέμα που αντιμετοπίζω και δεν έχω πάρει σαφή απάντηση από κανένα.Και το άρθρο 25 και οι τροποποιήσεις τους αναφέρουν την εξής πρόταση << Το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα που έχουν γίνει μη άρτια λόγω ρυμοτόμησης , άσχετα με τον χρόνο που έγινε και άσχετα αν αυτά προέρχονται από παραχώρηση ή άλλη μεταβιβαστική αιτία >> Εγώ πιστεύω όπως το αντιλαμβάνομαι ότι η διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί και για ρυμοτομούμενο οικόπεδο που μεν δεν βρίσκεται στο εγκεκριμένο σχέδιο πόλης αλλά έχει μείνει ένα τμήμα με πρόσωπο στην περιμετρική οδό του εγκεκριμένου σχεδίου και βρίσκεται σε οριοθετημένο οικισμό (στην περίπτωση μου προ του 1923) Η διατύπωση της παραγράφου που αναφέρω πιστεύω ότι με περιλαμβάνει αφού σύμφωνα με τον ορισμό των οικοπέδων την πληρώ και είναι και ρυμοτομούμενο αφού το ρυμοτομεί η περιμετρική οδό του εγκεκριμένου σχεδίου Ακόμα και η γνωμάτευση του ΣΤΕ 1159/89 αναγράφει ότι ισχύει το άρθρο 25 για περιπτώσεις <<περιοχών>> εντός εγκεκριμένου σχεδίου δηλαδή χρησιμοποιεί την λέξη περιοχές και δεν αναγράφει μόνο εντός εγκεκριμένου σχεδίου ενώ δεν μπορεί σίγουρα να εφαρμοστεί σε οικόπεδα π.χ εντός οικισμών 2000 κατ. ή προ του 1923 που δεν έχει εγκριθεί εγκεκριμένο σχέδιο. Στην πολεοδομία που ρώτησα την περίπτωση μου είπαν ότι η παράγραφος που αναγράφω πιο πάνω υπονοεί ότι αναφέρεται επίσης σε οικόπεδα εντός εγκεκριμένου σχεδίου. Εγώ όμως θα το θεωρούσα αυτό σωστό αν έγραφε << το ίδιο ισχύει και για οικόπεδα εντός εγκεκριμένου σχεδίου που έχουν γίνει μή άρτια .....>>Εγώ δηλαδή δεν το υπονόησα τον νόμο έτσι διαβάζοντας το άρθρο 25 και τις τροποποιήσεις του καθώς και την γνωμοδότηση του ΣΤΕ Παρακαλώ θα ήθελα την άποψη σας για το θέμα ή αν έχουν συντντήσει ανάλογη περίπτωση ρυμοτομούμενου οικοπέδου που βρίσκεται συγχρόνως και σε οικισμό οριοθετημένο επί της περιμετρικής οδού κα πληρεί τις προυποθέσεις του άρθρου 25 του 1337 (εχει δημιουργηθεί πριν τον 651/77 είναι δυτατή η ανέργεση επιφάνειας 50 τ.μ. με ελάχιστη πλευρά 5 μ. κλπ.) Ευχαριστώ εκ των προτέρων

Συναδελφε,καλησπερα...ηθελα την αποψη σου..εχω περιπτωση μειζονος οικοπεδου ,το οποιο τεμνεται απο οδο εγκεκριμενης πολεοδομικης μελετης (1998) ,σε δυο αυτοτελη οικοπεδα..το πρωτο αρτιο και οικοδομησιμο κατα κανονα(500 τμ.και 15 μ.προσωπο) ,το δευτερο μη αρτιο (480 τμ) ως προς το εμβαδον, αρτιο ομως ως προς το προσωπο.Το δευτερο ειναι οικοδομησιμο με το αρθρο 25;..η χρηζει τακτοποιησης;...η κατατμηση σιγουρα δεν ειναι με υπαιτιοτητα του ιδιοκτητη..σε ευχαριστω!

Link to comment
Share on other sites

το εχεις ξαναθεσει το θεμα πριν λιγες μερες

και πηρες απαντηση απο τον αγιο...

και συμφωνησες να το "δεις" με την ΥΔΟΜ.

 

Τι έκανες?

 

εδιτ

η γνωμη μου  ειναι οτι

στην ΠΕ δεν επιτρεπεται η δημιουργια μη αρτων και μη οικοδομησιμων οικοπεδων.

 

Κατ' εξαιρεση , μπορει να γινει εφαρμογη του  αρθρου 25, αλλα θα πρεπει να αναγραφεται  ρητα

Edited by dimitris GM
Link to comment
Share on other sites

  • 10 months later...

Μεγάλο σχολείο το michanikos.gr......

 

Μπράβο ρε παίδες....μας ανοίγετε τα μάτια....κανονικά θα έπρεπε να πληρώνουμε συνδρομή για τα μέλη που προσφέρουν στην κοινότητα...

 

Ένα ΤΕΡΑΣΤΙΟ respect απο εμένα..

Edited by Alsterwasser
  • Upvote 2
Link to comment
Share on other sites

  • 6 months later...

Συνάδελφοι καλημέρα και χρόνια πολλά!

Έχω μια περίπτωση οικοπέδου (α) μη άρτιου αλλά οικοδομήσιμου το οποίο ΟΜΩΣ συνορεύει με τα εξής δύο οικόπεδα:

β)  μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο (γιατί δημιουργήθηκε μετά το 1977) και είναι του ιδίου ιδιοκτήτη

γ)  μη άρτιο αλλά οικοδομήσιμο (συγγενή του ιδιοκτήτη).

Το ερώτημα είναι αν στο τοπογραφικό που θα κάνω για το οικόπεδο (α) μπορώ να γράψω ότι είναι μη άρτιο αλλά οικοδομήσιμο χωρίς περαιτέρω λεπτομέρειες ή πρέπει να αναφέρω κάτι επιπλέον για πράξη τακτοποίησης ή απλά δεν μπορώ να πω ότι είναι μη άρτιο αλλά οικοδομήσιμο λόγω των ομόρων. Αν πράγματι έχω πρόβλημα, ποιο όμορο οικόπεδο το δημιουργεί το πρόβλημα, το (β) ή το (γ)?

Για το οικόπεδο (β) επίσης πρέπει να κάνω τοπογραφικό, τι πρέπει να γράψω? Ότι είναι μη άρτιο και μη οικοδομήσιμο προφανώς, αλλά πρέπει πάλι να αναφερθεί κάτι για πράξη τακτοποίησης?

Ευχαριστώ

 

Σημείωση: τα τοπογραφικά γίνονται για συμβόλαιο μεταβίβασης.

 

Link to comment
Share on other sites

Δημιουργήστε ένα λογαριασμό ή συνδεθείτε προκειμένου να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Πρέπει να είστε μέλος για να μπορέσετε να αφήσετε κάποιο σχόλιο

Δημιουργία λογαριασμού

Κάντε μια δωρεάν εγγραφή στην κοινότητά μας. Είναι εύκολο!

Εγγραφή νέου λογαριασμού

Σύνδεση

Εάν έχετε ήδη λογαριασμό; Συνδεθείτε εδώ.

Συνδεθείτε τώρα

×
×
  • Create New...

Σημαντικό

Χρησιμοποιούμε cookies για να βελτιώνουμε το περιεχόμενο του website μας. Μπορείτε να τροποποιήσετε τις ρυθμίσεις των cookie, ή να δώσετε τη συγκατάθεσή σας για την χρήση τους.